Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cuvinte de demult

Featured Replies

Ce topic frumos!

Am o amica din zona Roman si de multe ori ne intrebam: tu ai auzit de asta? dar tu de asta?

Eu am crescut in Iasi intr-o comuna la vreo 20km de oras.

Si la noi era oala cu chisleag, gobai (gaini) in ograda(in curte). Vacile erau in ocol (tarcul animalelor) vara si in sura (anexa a casei special pt animale) iarna. Oile erau la stana unde eu mergeam sa dau in strunga. Vara-mea si cu mine ieseam si ne jucam de-a fugarita pe toloaca (tapsanul din fata casei). Aveam noi si scranciob, facut de taica-miu.

Porcul manca din "treuca" (era practic o chestie facuta din cauciuc de tractor- taiat cumva sa tina mancarea porcilor). La vaca i se dadea "tain" (sfecla taiata) din "oboroaca" sau "banita" ca sa lase lapte mai mult :occasion15:.

Bunica poarta batic vara si isi pune si casanca iarna. Si bunica mai poarta "pestelca" (sort de panza).

Cand bunica mergea la piata sa vanda "frupt" ( adica branza, smantana, cas) mergea cu produsele in "cociug".

Iarna bunicul isi punea oghiele (o bucata de material cu care isi infasura laba piciorului inainte de a se incalta) si iesea la "ranit" omatul sau balegarul, dadea de mancare strujeni ( porumb- dar planta uscata, nu coceni) la animale.

Chitonogul era o bucata de lemn care se folosea la facut gauri cand se pune rasad. Rasadul se uda cu apa din "burlui" (stropitoare). Ardeii grasi erau chiperi, piperul era "chiperi bun" (nu stiu de ce dar asa era :71: ).

Compotul de zarzare crude sau de corcoduse era chisalita si se manca cu mamaliga.

Pentru foc foloseam ciocalai, ciocleje (tulpini de la porumb), vreascuri (lemne subriri) iar noi, astea mai mici, eram responsabile sa adunam surcelele cand bunicul taia lemne.

A cenatui, la noi e cand se curata puiul de maruntaie si apoi se transeaza.

Cighirul e drob, dar nu chiar. Compozitie din maruntaie (organe), cam ca la drob, dar se fac chiftele invelite in "prapur" de porc. Chiftelele alea is cighir si e un produs/ fel de mancare specific sarbatorilor de iarna - asa e la noi. La fel si chisca.

Acum ca am citit postarile anterioara parca tot imi amintesc de unele si altele. Frumos! A fost frumos!

Ciocălău - stiulete (de porumb) eu il stiu se ciucalau ,Zolitor - o bucata de lemn cu santuri, pe care se spala hainele. Varianta "moderna" e cu o bucata de tabla prinsa intr-un cadru de lemn....si asta la noi e mângàlàu.

Si cighirul e drobul de miel la Pashte.

Vacile erau in ocol (tarcul animalelor) vara si in sura (anexa a casei special pt animale) iarna de unde vorba gospodarului msholdovean..."casa, ca virgula casa, da' shura sa fie mare :occasion15:

Asa arata cighirul (poza de pe net):

post-1728-13968867331965_thumb.jpg

Ah- voi ati baut "sherioaie". Asta era lichior facut cu vin, alcool rafinat si sirop de visine sau capsuni.

La cules la vie se zice cules la poama - de unde strugure= poama :occasion15:

La cules la vie se zice cules la poama - de unde strugure= poama :occasion15:

....de unde vorba din popor "soacrà , soacrà , poamà acrà...de te-ai coace-un an si-o varà , tot esti acrà si amarà ....ca romanul s-a nascut poet, dupa cum se stie...

De la Foxyy mi-au venit si mie unele prin cerebel.

Țuhal - Sac

Cachiță - Capiță ( de fîn )

Prepeleac - Par de lemn cu crăci pe care se clădește căpiță de fîn

Ciubote - Cizme

Bocînci - Saboți de lemn

Pomăt - Livadă de pomi fructiferi

Strujac - Saltea de pănuși învelită în pînză de in

Șufladă - Sertar

Pătrărică - Un recipient sculptat din trunchiul unui copac de forma aproximativ pătrată în care se bate grîu și alte cereale, dar și unitate de masura/un sfert de baniță

Ogheală, ogheali - pînza groasă care se înfășoară pe picioare înainte de a încălță ciubotili, sa nu înghețe picioarele

Scoarța - Covor/carpetă din lînă de oaie, țesută la război. Se pune pe perete. De obicei e neagră cu flori mari colorate - roșu, lila, roz cu frunze verzi

Șaică - O oală mare, mare de aluminiu

Plisă - Un loc unde apa e adîncă (rîu, apă curgătoare) în prund. Acolo se merge la scăldat :occasion15:

Ce topic frumos,plin de melancolie si amintiri de demult...

