Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prajitura frageda cu cocos

Featured Replies

post-13-13541049365345_thumb.jpg

Reteta o am de la prietena mea de blog, Giuliana, iar ea la randul ei o are de la o prietena.

Extrem de simpla si buna, cocosul ii da un gust si o consistenta deosebita. Nu e absolut deloc uscata, e usor umeda.

Nu o sa va saturati cu o felie, asta-i sigur.

Ingrediente la indemana tuturor, pe care le regasim in casa intotdeauna (eu am si cocos mereu in dulap) si pe timp de criza zic eu, prajituri ca asta sunt mai mult decat binevenite.

Noi am servit prajitura simpla dar si cu crema de vanilie si crema de ciocolata.

Poate fi folosita cu succes, parerea mea, ca blat de tort.

Ingrediente pentru o tava de 28 x 20 cm:

150 gr faina

150 fulgi de cocos

1/2 plic de praf de copt (8gr)

250 gr zahar (eu am pus zahar aromatizat cu vanilie naturala)

250 ml ulei de floarea soarelui

125 ml lapte

coaja de la o lamaie bio data pe razatoare

3 oua

vanilie (eu nu am pus)

un varf de sare

Se pun mai intai in vasul robotului ingredientele solide (faina, fulgii de cocos, praful de copt, zaharul, sarea, coaja de lamaie) si deasupra se pun ingredientele lichide (uleiul, laptele, ouale).

post-13-13541048531434_thumb.jpg

post-13-13541049787667_thumb.jpg

Se amesteca bine de tot cu mixerul pana ce aluatul devine compact, iar apoi se pune in tava tapetata cu hartie de copt.

Se da la cuptor (preincalzit) la 180 de grade timp de 45 de minute. Giuliana zice 20 de minute, dar la cuptorul meu dupa 20 de minute inca era cruda prajitura. Deci timpul de coacere e in functie de cuptor, faceti neaparat testul cu scobitoarea.

Se pudreaza si se serveste cu mare pofta!

post-13-13541050464468_thumb.jpg

post-13-1354105088867_thumb.jpg

post-13-13541051188022_thumb.jpg

post-13-13541051474373_thumb.jpg

post-13-13541051725897_thumb.jpg

Arata tare bine prajiturica si se face si repede! =))

Pacat ca are cocos, ai mei nu mananca nimic cu cocos si asa ca nu pot face. :o

• Author

Arata tare bine prajiturica si se face si repede! =))

Pacat ca are cocos, ai mei nu mananca nimic cu cocos si asa ca nu pot face. :o

Ce pacat Georgi!

Arata tare bine prajiturica si se face si repede! :rolleyes:

Pacat ca are cocos, ai mei nu mananca nimic cu cocos si asa ca nu pot face. :lol:

Ce pacat Georgi!

Acum am vazut-o, mor dupa textura asta si cocosul e pe placul nostru, al tuturor din casa.Alex chiar mi-a spus sa caut retete cu cocos pentru sarbatori, Any,iar o sa te pomenim! :lol:

Hai sa te tuc ca ai venit la fix cu reteta. Incepusem deja sa ma gandesc la ce dulciuri sa fac pentru vanzarea noastra de la scoala.Pe asta sigur o fac. Sa nu uit sa cumpar cocos, ca eu de cand cu monti nu mai tin asa ceva in casa.

Te pupacesc!

Sorina, esti culmea! ma gandeam ca deja ai facut-o Monti :rolleyes:

hai c-o vad si pe Kiva.

Any, e interesanta ideea ta cu blatul, mai ales ca eu planuiam un tort cu crema gen Raffaelo. S-ar putea taia in felii un eventual blat din compozitia asta? Din poza-mi pare sfaramicios.

• Author

Acum am vazut-o, mor dupa textura asta si cocosul e pe placul nostru, al tuturor din casa.Alex chiar mi-a spus sa caut retete cu cocos pentru sarbatori, Any,iar o sa te pomenim! =))

Sper sa va placa Gela, dac-o faci :rolleyes: !

Hai sa te tuc ca ai venit la fix cu reteta. Incepusem deja sa ma gandesc la ce dulciuri sa fac pentru vanzarea noastra de la scoala.Pe asta sigur o fac. Sa nu uit sa cumpar cocos, ca eu de cand cu monti nu mai tin asa ceva in casa.

Te pupacesc!

Sorina, dupa parerea mea e perfecta, se face rapid, deci da, poti s-o pregatesti linistit pentru scoala.

Sorina, esti culmea! ma gandeam ca deja ai facut-o Monti :)

hai c-o vad si pe Kiva.

Any, e interesanta ideea ta cu blatul, mai ales ca eu planuiam un tort cu crema gen Raffaelo. S-ar putea taia in felii un eventual blat din compozitia asta? Din poza-mi pare sfaramicios.

Moatza eu zic ca e buna de blat, nici macar nu trebuie insiropat dupa parerea mea, are o consistenza placuta, usor umeda, perfecta pentru gusturile mele.

Superba ideea Motzei de folosit ca blat.Imi place cocos-ul Any! :lol:

Lili, azi esti grabita, da-i bun asa ;) :lol: !

Mama, ma derutati, deci eu ce fac pana la urma cu cocosul? Nush care reteta sa o fac, is toate asa de faine!

Io propun asa: masori / cantaresti cocosul pe care-l ai, verifici toate retetele, faci totalul si te duci la magazin sa cumperi restul de cocos pana la cantitatea necesara! :rolleyes:

Mama, ma derutati, deci eu ce fac pana la urma cu cocosul? Nush care reteta sa o fac, is toate asa de faine!

Io propun asa: masori / cantaresti cocosul pe care-l ai, verifici toate retetele, faci totalul si te duci la magazin sa cumperi restul de cocos pana la cantitatea necesara! :rolleyes:

:lol: Iaca cineva cu capul pi umeri :lol:

:lol: Iaca cineva cu capul pi umeri :lol:

Pai cum altfel? =))

• Author

Lori, iti spun doar ca nu inecacioasa deloc, e usor umeda, se duce repede pe gat si cu o felie nu te saturi.

Acum vezi tu ce si cum faci :unsure: !

Foarte buna prajitura!! Foarte aromata si usoara.

O voi repeta si de Craciun cu o crema de ciocolata.

Poze nu am mai facut, asa mai fara timp...

Te pup!!

• Author

Any, imi face cu ochiul prajiturica asta :hug: Ai mei nu se omoara cu cocosul dar tot imi fac eu pt sufletelul meu una mica, mica!

Ma bucur ca-ti place.

Foarte buna prajitura!! Foarte aromata si usoara.

O voi repeta si de Craciun cu o crema de ciocolata.

Poze nu am mai facut, asa mai fara timp...

Te pup!!

Oana, exact, e foarte aromata. Ma bucur ca ai incercat-o si a fost pe gustul vostru :hug: .

Any, am facut-o pe post de blat.

Bineintels ca nu m-am putut opri sa nu fac si-o (mica) schimbare, adica in loc de ulei, am pus 200gr unt.

Iese intr-adevar usor umeda, dar tot am insiropat blatul.

Am reusit sa fac 3 foi de blat dens, nu iese afanat.

Imediat dupa ce am copt-o avea marginile zgrunturoase. am bagat-o calduta intr-o punga de plastic si s-a rezolvat.

E f cocoasa, se simte si la mestecat, atentie la cine-o va manca.

ptr mine-a fost perfecta si-am s-o mai fac, merci inca o data!

• Author

Any, am facut-o pe post de blat.

Bineintels ca nu m-am putut opri sa nu fac si-o (mica) schimbare, adica in loc de ulei, am pus 200gr unt.

Iese intr-adevar usor umeda, dar tot am insiropat blatul.

Am reusit sa fac 3 foi de blat dens, nu iese afanat.

Imediat dupa ce am copt-o avea marginile zgrunturoase. am bagat-o calduta intr-o punga de plastic si s-a rezolvat.

E f cocoasa, se simte si la mestecat, atentie la cine-o va manca.

ptr mine-a fost perfecta si-am s-o mai fac, merci inca o data!

Cu placere :floare: , inseamna ca acum avem confirmarea 100% ca merge pe post de blat :) !

Any,vazusem prajitura asta de cand inca nu era pe forum ,ci doar la tine-n blog.Mi-a atras atentia inca de-atunci :occasion15:

Dar stau la niste dubii :scratch: si daca ai timp sa dai un ochi pe-aici....

M-am gandit s-o fac si trimit 'in deplasare' pentru Craciun,dar in forma de prajitura cu o crema ganache de ciocolata neagra.O merge oare combinatia?

Booon,ca-mi trebuie 2 blaturi e clar dar nu stiu cand s-o coc,avand in vedere ca pot sa coc doar sambata sau luni(inainte de Craciun).Daca o coc de sambata tine bine pana luni,sau eventual duminica cand pot sa-l 'cremuiesc'?Sau sa-l coc luni sa fie mai proaspat,dar nu stiu cum s-ar comporta,daca tot atunci trebuie sa-i pun si crema si tot luni seara va fi ca oamenii s-o taie :cheers:

Pusa,tu ca l-ai 'crosetat' cu crema,imi spui,te rog,daca ai timp,cum l-ai combinat,cum s-a taiat?

• Author

Any,vazusem prajitura asta de cand inca nu era pe forum ,ci doar la tine-n blog.Mi-a atras atentia inca de-atunci :thumleft:

Dar stau la niste dubii :scratch: si daca ai timp sa dai un ochi pe-aici....

M-am gandit s-o fac si trimit 'in deplasare' pentru Craciun,dar in forma de prajitura cu o crema ganache de ciocolata neagra.O merge oare combinatia?

Booon,ca-mi trebuie 2 blaturi e clar dar nu stiu cand s-o coc,avand in vedere ca pot sa coc doar sambata sau luni(inainte de Craciun).Daca o coc de sambata tine bine pana luni,sau eventual duminica cand pot sa-l 'cremuiesc'?Sau sa-l coc luni sa fie mai proaspat,dar nu stiu cum s-ar comporta,daca tot atunci trebuie sa-i pun si crema si tot luni seara va fi ca oamenii s-o taie :unsure:

Pusa,tu ca l-ai 'crosetat' cu crema,imi spui,te rog,daca ai timp,cum l-ai combinat,cum s-a taiat?

Ellani, blatul tine, n-are de ce sa nu tina. Il poti inveli eventual in folie de plastic.

Iar ciocolata cu cocosul se pupa de minune.

Iar daca coci blatul sambata, il umpli duminica, eu zic ca-i mai bine, se inmoaie si mai bine, adica tine super. Asa ar trebui sa fie, nu?

Dar de ce zici de 2 blaturi, te referi la 2 prajituri pentru 2 destinatii diverse? Sau din 2 blaturi vrei sa faci o praji?

Pentru o praji e de-ajuns un blat.

Ellani, blatul rezista f bine cateva zile. Cred ca vreo 3 l-am tinut si eu pana l-am umplut. Si cum era cam zgrunturos pe margini, l-am tinut intr-o punga de plastic (dar nu inchisa ermetic) si cu fundu-n sus ca sa se aplatizeze (iesise nitel bombat)

L-am taiat in 3 cu ata - dau semne cu cutitul, apoi il inconjor cu ata din plastic si o petrec prin taietura ca si cum as innoda-o. Nu stiu daca ai inteles, dar te descurci tu sa-l tai.

Merge f bine insiropat, nu se inmoaie excesiv. Eu a tb sa mai fac inca 2 torturi dupa ce l-am executat pe asta si l-am umplut cam tarcat, adica a avut toate aromele posibile :scratch:

Un strat a fost cu crema de vanilie cu stafide prin ea si-al doilea cu ganache si cu visine din visinata. Eu am facut invers, dar ar fi fost mai bine sa pun prima data ganache-ul si-apoi crema de vanilie, care-i mai moale. La celelalte doua asa am facut. Ptr ca si ele au fost la fel, asa de mult i-a placut omului combinatia de creme si arome.

Deci merge oricum, parerea si gustul meu! (nu-s chiar asa de stylish :thumleft: )

In primul rand multumesc ambelor pentru ajutor si lamuriri :( :) :( Si-acuma sa le iau pe rand.

Ellani, blatul tine, n-are de ce sa nu tina. Il poti inveli eventual in folie de plastic.Iar ciocolata cu cocosul se pupa de minune.

Nu stiam daca merge combinatia cu tipul blatului,sa nu fie prea grea crema,daca zici ca-i frageda

Iar daca coci blatul sambata, il umpli duminica, eu zic ca-i mai bine, se inmoaie si mai bine, adica tine super. Asa ar trebui sa fie, nu?

Apoi asa ma gandeam si eu,dar nu eram sigura ca tine fraged mai multe zile.

Dar de ce zici de 2 blaturi, te referi la 2 prajituri pentru 2 destinatii diverse? Sau din 2 blaturi vrei sa faci o praji?Pentru o praji e de-ajuns un blat.

Poi ca sa-i pun blat-crema-blat deasupra.Sau e destul de inalt si pot sa-l pun eventual in 2 tavi,caci sa tai pe latime un blat dreptunghiular,marimea unei tavi mari nu ma-ncumet(asta pentru ca vreau sa-l tai in portii patrate sau dreptunghiulare) ?

Ellani, blatul rezista f bine cateva zile. Cred ca vreo 3 l-am tinut si eu pana l-am umplut. Si cum era cam zgrunturos pe margini, l-am tinut intr-o punga de plastic (dar nu inchisa ermetic) si cu fundu-n sus ca sa se aplatizeze (iesise nitel bombat)

Bine de stiut!

L-am taiat in 3 cu ata - dau semne cu cutitul, apoi il inconjor cu ata din plastic si o petrec prin taietura ca si cum as innoda-o. Nu stiu daca ai inteles, dar te descurci tu sa-l tai.

Voi incerca,daca ma hotarasc sa fac blatul rotund.

Un strat a fost cu ganache si cu visine din visinata.

Deci merge oricum, parerea si gustul meu! (nu-s chiar asa de stylish :( )

No' acuma ca mi-ai confirmat,garantat il fac cu ganache.Visine.....plac tare,dar nu le prea gasesc pe-aici.

Gata,unda verde am,deci foc la ghete imi mai trebuie.Abia astept sa-l fac si sa gust,caci oricum opresc pentru noi macar vreo doua feliute B)

• Author
Uite ca te-a lamurit mai bine Moatza draga de ea si m-a lamurit si pe mine ca nici eu nu l-am mai facut pe post de blat :lol: .

Moatza, multumesc frumos :71: !

Foarte utile si pentru mine toate informatiile date!

pai asa ti-am multumit si eu ptr aceasta reteta.

oho, si cate multumiri ar mai tb sa-ti aduc!

am uitat sa va zic ca torturile au fost imbracate in frisca, de parca n-ar fi fost de-ajuns atatea arome =)) ornate cu visine confiate si glazura de ciocolata :lol: