July 25, 201214 yr comment_158282 Trei cuvinte au stat la baza acestui tort: ciocolata, migdale si pere, intr-o combinatie cum nu se putea mai fericita. Cele doua blaturi diferite si trei creme una mai buna decat cealalta au facut din tortul asta o experienta magnifica pentru papilele gustative. Reteta de baza apartine Andradei (Tortul Sultanului), insa pentru ca nu sunt eu daca nu schimb ceva, am adaugat in plus blatul alb si perele, care mi s-au parut perfecte pentru a completa aroma puternica a ciocolatei si gustul subtil al migdalelor. Pentru blatul de ciocolata:9 oua30g faina30g amidon50g cacao100g zahar100g faina de migdale sau alune decojite si macinate fin50g unt topitsirop pentru insiropat (100ml) Se amesteca faina cu amidonul, cacaoa, zaharul si pudra de migdale. Se adauga 2 oua intregi si 7 galbenusuri si se omogenizeaza. Se adauga si untul topit si racit. Separat, albusurile (7 la numar) se bat spuma cu un praf de sare si se incorporeaza usor in restul compozitiei. Se coc doua blaturi de 26cmØ si se lasa sa se raceasca. Pentru blatul de vanilie:4 oua4 linguri zahar3 linguri faina1 lingura amidon1 praf de sare1 lingurita esenta de vanilie Separati albusurile de galbenusuri. Mixati albusurile cu praful de sare pana obtineti o spuma ferma, apoi adaugati zaharul si continuati sa mixati pana obtineti o bezea lucioasa in care nu se mai simte zaharul. Folosind o spatula, incorporati galbenusurile, esenta de vanilie si faina cernuta cu amidonul. Coceti intr-o tava rotunda de 26cm. Este suficient pentru doua discuri bune de blat. Urmeaza cremele. In primul rand, vom face o crema de vanilie care va sta la baza a doua dintre cremele celelalte, a treia fiind un ganache de ciocolata neagra. Crema de vanilie:5 galbenusuri50g amidon600ml lapte30g unt100g zaharvaniliePuneti laptele la fiert cu untul. Mixati galbenusurile cu zaharul pana isi tripleaza volumul. Adaugati amidonul, apoi turnati laptele fierbinte in fir subtire, fara a va opri din mixat. In caz contrar, riscati ca ouale sa se inchege de la laptele fierbinte si sa obtineti o omleta, nu o crema . Dupa ce ati turnat tot laptele, puneti intr-un vas inapoi pe foc si continuati sa amestecati pana crema se ingroasa. La final, adaugati vanilia, acoperiti cu folie alimentara si lasati sa se raceasca. Mousse de ciocolata si vanilie:300ml frisca lichida200g ciocolata neagra1/3 din crema de vanilie facuta mai devremeTopiti ciocolata pe bain-marie. Bateti frisca spuma tare si amestecati-o cu jumatate din cantitatea de ciocolata. Amestecati restul de ciocolata cu crema de vanilie, apoi uniti cele doua compozitii. Veti obtine o spuma foarte aromata si cu tinuta. Nu are nevoie de vreun alt agent de ingrosare ori de gelatina. Ingrediente mousse de migdale:2/3 din cantitatea de crema de vanilie de mai sus5g gelatina180g pudra de migdale/ alune macinate fin150ml frisca lichida1 lingura coniac (optional)Dizolvati gelatina in 2-3 linguri de apa si coniac daca folositi. Cand gelatina s-a inmuiat, topiti-o pe bain-marie, apoi incorporati-o in crema de vanilie. Adaugati migdalele, apoi incorporati frisca batuta tare. Ingrediente ganache de ciocolata neagra:250ml frisca lichida150g ciocolata neagraPuneti frisca lichida intr-un vas si aduceti la punctul de fierbere. Rupeti ciocolata bucatele intr-un bol, apoi turnati deasupra frisca fierbinte. Lasati sa se odihneasca 5 minute, apoi amestecati cu o paleta pana se omogenizeaza bine. Lasati compozitia sa se raceasca bine, apoi mixati ca orice frisca normala. Ingrediente pere in sirop:2 pere mari, nelovite500ml apa (daca doriti, puteti inlocui cu vin alb ori chiar rosu)1 stea de anason100g zahar1 lingurita zeama de lamaieCuratati perele, apoi puneti-le la fiert cu apa, zaharul, lamaia si steaua de anason. Lasati sa fiarba cateva minute, pana perele devin moi. Scoateti perele intr-o strecuratoare si cand sunt reci, taiati-le cuburi. Am folosit