Bunica ii spunea la baticul de iarna- tulpan, la baticul mare si gros - broboada, la baticul subtire de vara- tiroleza.

La gemul gros de prune- pecmez.

Multe alte "cuvinte de demult" deja le-ati scris si toate imi sunt dragi ca toate sunt parte de copilarie si de acele vremuri pline de magie cand alergam desculta prin praf,ma cataram in pomi sa mananc zarzare,iar bunica cocea paine in cuptor din acela mare si striga sa merg ma mamanc calda cu branza proaspata..

Cand eram mica ma trimite o data bunicu "Du-te in magazine si adu-mi cherpedelu!" ma duc eu ma uit,ma sucesc ,stig" nu e","vezi ca e acolo in lada aia.." , "nu e!" "vezi ca e acolo,doar ce l-am pus!", "aici nu e dacat patentul!" ,"ala e,ada'l incoa!"

Mai scriu cand imi mai aduc aminte.

Ah si bunica impletea toata iarna. Ne facea la toti manusi, "cheptare" (veste de lana, fara maneca), "coltzuni" (sosete).

Si scarmana lina pentru "oghial" (plapume) nou sau pentru tors. Ce-mi mai placea cum sfaraia fusul. Eram fascinata!

Tot iarna, mai in fiecare seara ne facea bunica cir cu branza sarata de la borcan. Stiti ce e cirul? Cirul este o o mamaliga foarte moale :occasion15:

Cand eram mica ma trimite o data bunicu "Du-te in magazine si adu-mi cherpedelu!" ma duc eu ma uit,ma sucesc ,stig" nu e","vezi ca e acolo in lada aia.." , "nu e!" "vezi ca e acolo,doar ce l-am pus!", "aici nu e dacat patentul!" ,"ala e,ada'l incoa!"

Ah- la bunicii mei, magazia se chema paravan :71: "- Unde-i mamai-ta fata? -In paravan, cerne faina pentru mamaliga."

....Maya, multe din cuvintele tale seamana cu moldoveneasca :occasion15:

Țuhal - Sac

Ciubote - Cizme

sunt la fel si la noi...si la rosii le zicem pàtlagele

• Author

sunt la fel si la noi...si la rosii le zicem pàtlagele

La noi patlagele sunt rosiile "parguite" adica nici verzi, nici rosii :occasion15:

Parleaz...un loc prin care se treceau gardurile. Cumva la jumatate de inaltime si cu o blana pusa perpendicular (nu stiu sa explic altfel)

Cu copaia mi-am adus iar aminte de strabunica (ii spuneam Baba). Cum de mica m-au tinut mult timp infasata (sa nu ies cu picioare strambe :71: ); cand am crescut nu mai vroiam sa dorm altfel si atunci Baba ma lega cu un bete (cureaua aceea lata de la costumul popular) si ma punea in copaia mare de lemn si ma legana. Si eu copil neastamparat ridicam picioarele asa legata; atunci incepea circul..."Ioane (bunicul) vino si ia-o taiam-ar Sfantul, ca asta imi rupe copaia!"

...Titiri...pârleazul cred ca e national...din dexonline.ro

"PÂRLEÁZ, pârleazuri, s. n. Trecătoare îngustă peste un gard (mai ales la țară), făcută din una sau mai multe scânduri (ca niște trepte) care se sprijină, la extremități, pe câte un țăruș bătut în pământ. – Din bg., scr. prelaz.

Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de valeriu | Semnalează o greșeală | Permalink

pârleáz s. n., pl. pârleázuri

Sursa: DOOM 2 (2005) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

PÂRLEÁZ s. (reg.) săritoare, (prin Munt. și Transilv.) punte, (prin Munt.) scărilă. (A trecut în curtea vecinului sărind ~ul.)

Sursa: Sinonime (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

PÂRLEÁZ ~uri n. reg. Trecătoare îngustă peste gard. /<bulg., sb. prelaz

Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

pârleáz s. n., pl. pârleázuri

Sursa: Ortografic (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

pârleaz (prilaz) n. trecătoare din scânduri peste un gard de nuiele: loc de pârleaz ISP. săria iute peste prilaz CR. [bulg. PRELĬEZ].

Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

pîrleáz (pârleázuri), s. n. – Scară sau treaptă de trecere peste un gard. Sl., cf. bg. prelĕz, sb., cr. prelaz, slov. prilaz (Cihac, II, 291; Conev 74), din sl. prĕlaziti „a traversa, a străbate”.

Sursa: DER (1958-1966) | Adăugată de blaurb | Semnalează o greșeală | Permalink

pîrláz și pîrleáz (Munt. Mold.) și prĭláz (Olt. Trans.) n., pl. urĭ (ea dift. Bg. prelĭez, trecere peste gard, sîrb. prelaz, nsl. prilaz, d. vsl. prĭe-laziti, a păși dincolo, laziti, a se tîrî, lĭesti, a păși. V. iaz, islaz). Trepte făcute la un gard de nuĭele la țară ca să poată trece dincolo oameniĭ, dar nu și vitele. – În Buc. perelaz (rus. pereláz).

Sursa: Scriban (1939) | Adăugată de LauraGellne"

Matusa-mea zice ca tine gainile in șoapră (șopron), iar cine vrea, poate manca papă (omleta).

Cin' nu-i cuminte, se trezeste cu o botă (vargă, băț) pe spinare.

Daca ti-e frig, pune bundița (vesta imblanita) pe tine.

Tata manca cu mare placere bors de bulihaie (verdeturi multe).

Hainele se anină (se atarna) in cuie®.

Ma duc in sus - ma duc in centru(l satului).

Gâjgănii - fel si fel de insecte.

Iar ai umblat fleaura (aiurea)?

Bunica facea de multe ori chiroște cu branza - coltunasi.

Colb - praf.

Comanac - fes.

Guzgan - sobolan.

Hulubi - porumbei.

Poloboc - butoi.

Sfat - primarie (ma duc la sfat(ul popular) = ma duc la primarie).

Taraboanță - roaba.

Bulendre - haine.

Ştioalnă - un loc mai adanc de-a lungul unei ape curgatoare, unde se poate face baie.

Ce topic frumos :71: :) Eu nu stiu asa multe cuvinte,dar de cateva tot mi-am amintit:

târnaț=coridorul inchis de la casa

șlarfe=slapi sau papuci deschisi de umblat pe acasa

mers la sureci=mers la cules de struguri

iștălău=soprul din spatele casei unde are tata tot felul de scule,lemne de foc

podrum=pivnita

cromne=gogosi

pancove=langosi cu branza sau simpli

vărzare=langosii umpluti cu varza

vălău=era ca o troaca de beton construita langa fantana,iar in interiotul fantanii in partea de sus era un canal pe unde turnam apa direct scoasa din fantana si puteam spala anumite chestii(o sa va fac poza cand merg data viitoare in tara)

Nu-mi mai amintesc acum altele,dar mi-ati trezit amintiri frumoase :occasion15:

Eu nu mi-am cunoscut bunicii de nici o parte. "Tara" mea a fost intr-un sat intre Bucuresti si Oltenita, dar nu aveau un grai aparte https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/smile.gif . De cate ori mergeam acolo ceilalti copii erau fascinati de felul cum vorbeam eu, venita de la oras. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif Mai ales cei veniti la bunici de la Bucuresti https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/smile.gif

Dar am copilarit minunat in Valea Jiului si-am avut parte de batrani cumsecade si cu suflet mare, care mi-au ramas in minte si-n suflet pentru totdeauna. Si acum mai vorbesc asa cateodata cu dl alpha si fetelor le e ciuda ca nu pricep mare lucru

ghiufa - chibrit slobod - liber

a festi - a vopsi sfeter - flanel

dãrab - bucata a sudui - a injura

larmã - galagie crumpi / crumpeni - cartofi

bãrabe - venetici blid - farfurie

hibã -- defect, bai - necaz a tãpa - a arunca

broazbe - napi moscos - murdar

grumaz - gat tinã, glod - noroi

batãr - mãcar strimfi - ciorapi

ocos - sfatos a se imburda - a se rasturna

beteag / a se betegi - bolnav / a se imbolnavi

a mere - a merge cantã - parca era galeata

brisca - briceag budigãi https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif - chiloti

bumb - nasture cipcã - dantela

si mai sunt, dar nu-mi aduc aminte acu' pe loc

Imi placea tare mult cum vorbeau banatenii din Bozovici, in Depresiunea Almajului. Si-colo ma asteptau "babele" https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif Marta, Mitza si Maritza, mici si iuti din cale-afara.

"manshe-o baba pã ia dã frumoasã! mã produc iut sa-ti aduc sheva bun. O she vrei sa-ti faca baba cand provii in colibreg?"

Ah- recunosc si eu bundita., bumb/bumbi, darab, parleaz si multe din cele enumerate de voi deja.

carafa= sticla

leuca= palnie

zemnic= beci

coșár= locul unde se tin stiuletii de porumb

papusoi= porumb

• Author

Ma duc in sus - ma duc in centru(l satului).

Noi ne duceam "pe devale" Stateam mai sus si centrul era mai la vale :hug:

Palnia este "triftor".

Si sufrageria bunicii a fost intotdeauna "odaia buna". Si acum ii spun la fel ^_^ pur si simplu nu imi iese altfel cand sunt la ea in casa

Ciubote - Cizme

Pomăt - Livadă de pomi fructiferi

Strujac - Saltea de pănuși învelită în pînză de in

Ogheală, ogheali - pînza groasă care se înfășoară pe picioare înainte de a încălță ciubotili, sa nu înghețe picioarele

Scoarța - Covor/carpetă din lînă de oaie, țesută la război. Se pune pe perete. De obicei e neagră cu flori mari colorate - roșu, lila, roz cu frunze verzi

Plisă - Un loc unde apa e adîncă (rîu, apă curgătoare) în prund. Acolo se merge la scăldat :hug:

Ce topic frumos :hug: ^_^ Eu nu stiu asa multe cuvinte,dar de cateva tot mi-am amintit:

târnaț=coridorul inchis de la casa

șlarfe=slapi sau papuci deschisi de umblat pe acasa

mers la sureci=mers la cules de struguri

iștălău=soprul din spatele casei unde are tata tot felul de scule,lemne de foc

pancove=langosi cu branza sau simpli

vărzare=langosii umpluti cu varza

vălău=era ca o troaca de beton construita langa fantana,iar in interiotul fantanii in partea de sus era un canal pe unde turnam apa direct scoasa din fantana si puteam spala anumite chestii

ghiufa - chibrit slobod - liber

a festi - a vopsi sfeter - flanel

dãrab - bucata a sudui - a injura

larmã - galagie crumpi / crumpeni - cartofi blid - farfurie

hibã -- defect, bai - necaz a tãpa - a arunca

broazbe - napi moscos - murdar

grumaz - gat tinã, glod - noroi

batãr - mãcar strimfi - ciorapi

ocos - sfatos a se imburda - a se rasturna

beteag / a se betegi - bolnav / a se imbolnavi

a mere - a merge cantã - parca era galeata

brisca - briceag budigãi https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif - chiloti

bumb - nasture cipcã - dantela

si mai sunt, dar nu-mi aduc aminte acu' pe loc

pe astea mi le amintesc si eu :hug:

ai mei mai foloseau:

fioc/fioace - sertar/sertare

credentz-partea de sus a mobilei , cea cu sticla

parseti - dulapul de jos din bucatarie

podelarash- raft

laitza - banca

scoverzi- clatite

cucuruz- porumb

crunpiri- cartofi

aclea ni - acolo asa

Si sufrageria bunicii a fost intotdeauna "odaia buna". Si acum ii spun la fel ^_^ pur si simplu nu imi iese altfel cand sunt la ea in casa

La bunica se numeste cea casa....... Cand se pronunta vin legate cuvintele..... :hug:

Amintiri......

