Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ghid pt. tinere mamici....de Geany

Featured Replies

Poate tu o sa ai bafta de bunici foarte ascultatori si respectuosi fata de dorintele tale ca mama.

adica acu nu trebe sa educ doar pruncul ci si pe bunici? dar ce nervi sa am sa rezist la ce ai spus si sa le fac instructaj ... mi-e si jena sa ma apuc sa ii invat eu ...

trebe sa gasesc un tertip: cartea deschisa la pagina X, sau cum spuneam: sa fac un regulament

• Author

:angryfire: rad de ma tavalesc! dar nu e de ras cu hotomanii astia mici si nici cu bunicii si tatii care rasfata si nu inteleg ca educatia nu consta in hahaha ce prostie spune pruncul si copilul e mic si nu stie ...

am oroare ca eu sa fiu ferma si sa vina altul sa spuna pe de-andoaselea decat mine in fata copilului! asa nu poti educa coipchilul!

Deci unul tre' sa fie,''cel bun'',unul ''cel rau'',ma bucur ca la bubulet sunt eu :''cel rau'',dar la socrela' e sotul' asa pot fi eu ''cea buna''... :violent6: :boohoo: =))

am oroare ca eu sa fiu ferma si sa vina altul sa spuna pe de-andoaselea decat mine in fata copilului! asa nu poti educa coipchilul!

te inteleg, si eu simt la fel.

eu si sotul am cauzt de acord ca atunci cand unul spune ceva, celalalt sa-l sustina indiferent daca nu considera ca e bine. pe moment amandoi trebuie sa abordam aceeasi atitudine. Si functioneaza. Daca sunt ceva neintelegeri itnre noi nu le discutam de fata cu copila, ne rezervam timp cand doarme sau e cu altcineva si atunci stabilim care are dreptate si ce facem pe viitor. In rest parerea celorlalti din familie, cu care nici nu petrece atat de mult timp, ne-am gandit noi ca nu conteaza, nu o sa aiba greutate in educatia pe termen lung. Chiar daca pe moment cineva ii spune ceva aiurea, prin comportamentul nostru constant si la unison ii stabilim de fapt reperele.

Am fost in concediu in tara si intr-o zi eram cu MS si cu fata in fata frigiderului, MS cauta ceva acolo si fata era intre picioarele ei, normal. Si odata o aud: ciocolata!!

Ea inca nu avea voie ciocolata, dar evident ca bunicii i-au dat si au invatat-o ce e aia. MS nu stia ce sa mai zic, zicea caca! caca! vezi doamne sa nu ma prind eu. M-am prins dar nu am zis nimic. Asa ceva nu se poate evita. Dar macar acasa la mine nu mananca ciocolata decat daca ii dau eu si cata ii dau eu. :angryfire:

adica acu nu trebe sa educ doar pruncul ci si pe bunici? dar ce nervi sa am sa rezist la ce ai spus si sa le fac instructaj ... mi-e si jena sa ma apuc sa ii invat eu ...

trebe sa gasesc un tertip: cartea deschisa la pagina X, sau cum spuneam: sa fac un regulament

regulamentul merge cat bebele e inca mic, nu sunt chiar asa multe aspecte de lamurit. Cand creste se schimba treaba. Si daca vrei sa faci un manual, nu o sa cuprinzi in el toate situatiile posibile :angryfire: . daca bunicii sunt firi autoritare, cu mandrie si stima fata de ei insisi... vor avea pareri fixe si chiar de vor zice ca tine, vor face tot ca ei :violent6: . rad ca sa nu plang :boohoo:

Eu o am pe mama in casa... munceste toata ziua, asa ca acasa o avem noaptea, seara si uneori cate 2-3h dupa amiaza. E mama mea si tot nu vrea sa inteleaga regulile mele, noastre.

Cu greu obtin cate o mica victorie... dar foarte greu. Si tineti cont ca nu se ocupa de ele aproape deloc si totusi are o influenta 'negativa' asupra lor. Mai putin asupra Marei... in schimb cu Giulia e mai greu.

Giulia in prezenta mamei mele este o cu totul alta persoana... Un exemplu: am fost la mare si a venit si mama, toata ziua Giulia a urlat ca vrea in apa... numai plansete si urlete, nu reuseam sa ne intelegem cu ea. La cateva saptamani distanta mergem iar la mare, fara mama, Doamne Dumnezeule, nici nu ziceam ca am copiii cu mine. Totul a fost perfect.

Uneori nu o inteleg... vorbesc de mama...

