Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Racituri (piftii) de porc

Featured Replies

• Author

anu asta la racitura am pus si 2 urechi, cartof nu am pus

una am incarcat-o cu sorici,... si una am lasat-omai zemoasa pt sot ca ii place mai mult asa (dar nu am mai tras-o in poza)

post-91-12946844352007_thumb.jpg

post-91-12946844426727_thumb.jpg

Nu Ceci tocmai ca nu pare a fi tulbure zeama... iar eu nu puneam cartof,de teama sa nu se tulbure,cred ca am sa pun si eu deacum.

Phii ce-mi place bolul ala cu gauri a lui Carmella,deja ma gandesc sa fierb si eu legumele intr-un saculet de tifon...

• Author

Si eu fac ca mama ta, Piscotel, le fierb intr-o zi, le racesc la frigider, iau grasimea si le mai fierb o data a doua zi. Asta cu grasimea e primul motiv, mai simplu de-atit nu cred ca poti sa o elimini aproape in totalitate, si am incercat nenumarate metode. Al doilea motiv e ca pot sa-mi dau seama cit de tare se vor prinde, chiar daca proba o fac chiar din prima zi, cu scos o cantitate mica intr-o farfurie si pus la frigider sa vezi ca sint suficient fierte. Daca consistenta e inca "prinsa dar se rupe", mai pun un plic sau 2 de gelatina. Cu ceva timp in urma aveam "o jena" cu gelatina asta, dar acum mi-a trecut. Oricum gust iese destul din ce pun la fiert, asa ca macar sa ma bucur de zeama aia care e de fapt partea cea mai atragatoare a raciturii :rolleyes:

De cind am bila cu sita mi-am usurat enorm munca cind fac racituri, nu mai e necesara decit o strecurare rapida printr-o sita in care pun si un tifon, dar nu mai trebuie sa pescuiesc legume si condimente de prin oala, le pun de la inceput la fiert, la sfirsit scot bila si gata.

Asta fiind invocata bila:

si continutul ei, puteam sa pun chiar mai multe chestii acolo, dar n-a fost necesar pentru cite racituri am facut eu. Ceapa, morcov, usturoi, condimente

faina si practica "bila' asta, imiplace

eu grasimea o iau cu lingura de deasupra(atunci cand are) dupa ce se prind raciturile si dupa ce o iau ne apucam de mancat

• Author

Nu Ceci tocmai ca nu pare a fi tulbure zeama... iar eu nu puneam cartof,de teama sa nu se tulbure,cred ca am sa pun si eu deacum.

Phii ce-mi place bolul ala cu gauri a lui Carmella,deja ma gandesc sa fierb si eu legumele intr-un saculet de tifon...

din cate am observat iese zeama mai tulbure atunci cand se fierbe la foc mare

Aha bun de stiut,...sotului meu ii plac ,cu mai multa gelatina decat carne,si sa gaseasca sorici si ceva cartilaje moi de rontait...

Hi hi hi!!! Gusturile nu se discuta na'...Eu pun adidas de porc(adica partea aia cu copita) si rasoale(de la genunchi),matusa face cu cap,cu urechi si alea,dar pe mine ma impresioneaza,nu pot... :rolleyes:

• Author

Aha bun de stiut,...sotului meu ii plac ,cu mai multa gelatina decat carne,si sa gaseasca sorici si ceva cartilaje moi de rontait...

Hi hi hi!!! Gusturile nu se discuta na'...Eu pun adidas de porc(adica partea aia cu copita) si rasoale(de la genunchi),matusa face cu cap,cu urechi si alea,dar pe mine ma impresioneaza,nu pot... :rolleyes:

si la mine adidasii sunt baza cand e vorba de racituri si ce mai am pe 'langa' (un ciolan, o bucata de carnita,...

n-am inteles ce ai vrut sa zici cu "nu pot..."

Hi hi hi!!! Gusturile nu se discuta na'...Eu pun adidas de porc(adica partea aia cu copita) si rasoale(de la genunchi),matusa face cu cap,cu urechi si alea,dar pe mine ma impresioneaza,nu pot... :floare:

si la mine adidasii sunt baza cand e vorba de racituri si ce mai am pe 'langa' (un ciolan, o bucata de carnita,...

