Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ale mele

Featured Replies

• Author

Adriana, uite cum arata yellow split peas:

http://www.recipes4us.co.uk/images/Split%20yellow%20Peas.jpg

• Author
Este foarte buna gatita cu ceapa, boia de ardei dulce si ceva afumat, eu aici folosesc rashers afumate (produs irlandez) sau carnati afumati (produs polonez).
  • Author

Deseara am iar carne de porc si o sa repet tocanita cu bulion si rosii in bulion la oala cu presiune, pentru ca nu m-am saturat saptamana trecuta... :D

Intre timp am achizitionat un ciolan afumat si planuiesc zilele astea o ciorba de fasole de sa stea mata in coada. Chestia e ca trebuie sa gasesc o idee pentru carne, pentru ca noi nu mancam carne in ciorba, sau daca mancam, mancam foarte putina. trebuie sa fac o tocanita ceva, dar parca m-am saturat de cartofi. Ma mai gandesc.

Am repetat tocanita si am facut doua greseli... :D

1. Am uitat sa pun cimbru! grav! L-am pus dupa cina in ce-a mai ramas in oala. Deseara verific daca si-a lasat aroma :D .

2. Dupa ce a intrat sub presiune oala, am dat focul la 4 (din 6 maxim) si dupa 25 de minute am constatat ca s-a prins bine pe fund. Am simtit o vaga aroma de afumatura, dar numai eu, restul au mancat ca inecatii :D . Alta data sa dau focul la 3, adica mediu-mediu.

Din ciolan, datorita unui rau fantastic pe care l-am avut toata ziua, m-am hotarat sa fac iahnie ca sa impac si ciolanu' sin fasolea. Si bine am facut. A iesit foarte buna si cred ca azi e si mai buna. Dar evident am gresit ceva (dau iar vina pe raul ala rau). Am fiert ciolanul afumat la presiune timp de 20 de minute. L-am scos si am constatat ca are carnea pe el cam tare. Nu am mai avut energie sa pun din nou oala la foc, desi nu era mare lucru, dar de fapt nu mai aveam rabdare sa astept... voiam sa ma intind in pat si gata. Asa ca am maruntit carnea si am terminat iahnia. Noi sa fim sanatosi :D .

• Author

Pai mamaliga a fost asa: cand a fost aproape gata mamaliguta (dintr-un litru de apa), i-am turnat doua ouo, cas afumat uscat ras, cascaval afumat tocat bucatele, branza telemea, bucatele de sunca afumata taiata f marunt. Am amestecat bine pentru cateva minute dupa care am mancat ca spartii (fetele, caci dumnealui nu agreeaza mamaliga decat simpla cu smantana).

Placinta a fost o improvizatie pentru ca am desfacut cutia de foi filo abia dupa ce am facut compozitia de branza si ou. Si am descoperit niste foi individuale cu care a trebuit sa improvizez ceva. Am diluat compozitia de branza si oua cu niste smantana si am pus de cateva ori intre cateva straturi de foi. A iesit o placinta subtire rau ca am avut compozitie putina (voiam sa fac de fapt niste pateuri cu branza) si cam uscata. M-am gandit sa-i pun unt la sfarsit si asa s-a mai inmuiat. De fapt trebuia eu sa ung macar a doua foaie cu unt topit, ceea ce o sa fac data viitoare. Dar pentru asta trebuie sa fac rost de reteta de placinta cu iaurt a albanezei care foloseste exact aceste foi.

• Author

Sambata am facut sarmale pe care le-am fiert la oala cu presiune. Au iesit dementiale, ca atare s-au terminat. :)

Ieri am zacut toata ziua, mi-a fost asa de rau! Si datorita sarmalelor n-am avut nevoie sa mai gatesc.

De dimineata am gatit sos de somon afumat pentru paste - pentru pranz.

sosul l-am facut din somon afumat, putin bulion concentrat f bun si smantana double cum ii zic astia pe aici, smantana moale, curgatoare si dulce, dar nu f lichida.

Mi-am pus o portie la mine cu niste spaghetti. Concluzia... paste reci cu sos de somon afumat rece = not love :( . n-am putut sa termin. Mama si ce bun era dimineata. Cei de-acasa sunt norocosi ca or sa le pape calde.

Am in plan o salata orientala cu maioneza facuta de mine, cu multa ceapa si multe masline. mima miam.

• Author

Salata mea orientala nemaipomenita inca nu s-a realizat. Intre timp am intrat in masline si nu cred ca mai ajung pentru portia de salata.

Am cumparat conserve de ton pentru salata cu ton, mai ramane sa gasesc reteta. Pe unde o fi?

Aseara am facut o supa de pui care a iesit buna bunuta, nu mai mancasem cam de mult.

Iar azi mi-am propus o mancare de vinete, sa fie evident cu multe rosii din cutie si cu ceva ardei. Si asta pentru ca am gasit si eu in sfarsit vinete la un pret acceptabil, adica un euro bucata - mi-am ales patru mai maricele din ce aveau. O sa iasa o oala mare de mancare, dar la poftele pe care le are bebele sigur nu o sa ma deranjeze sa mananc trei zile la rand. De fapt n-as crede sa ajunga trei zile, doar asa in caz ca n-o sa placa nimanui, ceea ce ma indoiesc.

Daca mai fac si salata de ton si salata orientala, deja o sa am prea multa mancare. Ma gandesc ce sa aman...

• Author

Am facut salata de ton de dimineata dupa o reteta pe care mi-am amintit-o, pe care o faceam in romania des.

Aici reteta pas cu pas in imagini.

[b][color=#FF0000]Salata de ton cu ardei gras

am folosit:

- 2 cutii de ton in ulei (180g fiecare)

- o ceapa rosie tocata cat de marunt m-am priceput

- o jumatate de ardei rosu urias, la fel - tocat cat de marunt am putut

- 50gr unt frecat spuma

- doua linguri zdravene de maioneza cumparata (hellmans)

- sare

- zeama de la o jumatate de lamaie mare[/color][/b]

[color=#800080]

Am pus ceapa tocata intr-un bol incapator si peste ea am stors jumatatea de lamaie. Am amestecat viguros si pe indelete - ceapa care sta in zeama de lamaie sau otet (macar si cateva minute) se dez-iuteste si ramane foarte gustoasa.

Intre timp am pregatit tonul, untul si ardeiul, dupa care le-am adaugat in bol si am amestecat pana la omogenizare.

Apoi am adaugat maioneza si am amestecat bine. Am gustat, am dres de sare si gata.

A iesit o minunatie, am halit repede o felie de paine de casa incarcata bine cu salata de ton.

Pentru gravidute - nu e permis consumul de mai mult de o portie de ton pe saptamana, datorita continutului de... plumb? parca asa imi amintesc. Oricum, atentie. [/color]

*Edit: am editat sa colorez reteta pentru ca a avut un succes rasunator, ca atare merita rangul de reteta serioasa. A fost mult mai buna dupa ce a astat la frigider cateva ore, s-au imrietenit aromele intre ele ceva de speriat. A mancat pana si coacaza. Iar bebele din burta a mancat cu (prea) mare pofta!

• Author

Supa de dovleac de aseara... dovleacul a fost butter-squash, din cel in forma de para.

Supa a iesit exceptionala asa ca o notez aici si o ridic si pe asta la rand de reteta serioasa, in speranta ca o voi repeta. (Am mai facut supe din astea de dovleac, dar nu au iesit niciodata atat de bune.) Asadar:

[color=#FF0000][b]

Supa crema de dovleac

ingrediente:

- un dovleac butter-squash de cca 800gr

- o ceapa rosie potrivita

- trei catei de usturoi potriviti

- 1-1.5l supa de pui (eu am facut-o dintr-un spate de pui si doua aripi, am pus apa cat sa le acopere, estimez un 1.5l; cu carnea la fiert am pus trei foi de dafin si 10boabe de piper multicolor - deci supa simpla de tot)

- branza care se topeste (asta e inspirata din retetele Mayei), pentru ca n-am voie branzeturi cu mucegai am folosit una pe nume Port Salut care intr-un final nu s-a topit calumea, dar a fost OK

- un cartof potrivit

- sare

- ulei pentru prajit

- sage uscat (nu stiu ce e in lb romana - am simtit nevoia sa adaug ceva mai... puternic aromat care sa contrasteze putin cu dulceata supei)

[/b][/color]

[color=#9932CC]

Preparare:

Cat a fiert supa am prajit ceapa tocata maricel, apoi am adaugat si usturoiul pentru un minut, dupa care am adaugat cuburile de dovleac si am dat focul la minim.

M-am ocupat de supa, am strecurat-o si am pregatit oala pentru supa finala.

Am pus in oala continutul tigaii, apoi cartoful taiat si el cuburi si apoi supa toata. Cred ca era potrivit sa adaug supa doar cat sa acopere legumele si la sfarsit sa mai adaug ca sa obtin consistenta dorita. dar eu am pus toata supa si am pus oala la presiune pentru 7 minute.

Am luat oala de pe foc si am maruntit totul cu bat(z)ul care marunteste :D .

Am obtinut o supa crema mai lichida decat ma asteptam, dar catifelata si consistenta, cu o aroma... mmm! Am dres de sare, proces care a durat mai mult decat pregatirea supei :P - consider un amanunt extrem de important sarea in bucate... :P > La sfarsit am adaugat un varf de lingurita de sage (nu stiu corespondentul in lb romana). Probabil mergea si cu leustean, sau rozmarin ca-s mai puternice, dar nu aveam la indemana (leusteanul era sus de tot pe dulapul de bucatarie si eu gravida si infometata fiind am ales o scurtatura :hug: ).

[/color]

eu mai mult nu laud supa asta, spun doar atat ca ma gandesc cu groaza ca au mancat-o toata azi si mie nu mi-a mai ramas nimic! :hug:

pofta buna daca va decideti s-o gatiti :hug:

• Author

O supa minunata, reusita, improvizata aseara.

[color=#FF0000]Supa crema de sfecla rosie

Ingrediente:

- 1l-1.5l supa de pui

- o ceapa

- o bucata de telina cam cat ceapa

- un ardei verde mare

- o sfecla rosie potrivita

- doi cartofi potriviti

- sare, piper

- tarhon[/color]

[color=#800080]

Se caleste ceapa impreuna cu telina la foc potrivit pana se rumenesc frumos. Se adauga ardeiul si se caleste si el nitel.

Sfecla se spala, se curata de coaja si se face cuburi. La fel si cartofii.

Se pun in oala legumele calite, legumele cuburi, supa de pui, se drege de sare si piper si se da in fiert.

Cand legumele sunt patrunse bine (eu am tinut 6 minute la oala cu preiune), se ia de pe foc si se paseaza dupa posibilitati, cel mai comod cu blenderul vertical, pana se obtine o crema frumoasa. Crema va avea culoarea visinie.

Se adauga tarhon uscat si se drege de sare si piper daca mai e nevoie.

Se serveste fierbinte cu sau fara crutoane.

Este delicioasa, asadar pofta buna![/color]

• Author

Ce-am mai gatit demn de laudat... nu-mi amintesc! Probabil nimic.

Am avut ambitia sa nu mai cumpar piscoturi pentru tiramisu pentru ca au dublat pretul si asta ma calca pe nervi. Plus ca nu-mi place sa depinde de un magazin anume. Bun. Si am zis sa fac un blat de rulada din albusurile pe care oricum raman de la crema pentru tiramisu. Am facut-o din 5 albusuri si a iesit nesperat de faina. Poate totusi cam subtirica, dar trebuie sa gust deseara, sa vad o sexiune. Crema a iesit ca de obicei de exceptie.

Ce-am mai gatit demn de laudat... nu-mi amintesc! Probabil nimic.

Am avut ambitia sa nu mai cumpar piscoturi pentru tiramisu pentru ca au dublat pretul si asta ma calca pe nervi. Plus ca nu-mi place sa depinde de un magazin anume. Bun. Si am zis sa fac un blat de rulada din albusurile pe care oricum raman de la crema pentru tiramisu. Am facut-o din 5 albusuri si a iesit nesperat de faina. Poate totusi cam subtirica, dar trebuie sa gust deseara, sa vad o sexiune. Crema a iesit ca de obicei de exceptie.

Foarte frumos ce gatesti tu pisoiule'',am intr-o carte despre dulciuri traditionale Italiene reteta de piscoturi savoiardi,daca te intereseaza eu ti-o scriu(tradusa)aici,numai ca eu nu am incercat-o asa ca nu stiu cat e de buna...

• Author

Geany, multumesc :biggrin:

Da, vreau reteta, chiar daca e neincercata! Sunt convinsa ca e pe baza de albusuri si o sa mearga mana in mana cu planul meu :-*

Geany, multumesc :floare:

Da, vreau reteta, chiar daca e neincercata! Sunt convinsa ca e pe baza de albusuri si o sa mearga mana in mana cu planul meu :)

Numa un pic pisoias ca acu nu ma lasa ala micu si viu :pupic:

Uite Pisoi eu am primit o carte cadou de care sunt tare incantata,nu am de ce sa-i fac reclama sau altele,dar fiecare reteta contine ingrediente putine si genuine,deci eu sper sa-ti fie de folos reteta....

Asa arata cartea

post-405-126936378677_thumb.jpg

Si reteta

post-405-126936379337_thumb.jpg

O sa o traduc

post-405-126936380097_thumb.jpg

Zice asa:''SAVOIARDI''INGREDIENTE:200gr. de faina,75 gr. fecola(adica amidon),9 oua,300gr. de zahar tos,50 gr.zahar pudra,50 de gr. unt,putina sare.

-Frecati intens,de preferat cu un mixer,8 galbenuse si un ou intreg,adaugati putin cate putin 250 gr zahar,si un praf de sare,pana obtineti o crema spumoasa aproape alba.

-Adaugati putin cate putin cu atentie sa nu se formeze cocoloase faina care a fost amestecata in prealabil cu amidonul,si cu multa delicatete incorporati si albusele batute spuma(bat)

-Ajutandu-va de posul cu duiul(capul)lung si gura larga,subtire si plata,

(larga,liscia e piatta zice aici),pe tava unsa cu unt sau ulei si tapetata cu faina.

-Faceti panglicute lungi 10 cm.,late de 3 cm.,lasand spatiu intre ele(ca,crescand sa nu se uneasca).

-Amestecati 50 gr. zaharul tos ramas cu zaharul pudra si pudratii ajutanduva si de o palnie,asteptati 10 minute ca zaharul sa se absoarba si repetati operatiunea.

-Coaceti in cuptorul incalzit pana cand nu veti vedea piscoturile aurii si unflati,trebuie sa ramana moi inauntru.

-Scoatetii din tava cu o paleta si punetii sa se raceasca pe un gratar..

Mie toate retetele mi se par de bun simt daca te mai intereseaza vreun dulce traditional italian sa-mi spui oricand si-ti mai spun deaici...toate sun dictate la fel de simplu si cu ingrediente genuine(doar oua,unt,faina zahar,dupa retetele lor originale..)mie mi-e tare draga cartea.. :floare:

• Author

Geany draga mea, multumesc ca ti-ai facut timp sa traduci si sa scrii pentru mine, esti o dulce!

Reteta pare usor de facut, cred ca din ingredientele alea iese o cantitate impresionanta de piscoturi, oare se pot pastra mai mult timp? Oricum o sa incerc o cantitate mica prima oara. Din ingrediente nu-mi lipseste decat amidonul, trebuie sa ma aprovizionez.

Nu ma pricep la deserturile italienesti, ca te-as intreba mai departe. Singurul pe care il stiam era tiramisu si iaca acum sunt pe cale sa-l fac de la zero, sunt tare bucuroasa.

Daca o sa aud de ceva desert italienesc fain o sa te intreb cu siguranta. Pana atunci te astept sa incerci tu retete de acolo, sunt inebunita dupa deserturi noi.

Multam inca odata :floare:

• Author

Ieri am gatit a doua sea fruit chowder din viata mea. Prima a fost o improvizatie nereusita. Cea de ieri a fost in schimb foarte aproape de ce se consuma prin restaurantele irlandeze. Ma folosit unt, o ceapa, un morcov mic, o bucata de telina, un cartof mare, 4 catei mici de usturoi, o lingura de faina, 300gr bucati de peste (trei feluri), cca 2l de supa de peste (din cap si resturi de pastrav), un ou si doua lingur de smantana subtire. Am calit ceapa cu morcovul si telina cca 7 minute, apoi am adaugat cartoful si usturoiul pentru inca cateva minute. Am adaugat lingura de faina (data viitoare o sa folosesc 2linguri de faina) si am amestecat pret de cateva secunde, dupa care am turnat supa fierbinte si am fiert la foc mic toata treaba cca 10 minute pana au fiert toate legumele. Am adaugat oul batut bine si amestecat cu smantana. Am dres de sare si am mai dat un clocot, apoi am bagat blenderul vertical si am obtinut o supa crema foarte faina (voiam putin mai groasa). La sfarsit am adaugat bucatile de peste intreg, fiert un minut.

Ca observatii:

- morcovul, oul si smantana le-am adaugat de la mine putere, nu erau in reteta

- sigur mergea sa fierb si niste scoici si niste creveti, ar fi imbogatit gustul de mare al supei

Inca sunt in cautarea unei retete foarte bune, dar cu siguranta asta e baza si modalitatea de preparare in mare.

• Author

Ce-am gatit in ultima vreme... ohooo, multe multe.

- cornuri cu gem facute cu aluatul de la cinabons (inspiratie Gabi Cara)

- cozonac framantat cu manutele mele (inspiratie Gabi Cara)

- chiftele

- drob (de doua ori deja)

- salata de vinete

- pastrav de mare la cuptor cu ceapa si morcovi

- supa de pui

- supa de spanac

- diverse fripturi

• Author

Ultima bunatate pe care am facut-o e o mancare din putine ingrediente si modeste, dar atat de bune incat s-au sters farfuriile cu paine!

-mazare galbena (300gr?) pusa la muiat de dimineata pana pe la 6pm

-o ceapa

-o lingura de boia dulce

-200gr smoked rashers (un fel de costita fara os, felii ff subtiri) - zic eu ca merge orice -afumatura

-putin ulei

-sare

Am prajit ceapa, am adaugat costita bucatita si-am amestecat pret de 2 minute pana s-a schimbat la culoare. Am pus lingura de boia si am amestecat pret de cateva secunde cat sa se incorporeze si uleiul sa-si ia nitica culoare. Am adaugat mazarea inmuiata si spalata bine. Am acoperit toata treaba cu apa cam de juma de deget asa si am lasat sa fiarba la foc mic. Cand a fost suficient de moale bobul de mazare am dres de sare si am luat-o de pe foc.

E cea mai simpla, ieftina, usor de facut si buna mancare pe care am facut-o vreodata. :)

• Author

Nu am deloc timp, scriu in fuga.

Am facut duminica ricota din 2lde lapte, putina samntana si zeama de lamaie. jumate nu mai e, a fost dulce si buna. restul e cu sare la frigider. nemaipomenit. intre timp am aflat de pe net niste retete de facut branza, tot felul. Din zerul de la alte branzeturi se poate face o ricota mai seaca (cam ca aia de-o cumpar eu din supermarket). uhu!

In seara asta pun de iaurt. Din lapte dulce si putin iaurt cumparat. Abia astept!!

Nu am deloc timp, scriu in fuga.

Am facut duminica ricota din 2lde lapte, putina samntana si zeama de lamaie. jumate nu mai e, a fost dulce si buna. restul e cu sare la frigider. nemaipomenit. intre timp am aflat de pe net niste retete de facut branza, tot felul. Din zerul de la alte branzeturi se poate face o ricota mai seaca (cam ca aia de-o cumpar eu din supermarket). uhu!

In seara asta pun de iaurt. Din lapte dulce si putin iaurt cumparat. Abia astept!!

Pisoi, aia e brinzica, ricotta se face numai din zerul rezultat dupa ce ai facut o alta brinza :wasted: de aceea se si zice ca n-ar trebui considerata brinza. :sleepy1:

Da' de ce n-ai timp? :toothy9;

• Author

Adriana, n-am timp pentru ca de cateva zile trag de timp :wasted: la servici si acum e musai sa termin ce n-am terminat ieri! Sunt deja juma de ora peste program, dar asta e... :toothy9; mi-am facut-o cu mana mea.

Din cautarile mele pe internet am inteles ca ricota se face si din lapte dulce si din zer si din zer. Aia din lapte dulce iese mai cremoasa si mai dulce decat cea din zer. Si procedeul e acelasi, se aplica aceiasi pasi.

Poate e cum spui tu si nu e ricota, dar e ceva cu textura de ricota si e ff buna.

Nu prea merge mancata asa simpla doar pentru ca e sfaramicioasa.

Cred ca merge de minune la placintile cu branza, la macaroane cu branza, la sosuri, la cheese-cake, la inghetata, la creme pentru prajituri si rulade... etc.

Oricum, daca ma apuc serios de facut branza sigur ricota o sa fac numai din zer :sleepy1: .

Tu faci vreun fel de branzica acasa?