Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasta de ricotta si ton-ton-sa-naltam

Featured Replies

[center]Pasta de ricotta si ton-ton-să-nălţăm

umple ardeii copti, rosii, masline. etc.

.

post-168-127668329739_thumb.jpg

.[/center]

Ingrediente:

250 g ricotta (urda, branza de vaci, Philadelpihia, etc)

2 conserve de ton maruntit in suc propriu

3 catei de usturoi

o lingura de de untedlemn de masline.

o legatura de de marar (sau buruienile care va plac)

coaja de lamaie, suc de lamaie sau "sare de lamaie" - sarea acra-aromata de pe lamaile murate.

Ardei copti, rosii, rosii Cherry, masline gigant, corn proaspat, castraverzi proaspeti. etc . Acestea si altele la care va mai puteti gandi se vor umple.

[center].

post-168-127668343217_thumb.jpg

.[/center]

Modus(-pokus) preparatus:

Se decupeaza complet capacul conservelor, se apasa in interior si se scurge cat mai bine sucul. Se intorc in ghiuveta cu capacul in jos sa se mai scurga.

Se taie capacul rosiilor se scobesc se presara in interior un praf de sare si se intorc sa se scurga. Apoi se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Se toaca marunt verdeata.

Disclaimer:

Asa cum observati din poze eu nu am avut azi verdeata :P asa ca am pus "uscaţă" :D. Busuioc, oregano si cimbru. Uscate. Macinate in mojar.

Cateii de usturoi se piseza in mojar si se freaca pasta cu sare, se incorporeaza untdelemnul si sucul de lamaie.

Urda necesita un pic de acruţ - suc de lamaie sau sare de pe lamaile murate. Banuiesc ca branza de vaci se multumeste doar cu coaja rasa.

Ricotta - eu urda de capra - se da pe razatoarea marunta se amesteca cu verdeata tocata, coaja de lamaie, alifia de usuturoi si apoi se incorporeaza in pasta fulgii de ton scursi bine.

Se umplu ardeii copti si rosiile si se dau la frigider cel putin o jumatate de ora.

Ardeii copti umpluti cu pasta de branza-ton-ton-sa-naltam au disparut pe masura ce i umpleam. La ultima bucata am dat fara mila :) cu lingura peste degetele rapace sa fac macar asa dovada ca au fost mai multi, doar nu am copt un singur ardei.

[center].

post-168-127668353064_thumb.jpg

.[/center]

• Author

Eu centrez, eu dau cu capul.

Veti zice poate ca e buna si cu somon fume.

V-am luat-o inainte.

Sigur ca da!

Dar e delicioasa si cea mai de criza.

Hmmm...

Si cred ca pasta din propozitie s-ar indesa sa umple si niscaiva cartofi copti in cuptor, racoriti o leaca si scobiti.

Ricotta am (si proaspata si stagionata, asa ca am sa le amestec), ton am, castraveti am, rosii am... asa ca maine am sa o prestez... Multumesc mult! :occasion15: Sorina
  • Author

Ricotta am (si proaspata si stagionata, asa ca am sa le amestec), ton am, castraveti am, rosii am... asa ca maine am sa o prestez... Multumesc mult! :occasion14: Sorina

Asteptam impresiile sincere.

Eu stau de 5 minute aici si ma ninunez ca baba la icoani, cum ai reusit sa umpli ardeiul copt? :floare: :occasion14: Tre' sa o comit cu ardeii ca nu mai rezist...
  • Author

Eu stau de 5 minute aici si ma ninunez ca baba la icoani, cum ai reusit sa umpli ardeiul copt? :( :D Tre' sa o comit cu ardeii ca nu mai rezist...

[i]

-Cum bagi un elefant in frigider din trei miscari :D

-Deschizi usa, bagi elefantul si inchizi usa.

-Cum bagi un soarece in frigider din patru miscari :(

-Deschizi usa, scoti elefantul, bagi soarecele si inchizi usa.[/i]

Am deşchicat andreiul :D copt pe lungime, l-am descotorosit de samburi, am introdus pasta si am inchis cezariana. (pentru voi am lasat intredeschis sa ma credeti ca-i ce spui)

Dupa ce a stat le frigider, s-a putut felia transversal bite-size si la rigoare se putea servi si cu betisoarele chinezesti

Eu stau de 5 minute aici si ma ninunez ca baba la icoani, cum ai reusit sa umpli ardeiul copt? Tre' sa o comit cu ardeii ca nu mai rezist...

