Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fusilli alla carbonara

Featured Replies

Tot bantuind pe net, am gasit cateva retete de Pasta alla carbonara si mi s-a facut pofta de asa ceva. Am dibuit un filmulet pe youtube (da' intre timp am pierdut linku' exact - oricum e plin netu' de filmulete) si am facut Fusili alla carbonara, dupa cum am avut si ingrediente si cum m-a dus si pe mine capu'. Asta-i ceea ce am obtinut:

post-46-127689500129_thumb.jpg

Am cumparat piept de porc afumat, pe care l-am taiat bucati:

post-46-12768944451_thumb.jpg

Si l-am pus in tigaie cateva minute, sa se topeasca slaninuta si sa se prajeasca carnita:

post-46-127689448983_thumb.jpg

Am luat 2 oua, le-am spart si am presara piper:

post-46-127689452472_thumb.jpg

Dupa ce le-am batut spuma, am pus niste cascaval ras:

post-46-127689456794_thumb.jpg

Am amestecat si cascavalul si apoi am rasturnat amestecul in tigaie, peste pieptul de porc incins:

post-46-127689474997_thumb.jpg

Am avut o punga de fusilli integrale pe care le-am fiert:

post-46-127689479382_thumb.jpg

Apoi le-am scurs de apa si le-am rasturnat in tigaie:

post-46-127689482695_thumb.jpg

Un detaliu:

post-46-127689485805_thumb.jpg

In farfurie, gata de servire, cu niste cascaval ras si oregano deasupra:

post-46-127689489317_thumb.jpg

Bune tare pastele astea!

post-46-127689492666_thumb.jpg

Detaliu:

post-46-127689496988_thumb.jpg

Eu amestecul de oua si parmigiano/pecorino nu-l mai pun in tava pentru ca nu-mi place efectul scrob, in felul asta ramine ca o crema. Dar pentru cei care nu vor sa manince oul crud poate fi o problema.

Si mie imi plac foarte mult, doar ca folosesc strict pancetta/guanciale, parmigiano/pecorino, oua si piper, nimic altceva inafara evident, de paste :(

Bine ca n-ai pus smintina ca tare mi-era frica :-h

• Author

Eu amestecul de oua si parmigiano/pecorino nu-l mai pun in tava pentru ca nu-mi place efectul scrob, in felul asta ramine ca o crema. Dar pentru cei care nu vor sa manince oul crud poate fi o problema.

Si mie imi plac foarte mult, doar ca folosesc strict pancetta/guanciale, parmigiano/pecorino, oua si piper, nimic altceva inafara evident, de paste :(

Bine ca n-ai pus smintina ca tare mi-era frica :(

Smantana nu vazusem / auzisem nicaieri ca s-ar pune. Oricum, am improvizat, asta-i clar! :-h

Smantana nu vazusem / auzisem nicaieri ca s-ar pune.

Asta e bine, inseamna ca s-a raspindit mai mult reteta adevarata, adica cea fara smintina.

Cum ziceam amestecul e suficient de cremos asa cum e, n-are nevoie de smintina, dar a existat o perioada in care se punea smintina peste tot si probabil din acele vremuri unii au tendinta de a o pune, sau reteta facuta de alte popoare care folosesc frecvent smintina a fost modificata de ei adaugind-o.

Eu ma lupt de ani de zile cu morile de vint :-h sustinind varianta fara, de aceea facusem remarca asta. :(

Foarte faine arata foxule'dar ai mei nu vor decat cu smantana si oua,fara nici sa nu le vada...gusturi romanesti,de'.... :scratch:

Totusi le place omleta cu paste.Problema e ca eu ii incercasem cu pastele carbonara fara sa pun oul pe foc asa ca tine,ci pe pastele scurse si clocotite,astfel ca sa devina ca o crema,nu le-a placut ,daca voi face asa ca tine cred ca-i pacalesc.O sa le fac ezact' ca tine si-ti spun... :floare:

• Author

Smantana nu vazusem / auzisem nicaieri ca s-ar pune.

Asta e bine, inseamna ca s-a raspindit mai mult reteta adevarata, adica cea fara smintina.

Cum ziceam amestecul e suficient de cremos asa cum e, n-are nevoie de smintina, dar a existat o perioada in care se punea smintina peste tot si probabil din acele vremuri unii au tendinta de a o pune, sau reteta facuta de alte popoare care folosesc frecvent smintina a fost modificata de ei adaugind-o.

