Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dulceata de Portocale cu Ciocolata

Featured Replies

[center]Dulceata de Portocale cu Ciocolata

Este o dulceata fina si foarte parfumata

Sau un topping bun pentru inghetata,budinci,orez sau gris in lapte si poate fi folosita pentru uns foile de prajitura,inainte de a pune crema.Parfumul de portocale ,ramane nealterat.

post-48-126521748542_thumb.jpg

Avem nevoie de :

post-48-126521751178_thumb.jpg

1,5 kg portocale

Sucul de la 2 lamai

1 lt.apa

1,5 kg zahar

post-48-126521753396_thumb.jpg

Cateva batoane de scortisoara

200 g ciocolata min 70 % cacao

Procedam astfel :

Spalam cu o perie ,portocalele si lamaile.

Taiem portocalele,felii groase cam de 1 cm.

post-48-126521755341_thumb.jpg

Le asezam intr-un vas si le acoperim cu apa (aprox 1 lt).Ca sa ramana sub apa,puneti o greutate deasupra.Eu am pus portocalele in vas de yena si le-am aoperit cu capacul pus invers .

post-48-126521758101_thumb.jpg

Le punem in frigider pentru 12 ore.

Eu le-am pregatit seara,si le-am fiert a doua zi dimineata.

Dupa 12 ore,le punem la fiert ,cu apa in care au stat si zeama de la cele 2 lamai.

Coja lamailor nu se adauga,pentru ca schimba gustul.

Fierbem la foc moale,60 de minute,pana cand coaja,se inmoaie putin.

post-48-126521778632_thumb.jpg

Dupa aceasta etapa,se trage gemul deoparte ,se adauga tot zaharul si se fierbe la foc mare,pana apar bulele de sirop la suprafata.Din acest moment mai dureaza aproximativ 20 de minute.

Eu am un termometu special,pentru care ii multumesc Nicoletei =)) si am fiert pana la 120 grade.In poza scazuse deja temperatura.

post-48-126521785013_thumb.jpg

Tragem dulceata deoparte.Daca vreti sa fie ca o marmelada,o mixati cu blenderul ,eu am mixat-o putin,sa ramana bucatile mai mari.

Adaugam batoanele de scortisoara si mai dam un clocot.

Asa arata gata ;

post-48-126521793557_thumb.jpg

Intre timp,tocam ciocolata.

post-48-126521807329_thumb.jpg

Punem dulceata fierbinte in borcane.Un strat de dulceata,apoi unul de ciocolata si acoperim iar cu dulceata.

post-48-126521801261_thumb.jpg

Dulceata e dementiala,atat la culoare cat si la gust.

Eu am facut azi un dulce cu iaurt,dulceata si migdale.

In acelasi mod se poate face si dulceata de lamai sau mandarine[/center]

.

[center]Dulceata de Portocale cu Ciocolata

Este o dulceata fina si foarte parfumata

Sau un topping bun pentru inghetata,budinci,orez sau gris in lapte si poate fi folosita pentru uns foile de prajitura,inainte de a pune crema.Parfumul de portocale ,ramane nealterat.

Dulceata e dementiala,atat la culoare cat si la gust.

Eu am facut azi un dulce cu iaurt,dulceata si migdale.

In acelasi mod se poate face si dulceata de lamai sau mandarine[/center]

.

:) Hmmmm.... parca simt aroma dulcetii.... =)) Foarte frumoasa culoarea! ;) Sa-ti mai spun ca la prima poza imi venea sa-nfing o lingurita in monitor??? :)

eu am primit un gem din asta de portocale amare ,e ca si al tau Stella :) dar ma duc sa fac o reclamatie ca cioco nu mi-au pus in ea =)) Piscotel , nota 10* ;)
  • Author

:thumleft: Hmmmm.... parca simt aroma dulcetii.... :cheers: Foarte frumoasa culoarea! :blush: Sa-ti mai spun ca la prima poza imi venea sa-nfing o lingurita in monitor??? :notworthy:

Sa stii Foxy ca si eu am fost surprinsa de culoare.

Ma asteptam sa se deschida in timpul fierbeii.

• Author

Wowww,eu si-asa sint in citric fever,iti dai seama ca înghit in sec pe aici.Ce idee!Trebuie sa probez si eu un borcanel! :notworthy:

Citric fever e cu folos,ca uite ce bunatati ies.

Incearca Maya si te asigur ca nu o sa-ti para rau.

Eu am mancat marmelada si dulceata de portocale din comert,dar eu zic ca nu sufera comparatie.

• Author

Maaama...cum arata...Fie-va mila d-un biet iepure :thumleft:

Iepurash,coconash,

Chiar ma gandeam zilele trecute ca ar trebui sa creieresc un dulce pe baza de morcovi.

Poate mi-o iei tu inainte. :notworthy:

• Author

Interesanta reteta matale. eu facui 2 feluri dupa niscai retete de pe forum italian

Stella,

Reteta mea e de pe un forum spaniol.

Un macho-chef,mi-a impartasit-o si mie. :thumleft:

Asa frumos explica,ca m-am lasat sedusa. :notworthy:

• Author

eu am primit un gem din asta de portocale amare ,e ca si al tau Stella :cheers: dar ma duc sa fac o reclamatie ca cioco nu mi-au pus in ea :thumleft: Piscotel , nota 10* :blush:

Nicoleta,multumesc. :notworthy:

• Author

Pisco, am fugit sa pun de dulceata! O sa renunt insa la cioco, multam de reteta =))

Bunny,

Daca o faci sa urmezi "pasii" intocmai !

E foarte important sa stea la rece 12 ore in apa.

Apoi fiertura de 1 ora.

Iar dupa ce pui zaharul,sa fierbi la foc mare.Si sa stai pe langa ele.

Apoi le mixezi cum iti place.

Eu am facut cu ciocolata 3 borcane,si 3 fara.

SPOR !

• Author

Wow ,Pisco ce bine arata, si noua ne place dulceata de citrice, mai ales sotului.Daca gasesc o tura netratate .

Mie imi plac tare mult toate citricele.

Acuma vreau sa incerc cu limes,ca sunt inebunita de aroma lor.

Daca mai pun si menta,poate iese mojito. :D

:tongue3: Pure heaven , ai dreptate....din cate dulciuri am mancat eu pana acum , nu stiu ceva sa se potriveasca mai bine decat ciocolata cu aroma de portocale,

eu am sa fiu la dieta, cred ca toata viata, da tare mi-as infinge un deget in borcanul ala...de fapt cred ca am sa si fac o portiora...ca n-o fi bai...,decat sa-i simt lipsa mai degraba ii duc o tzara doru` :D :occasion15:

• Author

;) Pure heaven , ai dreptate....din cate dulciuri am mancat eu pana acum , nu stiu ceva sa se potriveasca mai bine decat ciocolata cu aroma de portocale,

eu am sa fiu la dieta, cred ca toata viata, da tare mi-as infinge un deget in borcanul ala...de fapt cred ca am sa si fac o portiora...ca n-o fi bai...,decat sa-i simt lipsa mai degraba ii duc o tzara doru` ;) ;)

Nyco,de luni intru si eu la dieta. :scratch:

O dieta,care din cand in cand ne da voie 2 lingurite de dulceata,dimineata.

De ce sa nu fie cea de portocale ? ^_^

• Author

Pisko, vroiam sa zic ca arata intr-un foarte mare fel dulceata ta...are o culoare ^_^

O culoare care se potriveste de minune cu albul si frigul de afara.

Te incalzeste instant pe dinauntru. :scratch:

Pisco, sarumana! Eu am facut-o marmelada, pentru ca am intentii ascunse cu ea (prajiturit). Imi place ca pastreaza o usoara nuanta amaruie (abia sesizabila), ca e suficient de dulce (si nu iti omoara papila cu zaharul in exces) si ca are o aroma incredibila!

Uite o portie si pentru voi, dupa cum va face placere:

post-6-126538209693_thumb.jpg

post-6-126538211487_thumb.jpg

• Author

Bunny,

Ce faina ti-a iesit !

Tu ai "pasirat-o" mai tare ca mine.E fina si buna la prajiturit.

In privinta culorii si a gustului,ai perfecta dreptate.

Eu aveam o parere preconceputa despre cum o sa fie.

Ma asteptam la o culoare mai deschisa si la un gust mai caramelizat,mai ars,sincer m-a

surprins.

Am sa fac rost de borcane mici,delicate,de hartie dantelata si panglica,pentru ca mi se

pare un cadou exceptional.

Dupa ce le fac cadou,(tin si pentru mine 2-3,ca nu pot manca atata dulceata)....am in plan deja un alt experiment,califragelistico-mistico-gourmet.

• Author

[center]post-48-126598204805_thumb.jpg

[/center]

[center]Dupa acelasi procedeu,am facut azi dulceata de Limes,in 2 variante :

[/center]

Simpla ,adica numai cu Limes.

[center]Si varianta cu sirop de menta.

[/center]

[center]Ar fi fost poate mai aromat cu frunze de menta,dar nu am avut si am improvizat.

[/center]

[center]post-48-126598209801_thumb.jpg

[/center]

[center]Am avut 1 kg limes,am pus 1 lt apa si 1,2 kg zahar.

[/center]

[center]Aroma de limes e mai subtila,dar se pastreaza.

[/center]

Culoarea ,nu ramane verde ci galben verzui.In borcanele verzi culoarea e accentuata de siropul de menta.

[center]Gustul este o combinatie de : dulce,amarui si acru.

[/center]

[center]Daca va plac dulceturile amarui,va va placea si aceasta.

[/center]

[center]Consistenta :Se leaga mult mai tare decat cea de portocale.Lamaile au multa pectina care actioneaza ca un gel-fix,sau ca si agar-agar-ul.

Una peste alta,pot sa va spun ca o clasific in categoria Dulceturi Premium.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif

Na si la sfarsit sa va arat cine a fost asistentul meu si cine e cel mai incantat de recolta .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gif [/center]

[center]post-48-126598240687_thumb.jpg[/center]

[/center]

• 1 month later...
Dupa ce m-am codit o gramada de vreme daca sa fac dulceata asta sau nu, din cauza ca nu am de unde lua portocale "organice", si astea pe care le gasesc sunt data cu toate minunile, m-am hotarat totusi sa incerc...a iesit absolut spectaculoasa, o culoare intensa si o aroma foarte puternica. Am folosit-o pentru un tort diplomat, a parfumat crema atat de fain...Piscotel :P
  • Author

Oana,

Nici eu nu am avut organice.

Le-am frecat cu periuta pana le-au sarit fulgii.

Daca asteptam dupa bio muream fara dulceata asta minunata.

Daca bem Coca-Cola si mancam tot felul de prostii,asta sa fie el mai mare bai .

Ma bucur ca ti-a placut.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/floare.gif

Unde-i tortul ?

In burtica :) ( ca s-o citez pe fiica-mea )

Am facut o singura poza, si aia nefericita, am fost toate racite si petrecerea a fost cu semnul intrebarii pana sambata dimineata, in conditiile in care a fost duminica la pranz.

Eu am vrut musai sa fac tortul cu dulceata de portocale, si dupa ce am lecturat o eticheta doua de gem din comert, m-am convins ca ce or avea portocalele n-are cum sa fie mai nociv decat pleiada de conservanti, indulcitori etc.

Dulceata mea a fost un pic caramelizata, mai am un borcan, sper sa am timp sa o pozez si sa vin cu dovada. Am sa incerc si cu limes, sunt fan.