Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiddleheads fern

Featured Replies

Zilele trecute am vazut la pravalie, niste verzaturi ciudate. Le-am privit si-am plecat mai departe. Dupa vreo doua zile, vad la televizor un reportaj in care se vorbea taman despre verzaturile-alea.....Cum ca ce bogate e ele in antioxidanti (mai bogate decit blueberries) si in omega 3 (care se gaseste numai in peste);ca in Nord America sint considerate trufandale, si ca aparitia lor e un semn clar ca a venit primavara.

Cica se folosesc si in bucataria asiatica cu acelasi succes.

post-68-12741449874_thumb.jpg

Numele (fiddle) lor vine de la asemanarea izbitoare cu o coada de vioara. In cautarile mele pe net am citit ca daca sint consumate crude, in cantitati mari, pot produce aparitia cancerului. Se recomanda "tratament calduros" :) pentru cel putin 10 minute.

Asadar, azi m-am dus cu inima-n dinti la aceeasi pravalie, si-am cumparat v'un kil de ferigi.

Le-am adus acasa, le-am curatat de partile maro si le-am spalat in multiple ape. Dupa care le-am "aburit" pret de vreo 10 minute.

post-68-127414527339_thumb.jpg

Intre timp, am taiat o ceapa medie, o bucata de sunculita si niste usturoi.

post-68-12741453407_thumb.jpg

Intr-o tigaie, am pus la sotat, in unt, ferigile aburite. Am presarat sare si piper.

post-68-127414539706_thumb.jpg

Intr-o alta tigaie, am pus la calit sunca, usturoiul si ceapa taiata solzi.

post-68-127414545447_thumb.jpg

Cum pentru noi fiddleheads erau garnitura la o friptura de vaca, am asezat in farfurie steakurile (medium rare), niste ferigi, si deasupra amestecul de ceapa/sunca/usturoi.

post-68-127414556205_thumb.jpg

post-68-127414559437_thumb.jpg

Ne-au placut. La gust mi s-au parut ceva intre...fasole verde si asparagus. Pentru data viitoare ma gindesc sa elimin amestecul suncos, si sa adaug un sos bernaise.

Nu stiu daca as minca ferigi zilnic, dar ca si variatiune pe teme de antioxidanti si meniuri sanatoase( cu sunci porcoase :hello: ), merg!

Nush cum o fi fiddlee-dee alea dar cand vazui friptura aia medium (si e 7 dimineata acu') mi se incarligara ochii picior peste picior. Deja is setata azi: cina va fi un steak sanatos la gratar cu o salata crocanta, mmmmm.

[i]Ia, mai zi-i mai

Din vioara :floare:

Ca mi-i drag sa joc

... mananc [/i]

Bine ca mi s-a confirmat ce am vazut la o emisune tip survior, caci stiu unde creste ... orchestra simfonica

Doar sa se razbune un pic vremea.

Ai din partea mea un premiu de originalitate :P

Fuarte interesant, multumiri pentru efortul de a ne imbogati cunostintele si meniul :P

Eu am citit de curand pe un blog despre verziciunile astea, cica's tare sanatoase. Dupa mine arata ca niste melci :floare: . Blogerul zicea ca le culege pe undeva pe lana mare si ca cine le gaseste tine locatia secreta, ca nu gasesti bunatati gratis des in ziua de azi!

• Author

Iaca va multumesc!

Lori, sa ai pofta la steak.

Dom' Paparoti, :rolleyes:

Pisoi, ferigile alea nu-s ieftine ( aproape $5.00 juma de kila) dar de facut damblalele o data pe an, zau ca merg.

Si da, cica ele cresc numa' pe malul apelor....

Mi se par extrem de interesante desi eu nu am vazut asa ceva ! Mi se pare foarte atractiv!! :((

Ariela, le-am vazut si eu (4.30 pe pound) si ma tenta sa le incerc, sper sa apuc sa le fac pina plec....

Si lasa-ma sa laud si eu friptana aia medium rare, ca arata exact pe gustul meu!!!!

Atentie, totusi! Din toate speciile de feriga, doar vreo doua sînt comestibile!!!

Alex, pe cand ma bucuram si io ca locuiesc pe malu' apei vii si-mi zici ca doar doo feluri de ferigi sunt comestibile!!! :-*

Eu nu le-am vazut niciodata.

Tu ai incercat sa ne imbogatesti cunostintele dar pina la urma melcii astia au trecut in planul al doilea pentru ca toata lumea s-a indragostit de friptura :P

La urma urmei cea mai buna leguma tot carnea e! :)

Ariel sunt apetisante varfurile acelea de ferigi, mai ales cum stau ele la calit in tigaie si apoi in farfurie. La noi inca n-a ajuns moda si uite ca Alexandru m-a linistit rapid, deja mi-e cam frica sa culeg pe cont propriu. :headbang:

Foarte interesante, n-am vazut niciodata si tare sunt curioasa...deci le-ai gatit la abur...raman crocante, cam ca fasolea verde? si in mijloc la fel?...par ca infloriturile de broccoli in mijloc, sau ma insel?

Ce bine ca ni le-ai aratat si noua! :scratch:

• Author

Ariela, le-am vazut si eu (4.30 pe pound) si ma tenta sa le incerc, sper sa apuc sa le fac pina plec....

Si lasa-ma sa laud si eu friptana aia medium rare, ca arata exact pe gustul meu!!!!

raluca, din punctul meu de vedere cea mai buna leguma-i carnea :violent6: , asa ca-i cumva normal sa-mi iasa fripturile mai bune decit garniturile

Tu ai incercat sa ne imbogatesti cunostintele dar pina la urma melcii astia au trecut in planul al doilea pentru ca toata lumea s-a indragostit de friptura :D

=))

Atentie, totusi! Din toate speciile de feriga, doar vreo doua sînt comestibile!!!

Alex, pe cand ma bucuram si io ca locuiesc pe malu' apei vii si-mi zici ca doar doo feluri de ferigi sunt comestibile!!! :)

din ce-am citit eu rezulta ca alexandru are dreptate; si chiar si pentru cele comestibile exista un risc de nu-stiu-ce, asa ca de aceea vine recomandarea ca ele, ferigile, sa fie supuse tratamentelor termice pentru cel putin 10 minute

Tu ai incercat sa ne imbogatesti cunostintele dar pina la urma melcii astia au trecut in planul al doilea pentru ca toata lumea s-a indragostit de friptura :D

La urma urmei cea mai buna leguma tot carnea e! :lol:

Ariel sunt apetisante varfurile acelea de ferigi, mai ales cum stau ele la calit in tigaie si apoi in farfurie. La noi inca n-a ajuns moda si uite ca Alexandru m-a linistit rapid, deja mi-e cam frica sa culeg pe cont propriu. :)

Foarte interesante, n-am vazut niciodata si tare sunt curioasa...deci le-ai gatit la abur...raman crocante, cam ca fasolea verde? si in mijloc la fel?...par ca infloriturile de broccoli in mijloc, sau ma insel?

Ce bine ca ni le-ai aratat si noua! :D

chiar crocante nu erau kira...dar nici moi-moi; la consistenta seamana bine cu fasolea verde, iar la gust sint ceva intre brocolli si asparagus....

• Author

:whip2: maxim la Ariela!

Deci le facui, si-mi placura:

sotate cu ciuperci si ardei rosu:

post-10-127495506531_thumb.jpg

servite cu cirnati, ca prea multa dieta strica :)

post-10-127495509107_thumb.jpg

=)) si la tine!

Arata tare bine, acu' ma gindesc sa le refac si eu diseara si sa le servesc cu cotlete de miel, ca vorba ta, "prea multa dieta strica" :-*

• 2 months later...

am vazut legumele astea dar nu am avut nicicind curaj sa cumpar si sa gatesc

ale tale arata splendid, iar friptura... si mai si!

trebuie sa recunosc ca leguma mea preferata e carnea, mai ales de vaca

imi suna bine descrierea gustului, ai zis "intre fasole verde si sparanghel", o sa tin minte asta si cind mai vad le voi cumpara si le voi gati dupa reteta ta, Ariel, multumesc foarte mult!

• Author

am vazut legumele astea dar nu am avut nicicind curaj sa cumpar si sa gatesc

ale tale arata splendid, iar friptura... si mai si!

trebuie sa recunosc ca leguma mea preferata e carnea, mai ales de vaca

imi suna bine descrierea gustului, ai zis "intre fasole verde si sparanghel", o sa tin minte asta si cind mai vad le voi cumpara si le voi gati dupa reteta ta, Ariel, multumesc foarte mult!

andrea, si eu multumesc pentru remarcile dragute!