January 10, 201016 yr comment_14687 Am ezitat între a pune această rețetă la austro-ungare, sau a-i oferi un loc individual. Dat fiind faptul că acest tip de cozonac e întâlnit peste tot în spațiul central-est european, la nemți, polonezi, maghiari, cehi, slovaci etc., am hotărât să-l postez individual. Mama ne făcea baigli des când eram mici și a rămas unul dintre deserturile preferate ale familiei așa că și eu îl fac mereu, cel puțin o dată pe lună Bejgli – rețeta (cantitățile date sunt pentru 3 cozonăcei) Aluatul: 375 g făină120 g unt75 g untură40 g zahăr6 g drojdie proaspătă2 gălbenușe90 ml lapte1 praf sarecoajă de lămâie Umplutura: 300 g nucă măcinată (sau mac măcinat)130 g zahăr1 lingură miere100 ml lapte1 linguriță scorțișoară (doar în umplutura de nucă)coajă rasă de lămâie/portocală2 linguri stafide sau coajă confiată de lămâie/portocală – opțional *eu am făcut cantitate dublă Drojdia se freacă cu zahărul până se lichefiază. Într-un vas se pun toate ingredientele pentru aluat și se frământă bine până rezultă un aluat elastic, nelipicios. Se taie în 3 bucăți egale (cam 230-240 g bucata) care se învelesc în folie și se lasă la frigider 1/2 oră. Între timp se prepară umplutura. Laptele se dă în clocot împreună cu zahărul și mierea și se toarnă fierbinte peste nuca (macul) amestecat în prealabil cu scorțișoara, coaja de lamaie/portocală și eventual stafidele sau fructele confiate. Se amestecă bine și se lasă să se răcească. Aluatul se scoate din frigider și se întinde în foi dreptunghiulare de circa 20×25 cm. Pe fiecare foaie se pune cîte 1/3 din umplutură (eu mai întâi întind umplutura între 2 bucăți de folie alimentară și apoi o ”lipesc” de aluat, e mai usor decât să o întind cu lingura). Se aduc 3 dintre colțurile aluatului în interior, peste marginile umpluturii și se rulează. Cozonăceii se așează într-o tavă tapetată cu grăsime si făină sau cu hârtie de copt, se împung cu furculița pe lungime, se ung cu un gălbenuș bătut cu puțin lapte și se lasă 10 minute, să se usuce gălbenușul deasupra. În felul acesta, la coacere se va forma un ”mozaic” pe suprafața lor. Se coc la 180 grade timp de 30-35 minute, până se rumenesc bine. Se lasă să se răcească înainte de a se felia. Report
January 10, 201016 yr comment_14695 Imi plac Kiken :D macul nu il macini ? iese mai bine aroma din seminte . Report
January 10, 201016 yr Author comment_14696 Imi plac Kiken :D macul nu il macini ? iese mai bine aroma din seminte . Multumesc...e si macul macinat, desigur Report
January 10, 201016 yr comment_14702 Imi plac Kiken :D macul nu il macini ? iese mai bine aroma din seminte . Multumesc...e si macul macinat, desigur ok te intrebam doar pentru ca in foto nu pare sau cel putin eu il macin mai fin nu ramane asa intreg Report
January 11, 201016 yr comment_14840 bunica mea din bucovina facea ceva asemanator si era foarte gustos.multumesc pentru reteta. Report
January 12, 201016 yr Author comment_15025 bunica mea din bucovina facea ceva asemanator si era foarte gustos.multumesc pentru reteta. Cu placere. Report
January 13, 201016 yr comment_15226 ...*eu am făcut cantitate dublă...Aluatul se scoate din frigider și se întinde în foi dreptunghiulare de circa 20×25 cm. Pe fiecare foaie se pune cîte 1/3 din umplutură (eu mai întâi întind umplutura între 2 bucăți de folie alimentară și apoi o ”lipesc” de aluat, e mai usor decât să o întind cu lingura). Se aduc 3 dintre colțurile aluatului în interior, peste marginile umpluturii și se rulează....Si la mine tot dubla o sa fie, caci alfel se duce repede . Mie-mi place baigli mult, imi place si reteta ta, asa c-am salvat-o. Mersi si pentru tipp-ul cu umplutura Report
January 13, 201016 yr comment_15245 moaaaaaaanu cred ca voi reusi sa fac vreodata asa ceva....sau na...sa iasa asa frumosi... Report
January 15, 201016 yr comment_15540 Eu sunt varza in materie de aluaturi. Asa ca luminati-ma si pe mine. Dreptunghiul are 3 laturi indoite si apoi zici Kiken sa il rulam. Hmmmm. Din ce parte? Sau nu e important? Partea neindoita vine la sfarsit? Asa pare dar noa, sa fiu sigura. Nu pot framanta aluatul la masina si sa nu il las la dospit? Ca parca m-as lega sa il fac si eu Report
January 15, 201016 yr Author comment_15602 moaaaaaaanu cred ca voi reusi sa fac vreodata asa ceva....sau na...sa iasa asa frumosi... Misha, practica e mama invataturii :mrgreen: Si la mine tot dubla o sa fie, caci alfel se duce repede . Mie-mi place baigli mult, imi place si reteta ta, asa c-am salvat-o. Mersi si pentru tipp-ul cu umplutura Sa-ti fie de folos! Eu sunt varza in materie de aluaturi. Asa ca luminati-ma si pe mine. Dreptunghiul are 3 laturi indoite si apoi zici Kiken sa il rulam. Hmmmm. Din ce parte? Sau nu e important? Partea neindoita vine la sfarsit? Asa pare dar noa, sa fiu sigura. Nu pot framanta aluatul la masina si sa nu il las la dospit? Ca parca m-as lega sa il fac si eu Gloxi, da, poti face aluatul in masina de paine, dar ATENTIE! acest aluat NU se lasa la dospit, trebuie sa-l lasi in frigider 30 min. Iar cu indoitul marginilor, uita-te atent in imaginea cu foaia si umplutura ca sa-ti dai seama cum e. Marginile laterale se aduc in interior, peste umplutura pentru a impiedica sa iasa umplutura in timpul coptului prin capetele cozonacilor si una dintre marginile lungi se aduce la fel, in interior pentru a fi mai usor de rulat cozonacul. Rularea se face dinspre marginea indoita spre cea neindoita. Succes! Daca mai ai nevoie de lamuriri, sa intrebi Report
January 15, 201016 yr comment_15613 Ce pacat ca nu am stiut reteta asta de Craciun. IAr am facut baiglu si iar am dat in bara. De data asta dupa reteta lui Sava Laura care pusese la 500 gr faina vreo 350 grame de grasime. Trebuia sa-mi fi dat seama ca va iesi aluat nisipos...dar cum am facut multe aluaturi in acelas timp, n-am bagat in seama. Ceea ce imi pare rau e dupa mac, pe care il procur teribil de greu. Acum o sa fac reteta ta din nou pentru fiica mea care vine peste o saptamana. Daca ai stii de cati ani caut reteta adevarata, asa cum mancam in Bucuresti Sper sa fie asta, pentru ca tu esti foarte exacta in retete faimoase. Mersi mult Report
January 15, 201016 yr comment_15628 Daca mai ai nevoie de lamuriri, sa intrebi Kiken merci, m-ai luminat! Acum mai vin cu o intrebare. Am linkuit-o pe sora-mea si tare o tenteaza si pe ea doar ca in state nu are untura. Deci, cu ce ar putea-o inlocui? Stiu ca suna aiurea dar eu stiu? din experienta voastra: un unt gras, sau altceva?Merciii! Report
January 16, 201016 yr Author comment_15659 Ce pacat ca nu am stiut reteta asta de Craciun. IAr am facut baiglu si iar am dat in bara. De data asta dupa reteta lui Sava Laura care pusese la 500 gr faina vreo 350 grame de grasime. Trebuia sa-mi fi dat seama ca va iesi aluat nisipos...dar cum am facut multe aluaturi in acelas timp, n-am bagat in seama. Ceea ce imi pare rau e dupa mac, pe care il procur teribil de greu. Acum o sa fac reteta ta din nou pentru fiica mea care vine peste o saptamana. Daca ai stii de cati ani caut reteta adevarata, asa cum mancam in Bucuresti Sper sa fie asta, pentru ca tu esti foarte exacta in retete faimoase. Mersi mult Yandira, sper sa fie asta reteta pe care o doresti si sper sa-i faci o surpriza placuta fiicei tale . Eu o fac de foarte mult timp si a fost intotdeauna o reusita, n-am avut probleme niciodata. Am vazut si eu reteta Laurei si parerea mea ca e prea multa grasime la cantitatea de faina. Intr-adevar, aluatul de baigli e unul ce solicita mai multa grasime fata de altele, dar daca e prea multa devine prea "greu" si nici nu se mai intinde bine. Kiken merci, m-ai luminat! Acum mai vin cu o intrebare. Am linkuit-o pe sora-mea si tare o tenteaza si pe ea doar ca in state nu are untura. Deci, cu ce ar putea-o inlocui? Stiu ca suna aiurea dar eu stiu? din experienta voastra: un unt gras, sau altceva?Merciii! Sunt sigura ca daca pune in loc de untura, unt sau margarina grasa (85-90% grasime) va iesi excelent Report
January 16, 201016 yr comment_15697 Daca stiam ca iese si cu unt o faceam mai repede . Tocmai ce am gasit untura de porc si am luat un pachet de 250 gr , deci voi face reteta de mai multe ori ca sa termin untura . Maine trec la fapte si vin si cu poze , sper ca va fi o reusita ca ma termina pozele tale si mi-e o pofta indescriptibila . Report
January 17, 201016 yr Author comment_15816 Daca stiam ca iese si cu unt o faceam mai repede . Tocmai ce am gasit untura de porc si am luat un pachet de 250 gr , deci voi face reteta de mai multe ori ca sa termin untura . Maine trec la fapte si vin si cu poze , sper ca va fi o reusita ca ma termina pozele tale si mi-e o pofta indescriptibila . Spor la treaba! Abia astept impresiile Report
January 18, 201016 yr comment_16009 Daca mai ai nevoie de lamuriri, sa intrebi Kiken merci, m-ai luminat! Acum mai vin cu o intrebare. Am linkuit-o pe sora-mea si tare o tenteaza si pe ea doar ca in state nu are untura. Deci, cu ce ar putea-o inlocui? Stiu ca suna aiurea dar eu stiu? din experienta voastra: un unt gras, sau altceva?Merciii! Este untura in State.Unde sta sora ta?Untura=LARD si se gaseste la magazinele alimentare. Mi-a luat si mie 10 ani s-o gasesc timp in care m-am dezobisnuit de-a mai folosi untura Report
January 18, 201016 yr comment_16095 Inca n-am descarcat aparatul , deci revin , insa nu ma pot abtine sa spun cat de buni , cat de aromatisi parfumati au iesit . Mirosea toata bucataria a lamaitza. M-a surprins foarte placut aluatul foarte usor de lucrat cu el ( ma asteptam sa se lipeasca de masa ) , iar dupa coacere foarte... fin in gura . Cred ca untura l-a facut asa .Revin poate azi cu poza , sarut mana! Report
January 18, 201016 yr Author comment_16128 Inca n-am descarcat aparatul , deci revin , insa nu ma pot abtine sa spun cat de buni , cat de aromatisi parfumati au iesit . Mirosea toata bucataria a lamaitza. M-a surprins foarte placut aluatul foarte usor de lucrat cu el ( ma asteptam sa se lipeasca de masa ) , iar dupa coacere foarte... fin in gura . Cred ca untura l-a facut asa .Revin poate azi cu poza , sarut mana! Ma bucur sa aud asta! Sa-ti fie de bine! :mrgreen: Report
January 18, 201016 yr comment_16162 Te pup de mii de ori pentru aceasta reteta. Aveam o vecina maghiara care facea baigli si inca islere cred cele care sunt facute din foite multe si cu gem..........delicatese dulci erau. Intotdeauna am crezut ca femeile maghiare au un secret al lor la executarea dulciurilor pentru ca nu regaseai gustul desavarsit al dulciurilor facute de doamnele maghiare in alta parte. Multumesc. Report
January 18, 201016 yr Author comment_16164 Te pup de mii de ori pentru aceasta reteta. Aveam o vecina maghiara care facea baigli si inca islere cred cele care sunt facute din foite multe si cu gem..........delicatese dulci erau. Intotdeauna am crezut ca femeile maghiare au un secret al lor la executarea dulciurilor pentru ca nu regaseai gustul desavarsit al dulciurilor facute de doamnele maghiare in alta parte. Multumesc. Acelea cu foite multe si cu gem aratau ca astea? ...daca da e vorba de haiose, ca islerele sunt alta poveste si pe astea din urma le gasesti la topicul patiserie austro-ungara . Haiosele sunt intre preferatele mele, am pus reteta in imagini mai demult pe culi, dar voi revini si aici cu ea :mrgreen: P.S. n-au doamnele maghiare nici un secret, doar retete al naibii de bune :laughing7: Report
January 18, 201016 yr comment_16167 Nuuuu , nu vreau retzeta de haiose ca mai am untura si ma dublez ! Oricum , de sarbatori stateau pe farfurie bine ninse si parfumate , erau nelipsite de sarbatori . Baigli , deliciosi Report
January 18, 201016 yr Author comment_16168 Wow, nane, ti-au iesit super-misto! P.S. Fara mila, fara mila, vor veni si haiosele :mrgreen: ...dar ele cer o grasime mai speciala, din anumite zone de pe harta porcului si bineinteleg cruda...sa vad unde gasesti tu hai prin Frantuzia Report
January 19, 201016 yr comment_16317 Acelea cu foite multe si cu gem aratau ca astea? [attachment=0]post-35828-1232610159.jpg[/attachment] ...daca da e vorba de haiose, ca islerele sunt alta poveste si pe astea din urma le gasesti la topicul patiserie austro-ungara . Haiosele sunt intre preferatele mele, am pus reteta in imagini mai demult pe culi, dar voi revini si aici cu ea :mrgreen: P.S. n-au doamnele maghiare nici un secret, doar retete al naibii de bune :laughing7: Sa stii ca am gresit asa e sunt haiose. Astea sunt bestiiiiiiiiiii. Le cam incurc ca nu mananc decat odata la 10 ani ca sunt foarte dulci si nu e recomandat zaharul . Report
January 19, 201016 yr Author comment_16329 Acelea cu foite multe si cu gem aratau ca astea? yoyo[/b], dar sa stii ca haiosele nu sunt dulci...de fapt sunt atat de dulci doar cat vrei tu sa fie . In aluatul lor nu se pune zahar, gemul e magiun, deci si alal fara zahar (cel putin al meu) si doar se pudreaza cu zahar...sau nu se pudreaza Ei las, poate le fac zilele astea ca mi-ati facut pofta :mrgreen: Report
January 29, 201016 yr comment_17792 Am gasit un topic de-al tau cu retzeta de haiose , dar ... daca pun untura in loc de hai ? Sau ce sa pun ? Sa ma las pagubasa? Report