Eu ma lupt de ani de zile cu morile de vint :scratch: sustinind varianta fara, de aceea facusem remarca asta. :floare:

Eu am si cautat retete italienesti, asta am uitat sa precizez. Io-s tufa cu italiana, da' auzind si vazand in acelasi timp, m-am cam prins ce-a facut nenea bucatarul. Numai ca individul mai punea si ceva apa (din oala in care fiersese pastele) la un moment dat si eu n-am pus. Noua ne-au placut pastele astea, au iesit foarte bune.

• Author

Foarte faine arata foxule'dar ai mei nu vor decat cu smantana si oua,fara nici sa nu le vada...gusturi romanesti,de'.... :scratch:

Totusi le place omleta cu paste.Problema e ca eu ii incercasem cu pastele carbonara fara sa pun oul pe foc asa ca tine,ci pe pastele scurse si clocotite,astfel ca sa devina ca o crema,nu le-a placut ,daca voi face asa ca tine cred ca-i pacalesc.O sa le fac ezact' ca tine si-ti spun... :lol:

Pai incearca metoda propusa de mine si vezi ce-or sa zica. Nu trebuie sa stie toata lumea modul exact de preparare, nu crezi? Le pui in strachina si le zici pofta buna! :floare:

Si mie imi plac foarte mult, doar ca folosesc strict pancetta/guanciale, parmigiano/pecorino, oua si piper, nimic altceva inafara evident, de paste :D

Bine ca n-ai pus smintina ca tare mi-era frica :)

Sa vezi ce ochii :lol: va face Adriana cand va vedea ca-i tin ei partea. :D

La muma - Dumnezeu sa-i usureze batranetele - acasa am mancat peste doua decenii macaroane cu papara.

Guancialu' erau cubulete de slana, sau in cel mai bun caz carnat de casa afumat - deh, komunismu' - ouale erau de la motzata din curte si le facea paparada in tigaie, iar pastele erau macaroane fierte si rasfierte :D.

Nu zic ca nu erau bune ca as face mare pacat.

Militez neabatut pentru dreptul fiecarui bucatar sa modifice cum vrea muschiu' lui orice reteta si calce samavolnic :scratch: copyright-ul denumirii produsului original - in familie bineinteles - cu scopul de a oferii celor dragi, cand punga e mai subtire, o denumire mai cu ştaif care sa insoteasca un produs facut cu dragoste si uneori cu strngere de inima ca nu reusesti sa le dai ce ar merita.

La randul meu si eu am facut copiilor pe care am avut placerea sa-i facem :) ani buni reteta "romaneasca".

Pana am aflat-o pe cea propusa de Adriana. :floare:

Am incercat, am gustat si am spus:

Ci siamo!

Ne-am convertit de atunci cu totii, chiar si Mamaroatta mea, care-i mai traditionala ca un britanic, la carbonara cu oul crud.

@ Foxy (on the run :D)

Pozele imi iau ochii iar 'fumatura aia ma seaca la ficati.

:)

• Author

Sa vezi ce ochii :lol: va face Adriana cand va vedea ca-i tin ei partea.

La muma - Dumnezeu sa-i usureze batranetele - acasa am mancat peste doua decenii macaroane cu papara.

Guancialu' erau cubulete de slana, sau in cel mai bun caz carnat de casa afumat - deh, komunismu' - ouale erau de la motzata din curte si le facea paparada in tigaie, iar pastele erau macaroane fierte si rasfierte.

Nu zic ca nu erau bune ca as face mare pacat.

Militez neabatut pentru dreptul fiecarui bucatar sa modifice cum vrea muschiu' lui orice reteta si calce samavolnic :D copyright-ul denumirii produsului original - in familie bineinteles - cu scopul de a oferii celor dragi, cand punga e mai subtire, o denumire mai cu ştaif care sa insoteasca un produs facut cu dragoste si uneori cu strngere de inima ca nu reusesti sa le dai ce ar merita.

La randul meu si eu am facut copiilor pe care am avut placerea sa-i facem =)) ani buni reteta "romaneasca".

Pana am aflat-o pe cea propusa de Adriana. :D

Am incercat, am gustat si am spus:

Ci siamo!

Ne-am convertit de atunci cu totii, chiar si Mamaroatta mea, care-i mai traditionala ca un britanic, la carbonara cu oul crud.

@ Foxy (on the run :D)

Pozele imi iau ochii iar 'fumatura aia ma seaca la ficati.

:D

:lol:

Io-s mai afoana si-n plus, cam zgarcioaba, asa ca am stricat bunatate de reteta: in loc de parmigiano ori pecorino, am folosit gouda (blasfemie, stiu!!!), da' e scumpa rau branza italieneasca aici! :D Cam 18-20 de euro / kil :((

Important e ca ne-a placut si varianta asta taraneasca (nu stiu cum sa-i zic altfel). Poate, candva, o sa-ncercam si varianta originala. :D (speranta moare ultima!)

Mamadeus, ma faci sa-ti declar amor etern :lol: mai ales de cind faci si risotto asa cum trebuie :D

Eu zic ca, incercarea moarte n-are, fiecare poate incerca si apoi ramine la varianta care ii place.

La o singura chestie ramin intransigenta pina la moarte =)) cind se modifica o reteta originala sa se adauge my stile :lol:

Referitor la ouale crude, si mie mi-e frica de ele si atunci reduc din cantitatea recomandata care e de unul de caciula plus unul pentru catron, noi suntem 3 de obicei si eu ar trebui sa pun 4, ei bine pun 2 si sunt linistita. Unii pun doar galbenusurile, si asta e o idee.

Eventual amestecul se poate "ajuta" cu o lingura din apa in care au fiert pastele (asta e valabil pentru orice sos de paste prea dens).

Foxy, te inteleg perfect. Parmigiano si/sau pecorino le poti inlocui cu niste brinzeturi tari, care sa se poata da pe razatoare, ca sa obtii un efect cit mai apropiat.

Foarte faine arata foxule'dar ai mei nu vor decat cu smantana si oua,fara nici sa nu le vada...gusturi romanesti,de'.... :lol:

Totusi le place omleta cu paste.Problema e ca eu ii incercasem cu pastele carbonara fara sa pun oul pe foc asa ca tine,ci pe pastele scurse si clocotite,astfel ca sa devina ca o crema,nu le-a placut ,daca voi face asa ca tine cred ca-i pacalesc.O sa le fac ezact' ca tine si-ti spun... :D

Pai incearca metoda propusa de mine si vezi ce-or sa zica. Nu trebuie sa stie toata lumea modul exact de preparare, nu crezi? Le pui in strachina si le zici pofta buna! =))

Asa o sa fac foxule' afumatura aia e ''beton armat''... :lol:

• 2 weeks later...

Si mie imi plac foarte mult, doar ca folosesc strict pancetta/guanciale, parmigiano/pecorino, oua si piper, nimic altceva inafara evident, de paste :pupic:

Bine ca n-ai pus smintina ca tare mi-era frica :pupic:

Eu tot pentru varianta asta optez, desi prima data in viata mea am mancat carbonara, acu` vreo 10 ani, facuta de un italian din Veneto... si ei bine, el punea smantanica in oua :appl: O vreme am pus si eu, ca deh... asa am invatat de la cine nu se putea mai bine. Acum le fac fara smantana ca-s mai cremoase.

Si ca sa fiu offtopic oleaca, in ragu bolognese el punea... mazare.

Si iar offtopic, tot el aducea de la mama lui borcanele (conserva de casa) cu ragu cu rosii, peperone si carne macinata sau fin tocata din cutit, despre care inca nu am gasit nimic pe site-urile italienesti. Adriana, poate stii tu ceva?!

Pentru mine, cel mai bun ragù bolognèse se face cu resturi de friptura de vita la cuptor, tocate, da e o parere personala. Daca adaugi si sosul fripturii, e delir curat!

Pai si inainte de a se macina cu masina ragu-ul se facea dar carnea era taiata marunt la cutit.

Aici acum asta taiata din cutit se maninca cruda in una din cele 2 modalitati de a se minca aici ca aperitiv. Uite, aici am vorbit despre ea:

https://forum.artaculinara.ro/topic/1262-carne-cruda/

Bun bun... da` cum se face ragu cu rosii, peperone si carne?! Sau trebuie sa inventez?! :love7:

Aaaa, pai eu as face o baza de soffritto, deci morcov telina si ceapa sau doar ceapa, cum vrei, apoi as pune carnea la prajit (aici poti adauga daca vrei vinul si il lasi sa se evapore) si apoi as pune rosiile si ardeii, apoi as lasa la fiert mult si bine. Acu depinde in ce forma ai ardeii, daca ii ai cruzi, daca ii ai copti (in cazul asta i-as adauga mai spre sfirsit). Sau daca sunt cruzi i-ai putea adauga de la inceput, dar maruntiti tare de tot. Sau la sfirsit cind e totul gata bagi minipimerul si mixezi tot. Deci inventeaza :love7: