Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Somon la gratar

Featured Replies

• Author

Da, si mie mi-ar placea sa ma joc asa!!Foarte frumos!!

cafeluto, pai ai putea sa te joci la fel de frumos. :ph34r:

in lipsa somonului, ar merge o substitutie din orice fileu de peste cu carnea ferma. cod, de pilda. :ph34r:

• Author

Cu salata de cartofi?? Si mai ce era in ea??

in salata de cartofi de linga frigaruile cu somon am pus: 4 cartofi mari fierti si taiati cubulete, 1 esalota tocata (merge si ceapa alba), 2 dl creme fraiche, cam o mina pastai de mazare dulce (snap peas) tocata, 2 Lg ulei de masline, sare si piper dupa gust.

in cea de linga frigaruile de cod am renuntat la pastaile de mazare dulce si am pus in plus 1 lg pasta de curry. :floare:

Multumesc!! Imi plac salatele de cartofi facute de altii, tot incerc sa le reproduc! :floare:

I'm in love with my best friend somonul. :lol:

Cum am ajuns sa-l iubesc: am cumparat in Romanica cateva bucati file de la Auchan...l-am facut si nu mi-a placut. Avea un iz intens de peste.Si-am zis ok acum pot sa ma uit linistita la posturile tale cu somon file gatit ca pofta nu-mi mai faci :floare: .

Si-a trecut oaresce vreme pana am ajuns in vacanta in tara ta.....si am mancat somon afumat sa ma satur pana am ajuns la o opritoare turistica unde am mancat cel mai bun somon ever (doar era proaspat)...3 felii le-am topit. Era acompaniat cu crema de smantana sau branza ..n-am idee ce era dar era foarte creamy si mai era si un sos de coacaze = BESTIALE.

Spunea bucatarul de la opritoare ca a fost facut pe functia

aburi a cuptorului..a pus apa si unt dar, nu am idee unde o fi pus apa (in cuptor sau intr-o tava) si apoi il daduse la gril pret de cateva minute.

Acum si eu si husbanda stam sa plangem la fiecare poza postata de tine. Uitandu-se aseara la poze mi-a zis ca "te uraste" pentru fiecare file de somon fresh:P.

• Author

I'm in love with my best friend somonul. :D

Cum am ajuns sa-l iubesc: am cumparat in Romanica cateva bucati file de la Auchan...l-am facut si nu mi-a placut. Avea un iz intens de peste.Si-am zis ok acum pot sa ma uit linistita la posturile tale cu somon file gatit ca pofta nu-mi mai faci :D .

Si-a trecut oaresce vreme pana am ajuns in vacanta in tara ta.....si am mancat somon afumat sa ma satur pana am ajuns la o opritoare turistica unde am mancat cel mai bun somon ever (doar era proaspat)...3 felii le-am topit. Era acompaniat cu crema de smantana sau branza ..n-am idee ce era dar era foarte creamy si mai era si un sos de coacaze = BESTIALE.

Spunea bucatarul de la opritoare ca a fost facut pe functia

aburi a cuptorului..a pus apa si unt dar, nu am idee unde o fi pus apa (in cuptor sau intr-o tava) si apoi il daduse la gril pret de cateva minute.

Acum si eu si husbanda stam sa plangem la fiecare poza postata de tine. Uitandu-se aseara la poze mi-a zis ca "te uraste" pentru fiecare file de somon fresh:P.

Yoyo, prin ce zona ai ajuns, ca reteta de la popasul turistic unde ati servit masa, nu mi-e cunoscuta ? :floare:

ma gindesc ca bucatarul a pus un pic de unt peste somonul proaspat si putina apa separat, intr-o alta tava, ca sa nu se usuce carnea de peste in momentul cind era pusa si la grill.

n-am incercat, dar am citit acum de somon facut la cuptor si servit cu sos de smintina groasa (3 dl) amestecat cu afine (150 g -tyttebær, le spune aici) si 1-2 Lg de zahar.

retete de somon combinat cu coacaze (rips - le spune aici), chiar n-am gasit. stiu de un alt peste, ishavsrøye (artic char), tot din familia Salmonidea, care e mai micut, ce e servit cu un sos de coacaze. sa fi fost asta sau poate bucatarul a facut o improvizatie pe somon ? :D

reteta sosului de coacaze pe care am gasit-o servit cu ishavrøye intr-o carte, spune ca se pune la fiert intr-o craticioara 1 l zeama de peste 50 g ceapa fin tocata, 1/2 lg de cimbru verde si 2 dl jeleu de coacaze (are consistenta unei marmelade) si se lasa la foc potrivit pina cind se reduce lichidul la jumatate. apoi se adauga 1,5 dl smintina groasa, sare/piper alb dupa gust, o mina de coacaze proaspete si se mai fierbe sosul inca 5'. succes la preparare si pofta mare ! :lol:

Yoyo, prin ce zona ai ajuns, ca reteta de la popasul turistic unde ati servit masa, nu mi-e cunoscuta ? :floare:

ma gindesc ca bucatarul a pus un pic de unt peste somonul proaspat si putina apa separat, intr-o alta tava, ca sa nu se usuce carnea de peste in momentul cind era pusa si la grill.

n-am incercat, dar am citit acum de somon facut la cuptor si servit cu sos de smintina groasa (3 dl) amestecat cu afine (150 g -tyttebær, le spune aici) si 1-2 Lg de zahar.

retete de somon combinat cu coacaze (rips - le spune aici), chiar n-am gasit. stiu de un alt peste, ishavsrøye (artic char), tot din familia Salmonidea, care e mai micut, ce e servit cu un sos de coacaze. sa fi fost asta sau poate bucatarul a facut o improvizatie pe somon ? :lol:

reteta sosului de coacaze pe care am gasit-o servit cu ishavrøye intr-o carte, spune ca se pune la fiert intr-o craticioara 1 l zeama de peste 50 g ceapa fin tocata, 1/2 lg de cimbru verde si 2 dl jeleu de coacaze (are consistenta unei marmelade) si se lasa la foc potrivit pina cind se reduce lichidul la jumatate. apoi se adauga 1,5 dl smintina groasa, sare/piper alb dupa gust, o mina de coacaze proaspete si se mai fierbe sosul inca 5'. succes la preparare si pofta mare ! :D

Popasul l-am facut in village of Valldal, sat renumit pentru productia de capsuni.Dupa ce am mancat am mers spre Trollstigheimen

Fructele din sos erau niste bile mici rosii si cu tenta acrisoara- eu cred ca erau coacaze, desi observ ca multa lume le spune merisoare. Desi in dictionar le gasesc si ca coacaze ori merisoare.

Superba tara-delicios peste, nu degeaba se spune ca musai sa vizitezi tara asta. Noi ne-am indragostit de ea de aceea ne-am propus sa o mai vizitam!

• Author

[center]Yoyo, daca erau acrisoare, inseamna ca au fost coacaze (rips, le spune aici)

http://img545.imageshack.us/img545/7061/0rips.jpg

uite asa arata merisoarele (tyttebær), ce au un gust dulce

http://img7.imageshack.us/img7/2764/0tyttebr.jpg

eu am incercat azi sosul rece amestecind 2 Lg de smintina groasa cu 1 Lg dulceata de merisoare linga fileuri de somon si a fost superdelicios ! :scratch:

tura asta am fript bucatile de somon - unse cu ulei si condimentate dupa gust, pe lateral, lasindu-le 3' pe fiecare parte

http://img405.imageshack.us/img405/1098/0somong1.jpg

le-am servit linga cartofi natur si cu o garnitura de chardonnay in pahare :?:

http://img690.imageshack.us/img690/8547/0somong2.jpg

iaca si o sexiune a sosului, sa va fac pofta si mai mare, ca poate il incercati si acasa :?:

http://img542.imageshack.us/img542/4320/0somong3.jpg[/center]

• 1 month later...

Observ ca-ti place sa rasucesti cutitu-n rana :love7: Lasa numai lasa! :)

PS: Dupa poza as zice ca erau coacaze.....sau merisoare :105:. Erau mici si rosii :).

Sa va fie de bine!

• Author

Observ ca-ti place sa rasucesti cutitu-n rana :love7: Lasa numai lasa! :P

PS: Dupa poza as zice ca erau coacaze.....sau merisoare :105:. Erau mici si rosii :D.

Sa va fie de bine!

Yoyo, auzi la ea: "erau mici si rosii ...", m-ai facut sa rid de dimineata. :)

sa ai o zi minunata ! :)