Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polpettine di Tonno(piftelute de ton)

Featured Replies

Ma lansez si eu pe scena de la Arta Culinara... deh, imi fac curaj de una singura.

Va prezint polpettine di tonno (piftelute de ton). Totul a inceput cand copilul meu cu care ma chinuiam acasa sa ii dau sa manance, a fugit la "bunicii" lui de inchiriat... si a cinat foarte incantat de aceste "aline"(palline=bilute) cum le spune el, asa ca m-am conformat sa ii fac ceva ce ii place.

Am avut nevoie de:

http://i185.photobucket.com/albums/x103/alimocanu/100_2044.jpg

ton din conserva, bine scurs eu am avut 240 de grame

paine inmuiata si bine scursa

cartofi, 3 medii

1 ou

70-80 grame de parmigiano

3 catei de usturoi

sare si piper, sau ce alte condimente va plac

Cartofii i-am taiat bucati mici si i-am fiert... am considerat inutila o poza cu procedeul asta.

Tonul si celelale ingrediente le-am pus impreuna intr-un vas si am amestecat.

http://i185.photobucket.com/albums/x103/alimocanu/100_2045.jpg

Cartofii fierti, scursi de apa i-am facut piure si i-am adaugat peste pasta obtinuta din celelalte ingrediente:

http://i185.photobucket.com/albums/x103/alimocanu/100_2049.jpg

Am amestecat bine si am dat pasta la frigider pentru o jumatate de ora... nu onsider ca e obligatorie etapa asta:

http://i185.photobucket.com/albums/x103/alimocanu/100_2054.jpg

Am facut bilute si le-am dat prin faina alba:

http://i185.photobucket.com/albums/x103/alimocanu/100_2055.jpg

Le-am aruncat in tigaia cu ulei incins si le-am prajit la foc moderat:

http://i185.photobucket.com/albums/x103/alimocanu/100_2056.jpg

Prezentare generala:

http://i185.photobucket.com/albums/x103/alimocanu/100_2059.jpg

Si o sectiune calda inca:

http://i185.photobucket.com/albums/x103/alimocanu/100_2062-1.jpg

Si un pitic care a facut ochii maaari cand le-a vazut si a scos un "wow" de m-am topit, si-mi arata ca-i "buono" si le tot infunda in gura:

http://i185.photobucket.com/albums/x103/alimocanu/100_2061.jpg

Pentru copil le-am copt in cuptor.. sunt la fel de bune, in ulei.. avantajul e ca nu trag foarte mult si nu sunt uleioase.. dar tot prajite se cheama ca sunt.

Sper sa le incercati.. si sa fiti la fel de incantati ca si noi.

SA-ti traiasca,frumuselul,e o dulceata,am si eu unul la fel,ma incanta mult reteta poate-l pacalesc si eu pe al meu ca-i cam mofturos la mancare(ca majoritatea copiilor dealtfel) =))
  • Author

Multumim de aprecieri. E o reteta de incercat, am declarat deja sus si tare ca ramane printre favorite, cu siguranta va fi si pe urmatoarea masa festiva. Am mai cucerit astazi vreo 3 persoane care le-au gustat, se imprastie reteta mai ceva ca folclorul:)

Geany.. eu zic sa incerci totusi. Eu nu m-as fi gandit ca Darius al meu vrea sa manance polpettine, pana nu l-am vazut cu ce placere le manca acasa la vecini, de fapt... el mananca multe chestii la ei la care acasa nici nu se uita. Insa merita efortul (minim de altfel). Spre exemplu... eu n-as reusi sa-l fac sa manance pizza cu nutella:)sau... inghetata.

sa-ti traiasca ingerasul ala mititel si scumpel :notworthy:

inca o reteta buna de incercat.

• Author

Multumiri si cu reverentele de rigoare:)

CE sa fac Adriana, cum altfel sa ma lansez decat cu Darius... pentru ca nu exista sa fac ceva si sa nu fie prezent... daca nu in timp ce gatesc... macar la degustare.

Taylor, am facut Tarallini dupa reteta ta, noua ne plac mult mult de tot, taiasem bucati din aluat ca sa le intind si sa le dau forma... iar Darius imi lua guguloaiele, le mai ingramadea putin, le punea langa covrigii mei formati... dupa care incepea... "maminaaaaa guada... poz... poz... pozzzzzzzzzzzzzzz"(mamica uite... poza poza poza). Asta pentru ca el e obisnuit ca mai fac poze cand gatesc ceva.

Eataly, sanatate la blondina ta, sper sa ii placa si ei macar pe jumatate cat ii plac la al meu. P.S.: Bibanesi sunt pe lista cu chestiile de facut in viitorul cat mai apropat... poate chiar azi?!

Foxxy... incanta-ti jupanul:). Ai un umor... de calitate, te urmaresc inca de cand ai aparut pe forumul celalalt.

Maya... sunt topita, dupa stilul tau, dupa blogul tau.. dupa pozele tale, asa ca nu-mi doresc decat sa iti fie pe plac.

Facui si eu azi niscai polpettine de thon, dar dupa ureche. thon, ceva cartof fiert, parmezan , 1 ou si am adaugat 2 linguri abondante de un fel de zacusca/pateu din sud ii zice pizzichino , si e cam iutzika chestia. dat apoi prin pesmet si puse la cuptor. bune , cam iutzicele , :biggrin: dar bune.

data viitoare promirt sa incerc reteta ta.

post-16-12653927587_thumb.jpg

• Author

Stella ma bucur ca ai incercat, chiar si cu adaos.. sa incerci varianta .. "clasica" sa ii spunem, sa vezi ca o sa fii incantata, cel putin eu asa sper...

Ieri am facut polpettine cu vecina mea.. pentru ca astazi ni se intorc ceilalti vecini din concediu si ne-am gandit sa facem si noi cateva platouase de chestii varii:).. polpettinele n-au apucat nici 2 ore... din motiv de sot care le-a descoperit si i-au placut.

Astazi suntem din nou la cratita... evident, trebuie sa ii facem si pe ceilalti sa guste din deja favoritele noastre... polpettine de ton.

Am facut azi chiftelute! Foarte bune, multumim pentru idee! :iamwithstupid:

Dar normal ca am facut ceva modificari (se putea???):

- tonul cumparat a fost in suc propriu si nu l-am stors, l-am lasat cu tot cu zeama;

- in loc de paine, am pus pesmet;

- Parmigiano a devenit Gouda pe traseu :thumleft: ;

- cu de la mine putere am adaugat si ceva verdeata (marar si patrunjel).

Rezultatul??? Minunat! :wasted: Cam putin ton :hug: , ca n-am avut decat o conserva mai maruntica (180 g), dar si cantitatile le-am ajustat. N-am poze, ca n-am apucat sa fac... Poate data aviatoare! :D

Pentru tine: :D :lol: :unsure:

• Author

Ma bucur fetelor ca e pe placul vostru reteta. Foxxy, sa incerci si cu paine inmuiata si cu parmigiano... eu zic ca le da o alta... textura... mai fina.

Eu le-am refacut astazi.. si am adaugat marar in ele.. caci in sfarsit am primit din Romania. Superb gust.. il uitasem:)

Ma bucur fetelor ca e pe placul vostru reteta. Foxxy, sa incerci si cu paine inmuiata si cu parmigiano... eu zic ca le da o alta... textura... mai fina.

Eu le-am refacut astazi.. si am adaugat marar in ele.. caci in sfarsit am primit din Romania. Superb gust.. il uitasem:)

Am inteles! :scratch:

le-am facut-la cuptor, nu am pus cartofi ca nu aveam, bune, bune si se fac si repede (e prima data cand le fac, nu stiu de ce nu le-am facut pana acuma si nici de mancat nu am mancat)

multumesc, ali

post-142-126573158659_thumb.jpg

Buna, am reusit si eu sa fac astazi polpettinele de ton si sunt excelente! Ma bucur mult ca ai postat reteta asta. Chiar ma saturasem de eternele chiftelutze din carne.

Si baietzelului meu, pe care tot Darius il cheama si tot blond e :) , ii plac. Domnisoara mea, Elektra, nu le-a gustat pana in momentul postarii dar sunt sigura ca o sa ii placa!

Uite aici si dovada ca le-am facut:

post-369-126605741819_thumb.jpg

• Author

Ardeleanco, tare ma bucur ca au mai cucerit polpettinele inca un blond Darius, cum de altfel sper sa placa tuturor copiilor... eu caut mereu cate ceva nou si atractiv pentru pitic, nu e el foooarte mofturos, dar are perioade si perioade.

Bristena... bune polpettine de ton cu linte?:tongue3:

Si eu am o reteta de chiftele de peste, inspiratie indiana, daca-mi dati voie, v-o spun :occasion15:

600 g cod crud, bine dezosat si tocat

2 ardei iuti

1 lingura ghimbir proaspat, ras

1 lingurita praf de curry

2 lingurite seminte de mustar

2 linguri patrunjel tocat

100 g paine alba inmuiata in lapte si bine stoarsa apoi

4 catei usturoi tocati f marunt

100 g faina

6 linguri ulei cu gust neutru

se amesteca toate, se "formuleaza" bilute, se dau prin faina( sau pesmet - eu il prefer)si se rumenesc usor in ulei.

Sunt de dorit garniturile: salata de rosii cu ceapa sau sos de iaurt cu menta, eu fac din amandoua intotdeauna, desi prefer iaurtul cu menta

Sunt cu adevarat surprinzatoare, daca le incercati o sa vedeti singure, au o aroma speciala si semintele de mustar sunt de mare efect.

Cine se teme de iute, poate sa nu puna ardeii, dar merita sa incercati o data si asa.

S-aveti pofta! :D

PS: Poze nu pot pune acum, ca nu le pot face, am mai marturisit ca sunt in renovari aparent nesfarsite cu apartamentul, dar o sa-mi treaca mie si chestia asta...