Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tiramisu

Featured Replies

foarte frumos arata :drunken: tot cam asa-l fac si eu,dar fara gelatina...de fapt sunt cam impotriva gelatinei deoarece contine glutamat :cry: .

unde ai citit ca are glutamat gelatina?

si eu fug de glutamat dar unde am citit de gelatina nu am vazut nimic de glutamat

• Author
Mama Foxxy ce pofta mi-ai facut de tiramisu =)) .. Pacat ca n-am voie deocamdata :D din motiv de bebe alaptat... :mrgreen:

Sophie, fetele au spus ca se poate face Tiramisu in care crema (cu tot cu oua) se pune la fiert, deci ai putea manca si tu! E adevarat ca trebe cafea, da-ncearca sa faci o cafeluta decofeinizata si inmoi in ea piscoturile (nu mai pui apa si ness) si vezi daca-ti place! :drunken:

Mama Foxxy ce pofta mi-ai facut de tiramisu ;) .. Pacat ca n-am voie deocamdata =)) din motiv de bebe alaptat... :mrgreen:

Sophie, fetele au spus ca se poate face Tiramisu in care crema (cu tot cu oua) se pune la fiert, deci ai putea manca si tu! E adevarat ca trebe cafea, da-ncearca sa faci o cafeluta decofeinizata si inmoi in ea piscoturile (nu mai pui apa si ness) si vezi daca-ti place! :drunken:

La cafea decofeinizata nu m-am gandit.. Saru-mana %7BSMILIES_PATH%7D/6.gif:-h<" title="arms" />

Nu mi-e de ouale crude, mi-era de cofeina, da' am rezolvat-o :D :D

• Author
foarte frumos arata :drunken: tot cam asa-l fac si eu,dar fara gelatina...de fapt sunt cam impotriva gelatinei deoarece contine glutamat :cry: .

si eu fug de glutamat dar unde am citit de gelatina nu am vazut nimic de glutamat

FABRICAT din melasă (care este obţinuta din zahăr) prin fermentaţie, glutamatul monosodic este sarea de sodiu a acidului glutamic. Mai poate fi întâlnit sub denumirile: glutamat de sodiu, monosodium glutamate, natrium glutaminat, E 621 (conform regulamentelor europene).

Glutamatul se foloseşte cel mai mult în alimentele fabricate artificial şi în semipreparate gen supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, îngheţată, budinci, etc.

Glutamatul se întâlneşte şi în alimente naturale. Cele mai mari concentraţii de glutamat se găsesc în drojdie, ciuperci, roşii, brânzeturi şi extracte vegetale. De aceea, unele semipreparate pot conţine valori periculos de mari de glutamat fără a fi “aditivate” cu E 621. Dacă un produs alimentar are ca ingrediente “proteină vegetală hidrolizată” (care conţine până la 30% glutamat), “proteină din plante hidrolizată”, “arome naturale”, “aromatizanţi”, sau “extract Kombu” atunci glutamatul este prezent în acel aliment în cantităţi suficient de mari pentru a ne atrage atenţia.

Iată mai jos o listă cu surse ascunse de glutamat. Elementele listei sunt în ordinea descrescătoare a cantităţii de glutamat conţinute.

Cele mai bogate surse de glutamat sunt:

1. drojdie autolizată

2. caseinat de calciu

3. gelatină

4. proteine hidrolizate

5. caseinat de sodiu

6. extract de drojdie

Alte surse de glutamat:

7. proteine texturate

8. carrageenan

9. gumă vegetală

10. condimente

11. arome

12. arome naturale

13. aromă de carne de pui

14. aromă de carne de vită

15. aromă de carne de porc

16. aromă de fum

17. bulion

18. concentrat de roşii

19. supă de carne

20. malţ din orz

21. extract de malţ

22. aromă de malţ

23. proteine din lapte

24. izolat proteic din lapte

25. concentrat proteic din lapte

26. proteine din soia

27. izolat proteic din soia

28. concentrat proteic din soia

29. sos de soia

30. extract de soia

Deşi lista este lungă, nu poate fi completă pentru că producătorii găsesc întotdeauna noi denumiri în spatele cărora se ascund. Este de asemenea important de menţionat că glutamatul monosodic se poate găsi în vaccinuri (chiar şi cele anti-gripale), perfuzii intravenoase (cu maltodextrină) şi în suplimente cu vitamine. Glutamatul monosodic este folosit în toate suplimentele vitaminice sau minerale încapsulate sub formă gelatinoasă.

