Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tort KRANZ

Featured Replies

• 1 month later...

Draga mea, it multumesc din suflet pentru reteta asta minunata :floare: ! Mi-am tinut promisiunea si l-am facut cuiva foarte drag mie, asa cum mi-am propus cand am vazut reteta ta acum ceva timp. Explicatiile tale au fost foarte detaliate si de ajutor, iar rezultatul a fost pe masura - musafirii nu au mai lasat nimic in farfurie :love7:. Sincer, cand am vazut jumatate de kg de unt, ma asteptam sa iasa un tort greu, dar nu a fost nici pe departe asa, ba dimpotriva!

Deci.. inca o data felicitari!

post-6-126748306899_thumb.jpg

si sectiunea:

post-6-126748308182_thumb.jpg

• Author

Draga mea, it multumesc din suflet pentru reteta asta minunata :D ! Mi-am tinut promisiunea si l-am facut cuiva foarte drag mie, asa cum mi-am propus cand am vazut reteta ta acum ceva timp. Explicatiile tale au fost foarte detaliate si de ajutor, iar rezultatul a fost pe masura - musafirii nu au mai lasat nimic in farfurie :D. Sincer, cand am vazut jumatate de kg de unt, ma asteptam sa iasa un tort greu, dar nu a fost nici pe departe asa, ba dimpotriva!

Deci.. inca o data felicitari!

...

Imi cer scuze ca am vazut de abia azi tortul tau frumos! Stii ce te rog? Lipesti tu aici la topic pozele in care explici cum ai facut Krantz-ul? Mie-mi lipsesc, eu l-am gasit de cumparat. :D

Imi cer scuze ca am vazut de abia azi tortul tau frumos! Stii ce te rog? Lipesti tu aici la topic pozele in care explici cum ai facut Krantz-ul? Mie-mi lipsesc, eu l-am gasit de cumparat. :D

:appl: Laura, nu ai de ce sa te scuzi! Iar tortul a fost exceptional!

Uite aici explicatiile si pozele, Daca vrei, le pun la inceput, cum ti se pare mai bine :floare: :

Krantz

150 gr zahar, 150 gr nuca

Topim 150 gr zahar la foc mic de tot pana se transforma in caramel, oprim focul si punem nucile. Le tavalim bine prin caramel, apoi le asezam pe o farfurie unsa cu ulei

post-6-126817972665_thumb.jpg

post-6-126817974652_thumb.jpg

post-6-126817975995_thumb.jpg

post-6-126817977686_thumb.jpg

post-6-126817979012_thumb.jpg

2/3 din krantz (200 gr) le macinam fin, pentru crema

Cealalta 1/3 o pisam mai mare si o sa o folosim la imbracat tortul.

Laura, nota 10 pentru o reteta mi-nu-na-ta!

• Author

:) Laura, nu ai de ce sa te scuzi! Iar tortul a fost exceptional!

Uite aici explicatiile si pozele, Daca vrei, le pun la inceput, cum ti se pare mai bine :) :

...

Gata, le-am lipit pe prima pagina, cand oi avea timp o sa editez si pe situl Arta Culinara. Pupici si mersi once again! :)

• 3 weeks later...

Buna tuturor si sarbatori fericite pline de bucurii si impliniri.

Am citit reteta Tortului Krantz si am si eu o intrebare.Din tineretile mele eu parca imi amintesc acest tort cu creme colorate roz, verde, galben. Aceasta reteta este diferita sau ai folosit o singura crema ca asa ai vrut tu? Va multumesc anticipat.

• Author

Buna tuturor si sarbatori fericite pline de bucurii si impliniri.

Am citit reteta Tortului Krantz si am si eu o intrebare.Din tineretile mele eu parca imi amintesc acest tort cu creme colorate roz, verde, galben. Aceasta reteta este diferita sau ai folosit o singura crema ca asa ai vrut tu? Va multumesc anticipat.

Ceea ce am postat eu aici este o reteta veche, de familie, sincera sa fiu eu n-am vazut nici n-am mancat niciodata tort Kranz cu creme colorate. Cred ca inspiratia acestui tort vine de la reteta germana de Frankfurter Kranz. :pupic: Daca tu ai o versiune diferita te asteptam sa ne impartasesti varianta ta. :lol:

• 2 weeks later...

Am facut si eu tortul de Paste - foarte , foarte gustos Laura! Crema foarte fina (chiar daca e de unt)si tortul mare!

Eu l-am facut rotund si l-am imbracat in frisca (pozele facute dupa cateva ore de stat in frigider si nu am vrut sa pun intaritor, de aia s-a mai lasat)

Toata lumea a fost incantata de rezultat. Multumim Laura :lol:

post-11-127100226552_thumb.jpg

• Author

Am facut si eu tortul de Paste - foarte , foarte gustos Laura! Crema foarte fina (chiar daca e de unt)si tortul mare!

