Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Schichttorte - Baumkuchen

Featured Replies

Baumkuchen e o prajitura traditionala nemteasca, avand o vechime de peste 500 de ani. Cunoscut si sub numele de "Rege al Torturilor", Baumkuchen este un fel de tort stratificat, cunoscut in multe tari din Europa. Cand este taiat, tortul surprinde prin "inelele" de aur, care ii confera numele sau german, Baumkuchen care se traduce "Tort Copac". Pentru a obtine efectul de "inel", un strat subtire de aluat este periat mecanic in mod egal pe un rotisor) si se lasa sa coaca pana capata o nuanta aurie, dupa care procesul se repeta. Brutarii cei mai priceputi vor repeta procesul de mai multe ori. Unii dintre ei au fost renumiti pentru ca au creat Baumkuchen avand o lungime de aproape 1 metru, cu 25 de straturi si cantarind peste 45 kg.

post-46-126540302098_thumb.jpg

post-46-126540290267_thumb.jpg

Forma exterioara finala se modeleaza cu o alta unealta speciala, dupa cum se vede in poza de mai jos:

post-46-126540331837_thumb.jpg

post-46-126540293493_thumb.jpg

Exista si o versiune "orizontala" a acestei prajituri, denumita "Schichttorte" si nu este necesar un rotisor, ci doar o tava obisnuita, astfel incat straturile (inelele) vor fi orizontale. Se pune un strat de aluat in tava, se coace, apoi se adauga aluat peste primul strat, iar se coace si tot asa, pana se termina aluatul. Din nefericire, aceste straturi orizontale nu mai au nimic in comun cu inelele copacilor :) iar Schichttorte seamana mai mult cu o prajitura obisnuita.

Baumkuchen poate fi acoperit cu zahar sau cu glazura de ciocolată. In unele retete, Baumkuchen este acoperit cu marmelada sau gem si apoi glazurat cu ciocolata.

post-46-126540426835_thumb.jpg

Nu se stie exact cine a facut pentru prima oara Baumkuchen, dar unii presupun ca in in jurul anului 1790 in orasul Salzwedel, Maestrul Cofetar al Regelui Prusiei Frederick William al II-lea a facut pentru prima data aceasta prajitura.

Altii sustin ca Baumkuchen provine din Grecia, datorita similaritatii dintre stilul de coacere al prajiturii si modalitatea greceasca de-a praji carnea la rotisor.

Pe de alta parte, se crede ca prima prajitura Baumkuchen a fost preparata de catre Johann Christian D Andreas Schernikow (1784-1852). Fiul sau, Andreas Friedrich Schernikow (1815-1875) a preluat afacerea in 1842, precum si reteta de Baumkuchen.

In zilele noastre Baumkuchen este unul dintre cele mai populare produse de patiserie in Japonia - バウムクーヘン (baumukūhen) sau バームクーヘン (bāmukūhen) - si este disponibil in orice magazin alimentar, fiind introdus in aceasta tara in 1917 de catre Karl Joseph Wilhelm Juchheim - cofetar neamt care lucra in Chintao (China), care ulterior a fost luat prizonier de catre japonezi si dus la Hiroshima. Dupa razboi, acesta s-a mutat la Yokohama unde, in cele din urma, si-a deschis o patiserie si a facut singur Baumkuchen (nu lasa pe nimeni sa-l ajute). Dupa marele cutremur din 1932, s-a mutat la Kobe, impreuna cu sotia si fiica, unde a reusit sa-si deschida o noua patiserie - "Juchheim's" - in prima cladire construita in stil european in Kobe, arhitectul fiind un britanic. Noul magazin a avut un succes urias, iar Baumkuchen-ul creat de Juchheim a fost ales sa fie unul din splendidele daruri create in onoarea noului imparat - Showa. Aceasta onoare a dus faima "Juchheim's" si implicit a prajiturii Baumkuchen in toata Japonia.

Baumkuchen (numit si Baamkuch) a devenit un fel de mancare traditionala in Luxemburg si este servit mai ales la ocazii speciale cum ar fi nuntile.

O versiune destul de interesanta a Baumkuchen-ului este cea lituaniana - Šakotis - care este distinctiva prin forma sa si se face prin turnarea aluatului lichid pe o frigaruie rotativa.

post-46-126540509137_thumb.jpg

De asemenea este cunoscut si in Polonia drept Sękacz. Un tort asemanator este in Suedia - Swedish Spettekaka, in timp ce slovacii fac Skalický trdelník iar ungurii Kürtőskalács - toate se aseamana din pricina ca sunt facute pe rotisor, in aer liber (nu sunt coapte in cuptoare, la foc inchis).

• Author

Dupa aceasta introducere, vin cu ceea ce am reusit eu sa fac - Schichttorte. Reteta e luata de pe net si respectata intru totul! Iaca si dovada!

Ingrediente:

250 g unt

250 g de zahar

1 pachet de zahar vanilat

5 oua

50 g migdale tocate

125g faina

125 g amidon (de porumb)

½ de lamaie (suc)

3 linguri de rom

Glazura de ciocolată

Untul, zaharul, zaharul vanilat si ouale se bat pana rezulta o crema pufoasa. Io le-am batut cu telul, dar ar fi fost mai bine daca aveam mixer, ar fi iesit o pufosenie de prajitura! :)

post-46-126540613565_thumb.jpg

Punga mea de migdale macinate:

post-46-126540635189_thumb.jpg

Se adauga migdalele, faina si amidonul:

post-46-126540644012_thumb.jpg

Si se amesteca din nou, pana rezulta o crema:

post-46-126540650068_thumb.jpg

Romul folosit:

post-46-126540663153_thumb.jpg

Am stors o lamaie (mai mult manual):

post-46-126540674028_thumb.jpg

La final se adauga sucul de lamaie si romul:

post-46-126540678655_thumb.jpg

Se unge o tava cu grasime - eu am folosit unt. In partea de jos a tavii se pune hartie de copt / pergament. Se intind 3 linguri de aluat, cat sa se acopere acea hartie de copt, apoi se baga la cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius, cat sa se "bronzeze" - cam 3-5 minute (maxim).

post-46-126540686921_thumb.jpg

Pe urma se scoate tava, se pun alte 3 linguri (aproximativ), se intind si iar se da tava la cuptor. Se repeta totul pana cand este folosit tot aluatul. Astfel se formeaza acele straturi / inele.

post-46-126540695454_thumb.jpg

Se lasa sa se raceasca, apoi se glazureaza cu ciocolata.

post-46-126540703921_thumb.jpg

Eu am presarat si migdale macinate:

post-46-126540712385_thumb.jpg

Taiata:

post-46-126540722614_thumb.jpg

Mai de-aproape:

post-46-126540729692_thumb.jpg

Aceasta prajitura este mai gustoasa daca se taie dupa 2 zile. :) :)

Te felicit , jos palaria ! In Polonia am mai vazut asa ceva , in forma aceea de sul ciufulit , e o prajitura foarte vestita si foarte apreciata . Inca o data felicitari! Cred ca e foarte buna .
  • Author

Te felicit , jos palaria ! In Polonia am mai vazut asa ceva , in forma aceea de sul ciufulit , e o prajitura foarte vestita si foarte apreciata . Inca o data felicitari! Cred ca e foarte buna .

Multumesc, multumesc! :floare: Chiar e buna prajitura! Noua ne-a placut foarte mult! :pupic:

Poate ma încarc si eu cu ceva nervi si rabdarica,sa fac preji asta.Înca nu stiu cînd...prima data tre' sa ma pregatesc sufleteste :pupic:

Foxyy,arata tare bine,si ca-i buna stiu sigur.De mîncat am mai mîncat,dar de facut..nö! :pupic:

:floare:

Eu nu stiam de prajitura, asa ca iti multumesc frumos pentru introducere,

bineinteles si pentru reteta :pupic:

Executia, impecabila :floare:

• Author

Ce rabdare la copt foile! Arata foarte bine, se vad straturile foarte clar, sa va fie de bine! Ma servesc si eu cu un cubulet. :D

Laura, intr-adevar, trebuie putina rabdare pentru foi, dar se merita! Pe cuvant! :) Mie nu mi-a iesit foarte-foarte pufoasa prajitura, cred ca din pricina ca n-am avut mixer si nu s-au amestecat prea bine ingredientele la inceput, dar e tare buna si parfumata! :) O s-o fac iarasi cat de curand! :)

• Author

Poate ma încarc si eu cu ceva nervi si rabdarica,sa fac preji asta.Înca nu stiu cînd...prima data tre' sa ma pregatesc sufleteste :D

Foxyy,arata tare bine,si ca-i buna stiu sigur.De mîncat am mai mîncat,dar de facut..nö! :D

:)

Nu-ti trebuie foarte multi nervi ori rabdare pentru facut! Daca vrei sa termini treaba mai rapid, fa-o intr-o tava mai mare - cea de aragaz ar fi foarte buna - si astfel economisesti ceva timp. :) Dar n-o sa mai iasa inalta si-i asta-i tot farmecul! :) Io o sa-mi pun curand nervii si rabdarea la incercare, e prea buna prajiturica! :D

• Author

Eu nu stiam de prajitura, asa ca iti multumesc frumos pentru introducere,

bineinteles si pentru reteta :)

Executia, impecabila :D

Doamna Carmen, ma maguliti! :D Introducerea mi-a dat ceva bataie de cap, da' noroc ca exista surse pe internet :D si ne putem documenta. Iar cu executia mi-am pus hambatu' la treaba. Noi am mancat Baumkuchen si ne-a placut foarte mult gustul si textura. Prajitura mea n-a iesit exact la fel ca aia din comert, dar macar mi-am facut incalzirea! :) Data viitoare cred ca o sa pun folosesc o lamaie mai mare si pentru rom o sa iau un linguroi... :D desi prajitura originala nu abunda de aceste arome. Dar ma gandesc sa mai imbunatatesc reteta. (uite unde sedea cofetaru' sef! :) ).

Arata foarte bine. Imi place si introducerea cu istoricul. Am notat-o, desi nu stiu cand ii vine randul. O pun bine si cand ma apuca, o fac.
  • Author

Arata foarte bine. Imi place si introducerea cu istoricul. Am notat-o, desi nu stiu cand ii vine randul. O pun bine si cand ma apuca, o fac.

Multumesc, Julix! :) Numa' sa n-o pui prea bine si cand o cati n-o mai gasesti... :) Cel putin ai mei asa patesc... Si mama dar si tata strang ceva, pun bine, iar cand au nevoie.... ia-l de unde nu-i! :)

Nu-ti trebuie foarte multi nervi ori rabdare pentru facut! Daca vrei sa termini treaba mai rapid, fa-o intr-o tava mai mare - cea de aragaz ar fi foarte buna - si astfel economisesti ceva timp. :) Dar n-o sa mai iasa inalta si-i asta-i tot farmecul! :) Io o sa-mi pun curand nervii si rabdarea la incercare, e prea buna prajiturica! :)

Îti dai seama ca o vreau cu straturi multe!

Foxyy,eu am mîncat prajitura asta în multe locuri,dar niciunde nu a fost pufoasa...poate interpretam noi termenul asta diferit.

Am mîncat si facuta de casa si cumparata,si chiar si din aia de la cutie-bucatele mici trase în ciocolata.Textura eu as numi-o mai degraba frimicioasa-umeda(nu uda!),aromata...si buuunaaaa!

Poate "proaspata" e altfel.Eu am mîncat-o 1-2 zile dupa ce a fost facuta.

Cica ce zice "istoria":

Primele retete de genul asta au aparut scrise într-o carte de bucate italiana!În 1426!Cea mai veche aparitie scrisa în germana apare deabia în 1450!

:D

Vulpita s-a transformat in chinez batran !

Bravo,felicitari pentru rabdare. :)

Arata bine si cred ca e fina si parfumata.

• Author

Nu-ti trebuie foarte multi nervi ori rabdare pentru facut! Daca vrei sa termini treaba mai rapid, fa-o intr-o tava mai mare - cea de aragaz ar fi foarte buna - si astfel economisesti ceva timp. :) Dar n-o sa mai iasa inalta si-i asta-i tot farmecul! :) Io o sa-mi pun curand nervii si rabdarea la incercare, e prea buna prajiturica! :D

Foxyy,eu am mîncat prajitura asta în multe locuri,dar niciunde nu a fost pufoasa...poate interpretam noi termenul asta diferit.

Am mîncat si facuta de casa si cumparata,si chiar si din aia de la cutie-bucatele mici trase în ciocolata.Textura eu as numi-o mai degraba frimicioasa-umeda(nu uda!),aromata...si buuunaaaa!

Cand zic pufoasa ma refer la moale. :D Poate sunt eu mai pe de-a-ndoaselea, nu zic nu. Are textura relativ sfaramicioasa, e adevarat, se vede si-n ultima poza, dar e si ceva mai altfel, nu stiu cum sa explic. Consistenta aluatului crud aduce cu cea a checului (pandispanului), dar la textura e diferit. Parfumat si gustos!

O-nteles careva ceva din ce-am vrut sa zic mai sus? :D Ori e cazul sa ma iau de-aici si sa ma duc la un film, ca sa nu mai ametesc oamenii degeaba? :)

• Author

Nu-ti trebuie foarte multi nervi ori rabdare pentru facut! Daca vrei sa termini treaba mai rapid, fa-o intr-o tava mai mare - cea de aragaz ar fi foarte buna - si astfel economisesti ceva timp. :) Dar n-o sa mai iasa inalta si-i asta-i tot farmecul! :) Io o sa-mi pun curand nervii si rabdarea la incercare, e prea buna prajiturica! :)

[b]Cica ce zice "istoria":

Primele retete de genul asta au aparut scrise într-o carte de bucate italiana!În 1426!Cea mai veche aparitie scrisa în germana apare deabia în 1450![/b]

:D

Mda... si io care-mi faceam procese de constiinta ca am scris mult prea mult la introducere..... :D Da' daca scriam chiar toate ideile si chestiile de pe net... inca mai aveam de scris! :D

Mda... si io care-mi faceam procese de constiinta ca am scris mult prea mult la introducere..... :) Da' daca scriam chiar toate ideile si chestiile de pe net... inca mai aveam de scris! :)

Da,asta-i normal.Informatii se gasesc destule :D

Egal care popor a descoperit-o,bine a facut,ca-i buna.

Eu am înteles perfect descrierea,si da,asa este!Moale,fina si buna.Numai de facut înca nu am facut-o!dar o fac! :)

• Author

Vulpita s-a transformat in chinez batran !

Bravo,felicitari pentru rabdare. :thumleft:

Arata bine si cred ca e fina si parfumata.

Pisco, multumesc! :hug: Io si chinezu' suntem pretini buni! :lol: si cum cu rabdarea inca stau bine, iaca si rezultatul! :D

Intr-adevar, e fina (asta e cuvantu', nu pufoasa cum am tot zis io mai sus - deh, incep sa-mbatranesc si mi-s mai senila din fire :iamwithstupid: ) si parfumata!!! Totusi, data aviatoare o sa pun mai mult rum (betivanca de mine isi da arama pe fata... :wasted: ) si cred ca si lamaie, parca nu s-a simtit aroma (ori o fi fost lamaie de cauciuc, cum sunt multe fructe ori legume azi? :unsure: )

• Author

Mda... si io care-mi faceam procese de constiinta ca am scris mult prea mult la introducere..... :hug: Da' daca scriam chiar toate ideile si chestiile de pe net... inca mai aveam de scris! :unsure:

Da,asta-i normal.Informatii se gasesc destule :lol:

Egal care popor a descoperit-o,bine a facut,ca-i buna.

Eu am înteles perfect descrierea,si da,asa este!Moale,fina si buna.Numai de facut înca nu am facut-o!dar o fac! :wasted:

Te astept cu rezultatul! :thumleft: Sper sa va placa si voua! :iamwithstupid:

• Author

Ma bucur ca tot mai dai cîte o informatie! deci acu stiu : mai mult rom,si mai multa lamîie! :D

Mai ceva? Ce ai fi facut mai bine!Spune tot! :wasted:

:unsure: Romu' si lamaia sunt la alegerea si gustu' fiecaruia, normal! Depinde de soi, poate romu' meu n-o fi fost asa romos, ori lamaia era neparfumata... Da' tinand cont ca mie-mi place rau de tot aroma de rom (mai mult mirosu', nu si :thumleft: ) iar cand eram mica eu beam ceaiul numa' cu juma' de lamaie scursa in cana... e clar! :hug:

O alta smecherie ar fi utilizarea robotului, cel putin la inceput, cand se amesteca ouale, zaharul si untul. Eu am dat din tel vreo ora, ca sa se amestece bine de tot, dar la mixer sunt necesare cateva minute si e gata treaba! :lol:

Daca-mi mai aduc aminte de ceva, scriu! Spor la munci! :iamwithstupid:

"Doamna Carmen, ma maguliti! :) "

Foxyy m-am intiminifastacit :hug:

Da,chiar ca nu stiam de praji asta si o sa o fac sa vad cum e, ca ma ispiteste :)

Foxxy, f interesant, si ce ne-ai spus si ce-ai prestat. da' prima foaie, nu se coace prea tare pana o coci pe ultima?

ia sa numar eu cate straturi ai facut!