Giulia a dormit dintodeauna singura in pat... Schimbam apartamentul acum 1 an, astfel ca o mutam si pe ea din camera noastra in aceeasi camera cu Mara si cu mama, fiecare cu patul ei bine-inteles. Nu va spun cam cum am luat-o razna cand mi-am dat seama ca Giulia dormea in pat cu mama... si culmea e ca nu a inteles nici acum ca a gresit...

Acum, la pranz, cand le duc la culcare fetele mele dorm fiecare in patul propriu, fara probleme... seara in schimb, mama nu se simte bine pana cand Giulia nu adoarme la ea in pat, urmand apoi sa o mute la ea in pat... Asta e o victorie pt mine... vi se pare normal? Ea nu intelege ca Giulia poate si stie ca trebuie sa doarma singura in patutul ei...

Si exemplele sunt multe... Imi pare rau, este o femeie minunata, o mama exceptionala, o bunica formidabila...dar nu vrea sa inteleaga ca noi ca parinti am stabilit niste reguli, pe care ea pt faptul ca traieste cu noi in casa trebuie sa le respecte... Sorina

eu cred ca fiecare cu copii am avut cate un episod de-asta de actorie :unsure:

eu una am avut cu amandoua dar nu le-a mers....sara inca mai joaca teatru cateodata dar o ignor total si in 10 min e gata show-ul :hungry:

ada n-a avut terrible two cum se zice pe aici, a vut pe la 3 ani asa o perioada mai naspa cand nu ii intrai in voie si se alinta

sara trece prin asa acum dar am invatat sa "merg" in aceeasi directie cu ea si sa o ignor cand face urat fara sa ma enervez. ii ia foarte putin sa-si dea seama ca nu-i merge si vine singurica si zice sorry mami! :) cu o mutra de puss in boots :)

socrii nu le-au rasfatat decat in limita normalului, stiu ca acolo pot avea treats si povesti citite la cerere, dus in par, etc si nici nu evem tantrums sau show acolo. socru vorbeste cu ele cum vb cu oameni mari, sta jos si le explica fiecare lucru in parte fara sa le trateze ca pe copii, bine-nteles cu cuvinte pe care ele le pricep.

nici eu nu sant pt lasatul copiilor la socri respectiv parinti. cum zice maya, i-ai facut, creste-i!

Sorina, cat de bine te inteleg :hungry: . La mine mama mea e cea mai ok ca sa zic asa, dar ei ii lipseste dragostea de copii, e capabila sa inteleaga reguli si sa le aplice, intelege importanta lor, chiar m-a invatat cate ceva, dar nu iubeste copii la modul sa se joace cu ei sau sa ii faca placere sa petreaca timp cu ei.

Ooooo, daca ar fi dupa ea ar sta toata ziua cu ele la joaca... chiar mi-a zis sa i le dau in tara ca le creste ea... HA! NICIODATA! Si eu sunt de parerea voastra: ti le-ai facut ti le cresti! Nu se discuta... la noi intamplarea a facut ca mama sa stea la noi. Oricum in maxim un an nu o vom mai avea prin preajma, se intoarce in tara... cred ca va fi foarte greu pt ea. Si pt noi va fi greu ca ne-am invatat cu ea prin preajma, dar ei ii va fi cu siguranta greu... acum s-a invatat cu ele, dupa aceea le va vedea o data max de doua ori pe an... greu...

Ea intelege fara probleme necesitatea regulilor, dar considera ca trebuie sa le aplicam noi ca parinti, ea ca bunica e exclusa... as fi fost de acord cu ea daca nu ar fi trait cu noi in casa si ar fi vazut fetele din cand in cand... asa ar fi avut mana libera si din partea mea la alintat, cum de fapt au socrela, tata, socrelul, unchii, matusile, verisoare, si restul neamurilor... Nu sunt absurda!

Dar, ea traind cu noi ar trebui sa aiba un regim special... undeva la mijloc, dar oricum ar fi in respectul regulilor impuse de noi. S-a mai dat pe brazda in ultimul timp, dar tot greu e... Sorina

ale mele duc dorul bunicilor romani dar nun le-as lasa la ei din mai multe motive, nu ca n-ar avea grija, departe de mine gandul.

dar, le-ar rasfata prea tare si distanata e imensa, daca se imbolnavesc si eu nu pot merge imediat acolo cred ca fac cu capul

ar fi raiul pe pamant pt ele acolo dar cand or creste, sa fie adolescente, atunci vor avea voie sa maerga sa petreaca vacante acolo ca le formez pana atunci :lol:

conflictul intre geenratii se manifesta si in acest domeniu ...

eu si fratele meu am crescut cu bone de la 3 luni, pe vremea lui C. atat era maxim ce putea sta o mamica acasa ... era valabil la toti copiii si cred ca suntem cu mult mai bine crescuti decat ce se intampla in generatiile actuale aici in RO, de and sunt atatea tentatii ... incat nu poti tine copilul sub un clopot de sticla. Apoi e important, cum spunea si Pisoi sa petreci tu ca parinte timp de calitate alaturi de copii, nu neaparat sa stai calitativ mult, ci sa ai zilnic timp sa vorbesti cu el, sa-i explici de toate, sa il asculti si sa te joci cu copilul, sa petreci timp de placere si nu doar pentru nevoile existentiale. Copilul bun va prinde tot ce e bun de la parinti, atata timp cat sunt un bun exemplu si sunt fermi ... eu una asa sper.

Il cresc ok, dar eu nu pot sa stau acasa 3 ani si nici cu cresa eu nu sunt de acord, am mai spus-o e si prea mica sa spuna ce se intampla si + lipsita de imunitate ... .

cred ca sunt putine mame care pot sa stea 3 ani acasa pana merge copilul la gradinita

• 4 weeks later...

A venit o tanti de la farmacie si mi-a schimbat pompa , ca aia de ieri nu mergea. M-am chinuit ca Isus pe cruce si au iesit 5 ml in 15 min!!!! iese din cand in cand cate un firicel suntzire.....mult mai subtzire ca atza. Abia-l ´vad!

Daca strnd de sfarc iese cate o picatura....

Am sau n-am lapte?

A venit o tanti de la farmacie si mi-a schimbat pompa , ca aia de ieri nu mergea. M-am chinuit ca Isus pe cruce si au iesit 5 ml in 15 min!!!! iese din cand in cand cate un firicel suntzire.....mult mai subtzire ca atza. Abia-l ´vad!

Am sau n-am lapte?

ai ceva, persevereaza...asa o sa vina si laptele.

daca nasteai normal venea repede, asa...mai trebuie sa ai rabdare. nu te descuraja, daca nu vine in urmatoarele zile tot nu e capat de tara.

pune fata la piept sa molfaie ca falcutele ei maseaza cel mai bine, dupa ce o hranesti las-o sa stea acolo sa molfaie, o sa-i faca placere si o sa vina mai repede daca ai lapte.

zici ca sant mama sau soacra-mea dar, daca ai, ea o sa-l faca sa curga mai repede :)

mi-e draga tare Elena, sa-ti traiasca :)

• Author
Simo' eu zic sa nu te descurajezi,pune fetita la san sa molfaie si trimite sotul la farmacie ca sunt ceaiuri pt. stimularea lactatiei(cred ca au la baza cimbru sau chimenu nu mai stiu...)Pupa bebelina...Vreau si eu fetitaa... :)
Fetelor , in spital a molfait , la inceput!!! Dar....rezultatul dupa o ora de molfaiala era 2 grame! Asa ca a trebuit sa-i dau lapte praf , cat de putzin. Cand a simtzit ca de pe sticla vine mai repede , nu mai vrea sa molfaie!!!!
Am ramas cu groaznice dureri de spate de la anestezie , simt ca ma rup in doua! Daca mai tzin mult nu stiu cum o sa rezist. Se inrautatzesc pe zi ce trece!

Simona draga, tu nu iei nimic pentru durere? Eu 5 zile cat am stat in spital am luat ce-mi dadeau ei, apoi am luat si acasa ca-mi mi-au dat. Cred ca am luat in total vreo doua saptamani. Oricum ar fi bine sa mergi la control, ar trebui sa te primeasca. Sau macar sa suni acolo sa le spui. Nu stiu daca e normal ca durerile sa se inrautateasca. La mine s-au ameliorat in timp, dar ti-am zis eu am luat pastile speciale.

Despre pompa de san. Am inteles ca pompele electrice sunt cele mai bune (si cele mai scumpe). Tot asa am inteles ca cele mai faine pompe nu le gasesti de cumparat, dar le gasesti de inchiriat de la spital. persevereaza, asta e tot ce poti face. Daca e sa nu poti alapta, nu o sa poti si gata. Esti o brava ca incerci asa tare.

Simona, daca vrei sa alaptezi mai incearca, eu am luat acum ceai pt lactatie de la milupa,eu am lapte da nu de ajuns si ii mai dau completare, acum ii trebuie multe lichide ca a facut icter.Am ragade la sini cind ia prima data titi in gura pling de durere ca imi curge si singe,nu ma ajutat garmastanul,plus ca trebuie sa te speli ianinte de alaptat, am de la spital o crema cu lanolina Lansinoh, aia pot sa ma dau si sa ii dau si lui bebe ca nu-s probleme, acum dupa alaptat dau cu bepantehn sper sa imi treaca repede si sa il alaptez exclusiv la sin

Simona exista acolo consilier in alaptare? daca da, cheam-o maine si sa stea 2-3 ore pana te invata ce ai de facut ca sa-ti vina laptele si ca sa vrea bebelusha sa stea la san.

Neaparat ia ceai pentru stimularea lactatiei (de anason, fenicul, chimen) daca exista unul preaparat gata la plafar. De asemenea, bea multe-multe lichide (apa, supa, suc natural de morcov si alte sucuri naturale).

In RO sunt si capsule din plante (100% NATURAL) pentru stimularea lactatiei.

Eu din auzite stiu asa: copilul este cel mai bun stimulent. Puneti-l cat mai des la san asa cum spun si fetele aici.

Mie mi-a spus pediatra ca cea mai eficienta pompa este Mendela electrica ambi-san (dubla)..., dar ca au de toate felurile la maternitate si ca imi da sa le incerc cu care ma inteleg bine. Nu ar fi folositor daca ai mai face un salt la maternitate?

Important e sa te odihnesti si sa te relaxezi si o sa vezi ca vine si laptele.succes!

Bravo pentru stradanii :floare: , o sa reusesti!

BB e bine? ia in greutate? :floare: E cuminte?

Citeste si aici:

http://revistaplafar.ro/gravide--mamici/946/plante-pentru-stimularea-lactatiei.html

http://www.nou-nascuti.ro/alaptare.html?id=251

http://www.mami.ro/copilul-tau/nou-nascut/plante-pentru-cresterea-lactatiei.html

http://www.mami.ro/copilul-tau/forum/problemele-alaptarii/stimularea-lactatiei~f2.6.6866/

http://www.lacafenea.ro/viewtopic.php?f=92&t=10938&start=0

http://blind-girl.blogspot.com/2009/01/stimularea-lactatiei.html

Mamici , cum scap eu de ragade cit mai repede, am la sinul sting si vad ca inca nu imi trece , tip de durere cind ia sinul in gura, dupa ce alaptez las sinul gol sa se usuce apoi ppun bepanthen da nu imi trece si nu ma ajuta nik, stiti voi alta metoda?
Sissi, pe mine m-a invatat o negresa la spital sa imi uncg sfarcul cu lapte - storc o picatura si cu picatura aia ung sfarcul dupa fiecare alaptat. Fara spalat imediat. La mine a functionat, dar nici nu am avut preobleme f mari. Eu zic ca totusi merita sa incerci.

Ragade se vor vindeca tot cu suptul bebelusului. Eu asta am concluzionat... ca nici mama lui Garmastan nu mi-ar fi vindecat craterele care le aveam... si da e drept.. cum a spus si Pisoi... ungeam cu propriul lapte... au trecut...greu si stiu si cu cum urlam cand punea bebe gurita sa suga... dar dupa aia, totul a fost o placere si l-am alaptat pana la 1 an si jumatate.

Felicitari proaspetelor mamici, chiar daca nu scriu, va urmaresc.. va tin evidenta.Sa va traiasca bebelusii si sa fie sanatosi si intreaga familie asemenea.

AAA si imi ziceau in spital ca si dupa ce dai cu Garmastan poti alapta.. fara sa speli...

Am sau n-am lapte?

Simona... suptul bebelui si mulsul te vor ajuta sa sporesti productia.Si ceaiurile. Dar primele doua.. sunt esentiale. Cel mai bine reuseam sa ma mulg... manual. de la cateva picaturi.. la 2-3 sute de grame...

Pisoi asta fac las liber sinul la aer il dau cu laptele meu si apoi cu bepanthen, parca deja incepe sa se mai treaca.

Alinamocanu si in prospect scrie ca la garmastan tre sa te speli cind alaptezi bebele.Si cu primul baiat tot asa am patit , am avut ragade la inceput , de bateam din picior si plingeam de durere, stiu ca o sa treaca sper sa pot sa il alaptez si pe patrick tot atit cit l-am alaptat si pe fratele lui, numa ca lui acum ii mai dau si completare nu se satura inca cu sinul numa.