Eu l-am facut rotund si l-am imbracat in frisca (pozele facute dupa cateva ore de stat in frigider si nu am vrut sa pun intaritor, de aia s-a mai lasat)

Toata lumea a fost incantata de rezultat. Multumim Laura :floare:

...

Oooo ce frumos ti-a iesit, decorat perfect pentru Pasti! Sa va fie de bine! :floare: Asa, o data ori de 2 ori pe an merge sa ne destrabalam si cu cate un dulce mai caloric si colesterolic. :floare:

• 3 weeks later...

Acest tort preparat in aceasta forma este o reteta de familie. Il facea asa bunica mea, il face mama si acum il fac eu. Este un tort deosebit de fin, delicios. Se poate face cu nuca, alune, alune de padure, ori migdale.

offf laura, stau si inghit in sec in fata calc. arata bestial

• 3 weeks later...
Urati-mi 'supces' (asa zicea Mara cand a inceput sa vorbeasca), ca eu acum ma apuc de treaba... Azi e ziua piticei, Giulia implineste 2 ani si aveam chef de ceva nou, asa ca am decis pt Krantz. Sper sa nu am probleme. Multumesc mult pt reteta! ;) Sorina

Trebuia sa gresesc eu ceva, altfel nu se poate...

Totul bine si frumos pana cand am ajuns la blat. Am facut galbenusurile si ca prin magie am trecut la albusuri. Pun un sfert din albus si incep sa amestec cu galbenusul... cand, imi dau seama ca de fapt nu am adaugat la galbenus faina si nuca macinata. Am paralizat. Am continuat sa amestec bine albusul care-l pusesem deja si apoi ma duc sa iau faina din camara... tadam, nu mai am nici faina... deja nu mai vedeam bine. M-am dus repede la vecina si am imprumutat un pic de faina.In val vartejul din capul meu, cum eram deja setata pe 9 linguri, am trantit si 9 lg de faina si nu 5 cate trebuia, noroc ca nu erau pline cu varf...

Dintr-o greseala in alta...

Eu am macinat 200g intre migdale, nuci, alune de padure... dar, mi-a mai ramas, pt ca am pus de data asta cele 9lg pline cu varf... aici sper sa nu fi gresit...

Acum blatul e la cuptor. Ma duc sa ma apuc de crema. Sper sa nu mai gresesc nimic intre timp. Sorina

• Author

Trebuia sa gresesc eu ceva, altfel nu se poate...

Totul bine si frumos pana cand am ajuns la blat. Am facut galbenusurile si ca prin magie am trecut la albusuri. Pun un sfert din albus si incep sa amestec cu galbenusul... cand, imi dau seama ca de fapt nu am adaugat la galbenus faina si nuca macinata. Am paralizat. Am continuat sa amestec bine albusul care-l pusesem deja si apoi ma duc sa iau faina din camara... tadam, nu mai am nici faina... deja nu mai vedeam bine. M-am dus repede la vecina si am imprumutat un pic de faina.In val vartejul din capul meu, cum eram deja setata pe 9 linguri, am trantit si 9 lg de faina si nu 5 cate trebuia, noroc ca nu erau pline cu varf...

Dintr-o greseala in alta...

Eu am macinat 200g intre migdale, nuci, alune de padure... dar, mi-a mai ramas, pt ca am pus de data asta cele 9lg pline cu varf... aici sper sa nu fi gresit...

Acum blatul e la cuptor. Ma duc sa ma apuc de crema. Sper sa nu mai gresesc nimic intre timp. Sorina

Sunt cu ochii pe tine! ;) In mod normal blatul nu-i greu deloc, ar trebui sa iasa si asa cu mai multa faina, poate va fi mai "indesat", chestie ce o poti corecta la insiropat. Crema e mai migaloasa. Sper ca aveti multi invitati ca tortu' e mare!

EDIT: Ai facut deja Krantz-ul?

Va multumesc mult, Laura si Moata! :toothy9;

Nu a fost nici-o problema, o minunatie de blat, crema, tort... Pana acum acum am avut 5 musafiri cu noi 3, total 8... o sa mai avem vreo doua sarje pana diseara... nu scap eu asa de usor...

Blatul nu a fost deloc indesat, din contra e asa de pufos, o finete...

A, am ramas placut surprinsa sa constat ca este exact prajitaura mea preferata din copilarie. Cand mergeam la cofetarie numai 'tort cu alune' cumparam. Nu am gasit aceasta prajitura pe nicaieri dupa aceea, o faceau pe timpul lui Ceasca si au mai facut-o cativa ani dupa aceea, apoi a disparut ca prin farmec... Ce i-am mai dus eu dorul... Singura deosebire fata de ceea ce ai prezentat tu (si am facut si eu)e ca puneau un strat milimetric de crema...