Nu pot sa vad capul ala asa saracul ma impresioneaza si mi-e mila de purcel,are o mutra asa ...Dar adidasii si rasoalele,hi hi hi,ma disociez si nu-mi mai pasa de parca ar creste in sacosa(asa credeam cand eram mica)...Am eu piticul meu,dar matusa jura ca-i mai buna racitura cu cap si urechi si tot... :rolleyes:

• Author

Hi hi hi!!! Gusturile nu se discuta na'...Eu pun adidas de porc(adica partea aia cu copita) si rasoale(de la genunchi),matusa face cu cap,cu urechi si alea,dar pe mine ma impresioneaza,nu pot... :floare:

Nu pot sa vad capul ala asa saracul ma impresioneaza si mi-e mila de purcel,are o mutra asa ...Dar adidasii si rasoalele,hi hi hi,ma disociez si nu-mi mai pasa de parca ar creste in sacosa(asa credeam cand eram mica)...Am eu piticul meu,dar matusa jura ca-i mai buna racitura cu cap si urechi si tot... :rolleyes:

eu nu am luat cap, ci am gasit doar urechi si le-am luat ca imi placea cum se simt in toba si am vrut sa le simt si in racituri

he, he, ce frumoasa a iesit, Cec! si deasa, asa imi place si mie!

mai am si eu un pachet ptr racitura, la congelator, da'i de curcan, de porc nici n-am mancat de sarbatorile astea. :rolleyes: noua nu ne tb nicio acreala la ea, doar mamaliga calda.

• Author

he, he, ce frumoasa a iesit, Cec! si deasa, asa imi place si mie!

mai am si eu un pachet ptr racitura, la congelator, da'i de curcan, de porc nici n-am mancat de sarbatorile astea. :rolleyes: noua nu ne tb nicio acreala la ea, doar mamaliga calda.

multumesc

eu daca am mamaliga calda la ea nu mai imi trebuie nimic

Anu trecut am mancat si cu paine ca pe o 'toba' si a mers si asa (a fost prima data cand am mancat racitura cu paine)

Fain ,poate gasesc si eu doar urechi,o sa fac un sot f.f.fericit...Si noi tot cu mamaliguta mancam.de otet nu am auzit pana acum la voi,nu stiam...

Cand eram mica nu-mi placea carnea din piftie, drept urmare bunicul imi pregatea 2 farfurii doar cu zeama. Adolescenta fiind imi pregateam singura farfuria, doar zeama si carne macra. Apoi am inceput sa mai accept si cate un zgarci...acu' inghit si soricii cu par B)

M-ati atins la lingurica cu piftiile voastre, una mai frumoasa ca alta. :(( :(( Am facut si eu de Craciun din porc si vita, acum a vazut barbatu-miu pozele de pe topic si vrea din nou. Problema e ca momentan e cam cald si ar trebui sa le tin la frigi ca sa se intareasca. In general le "coagulez" pe balcon.

Am bagat la scufita si ideea cu fiertul in 2 etape. Ce ma speria pe mine era ca tre' sa am o zi libera ca sa stau sa supraveghez oala. Acum stiu ca se poate prepara in 2 timpi! :floare:

Voi face din porc si piept de pui. Eu nu pun la fiert decat carnea cu apa, o ceapa, foi de dafin si boabe de piper. La sfarsit pun usturoi praf, sare si eventual piper macinat asa "pe gustate". Imi plac in toate felurile, goale, cu paine, cu mamaliga, cu mustar, cu hrean, cu salata de sfecla rosie (aici intra otetul). Se intelege bine in farfurie si cu 2 liguri de salata boeuf, asta daca e sa nu numaram caloriile si colesteroalele. B)

Ca sa nu va povestesc ce dor mi-e de o felie de toba!!!

Edit ca m-am razgandit, mai bine o fac de vita cu piept de pui (poate gasesc si un os mare cu maduva!!! :D )

Am un amic care m-a innebunit cu piftia de cocosh!