siropul de la pere pentru a insiropa blaturile. Asamblarea tortului:Intr-un inel de tort, puneti un blat de ciocolata, insiropati-l, adaugati cuburile de pere, apoi turnati crema de ciocolata si vanilie, urmata de un blat de vanilie. Eu una am preferat sa nu insiropez si blaturile de vanilie pentru ca sunt oricum foarte subtiri si umezeala de le creme le este suficient. Peste primul blat de vanilie, turnati mousse-ul de migdale, apoi asezati cel de-al doilea blat de ciocolata insiropat usor. Ultima crema va fi ganache-ul, apoi inchideti tortul cu cel de-al doilea blat de vanilie. Acoperiti cu folie alimenatar si dati la rece pana a doua zi. In ceea ce priveste decorarea tortului, planuisem sa fac cateva decoratii de ciocolata, apoi mi-am dat seama ca nu am nicio sansa sa lucrez ciocolata pe o asa caldura, asa ca am imbracat tortul in frisca batuta bine, marginile le-am presarat cu bombonele mici de ciocolata, iar deasupra am presarat un strat generos de cacao neagra. Cu speranta ca nu v-am plictisit complet, va doresc spor la prajiturit si pofta buna!! Report
July 25, 201214 yr comment_158295 Olguta, bravo de o mie de ori Sunt convinsa ca e divin la gustAm o intrebare : cu ce as putea inlocui amidonul ca eu nu gasesc veci amidon in magazinele de aici ? Exista ceva cu care l-as putea inlocui?sau pot sa fac si fara? Report
July 25, 201214 yr comment_158297 Olguta, bravo de o mie de ori Sunt convinsa ca e divin la gustAm o intrebare : cu ce as putea inlocui amidonul ca eu nu gasesc veci amidon in magazinele de aici ? Exista ceva cu care l-as putea inlocui?sau pot sa fac si fara?Nu gasesti nicaieri amidon???? In Carrefour sau in alte hypermarket-uri ai intrebat / cautat si nu exista? In orasul meu natal se gaseste amidon si la chioastele de la colt........ Vrei sa iau si-ti trimit? Report
July 25, 201214 yr Author comment_158299 Olguta, bravo de o mie de ori Sunt convinsa ca e divin la gustAm o intrebare : cu ce as putea inlocui amidonul ca eu nu gasesc veci amidon in magazinele de aici ? Exista ceva cu care l-as putea inlocui?sau pot sa fac si fara? Multumesc!! Eu il inlocuiesc cu faina cu succes, insa trebuie sa recunosc ca fiind prima data cand am facut reteta, nu am facut niciun fel de experiment Report
July 25, 201214 yr comment_158309 Foarte frumos, Olguta, mie mi se pare complicat, dar tot o sa-l incerc zilele astea, ca e ziua nepotului meu in 4 august, si el ma mosteneste pe mine in privinta curiozitatii culinare, asadar sper sa-i placa orice-mi iese ... Report
July 25, 201214 yr Author comment_158334 Foarte frumos, Olguta, mie mi se pare complicat, dar tot o sa-l incerc zilele astea, ca e ziua nepotului meu in 4 august, si el ma mosteneste pe mine in privinta curiozitatii culinare, asadar sper sa-i placa orice-mi iese ... Multumesc, Koral!! Poti sa renunti la blatul alb si la pere...asa era reteta lui Kiken la origine si in mod cert e delicios si asa .. Pare complicat, insa o data ce ti le aduni pe toate si te apuci de treaba, nici nu observi cum trece timpul si e totul gata Spor la treaba daca o sa il faci. Te astept cu impresii. Report
July 25, 201214 yr comment_158366 Eu vreau sa fiu cadana sultanului, sa fiu prima care gusta din tortul asta! Si nu m-am plictisit deloc, Olguta si nici nu mi se pare complicat...cel mai greu mi se pare sa speli "n" castroane la final! Report
July 26, 201214 yr comment_158386 Spune-mi te rog de unde cumperi faina de migdale, sau daca le macini tu, cu ce.Multumesc. Report
July 26, 201214 yr comment_158401 Lili, uite asta-i amidonul: Si-l gasesti si la Carrfour, Real, Kaufland la raioanele cu esente, praf de copt, etc. Olguta, arata minunat. Report
July 26, 201214 yr comment_158406 Fetelor va multumesc mult.Sa nu radeti de mine da de cate ori am cautat nu am gasit,iar la noi pe la alimentara, chioscuri nu are.Si avem destule magazinase in cartier.O sa caut pe la supermarketuri Report
July 26, 201214 yr comment_158410 Olguta , super fain tortul . Mersi de reteta , imi place mult cum suna mousse-ul de migdale si vreau sa-l pun intr-un tort viitor . Report
July 26, 201214 yr Author comment_158415 Eu vreau sa fiu cadana sultanului, sa fiu prima care gusta din tortul asta! Si nu m-am plictisit deloc, Olguta si nici nu mi se pare complicat...cel mai greu mi se pare sa speli "n" castroane la final! Cadana sultanului...mi-ai smuls un zambet, Gelutza Multumesc!! Spune-mi te rog de unde cumperi faina de migdale, sau daca le macini tu, cu ce.Multumesc. Eu am cumparat faina de migdale din Auchan si era vrac Nu pot sa spun decit: elegant Olguta, arata minunat. Multumesc, Lilly! :) Olguta , super fain tortul . Mersi de reteta , imi place mult cum suna mousse-ul de migdale si vreau sa-l pun intr-un tort viitor . Mousseul de migdale e excelent...mi-a placut mult Multumesc!! Report
July 26, 201214 yr comment_158451 Multumesc pentru raspuns.Dar vrac !!!!!!La ce raion, te rog, eu n-am mai vazut, chiar sunt foarte curioasa. Report
July 26, 201214 yr Author comment_158452 Multumesc pentru raspuns.Dar vrac !!!!!!La ce raion, te rog, eu n-am mai vazut, chiar sunt foarte curioasa. Sincera sa fiu a fost prima si singura oara cand am fost in Auchan... eram la raionul acela de produse vrac, daca nu ma insel e pe langa raionul de paine, si am vazut "migdale macinate" si imediat mi-am amintit de tortul Andradei.Am mai auzit ca cica s-ar gasi la Kaufland migdale macinate, pungute mici de 100g, insa mai multe detalii n-as sti sa-ti dau...nu am fost niciodata pe-acolo..Sper ca te-am ajutat cat de cat. Report
July 26, 201214 yr Author comment_158463 Olguta, si cat e pudra vrac? n-am stiut ca exista si vrac. Undeva intre 4 si 5 ron/100g daca imi amintesc bine Report
July 26, 201214 yr comment_158468 La Kaufland este ambalat la 100 g dar nu e alba, migdalele sunt macinate cu coaja.La Auchan intru aproape zilnic, dar daca nu-mi spuneai inca 100 de ani n-as fi stiut ca exista.Mulumesc tare mult.Sa ai o seara faina. Report
July 26, 201214 yr comment_158478 Olguta, si cat e pudra vrac? n-am stiut ca exista si vrac. Undeva intre 4 si 5 ron/100g daca imi amintesc bine merci, Olguta! cam la fel cu cea ambalata. da' azi n-am gasit in K la Focsani.tortu-i super, iarta-ma ca n-am zis nimic de el, dar ma fac ca nu le vad cate mai faceti voi! Report
July 26, 201214 yr Author comment_158481 La Kaufland este ambalat la 100 g dar nu e alba, migdalele sunt macinate cu coaja.La Auchan intru aproape zilnic, dar daca nu-mi spuneai inca 100 de ani n-as fi stiut ca exista.Mulumesc tare mult.Sa ai o seara faina. Ma bucur ca raspunsul meu ti-a fost de folos Olguta, si cat e pudra vrac? n-am stiut ca exista si vrac. Undeva intre 4 si 5 ron/100g daca imi amintesc bine merci, Olguta! cam la fel cu cea ambalata. da' azi n-am gasit in K la Focsani.tortu-i super, iarta-ma ca n-am zis nimic de el, dar ma fac ca nu le vad cate mai faceti voi! :D Report
July 26, 201214 yr comment_158510 WOW, Olguta, ce minunatie ! Sincera sa fiu eu nu m-as fi gandit sa schimb ceva la reteta asta, dar sunt convinsa ca asa cum ai imbunatatit-o tu il face mai savuros. Dupa ce am descoperit Tortul Sultanului am avut impresia ca am uitat toate celelalte retete de dulciuri, fetele care nu l-ati facut deja nu stiti ce pierdeti. :D Report
July 27, 201214 yr Author comment_158545 WOW, Olguta, ce minunatie ! Sincera sa fiu eu nu m-as fi gandit sa schimb ceva la reteta asta, dar sunt convinsa ca asa cum ai imbunatatit-o tu il face mai savuros. Dupa ce am descoperit Tortul Sultanului am avut impresia ca am uitat toate celelalte retete de dulciuri, fetele care nu l-ati facut deja nu stiti ce pierdeti. :) Multumesc, Adi-edi!! Meritele sunt insa ale Andradei pentru asa o reteta extraordinara Report
July 31, 201214 yr comment_158951 Super bine arata!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif Report