• Author
Mama Foxxy ce pofta mi-ai facut de tiramisu ;) .. Pacat ca n-am voie deocamdata :D din motiv de bebe alaptat... :mrgreen:

La cafea decofeinizata nu m-am gandit.. Saru-mana %7BSMILIES_PATH%7D/6.gif:D<" title="arms" />

Nu mi-e de ouale crude, mi-era de cofeina, da' am rezolvat-o :D :D

Placerea e de partea mea!!! Incearca si apoi spune-ne rezultatul!!!! :-h :D :D

Mona, multumesc pentru aprecieri! Sa stii ca eu am folosit mascarpone romanesc si n-am avut nici o problema! Tu cu care ai dat chix? Ai vreo poza a cutiei sau mai tii minte firma producatoare? :drunken:

Astept cu nerabdare ziua de sambata!!! =))

[color=#8000BF]Foxyy ,eu am folosit "indLacta".

Daca pui gelatina e ok cu oricare...cred. Dar ,cum spuneam,atunci cand fac pentru noi si nu urmaresc o "tinuta" mai batoasa,nu pun gelatina .In cazul din urma folosesc orice gasesc in Metro,mai putin fabricata in ro. De ex acum am "Galbani"[/color]

• Author

Mona, multumesc pentru aprecieri! Sa stii ca eu am folosit mascarpone romanesc si n-am avut nici o problema! Tu cu care ai dat chix? Ai vreo poza a cutiei sau mai tii minte firma producatoare? :drunken:

Astept cu nerabdare ziua de sambata!!! =))

[color=#8000BF]Foxyy ,eu am folosit "indLacta".

Daca pui gelatina e ok cu oricare...cred. Dar ,cum spuneam,atunci cand fac pentru noi si nu urmaresc o "tinuta" mai batoasa,nu pun gelatina .In cazul din urma folosesc orice gasesc in Metro,mai putin fabricata in ro. De ex acum am "Galbani"[/color]

Nu tin minte sa fi folosit indLacta pana acum, da' io mi-s si nitel senila, deci nu-i exclus sa fi uitat! Dar, cum ziceam: gelatina m-a ajutat sa maschez (de-o fi fost cazu'), orice mascarpone mai nasol... Dar uite ca se poate face si fara gelatina, mariette tocmai a postat Tiramisu-ul facut de ea, in care nu a pus gelatina. Mariette, esti draguta sa ne zici si reteta??? Daca ai si poze, ar fi perfect, da' macar reteta pune-o aici, te rog, ca sa o poata folosi si alte doritoare / alti doritori de Tiramisu. O sa o rugam si pe Maya sa indexeze reteta ta, sa poata fi gasita rapid! :D

foarte frumos arata :floare: tot cam asa-l fac si eu,dar fara gelatina...de fapt sunt cam impotriva gelatinei deoarece contine glutamat :cry: .

uite aici: http://www.naturalmall.ro/glutamat_sodiu.php ,eu prefer sa fac prajituri fara!!!

eu nu sunt lamurita ce este drojdie autolizată?sunt cumva extractele de drojdie prin autoliza si alte tratamente,ce se folosesc ca arome?
foarte frumos arata :appl: tot cam asa-l fac si eu,dar fara gelatina...de fapt sunt cam impotriva gelatinei deoarece contine glutamat :cry: .

uite aici: http://www.naturalmall.ro/glutamat_sodiu.php ,eu prefer sa fac prajituri fara!!!

deci cu alte cuvinte ne ferim de tot ce putem cumpara caci peste tot se ascunde acest glutamat si nu mai mancam nimic

scuze de off topic

• Author
foarte frumos arata :D tot cam asa-l fac si eu,dar fara gelatina...de fapt sunt cam impotriva gelatinei deoarece contine glutamat :cry: .

deci cu alte cuvinte ne ferim de tot ce putem cumpara caci peste tot se ascunde acest glutamat si nu mai mancam nimic

scuze de off topic

Da, cam asa ceva! Chiar vorbeam cu jupanu' aseara: ce poti sa mananci si sa nu fie toxic (in cantitati mari - da' ce e aia cantitate mare????), ori modificat genetic ori mai stiu eu cum si tot la cancer ajungi!!!!! Nici iarba nu poti manca, din pricina poluarii...... :D

Asta cam asa e ,chiar si aerul din jurul nostru e poluat!!!Dar totusi ...atunci cand fac ceva acasa prefer sa le fac ,pe cat posibil ,fara arome chimice sau alte pliculete cu e-uri.Asa mai bine dau o fuga la cofetaria din colt :floare: si nu mai ma obosesc!!!
  • Author
[color=#800080]Eram datoare cu o poza cu tiramisu de sambata.

Am turnat crema calda ca eram grabita si de aici "aranjamentul" piscoturilor.

Ideea e ca-i destul de teapan fara gelatina

[/color]

Foarte frumos!! Chiar imi place cum ti-a iesit! :floare:

Felicitari, Foxyy, foarte frumos ti-a iesit Tiramisu! Si eu fac parte din fan-club Tiramisu :porc: , dar, spre rusinea mea, nu l-am facut decat odata :oops: , fara gelatina si nu am avut probleme (de mancat am mancat de mult mai multe ori :?: )
  • Author
Felicitari, Foxyy, foarte frumos ti-a iesit Tiramisu! Si eu fac parte din fan-club Tiramisu :) , dar, spre rusinea mea, nu l-am facut decat odata :oops: , fara gelatina si nu am avut probleme (de mancat am mancat de mult mai multe ori :D )

Saru'mana! Pai, pune mana si fa-l (cu sau fara gelatina, depinde cum doresti - vezi ca se poate si-asa si-asa :porc: ). Vin Sarbatorile, numai bine pica un Tiramisu! :?:

• 3 weeks later...
[align=center]de revelion a picat numai bine la desert un tira_in pahare_misu

Oauuuuuu.... Superb! :pupic: Bravo!

Merci foxyy. Are avantajele ca nu folosesti gelatina la crema si e mai usor de servit musafirilor. :love7:

Si eu am avut pentru revelion un Tiramisu,bineînteles nu original :P

Nu am nicio poza,ca l-am facut de dimineata obosita,si seara l-am luat cu mine...ca de la restaurant am plecat la prieteni.

A fost cel mai bun Tiramisu pe care l-am halit eu vreodata.

L-am facut asa cum se cunoaste.Am tras piscoturile prin cafea destul de concentrata/aproape ca espresso,aromatizata cu 2-3 stropi de ulei de migdale,iar crema a fost un amestec de mascarpone + crema de vanilie,si bomboane topite de lapte cu ceva frisca.

Caramelul ala,a facut tiramisu-ul asta de ***** pentru papila mea,bineînteles!

Ai mei au fost foarte încîntati,la fel si prietenii!

Trebuie sa-l refac curînd.În cîteva zile am ocazia! :biggrin:

Tare fain tira_in pahar_misu :biggrin: . Si eu pun de-un tiramisu zilele astea, ca oricum mi-e pofta de el incontinuu :P
  • Author
Si eu am avut pentru revelion un Tiramisu,bineînteles nu original :D

Nu am nicio poza,ca l-am facut de dimineata obosita,si seara l-am luat cu mine...ca de la restaurant am plecat la prieteni.

A fost cel mai bun Tiramisu pe care l-am halit eu vreodata.

L-am facut asa cum se cunoaste.Am tras piscoturile prin cafea destul de concentrata/aproape ca espresso,aromatizata cu 2-3 stropi de ulei de migdale,iar crema a fost un amestec de mascarpone + crema de vanilie,si bomboane topite de lapte cu ceva frisca.

Caramelul ala,a facut tiramisu-ul asta de ***** pentru papila mea,bineînteles!

Ai mei au fost foarte încîntati,la fel si prietenii!

Trebuie sa-l refac curînd.În cîteva zile am ocazia! :D

Interesanta ideea cu uleiul de migdale, cred ca a dat un gust super! Iar crema de vanilie si bomboanele topite cu frisca ma baga-n boale!!!! :) Cand repeti figura, vreau si-o poza-doua!! :mrgreen: :lol:

• Author
Tare fain tira_in pahar_misu :) . Si eu pun de-un tiramisu zilele astea, ca oricum mi-e pofta de el incontinuu :D

Pai, sa mai pui poze, ca data trecuta ai fost cam zgarcita! Poate reusesc sa mai fac si eu o tura zilele astea, cat mai sunt acasa. :lol:

Se pare ca tiramisu a fost pe val in noaptea dintre ani :) :((

Eu l-am facut sub forma de tort :D

141_bfd4fb2a80e510f38b374fc417c8e672_thumb.jpg

Reteta a sunat cam asa, pentru cei interesati:

4 oua (galbenusurile si albusurile separate)

170g zahar

500g mascarpone

1 plic zahar vanilat

1 lingurita zeama de lamaie

cafea (decofeinizata am pus eu)

esenta de rom

piscoturi

Galbenusurile se bat bine bine cu 1/2 din cantitatea de zahar si zaharul vanilat pana se albesc, apoi se pun pe un vas cu apa fierband, avand grija ca fundul vasului in care sunt ouale sa nu atinga apa. Se mixeaza in continuare pana crema incepe sa se ingroasa si se topeste zaharul.Se lasa la racit.

Cand crema de oua s-a racorit, se adauga mascarpone si se omogenizeaza bine.

Albusurile se bat spuma tare cu zeama de lamaie si restul de zahar, apoi se adauga peste crema de oua si mascarpone, amestecand usor usor ca la pandispan.

Eu aveam pregatit si un plic de gelatina, dar crema s-a comportat chiar frumos si nu l-am mai pus.

Apoi am construit tortul cu un strat de piscoturi hidratate in cafeaua amestecata cu esenta de rom si putin zahar dupa gust, un strat de crema si l-am lasat 1 noapte la frigider. A doua zi l-am ornat cum se vede (mai din fuga calului ce-i drept =)) :) )

Ffffooooaaarrtteeee bun :) :)