[i]

-Cum bagi un elefant in frigider din trei miscari :D

-Deschizi usa, bagi elefantul si inchizi usa.

-Cum bagi un soarece in frigider din patru miscari :(

-Deschizi usa, scoti elefantul, bagi soarecele si inchizi usa.[/i]

Am deşchicat andreiul :D copt pe lungime, l-am descotorosit de samburi, am introdus pasta si am inchis cezariana. (pentru voi am lasat intredeschis sa ma credeti ca-i ce spui)

Dupa ce a stat le frigider, s-a putut felia transversal bite-size si la rigoare se putea servi si cu betisoarele chinezesti

Cu ce precizie de chirurg lucrezi, Paparotti!!! :D

Una peste alta, am sa o incerc si eu... crezi ca branza de vaci sau vreo crema de branza ii sta in gat ardeiului sau rosiei??..in loc de ricotta, zic :(.. Ori poate vreo urda neaosa ca tot urmeaza sa primesc pe saptamana viitoare niste urda direct de la sursa :D :D

Edit: mii de scuze :D .. sunt cu capul.. acum am vazut ca ai scris ca merge :( :(

M-am laudat degeaba... cand sa ma apuc de treaba ia ricotta de unde nu-i... cineva a fost mai rapid decat mine si a papat-o...

Ramane pe maine...

Gata, am facut-o... nu am mai umplut rosiile... am facut-o mai tarziu si am bagat-o la viteza in frigider.

Se va intinde pe paine si se va manca cu salata. Am gustat-o (si pitica a zis ca-i buna) si e buna rau (cred ca am pus prea mult usturoi...). Astept si parerea celeilalte jumatati de familion...

Multumesc de idee! :toothy9; Sorina

Editez, pt ca sa spui ca e buna rau de tot, bre, dupa o juma de ora de frigobaur... impresionanta diferenta.

Da, era buna cand am terminat-o de facut, doar ca inca se simteau toate gusturile in mod separat... in schimb, dupa odihna la rece era exceptionala.

Am uitat sa spun ca eu am facut reteta mai mult decat dubla... am folosit 500g de ricotta proapata si destul de multa (nu stiu cant exacta)ricotta stagionata.

Concluzie: au mai ramas cateva lingurite, pe care mi le pap eu maine.

• Author

Gata, am facut-o... nu am mai umplut rosiile...

Multumesc de idee! :lol: Sorina

Editez, pt ca sa spui ca e buna rau de tot, bre, dupa o juma de ora de frigobaur... impresionanta diferenta.

Da, era buna cand am terminat-o de facut, doar ca inca se simteau toate gusturile in mod separat... in schimb, dupa odihna la rece era exceptionala.

Sa va fie de mine!^_^

Ca toate umpluturile, se poate indensa unde nici cu gandul nu gandesti.

Se mai poate taia longitudinal un corn sau baton, se scobeste cu lingurita, se pune in tigaie un pic de unt si se prajeste un pic cornul asezat cu scobitura in jos. Pe aragaz vara, la cuptor cand e racoare. Lasam o leaca sa se racoreasca, umplem si gata submarinu'.

Ardei copti, rosii, rosii Cherry, masline gigant, corn proaspat, castraverzi proaspeti. etc . Acestea si altele la care va mai puteti gandi se vor umple.

Inainte sa termin de citit epopeea, mintea mea de Geaman cu imaginatie zglobie nu se putea dumiri despre care "corn" din regnul vegetal este vorba in propozitie =)) . Sa le luam deci pe rand: pentru ca la mine in casa tot ce scoate sunet are rezonante anglofone, primul corn care mi s-a aratat a fost... porumbul. Imaginatie am io, dar nu atat cat sa-mi dau seama cum l-as putea umple. Deci, altul la rand: cornul ala care face... coarne (poame). Da' atunci ar fi zis "coarne", nu "corn" :wacko: . Oricum, asa ceva n-am mai vazut de decenii dar imi amintesc ca sunt neshte boabe, oarecum mai mari decat alea de porumb, dar nu foarte, nici aici nu ma vedeam indesand la umplutura.

Pana am ajuns la sfarsitul romanului, uitasem ce ma framanta cu cateva pagini mai inainte, si oricum sunt atatea altele de umplut, dar epilogul mi-a readus memoria si a dezlegat enigma:

Se mai poate taia longitudinal un corn sau baton, se scobeste cu lingurita, se pune in tigaie un pic de unt si se prajeste un pic cornul asezat cu scobitura in jos. Pe aragaz vara, la cuptor cand e racoare. Lasam o leaca sa se racoreasca, umplem si gata submarinu'.

M-am simtit ca aia care vin acasa de peste mari si tari, dupa o absenta mai lunga sau mai scurta, si "uite se vorbeste romaneste".

Si sa nu mai fiu off-topic, promit ca fac bunatatea asta cu prima ocazie! :director:

M-ai facut sa rad... si eu am fost de multe ori in situatia ta... deci nu sunt singura, e bine de stiut...

A, si ca sa nu fiu si eu off topic, te indemn sa o faci ca tare buna mai e... Eu, dupa cum am scris deja, nu am mai avut timp sa umplu rosiile, in schimb le-am taiat feliute si am intins pasta peste ele, iar in cazul castravetilor, le-am taiat pur si simplu bastonase si am intins in castron cu ele...

Simplu si delicios...

Hmm, abia acum am intrat sa vad reteta, vazusem de cand a aparut, da citeam Pasta si ma gandeam, hmm pasta cu ricota si ton, a se citi pasta fainoasa :) .Sic bun, o sa intru odata si odata sa vad cand sunt in pana de idei.

Azi:surprize-surpize, era vorba de alta pasta :wub: .

Suna foarte interesant, ar fi un aperitiv minunat pt gratarul de duminica.Tb sa ma aprovizionez cu ardei si rosii ca ricotta si ton am. :lol:

Acuma Sig Paparotti o intrebare pt domnia voastra... dupa ce am facut pasta si papat-o cu mare pofta, cineva s-a gandit sa-mi dea o bata peste teasta ca sa-mi aduca aminte ca nu prea am voie sa pap ricotta... asa ca intrebare intrebatoare, oare cu ce as putea sa inlocuiesc ricotta, ca tare buna a mai fost pasta aiasta... Multumesc mult! Sorina
  • Author

... nu prea am voie sa pap ricotta... asa ca intrebare intrebatoare, oare cu ce as putea sa inlocuiesc ricotta, ca tare buna a mai fost pasta aiasta... Multumesc mult! Sorina

Asa am si inceput topicul:

250 g ricotta (urda, branza de vaci, Philadelpihia, etc)

Mai exista pe la PLUS o branzica cu iaurt ALPA cu doar 0.2% grasimi si e cremoasa si buna de ai senzatia ca pacatuiesti cand o mananci.

Tot la PLUS e o branzica si tot la cutie Frishkaese 16% grasimi (cu smantana, cu ierburi, etc) foarte buna si la pret rezonabil.

In Sibiu in chioscul de desfacere de la "Mandra" exista o branza de vaci dietetica gata facuta crema. Excelenta.

Aveti mana libera si la alegerea branzei si la alegerea pestelui (somon fume ziceam, sau ton + macrou afumat) si la alegerea verdeturilor.

Adaptati reteta in functie de aprovizionarea pe care o aveti facuta in acel moment, preferinte, sau interdictii dietetice.

Ricotta am (si proaspata si stagionata, asa ca am sa le amestec), ton am, castraveti am, rosii am... asa ca maine am sa o prestez... Multumesc mult! :drool: Sorina

Acuma Sig Paparotti o intrebare pt domnia voastra... dupa ce am facut pasta si papat-o cu mare pofta, cineva s-a gandit sa-mi dea o bata peste teasta ca sa-mi aduca aminte ca nu prea am voie sa pap ricotta... asa ca intrebare intrebatoare, oare cu ce as putea sa inlocuiesc ricotta, ca tare buna a mai fost pasta aiasta... Multumesc mult! Sorina

Sorina, ce inseamna exact ricotta stagionata? poti sa imi spui, ai idee cam cum e fabricata? daca inteleg eu bine din denumire a "maturata" sau cam asa ceva? adica nu e proaspata. in cazul asta s-ar putea sa fie buna, depinde ce au facut cu zerul din ea...

E ca o telemea uscata, superuscata, nu are nici macar un gram de zer. Eu o tai feliute cand o mananc, se da foarte usor pe razatoare... e dura. Asta e ceea ce stiu deja. Daca vrei alt tip de informatii pot sa ma apuc de citit.

Multumesc, Boni! Sorina