Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce si cum cumparam

Featured Replies

• Author

Ia ca ti-as trimite eu pachet dar nu stiu daca ma lasa si cat dureaza! Eu am si nu mananc, ca mie mi se apleaca de la jumeri, cu ceapa n-am eu texte!

Stii ca-s la dieta da :director: ?????

Sarumana de intentie, oricum :floare: !

Any, eu fac si jumari. Nu-s ele ca alea de la taiatul porcului, dar de-o pofta merge. Cumpar carne de pe burta porcului, in straturi: grasime, carne. O aleg pe cea mai grasa spre fericirea macelarului. O tai cuburi si le fac jumari. Imi ramane si un pic de untura pe care o folosesc apoi la diverse sau o mananca domnul pe paine cu crema gulyas

Daniella, scuze, acu am vazut ca intrebai de ham: cumpar pulpa de porc afumata sau sarata cu grasimea si soricul pe ea. O pun la fiert intr-o oala nu foarte mare, cat sa incapa carnea si s-o acopar de 2-3 degete cu apa. Pun boabe de piper, foi de dafin, cimbru...ce-mi trece prin cap si am in dulap. De cand incepe sa fiarba socotesc 25 de minute pe juma' de kil. Trebuie sa fiarba la foc mediu catre mic, sa nu bolboroseasca apa pe ea. Daca ai termometru cand are 145 grade la mijloc e gata. Sting focul, o las inca o jumatate de ora in apa, o scot, o acoper si o las sa se raceasca. Rece, ii tai soricul jos, crestez grasimea in romburi, o impanez cu cuisoare si o ung cu un amestec de miere si mustar, de preferat iute, presar zahar demerara si o dau la 18o grade cam o jumatate de ora, pana se caramelizeaza deasupra

Ia ca ti-as trimite eu pachet dar nu stiu daca ma lasa si cat dureaza! Eu am si nu mananc, ca mie mi se apleaca de la jumeri, cu ceapa n-am eu texte!

Stii ca-s la dieta da :director: ?????

Sarumana de intentie, oricum :floare: !

Lasa ca trimit de Iepuras!!

Dani, cu presa ies faini, cat is cruzi, au forma faina! Apoi tot se strang si astia.

Am crezut ca e o presa care se pune pe foc si ii si grillezi in ea. :director:

Dar ca si Any,eu nu pot digera,dar nu asa,imi e de-ajuns pana si-o unghie de ceapa verde si ma simt de nu mai vreau nici sa aud cuvantul.

Eu le pot manca primavara devreme, crude, locale (nu de sera). Dar cu masura. Daca mananc mai mult nu am probleme cu stomacul, doar o cocleala in gura dupa aceea... :director:

Daniella, scuze, acu am vazut ca intrebai de ham: cumpar pulpa de porc afumata sau sarata cu grasimea si soricul pe ea. O pun la fiert intr-o oala nu foarte mare, cat sa incapa carnea si s-o acopar de 2-3 degete cu apa. Pun boabe de piper, foi de dafin, cimbru...ce-mi trece prin cap si am in dulap. De cand incepe sa fiarba socotesc 25 de minute pe juma' de kil. Trebuie sa fiarba la foc mediu catre mic, sa nu bolboroseasca apa pe ea. Daca ai termometru cand are 145 grade la mijloc e gata. Sting focul, o las inca o jumatate de ora in apa, o scot, o acoper si o las sa se raceasca. Rece, ii tai soricul jos, crestez grasimea in romburi, o impanez cu cuisoare si o ung cu un amestec de miere si mustar, de preferat iute, presar zahar demerara si o dau la 18o grade cam o jumatate de ora, pana se caramelizeaza deasupra

Multumesc! Deci cu carnea afumata sau sarata, nu merge cu cruda, sa iasa ca un prosciuto cotto?

Facea si mama asa pe vremea lui C., cand nu se gasea sunca, dar nu facea si procedura de la cuptor, doar fiertul in apa cu mirodenii si apoi rece o taiam ... yummy Cred ca la cuptor, caramelizata e si mai buna!

Daniella, daca vrei sa faci HAM trebuie sa faci cum a spus alpha.

Daca vrei pulpa de porc cu piele pe ea poti s-o fierbi cum iti aduci aminte: cu mirodenii: piper, enibahar, foaie de dafin, coriandru, o ceapa intreaga cu 3-4 cuisoare infipte in ea si sare!

Dupa ce-o fierbi 2 ore, decizi ce vrei mai departe! Eu de exemplu crestez soriciul cu cutterul, face cele mai bune incizii,Si-l las cuptor pana se topeste majoritatea grasimii. Trebuie sa ai grija sa ungi soriciul ca se face talpa. daca scoti soriciul, grasimea se topeste, dar mie imi place si soriciul putin crocant.

Dar am mancat si doar fiert si era foarte bun rece cu mustar sau muraturi.

Se poate face doar fiert si se poate face la cuptor. Eu am ales varianta descrisa, ne-a placut asa si n-am mai incercat altfel

Am facut numai cu pulpa sarata sau afumata si sarata. Cu sarea care-o pierde la fiert, ramane numai buna

Langa mine este un magazin de cartier care pregateste ham pentru Craciun pentru clienti, la cerere bineinteles. Si ei lasa soricul pe pulpa

Daniella, incearca sa mananci cateva frunzulite de patrunjel dupa ce ai mancat usturoi sau ceapa. Face sa dispara mirosul.
Am zis si la alt topic ca soatza m-a cadorisit cu vreo 14 kg de carne de vita bio. Firma la care lucreaza are o ferma mica, specializata pe carne bio. Am si muschi si de gulas si carne tocata. Eu am zis ca o sa fac chiftele, el ca sa nu ma ating ca aia e carne de hamburgeri. Aveti o reteta de hamburgeri probata si de succes?
Scoate-o la interval puhlease :toothy9; ca s-o pot transmite mai departe, ca cica eu nu am voie sa ma ating de hamburgeri. E treaba de barbat mi s-a spus.

E treaba de barbat mi s-a spus.

Si ce te plangi? te-ai scos! El face hamburgeri, tu citesti reviste mondene :toothy9;

Auzi Alpha, adica cum sarata? o cumperi dupa ce e tinuta in prealabil in ceea ce numim noi pe aici baitz (apa cu sare si mirodenii)?

la mine în sat sunt două curente mari în ale hamburgherilor şi eu fan fiind, urmăresc cu interes "linia partidului" =))

puriştii: cei mai buni burgeri au numai carne de calitate şi sunt condimentaţi subtil

carnea: de bună calitate, cu cel puţin 15% grăsime, max 25%, dată prin maşină o singură dată, prin găuri medii sau fine.

condimente: sare marină, piper din rîşniţă, pătrunjel opţional.

opoziţia: advochează adăugarea de ou şi pesmet ca să lege compoziţia şi să adune sucurile care ies în timpul preparării.

cantităţile sunt cam 1 ou pe 2-3 pounds de carne şi o cană de pesmet la 5 pounds

frământatul compoziţiei e important, trebuie să fie făcut manual, dar nu în exces, proteinele trebuie să se ţină una de alta altfel compoziţia "se desface" la preparare.

eu bag compoziţia în presă (poza presei la topicul cu ce am cumpărat pentru bucătărie) şi pun pe grill câte 4 minute pe fiecare parte (pentru medium rare)

am făcut din ambele feluri şi parcă mai mult îmi plac cei "purişti".

ocazional adaug la compoziţie un pic de tabasco şi/sau worcestershire, ăsta este touch-ul personal =))

M-am plans io , neeeee! Da, reviste citesc, da' despre coloana vertebrala si fascies =))

Mersi mult Dex, is curioasa ce reteta o sa adopte 'mnealui. Va tin la curent cand o sa fabrice primii hamburgeri.

Aici recolta la hectar:

• Author

Lori sa mancati sanatosi captura, sunt convinsa ca o s-o gatesti cat mai bine posibil.

Apropos de hamburgheri, mie imi da carnea de 2 ori prin masina. Imi plac natur, adica amestecati cu sare si piper. Dar ce-i drept n-am facut pana acum altfel.

Nu consumam decat rar, iar la dieta il mananc asa natur cu rosii.

Dex, deci cum ar trebui sa fie ca sa fie bine, data carnea o data sau de doua ori la masina?

lapo, cu plăcere, să ne spui verdictul

any, numai o dată, ambele curente sunt de acord că dacă dai prin maşină de două ori nu mai sunt hamburgheri ci ceva care s-ar traduce cu perişoare =)) (beef patties)

uni spun că tocaţi din cuţit ar fi şi mai buni ... pentru cine are răbdare şi înclinare ...

• Author

lapo, cu plăcere, să ne spui verdictul

any, numai o dată, ambele curente sunt de acord că dacă dai prin maşină de două ori nu mai sunt hamburgheri ci ceva care s-ar traduce cu perişoare =)) (beef patties)

uni spun că tocaţi din cuţit ar fi şi mai buni ... pentru cine are răbdare şi înclinare ...

Deci numai o data. Macelarii aici toaca de doua ori carnea.

Atunci o sa zic s-o dea numai o data prin masina data viitoare =)) . Tenchiu.

cu plăcere.

la mine toacă după indicaţii şi au tot felul de găurele şi găuroaie la aparat, la hamburgeri trebuie găuri medii sau fine.

Auzi Alpha, adica cum sarata? o cumperi dupa ce e tinuta in prealabil in ceea ce numim noi pe aici baitz (apa cu sare si mirodenii)?

Da Iulia. Nu stiu cum o prepara dar e sarata

Eu nu pun ou la hamburgeri, dar pun mustar si sos Worcestershire pe langa sare si piper

frati-miu este un purist la el numai carne de vita, sare si piper.

Eu fac si cu sos worchestershire, mustar, oregano si cu ceapa tocata, cum pusese Mari_ana mai de mult. N-am avut plangeri pana acum!

Ou nu pun!

La o carne perfecta si eu sînt pentru purism! :tongue3:

În vreo doua saptamîni poate ajung si eu la moara, ca tre' sa ma aprovizionez cu faina, paste si alte cele, si sper sa reusesc sa fie o vineri, ca atunci e si piata (aia misto, de care pomeneam) în fata morii. Poate fac si vreo doua poze asa pe ascuns cu tilifonu', ca mi-e jena :unsure:

Ador magazinul din moara. E ca o bacanie de pe vremurile copilariei mele. Podele de lemn, cu tejghea, cu rafturi de lemn si produse misto - bio sau din mediu natural. Tot felul de grîne, pure sau prelucrate în diferite moduri, de la groabe pîna la macinate fin, diverse paste, ceaiuri, diferite preparate din multe feluri de faina. Dulciuri, saraturi, chiar si ceva cosmetice, chestii de igiena (sapunuri, etc)...

• Author

Maya esti o norocoasa, eu m-as pierde total daca as intra, cred c-as lua din toate cate-un pic!

Eu imi aduc aminte si-acum mirosul acela caracteristic de la bacanie!

Hai c-abia astept sa vad ceva poze (apropos si mie mi-ar fi jena, da' vezi tu cum faci, macar vreo doua, asa :tongue3: ) si produse.