Dar saptamana trecuta am facut o ciorba si am pus mai multe aripi si cand am scos-o din frigider era piftie! Asa ca acum as face si piftie de cocosh, ca vad ca se poate!

Multam fain de lamuriri, chiar detaliate.=)) Desi pare stupid, nu am mancat niciodata piftia cu otet sau lamaie si nu imi imaginam chiar cum se pune otet pe ea. Acum am inteles si probabil nu o sa fac ochii mari daca mi s-o intampla vreodata in viata asta sa fiu la masa cu cineva care cere otet pentru piftie =))

Eu nu pot sa mananc decat cu otet..:lol: Cate bordeie, atatea obiceie..

Multam fain de lamuriri, chiar detaliate.:appl: Desi pare stupid, nu am mancat niciodata piftia cu otet sau lamaie si nu imi imaginam chiar cum se pune otet pe ea. Acum am inteles si probabil nu o sa fac ochii mari daca mi s-o intampla vreodata in viata asta sa fiu la masa cu cineva care cere otet pentru piftie :toothy9;

Eu nu pot sa mananc decat cu otet..;) Cate bordeie, atatea obiceie..

Nici eu n-am știut până acu vreo 2-3 ani, dar de când am gustat piftia cu oțet (de mere) sau lămâie numai așa îmi place :toothy6: .

Acum că am aflat și de hrean voi încerca cu prima ocazie...

• 1 year later...

Minunate piftii... care mai de care :)

Apropos de felul in care se mananca piftia: stiati ca in unele zone din Oltenia piftia se mananca cu sarmale? Nu glumesc! Prima data cand am auzit de asta, mi/am zis ca/i o gluma proasta :D Dupa ce o viata o mancasem doar ca aperitiv, eventual cu paine, nu/mi puteam imagina cum o arata piftia in farfurie langa sarmalele calde :D Mai apoi m/am dumirit :D Ideea este ca nu exista nunta, botez, inmormantare, Craciun, Paste, hram, nedee sau cine mai stie ce cumetrie la care sa se serveasca sarmale si sa nu fie si piftia alaturi intr.un castronel (portie pt fiecare mesean). Nu vezi vedea insa niciodata piftie servita ca si aperitiv :)

Stiti ceva? Combinatia este chiar buna si a inceput sa/mi placa. Tot acesti olteni mananca combinatia de sarmale si piftie alaturi de malai. Eu cu malai nu am incercat (cica/i un fel de mamaliga facuta la cuptor :floare: ), mi/am zis ca/i prea mult pentru mine :D

Eu am auzit de asta de fosta mea sefa care de pe la Targu Jiu. Dar ea a zis ca le mancau din aceeasi farfurie si cu o combinatie de ardei iute in otet cu leustean si fasole verde pe post de acritura.

Combinatia de acritura am facut-o si eu de multe ori, dar eu o mananc cu ciorba sau tocanitza, nu-mi place gustul de leustean la sarmale, dar la piftie nu ma deranjeaza!

Eu am auzit de asta de fosta mea sefa care de pe la Targu Jiu. Dar ea a zis ca le mancau din aceeasi farfurie si cu o combinatie de ardei iute in otet cu leustean si fasole verde pe post de acritura.

Combinatia de acritura am facut-o si eu de multe ori, dar eu o mananc cu ciorba sau tocanitza, nu-mi place gustul de leustean la sarmale, dar la piftie nu ma deranjeaza!

Da Zerda, atunci cand mananca acasa, fiecare isi taie din piftia mare (daca nu a facut in castronase) si isi pune in farfurie, dar in celelalte situatii (nunti... etc) se serveste sin castronel, caserola, etc. Desigur, fiecare face dupa pofta inimii - daca vrea si/o pune in farfurie langa sarmale :floare:

Exact de Tg. Jiu si zonele din preajma vorbeam :)

• 1 month later...

In primul rand Sarbatori Fericite si multe bucurii!

Va urmaresc demult din umbra, dar cum eu nu am noutati in materie de retete, nu mi-am permis sa va deranjez cu postarile mele, prefer sa ma inspir zilnic de la voi, si va multumesc pentru asta.

Mi-am permis sa va deranjez cu o intrebare stupida, poate, pentru niste maestre in arta culinara, dar poate s-a mai intamplat cuiva, dupa ce de Craciun am incercat sa fac piftii din carne de curcan care au iesit un fiasco, nu s-au inchegat deloc, am zis sa mai incerc odata, sa fac piftii de porc pentru masa de Anul Nou, tot citind si recitind de data asta ca sa fiu sigura ca se vor inchega am pus si gelatina, piftiile de inchegat s-au inchegat Slava Domnului, dar sunt muuuuult prea sarate, aproape imposibil de mancat, intrebarea mea este cum as putea sa le dreg tinand cont ca am pus gelatina, daca voi pune zeama la fiert, se vor mai inchega apoi? Stiu poate ar trebui sa ma las pagubasa, dar chiar imi doresc sa nu fi muncit degeaba, sa fac alte piftii de la capat imi este imposibil.

Va multumesc pentru orice idee ati avea, ce ma poate ajuta sa dreg boacana, se pare ca de sarbatorile astea, mai nimic nu-mi iese :iamwithstupid:

Va urmaresc demult din umbra, dar cum eu nu am noutati in materie de retete, nu mi-am permis sa va deranjez cu postarile mele, prefer sa ma inspir zilnic de la voi, si va multumesc pentru asta.

Mi-am permis sa va deranjez cu o intrebare stupida, poate, pentru niste maestre in arta culinara, dar poate s-a mai intamplat cuiva, dupa ce de Craciun am incercat sa fac piftii din carne de curcan care au iesit un fiasco, nu s-au inchegat deloc, am zis sa mai incerc odata, sa fac piftii de porc pentru masa de Anul Nou, tot citind si recitind de data asta ca sa fiu sigura ca se vor inchega am pus si gelatina, piftiile de inchegat s-au inchegat Slava Domnului, dar sunt muuuuult prea sarate, aproape imposibil de mancat, intrebarea mea este cum as putea sa le dreg tinand cont ca am pus gelatina, daca voi pune zeama la fiert, se vor mai inchega apoi? Stiu poate ar trebui sa ma las pagubasa, dar chiar imi doresc sa nu fi muncit degeaba, sa fac alte piftii de la capat imi este imposibil.

Va multumesc pentru orice idee ati avea, ce ma poate ajuta sa dreg boacana, se pare ca de sarbatorile astea, mai nimic nu-mi iese :iamwithstupid:

Buna Cris! Sarbatori fericite si tie si mai mult curaj in a ne scrie. Nu conteaza ca tie ti se par banalitati, pentru unii precis vor fi noutati sau vor fi lucruri interesante de citit de la tine! :thumleft:

Raciturile de curcan mie imi ies mereu, fara gelatina, dar folosind aripi sau cel mult copane. Atat. Le fierb cateva ore bune, apoi le pun in castronase si se incheaga foarte repede zeama.

Daca le-ai scapat sarate si ai pus si gelatina, eu zic ca ai putea sa pui niste apa la fiert si, dupa ce-a clocotit, o amesteci cu raciturile tale. Cumva, "lungesti" raciturile. Nu stiu daca si carnea e sarata, in cazul asta e mai greu.... ar trebui sa fierbi si carnea macar cateva minute, ca sa mai iasa din sare.

Incearca sa mai folosesti / cumperi carne si faci inca o tura de racituri, nesarate, dar amesteci carnea, mai spre final. Asa, au si gust raciturile si le mai desarezi.

Momentan, alte idei n-am. Sper ca ti-am fost de folos, macar putin! Sa ne tii la curent cu raciturile! :thumleft:

eu zic sa le scoti din platouri si sa le pui iar la fiert, cu tot cu carne, dar sa mai adaugi niste supa de oricare ar fi ea, merge si de pui. o potrivesti la gust doar prin adaugare de lichid, dar numai cu apa nu mi s-ar parea cea mai buna idee -Fox, sa nu te superi!

acuma: prin fierbere se distruge puterea gelatinei, dar fiind de porc, eu cred ca se incheaga si fara. Numai ca tu esti obligata sa adaugi alta supa si asta nu are potential de inchegare, deci adauga si niste gelatina. As mai pune si niste usturoi, ca prin fierbere i se cam duce aroma. Apoi o strecori, imparti iar carnea prin vase si adaugi zeama. Nu va mai fi limpede, dar macar ai salvat-o. Deci se poate, nu dispera!

indiferent ce vei face, drept pedeapsa esti obligata sa postezi zilnic macar un salut, la han!

edit: stii de gluma, nu?

dar fiind de porc, eu cred ca se incheaga si fara.

[b]Moatza,

Eu am inteles ca la cele de curcan a pus gelatina. Eu zic cam asa: mancata carnea fiarta si zeama aruncata, ptr ca nici la anu nu se mai ingheaga daca mai pune apa si scazand apa tot sarate raman.

Nu vreau sa aud ca puneti gelatina in racituri. La racitura de curcan se pun aripi (varfuri in plus ptr gelatina) pulpa sa aveti si carne in racitura.

Cele mai bune racituri din pasare ies cele din pasarile crescute in ograda ptr ca fierb mai greu si sa fie mai tinerele asa ca mine. Cand ma gandesc la cucosul meu care nui m`am suparat pe racituri, dar o sa gasesc alt cucos.[/b]

Parerea mea.

am zis sa mai incerc odata, sa fac piftii de porc pentru masa de Anul Nou, tot citind si recitind de data asta ca sa fiu sigura ca se vor inchega am pus si gelatina, piftiile de inchegat s-au inchegat

[b]Cred ca nu inteleg bine eu: de porc ai facut si ai pus gelatina si sarea multa sau cele de curcan?

Daca da cele de porc, atunci asculta`ma bine.

Scoti carnea din zeama, arunci o parte din zeama, fugi la o macelarie si cumperi sorici si pui zeama si soriciul la fiert cu ceva boabe de piper si cve mai vrei tu si numai pui sare decat la sfarsit cand gusti zeama cand este fiarta. Cand ai terminat cu fiertul, pui usturoi zdrobit (ptr mine nu`i racitura daca nu are usturoi) in zeama strecurata amesteci bine si pui peste carnea fiarta anterior si ai rezolvat problema. Poti fierbe soriciul in kucta dar sa iei si tu mai mult vreun kg si sa nu pui apa exagerat de multa ptr ca este stiut faptul ca apa nu seaca in kucta. Eu las si soricul in racitura.

Te`ai fentat cu sarea ptr ca supa calda te fura la gust si cand este rece se simte sarea si atunci vezi de fapt ce nazdravanie ai facut.

Si inca ceva: eu cred ca ne poti deranja tot timpul ca doar de aia circulam pe forum sa ne ajutam si sa facem schimburi de retete , imbunatatiri etc.

In racituri nu se pune gelatina, folosesti soric, ciolan si picior/ureche ce vrei tu.

Te asteptam cu raciturile.[/b]

Sarumana pentru ajutor fetelor :) multumita voua se pare ca voi avea racituri de Anul Nou, am urmat sfatul moatzei le-am pus din nou la fiert, am aruncat o parte din zeama, si am pus supa de pui ce aveam in congelator, (la piftiile de porc carnea era buna, doar zeama extrem de sarata) cu supa de pui am reusit sa o dreg ca si gust, dar spre disperarea mea nu prea dadea semne ca se leaga asa ca i-am mai pus un pic de gelatina peste cea deja pusa :) stiu ca nu e bine, dar dupa dezastrul de la piftiile de curcan am vrut sa ma asigur ca cele de porc de vor lega, si vad ca dau semne ca se leaga. Aici imi este foarte greu sa-mi gasesc ingredientele ca acasa, fac cu imitatii, dar macar vor avea o aroma de piftii.

Cerra cred ca asta a fost greseala, nu m-am gandit ca supa calda mascheaza gustul, data viitoare o sa fiu mai atenta, mi-am notat tot in caiet, ca data viitoare sa-mi iasa perfecte.

Inca odata mii de multumiri pentru ajutor fetelor sa aveti Sarbatori Fericite si un An Nou plin de bucurii si tot ce va doriti si promit sa intru sa va salut mai des.