Ma bucur ca am mai invatat ceva nou.

Sunt tare curioasa sa aud si parerea soatei...

Cad de oboseala, dar sunt multumita, am sa revin si cu poze cat de curand...

Va pupacesc! Sorina

Am acoperit bine cu crema, iar peste ea am pus muuult Krantz macinat mai mare si cu pic de 'codette' (nu stiu cum sa le zic altfel) colorate aruncate din avion. 'Aranjamentele' asa zise florale sunt de fapt

- in colturi migdale crantanoase

- iar in mijloc niste 'petale' de ciocolata...

Atat Krantz-ul cat si petalele de ciocolata sunt cumparate.

Ceva simplu facut la mare viteza, dar tare bun a mai fost... :notworthy: Sorina

• Author

Am acoperit bine cu crema, iar peste ea am pus muuult Krantz macinat mai mare si cu pic de 'codette' (nu stiu cum sa le zic altfel) colorate aruncate din avion. 'Aranjamentele' asa zise florale sunt de fapt

- in colturi migdale crantanoase

- iar in mijloc niste 'petale' de ciocolata...

Atat Krantz-ul cat si petalele de ciocolata sunt cumparate.

Ceva simplu facut la mare viteza, dar tare bun a mai fost... :notworthy: Sorina

Sorina, bombonelele acelea milimetrice colorate le-am recunoscut, se gasesc si la noi, nu eram sigura cu petalele. Eu nu gasesc de cumparat, ar trebui sa le fac de la zero. Cu decoratul nu-s chiar prietena, n-am prea multa rabdare sa migalesc, le apreciez pe fetele care reusesc sa faca minuni. :notworthy:

Nici eu nu am prea multa rabdare la ornat... Tot respectul pt cine stie sa faca minuni... eu zbor jos de tot la capitolul acesta...

Ma descurc si ma multumesc cu putin. Oricum eu sunt experta fata de prietenele si rudele mele, asa ca ii dam inainte cum putem. In fiecare zi mai invatam cate ceva si e foarte bine asa. Eu nu am pretentii de experta decoratoare, pe mine mai mult ma intereseaza gustul...

Cam asta-i situatia la mine...

• Author

Nici eu nu am prea multa rabdare la ornat... Tot respectul pt cine stie sa faca minuni... eu zbor jos de tot la capitolul acesta...

Ma descurc si ma multumesc cu putin. Oricum eu sunt experta fata de prietenele si rudele mele, asa ca ii dam inainte cum putem. In fiecare zi mai invatam cate ceva si e foarte bine asa. Eu nu am pretentii de experta decoratoare, pe mine mai mult ma intereseaza gustul...

Cam asta-i situatia la mine...

Absolut! Gustul e important.

Un mic off topic: acum cateva zile a fost ziua de nastere a lui socru-miu si m-am oferit sa fac un tort. Soacra-mea si cumnata-mea au zis nuuuu, las' ca facem noi. Bineinteles ca n-au mai facut ci au cumparat. Tortul frumos ornat dar tare slabutz la gust, vorba aia afara vopsit gardul, inauntru leopardul :director: . Si crede-ma ca eu nu-s pretentioasa la dulciuri, imi cam place orice. :hungry:

Eu il faceam oricum chiar daca-mi ziceau nu... de fapt, nici nu intrebam. Il faceam si gata, cadou din partea mea.

Eu asa procedez de cativa ani incoace, si de fiecare data se papa asta care-l fac eu si ala de cofetarie ramane in frigider.

Nu-ti spun ce bucuroasa am fost de ziua finutei mele anul acesta... lumanarea au pus-o pe tortul facut de mine si nu pe cel de la cofetarie.

Deja am ceva neamuri care nici nu se mai deranjeaza sa cumpere tort de ziua lor de la cofetarie stiu deja ca vor avea o surpriza dulce din partea mea. Le-am cam invatat rau, stiu... dar e si placerea mea...

• Author

Laura, am o intrebare pt tine si pana la urma pt toata lumea: cum zici ca s-ar potrivi blatul de la acest tort cu crema de aici https://forum.artaculinara.ro/topic/639-paris-brest/page__gopid__38976entry38976 ?

Am pus intrebarea si acolo... Multumesc mult! Sorina

Cu intarziere vin si-ti raspund si eu, nu poate fi decat delicios! E o crema mai usoara si se va potrivi la blatul cu nuca. Succes si vino sa ne zici cum a fost! :floare: