Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mancarica de ardei copti...Geany

Featured Replies

• Author

Nu, nu merem la italieni. Speram ca poate-mi face vreo surpriza jupanu', sa ma duca asa.... la plimbare, da' nu se poate! :P (oare n-am fost suficient de cuminte???? :P)

[color=#808000][b]Beii eu zic ca ai fost cam prea...cuminte :P :P...ia fa-te un picut rea si scoate-ti gherutele (asa un pic... de moft :P) si poate te aduce intr-o plimbarica...acum cat inca mai este vara!!![/b][/color]

Mi-ii dor de Foxy...Foxuleee!!.... :P

Dora fain avatarul imi place mult noua coafura te prinde tare bine,te face mai''nastrushnica'' :floare:

Geany, mancarica ta nu am mancat-o niciodata, dar la ardeii intregi nu scoti semintele? Ca daca nu fac ca si tine cand erai mica: vreau fasiute ...
  • Author

Geany, mancarica ta nu am mancat-o niciodata, dar la ardeii intregi nu scoti semintele? Ca daca nu fac ca si tine cand erai mica: vreau fasiute ...

Pai e ezact' ca la salata de ardei copti o papi cu o farfuriuta alaturi unde depozitezi cotoarele,asta daca-ti place sa te balaci' daca nu faci ca mami meu ''fashaute''... :floare:

pricepui :P , dar io vreau ca mami tau, ca si mami meu scoate semintele la ardei (face o mica incizie in lungimea dovlecelului, scoate semintele si lasa cotorul pe loc) :floare: cand viu pe la tine, asa sa incerci :P
  • Author
Pai pierzi toata placerea sa te balaci'cu labutele in sos si sa te faci cu mustati pan' la urechi... :floare:

=)) esti infailibila cu balaceala ...

totusi cand vin, scoate numa semnintele si lasa-i intregi cu cotor ... ma voi balaci ... promit ... =))

bine, bine, te crez ca stiu ca esti gospodina gospodinelor =))

dai si de-aia cum facea bunica ta, cu smantana? cum vine cea cu smantana?

• Author

bine, bine, te crez ca stiu ca esti gospodina gospodinelor :D

Paii ezact' ca ciulamaua de pui(pui cu smantana)numai ca in loc de pui,''pui''ardeii copti intregi sau fashiute cum vrei tu...

bine, bine, te crez ca stiu ca esti gospodina gospodinelor :-*

Paii ezact' ca ciulamaua de pui(pui cu smantana)numai ca in loc de pui,''pui''ardeii copti intregi sau fashiute cum vrei tu...

n-a auzit si nu a gustat fata asa ceva ... Mare smechera bunica ta!

• Author

bine, bine, te crez ca stiu ca esti gospodina gospodinelor :-*

n-a auzit si nu a gustat fata asa ceva ... Mare smechera bunica ta!

Sa incerci macar o data de curiozitate doar cu vreo 2 ardei copti,e bestiala mancarica aceea,si da bunica era o mare ,mare figura... :(

Toata familia zice ca eu sunt leita ea si fizic si psihic,asa ca da-ti seama si tu,HA HA HA... :(

Eu am folosit o reteta usor diferita incercata si anii trecuti cu ingrediente mai putine si accentul dominant pe ... Arde-i! :violent1: (aka ardei).

Mi se pare corect sa o gazduiesc la Geany pe care o mituiesc cu o :violent6: pentru ca m-a scutit de mare parte din explicatii si ceea ce gateste ea e foarte gustos.

[center].

post-168-12822914705_thumb.jpg

.[/center]

Nu am folosit azi:

- vinul - stramba din nas "Conexiunea" :toothy9; - Mammaroatta care este - ca eu....

- pasta de rosii - prea am avut rosii coapte si gustoase la dispozitie

- piper doar negru, boya-ua am inlocuit-o ca mai jos

- zahar - niet, faina - nema

Adaus personal:

Un ardei iute copt si el. Atentie! Se coace mult mai repede. Imbogateste aroma si confera un plus de virilitate (gustului + meseanului ;) )

Alte deosebiri nesemnificative:

Ceapa am taiat-o mare - solz de crap - am incins untdelemnul (din borcanul cu rosii uscate) am rasturant ceapa am invartit de doua trei ori, am pus un varf de cutit de sare. Sa-si lase apa. Am redus focul si am inabusit cu capacul pus. Astfel inabusita, gustul cepei e mai dulceag si prajeala specifica tocanii lasa mai mult loc aromelor de ardei. Parerea mea.

Ardeii i-am prajit pe tabla. Tehnologia prezentata de Geany e super corecta. Am si aici un amendament : i presar cu sare grunjoasa inainte de a-i pune la transpirat sub carpe. Dupa ce i-am belit de "nailone" i-am crestat la varf si am colectat sucul aromat din ei intr-un pahar si l-am folosit apoi in mancare. Apoi i-am descotorosit, i-am taiat fasii si i-am calit cateva minute (3-4) fara capac impreuna cu ceapa ceapa muiata. Am adaugat petalele de rosii de la o rosie mare curatata de pielita si alta rosie, dezbracata si ea am dat-o pe razatoarea mica si am strecurat-o de samburi.

Mai bolboroseste 25 de minute timp in care strang prin bucatarie si toc patrunjelul + leusteanul, scorul fiind 3-1 in favoarea patrunjelui leusteanul avand aroma mult mai puternica.

Usturoiul ...

Doar trei catei dar mari. Feliati fin pe lungime apoi tocati maruntel in 682 de bucatele - but who's counting anyway :D.

Ia de fii atent la tehnologie: Cu o mana (1) se stinge focul sub cratita, cu celalta (2) se matura tocatura de (g)usturoi inauntru.

Cu cealalta :scratch: (3) tragem puternic aer in piept: Îmmmmmmm ... si punem verdeata tocata.

Fertig!

[center].

post-168-128229154362_thumb.jpg

.

[/center]

Taina:

Nu puneti niciodata capac! Acoperiti tocanele, pilafurile, sosurile, piureurile, etc. cu un stergar de bucatarie pus in doua. Sa poata sa respire pe nas. Natural focul e stins. Astfel nu va veti trezi ca "curge de la vecinul de sus" si nu veti gasi pe bunatate de mancare o baltoaca de condens.

Taina:

Nu puneti niciodata capac! Acoperiti tocanele, pilafurile, sosurile, piureurile, etc. cu un stergar de bucatarie pus in doua. Sa poata sa respire pe nas. Natural focul e stins. Astfel nu va veti trezi ca "curge de la vecinul de sus" si nu veti gasi pe bunatate de mancare o baltoaca de condens.

Sefule, ce sa-ti dau pentru tainu' asta? Ca zau meriti, m-ai scos din incurcatura, eu mereu ramaneam cu baltoaca...

Sefule arata o minunatie .... de vara! As infuleca o strachinuta de-a mare.

Btw aduce ceva intre zacusca de vara fara vinete si seamana si cu pepperonata :violent6:

Dar intotdeauna o atingere din poanier de la Seful o face unica ... si mai ales servita in vasul meu preferat ... unde il pui sefule ca diseara poate vin sa-l insfac ....

si referitor la taina: unde nu ii pui capacul? cand o pui la frigi sau cand coci la ea, ca io nu intelesei taman aici cand sa imparti taina cu noi :violent6:

si referitor la taina: unde nu ii pui capacul? cand o pui la frigi sau cand coci la ea, ca io nu intelesei taman aici cand sa imparti taina cu noi :violent1:

Din momentul in care o trag de pe foc, pana la servire.

Focul musai stins ! :violent6:

Cand mancarea e fierbinte aburii pe care-i emana creaza condens pe capacele solide oricat de calde ar fi acestea. Condensarea incepe imediat sub 100 de grade Celsius. Pe un capac la temerataura camerei, transferul termic e mult mai rapid si fenomenul e mai accentuat.

Textilele lasa sa treaca mare parte a aburului au o conductivitate termica redusa (de aceea prindem tava cu carpa sau manusile de bucatarie) si din cauza transferului termic scazut disipeaza caldura mai lent ==> mancarea se pastreaza calda mai mult timp.

Ai in memorie imaginile din filmele victoriene cu ceainicele imbracate in "paltonase" tricotate?

Si in frigider se creaza condens dar nu chiar atat de semificativ daca mancarea e pusa racita. Fenomenul de vaporizare are loc si la temperaturi joase insa nu e atat de impulsiv. Iarna, cand umiditatea din aer e scazuta, apa poate trece direct in stare de vapori chiar fara a se topi - sublimare. Sigur ati observat si aburii ce se ridica uneori din zapada intr-o zi senina.

O camasa spalata care a inghetat ca lemnul intr-o perioada geroasa, daca e lasata afara cateva zile se usuca. Apa, prin sublimare trece din forma solida in cea gazoasa direct.

• 10 months later...

Arde-i :headbang: copti ;)

I-am copt dimineata, pana nu a inceput (ca)canicula :floare:

Si am folosit intregul tricolorul italian: Verde - busuioc(dar si ardeii), Alb - usturoiul (si ceapa alba), Rosu - tomatele (si vinul)

[center].

post-168-13101986366079_thumb.jpg

.[/center]

• Author

F. frumoasa sefule :headbang:

A mea nu asa artistica,poza derect din ceaun ,cu ardeii fashiute :floare:

post-405-13101992663137_thumb.jpg

Si idee de servire,langa o tortilla de cartofi(poza e cam de o sapt. 2 dar daca tot ai scuturat topicul de praf sefule,chiar voiam sa pun si varianta cu ardeii fasiute)...

post-405-13101993013764_thumb.jpg

Ce bine arata!

Mie imi plac mult ardeii copti si as vrea sa fac si eu dar cum sa-i coc? Ca nu am plita metalica sa o pun pe cuptor...

Banuiesc ca in hot pan nu iasa la fel de gustosi, ca nu prind gustul acela de afumat,nu?

Ce bine arata!

Mie imi plac mult ardeii copti si as vrea sa fac si eu dar cum sa-i coc? Ca nu am plita metalica sa o pun pe cuptor...

Banuiesc ca in hot pan nu iasa la fel de gustosi, ca nu prind gustul acela de afumat,nu?

Intr-o tigaie de teflon, uscata, la foc mediu. Si da, prind mirosul de afumat :71:

Ce bine arata!

daca ai plita vitroceramica, merg direct pe ea (foc mare) fara probleme si ies f gustosi si se coc rpd