Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Secretele bucatariei (tips-uri, sfaturi, smecherii culinare)

Featured Replies

Am intrebat si mi s-a confirmat ca e binevenit un topic de genul : stiati ca... , ajutoooooor .. am ars carnea, ... am primit o gaina batrana ..., am batut frisca si mi-a iesit maioneza , ce fac? Asta nu inseamna ca nu ne pricepem, dar oricui i se poate intampla ceva neprevazut. Inainte de a ajunge cu produsul finit la .. "Traume" e bine sa stim cum putem repara.

1. Gaina batrana face zeama buna

Dar daca gaina e atat de batrana ca are buletin, nu disperati: dupa ce ati aruncat prima apa, puneti in apa in care fierbe carnea aproximativ 100 ml tuica sau votca (sub nici o forma altceva) si lasati la fiert. Carnea se va fragezi si ciorba/supa nu va avea gust de alcool, deoarece acesta se evapora. Metoda este incercata de mine si da rezultate.

Julix, merita incercat, ca eu am avut d ela tara o gisca care dupa 6 ore de fiert nu s-a putut minca. Bine, Duda a fost tare fericit! ;)

Eu mai fierb carnea in bors, la ciorbe, ca fierbe mai repede.

vin si eu

daca aveti o gaina care e batrana fierbetio cat o fierbeti si lasatio in zeama pana a doua zi apoi feirbetio si a doua zi

fatul ca sta in zeama o ajuta si d=se face atat de frageda ca si cum ar fi un pui de cateva luni

Julix, merita incercat, ca eu am avut d ela tara o gisca care dupa 6 ore de fiert nu s-a putut minca. Bine, Duda a fost tare fericit! :pupic:

Eu mai fierb carnea in bors, la ciorbe, ca fierbe mai repede.

raluca, eu te cred ca te stiu priceputa, dar de ce se recomanda adaugarea substantei acre tocmai spre sfarsit? din ce stiam, acreala intareste,mai ales, carnea.

Moatzo, nush zau!

dar sa-ti zic cum am aflat: de casa de vacanta se ocupa o mamaie, tare draguta si harnicuta. Eu mergeam dimineata la peste, si cam pe cind imi terminam eu cafeaua la girla, aparea si mamaita mea, cu mincarica calda! Am intrebat-o cind le-a facut, ca era 8 dimineata. Supa si fel 2. Mi-a zis ca ea asa face ciorba, ca fierbe imediat.

De fiecare data cind am incercat am fost multumita de rezultat! Poate sa fie si autosugestie, desigur!

• Author
vin si eu

daca aveti o gaina care e batrana fierbetio cat o fierbeti si lasatio in zeama pana a doua zi apoi feirbetio si a doua zi

fatul ca sta in zeama o ajuta si d=se face atat de frageda ca si cum ar fi un pui de cateva luni

Cand ai oameni la lucru si gaina e de o varsta cu veteranul satului, pune tuica si e garantat succesul. Eu asa pun. Apoi ma las de meserie daca trebuie sa fierb o cotcodaca 2 zile.

...de ce se recomanda adaugarea substantei acre tocmai spre sfarsit? din ce stiam, acreala intareste,mai ales, carnea.

La ciorba de potroace, de ex. am întîlnit recomandarea să se fiarbă direct în zeamă de varză.

La ciorba de zarzavat acrită cu zeamă de varză am găsit cam aşa: dacă punem cartofii odată cu zeama de varză, ei se întăresc. Dacă-i punem înainte, se răsfierb. Deci recomandarea e să fie fierţi separat.

Apoi borşul, zeama de lămîie, roşiile, ba chiar şi zeama de varză cred că au vitamina C şi alte elemente, care se distrug prin fierbere. Deci şi de-asta cred că se pun spre sfîrşit, ca şi uleiul.

La carne nuş ce să zic, dar cea mai bună tocană de rinichi de porc pe care-am mîncat-o a fost făcută de-un coleg care-a pus bulionul de la început.

Sper ca am nimerit bine locul pentru intrebarile mele:

-Sarmalele se congeleaza inainte de fierbere sau fierte? Daca le congelez inainte de fierbere cum sa procedez cand vreau sa le fierb? Le las sa se dezghete la temperatura camerei si,apoi, se fierb?

-Lasagna cum se congeleaza? O fierb mai inati si,apoi, o congelez? Cum procedez la decolgelare?

-Ce as putea sa mai congelez ca sa am cateva zile de mancare dupa ce nasc?

Au promis multi ca vin cu mancare dar stiti voi ca mai bine este "paza buna".

-Sarmalele se congeleaza inainte de fierbere sau fierte?

[color=#0040FF]noi le congelam fierte, le fac vacuum cu'n FoodSaver (care, parerea mea, nu face nici-o differenta de un borcan obisnuit).

Cind le dezghetam, le mai fierbem putin, foarte bune [/color]

Personal le congelez de crude. cand trebuie sa le fierb, le asez frumos in cratita cu varza murata si afumatura,si apa ovcors. s le pun pe foc mare pana clocoteste apa , apoi dau la foc domol, si le las sa fiarba ca si cand atunci au fost facute. lasagna nu am congelat niciodata ( ca nu ramane) si oricum eu fac doar lasagna cu mozarella si rosii. cu proxima preparare pun si aici reteta.

http://img69.imageshack.us/img69/2166/sarmalecongelatevarza.th.jpg

Si fiindca tot e topik cu tips-uri..eu congelez resturi de vin alb sau rosu in pungile de facut cuburi de ghiatza, ceea ce-mi permite sa folosesc la retete gen sos bolognese, risotti etc vinul necesar, fara sa fiu obligata sa deschid o sticla expres pentru asta.

plus cand am multe zarzaveituri, le mixez si le congelez, si cand am nevoie rup cate o bucatzica de "vegeta" casnica.

la fel congelez suc si coaja de lamaie . pentru prajitura "lamaiata" am mereu doza necesara ( cateva pungutze) de suc de lamaie.

congelez( deja prajite ) chiftelutzele, cake cu olive, sarmalele crude ( deja mentionat) ,ruladele cu diverse umpluturi ( reteta de rulada cu ce vreti e pe culi )etc.

• Author

Eu congelez sarmalele si crude si fierte, depinde de situatie. Daca le congelez fierte, le las la dezghetat, apoi le incalzesc in putina apa. Daca le congelez crude, le pun asa inghetate in cratita/ceaun de tuci, pun sosul de bulion etc, etc si le fierb normal.

2. Ardei pusi la congelator pentru umplut iarna

Ardeii se curata de cotori, se spala bine , se pun in apa clocotita si se lasa mai putin de un minut, se scot la scurs, se lasa la racit, se pun cate 5, cate 10 unul in altul (depinde de spatiul pe care il puneti la bataie), apoi se pun la congelat.

Cand vrem sa ii umplem procedam astfel: scoatem ardeii, lasam la dezghetat pana se disloca ardeii. adica putin (nu trebuie sa se dezghete complet, deoarece se flescaiesc si nu mai pot fi umpluti), se umplu si se pun la fiert.

Si fiindca tot e topik cu tips-uri..eu congelez resturi de vin alb sau rosu in pungile de facut cuburi de ghiatza, ceea ce-mi permite sa folosesc la retete gen sos bolognese, risotti etc vinul necesar, fara sa fiu obligata sa deschid o sticla expres pentru asta.

Ei uite la asta nu m-am gandit si e foarte util!

Multumesc de idee Stella :appl: !

:tongue3: Va multumesc pentru raspunsuri. Eu va urmaresc mereu poate mai aveti idei despre ce as putea sa mai pun la congelator.

Eu mai pun la congelator fructe . prune fara samburi. in asa fel sa am de o tarta sau o placinta cu prune. mai pun rosioare taiate jumatati in pungutze de plastic, si pe iarna cand fac sos de rosii, folosesc o punga si 1-2 cutii de pelati. si gustul este incomparabil mai bun decat cu ce gasesc iarna ca rosii in magazine.

congelez telemea, cand primesc sau aduc mai multa din RO.

am congelat si branza de burduf. sta perfect.

supa de pui ( adica zeama dupa fierberea carnii si a legumelor) galuste sau taitei ii adaug cand o servesc.

supa pasata.

sos de rosii, sos pesto ( pe monoportii, ceea ce-mi permite sa jonglez cu miss fiimea, cand vrea pesto) la fel monoportii de sos bolognese,

am mereu fructe( gen afine, zmeura etc) si legume deja congelate.

am mereu fructe( gen afine, zmeura etc) si legume deja congelate.

ditto!

eu le folosesc pentru shakes si smoothies mai mult, nu mai este nevoie de ghiata (chiar si bananele se pot congela)..

cind fierbi orezul, inlocuieste 1/2 din cantitatea de apa cu ceai verde (or jasmine, sau ce va place)... daca va place aroma, experimentati cu proportiile de ceai/apa...
  • Author
cind fierbi orezul, inlocuieste 1/2 din cantitatea de apa cu ceai verde (or jasmine, sau ce va place)... daca va place aroma, experimentati cu proportiile de ceai/apa...

Bebe, foarte interesant. Ceaiul este pentru aroma, pur si simplu sau mai are si alte efecte asupra orezului, stiu eu, culoare, fierbe orezul mai repede, nu se topeste/se topeste etc.

Apropos, bine ai venit si te mai astept cu tips-uri. %7BSMILIES_PATH%7D/6.gif:appl:<" title="arms" />

Apropos, bine ai venit si te mai astept cu tips-uri. %7BSMILIES_PATH%7D/6.gif:D<" title="arms" />

Daca uleiul in tigaie este prea incins si incepe sa sara/stropeasca, presara putina sare (sau inchide aragazul :D )

Daca totusi te-ai ars, putin mustar pe zona afectata ajuta sa nu faci basica...

Un bat de telina in punga de piine veche ii scoate mirosul si-o face mai buna (mincabila, dar tot veche este :D )

Lamiile intr-un borcat cu apa in frigider rezista 2-3 luni...

Daca refolosesti uleiul, prajeste putin ginger in el inainte sa-l strecori.. elimina mirosurile (de la un prieten foarte "financially conservative")

mi-am amintit ca mai congelez tot felul de verdeturi :leustean, marar , patrunjel pentru ciorbe.

am o prietena in Irlanda, si cand vine imi aduce 2-3 somoni afumati...se congeleaza si se pastreaza impecabil

unt am mereu in congelator. tip de la prieteni italieni . " lasati mereu o stcluta cu apa( umpluta pe jumatate si congelata in pozitie verticala) in congelator" cand plecati puneti sticlutza ( sau orice recipient aveti) in pozitie orizontala. daca o regasiti la fel ca inainte de a pleca ( congelata vertical) e ok, daca e congelata orizontal, inseamna ca a fost o problema si s-a decongelat."

Sper ca am nimerit bine locul pentru intrebarile mele:

-Sarmalele se congeleaza inainte de fierbere sau fierte? Daca le congelez inainte de fierbere cum sa procedez cand vreau sa le fierb? Le las sa se dezghete la temperatura camerei si,apoi, se fierb?

-Lasagna cum se congeleaza? O fierb mai inati si,apoi, o congelez? Cum procedez la decolgelare?

-Ce as putea sa mai congelez ca sa am cateva zile de mancare dupa ce nasc?

Au promis multi ca vin cu mancare dar stiti voi ca mai bine este "paza buna".

Cum fac eu cu sarmalele, si sunt pe-al doilea an, deci, cu .. experienta ! :D Cum am copiii la facultate, trimit cit pot de des pachete, iar sarmalele sunt puse in cutii .. crude , le congelez si le trimit congelate. Cind vor sa manince sarmale, le decongeleaza putin (cit or avea rabdare si cit de foame le-o fi :D ) si le pun la fiert ! Sunt OK si miroase in casa a mincare gatita .... a Acasa !

Cind eram mica o intrebam pe mama de ce pui sare la biscuiti, cozonac , torta si alte dulciuri

In orice dulce puneti si un pic de sare , va amplifica gustul de dulce , dar vedeti sa nu fie prea mult sa faceti sarat .

Facem pe iarna un amestec din :

ardei grasi, morcov, radacini de patrunjel(o parte din frunze), rosii -din cele mai carnoase - toate astea taiate cubulete si amestecate bine le congelam, merg bine la mincaruri (ciorbe, supe, sosuri). Sau le pune cu sare , in borcane si adaoga la fel in mincaruri dar in asa caz nu mai pune sare separat.

Buna fetelor,pt.fetele din afara si nu numai carora le e dor de micii nostri rominesti,iata cum ii prepar eu:0,5klcarne tocata de porc,0;5carne tocata de vitel(daca aveti un macelar de incredere puteti sai cereti sa va dea ca pt 1 kl de carne tocata cit cheag de oaie trebuie ,asa se chiama si toti micii din comert il contin aia le da lor'' ;) no lo so che'ul ala'')da daca naveti nu-i bai,deci carnea se da de 2 ori prin masina de tocat normala sau prin aia cu sita deasa ,facem un mujdei bun de usturoi aici fiecare cit ii place de usturoiat eu pun la 1kl de carne 1 capatina mai micuta,1lingura(rasa) de bicarbonat stinsa cu putina apa minerala,1lingurita de boia dulce' 0.5lingurita de boia iute,1lingura de cimbru uscat(daca-i proaspat tocat),1lingurita rasa de piper negru proaspat macinat.Si aici incep sa bag''labutele''la bramintat exact ca la aluat'tot stropind cu apa minerala pina capata acea consistenta ca la piftele veti vedea la mina ca se leaga''ca sa spun asa compozitia nu se mai desface(rasfira )ca sa zic asa ca la carnea ne prelucrata.E f. simplu.acum o acoper (ca daca nu frigiderulva mirosi a usturoi :) )si lasam la rece(ea se macereaza e super important)cel putin citeva ore,daca e preparata cu o zi inainte si mai bine.Ca sa le dau o forma egala eu pun intr-o punga sii tai coltul' si pun bastoane cam cit de egale pot eu pe o tavita.Cind ii pun pe gratar umezesc miinile cu apa minerala.Servesc neaparat c-o piine buna (chifle)si un mustar bun(urasc cind mustarul a fost deschis mai demult sii rasuflat'' :floare: imi rapeste din placerea unui mic bun) =))