Una din amintirile mele *marcante* de la bunicul matern e legata de *odaia* din fata( sufrageria ) ...caci musai sa fie la "intrarea" de musafiri, prin fata,

nu pe la bucatarie.alea alea...care aveau intrare prin spate. In acea *odaie* era o mobila masiva de nuc, o masa patrata , solida, greu de mutat, pe care eu ma suiam ca sa

pot ajunge la *lustra* care ma fascina mereu...era ceva rotund, si avea *roata*/adica jur imprejur, siruri de cca 5 cm ( estimez eu acuma) de margele din sticla, si pasiunea mea

era sa tre rapid cu degetele peste siraguri, sa le fac sa "cante"....imancabil bunicul(buiu) ma gasea si ma *gonea* de acolo ( ma dadea afara ) spunand cu voce groasa"sà nu te mai prind copchila aici, ca daca nu te trimit ramburs la màta. Si pentru mine care nu intelegeam ce este ramburs era o amenintare teribila, dar pe care o uitam repede, si cum era in sura, sau ograda la cele oràtànii...eu tzushti pe masa, si ma incantam cu sunetul cristalin al lampii...vremuei dom'le....

Holul de la casa mare se numea filigore iar sufragerie se numea casa cea mare. Acolo n-aveam ce cauta noi copiii.

Bucataria era conie , plita de la soba = spor si cuptotul = ler

Ce de cuvinte.Bunicii mei erau dintr-un sat de langa Bucuresti,deci nu cine stie ce cuvinte.

Dar imi aduc aminte ca bucnica avea broboada iarna si bazma care o porta vara sau sub broboada.Iarna cand mergeam la colindat de Mos Ajun ma improbodea si pe mine.Imi aduc aminte de broboada mare maro si nu-mi placea deloc(la vremea ceea) ca restul copiilor aveau caciuli.

Otreapa stiu ca ii spuneau si ei la carpa de spalat vase.

Bunicu purta fotä, un fel de sort care il folosea cand lucra si folosea sula un fel de surubelnita cu varf ascutit cu care facea hamuri la cai.

Bätäturä era curtea din fata casei.

Troaca "vasul" in care mancau porcii.

Sopron locul unde tineu porumbul si granele.

Dadä asa ii spuneau surorile mai mici bunicii.

Piulita ii spuneau la mojar

Acum doar asta imi vin in minte.

Ați zis deja tot ce-mi aduc aminte...

De la coșar (porumbar) mi-am adus aminte de târnă/oboroc.

Ați scris de bunghi (nasture) dar mamaia îl folosea și cu sensul de pastilă/medicament.

Ce nu înțelegeau bunicii din Buzău de la un ghemotoc de 2 ani crescută ceva timp prin Moldova: ghin (vin).

Perje = prune

Și nu-mi mai aduc aminte.... Chiar îmi pare rău...

Bucataria era conie , plita de la soba = spor si cuptorul = ler

deci asta-i leru' din colinde? ca a fost o dezbatere generala (la caterinca) asta iarna.

io nu-mi amintesc decat de ciupia matusii de la tara - adica papiota cu ata.

iar bunica zicea in gluma la pix - carandash. zicea ca asa ziceau rusii care fusesera cazati in casa ei, la toc - obiectul de scris cu penita.

abia acum vreo juma de an am facut aceasta legatura, cand a primit omu' un set de scris -pix si stilou- f elegante, marca Caran D'Ache. Nici nu stiam ca exista.

iar bunica zicea in gluma la pix - carandash. zicea ca asa ziceau rusii care fusesera cazati in casa ei, la toc - obiectul de scris cu penita.

abia acum vreo juma de an am facut aceasta legatura, cand a primit omu' un set de scris -pix si stilou- f elegante, marca Caran D'Ache. Nici nu stiam ca exista.

...

ei e de pe undeva pe aici...marca tare cunoscuta...

http://www.carandache.ch/fr/

http://www.carandache.com/m/la-maison/l-histoire/index.lbl?lang=fr

Hi hi hi! nici o legatura cu subiectul,dar nu putui sa ma abtinez sa nu ma gandesc la a' cu pixu' :)

Cand NASA a inceput trimiterea de astronauti in spatiu s-a descoperit ca pixurile nu functioneaza in imponderabilitate. Pentru a rezolva problema, inginerii americani au cheltuit 12 miliarde de dolari si s-au chinuit un an ca sa realizeze un pix care sa scrie chiar si in lipsa gravitatiei, tinut cu susul in jos, sub apa, pe orice suprafata si la orice temperatura, de la conditii de inghet pina la 300 grade C.

Rusii au folosit un creion.

Salvează râsul românesc!

www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri

=))