March 11, 201115 yr comment_81174 Este diferenta intre organisme modificate genetic (GMO) si manipulare a genelor intre varietati ale aceleiasi specii sau rase. In primul caz se amesteca gene de la doua specii diferite ( in majoritatea cazurilor) sau gene produse sintetic, pe cand in al doilea se imbunatatateste "genetic pool"-ul unei varietati cu gene de la o alta varietate din cadrul aceleiasi specii. GMO se considera periculoase pentru ca sunt "nenaturale" si nu se cunosate inca ce efect pot avea asupra organismului uman sau mediului.Din a doua grupa fac incrucisarile naturale sau articifiale intre rase de animale sau varietati de plante. La plante de exemplu altoirea prunului pe zarzar imbunatateste genele prunului cu genele de rezistenta la boli, daunatori, conditii precare de mediu ale zarzarului.Zarzarul (Prunus cerarifera) si prunul ( Prunus sativa) fac parte din aceeasi familie botanica/ specie dar sunt varietati diferite. Report
March 11, 201115 yr comment_81183 Cristina, mersi ca ne-ai aratat diferenta dintre modificare si manipulare genetica. Totusi daca poti sa intri si mai in detalui, eu ti-as fi recunoscatoare. Chiar ma intereseaza. Report
March 11, 201115 yr comment_81193 Metodele traditionale de incrucisari/insamantari/selectii naturale si articiale sunt cele "safe" -si se fac de mii de ani, asa obtinandu-se rasele superioare de animale ( de carne, lana, lapte, blana, oua, cu calitati fizice superioare, aspect mai frumos, etc). La plante, varietatile obtinute au productivitate mai mare, sunt mai rezistente la boli si daunatori, au aspect comercial ridicat, durata de pastrare mai mare etc. In principiu, GMOs s-au creat avand in vedere imbunatatirea acelorasi calitati numai ca oamenii de stiinta din exces de zel au trecut la transferarea genelor intre organisme total diferite. Stiinta asta cunoscuta sub numele de inginerie genetica a inceput prin anii 70, iar primele organisme modificate genetic au fost specii de bacterii si apoi de soarece. Cam prin anii 90 au inceput sa se comercializeze produse alimentare, fructe si legume modificate genetice. Anumite tari, cum ar fii Noua Zeelanda au legi foarte stricte cu privire la GMO - nu este permis sa se cultive sau comercializeze astfel de produse acolo, pe cand alte tari cum ar fii USA sunt foarte permisive cu comercializarea si cultivarea de astfel de produse. In Australia in unele state (Queensland de ex.) se permite cultivarea de GMO iar in alte state ( Western Australai) este total interzisa. Cateva exemple de GMO - capsuni care contin o gena de peste Arctic Charr, pastrav care contine gene de sobolan, somon contine gene de vaca, tomate cu gene de peste, cartofi cu gene de soarece, cam toate culturile de soia sunt modificate cu gene de bacterii si lista continua. Pentru ca GMOs sunt organisme relativ noi, nu se cunosc efecte adverse (inca) dar se prevede ca in cativa ani se vor observa efecte cum ar fii: alergii crescute la diferiti factori, rezistenta crescuta la antibiotice, la plante rezistenta la pesticide si ierbicide, alte specii de plante sau animale pot fii afectate de GMOs. Report
March 11, 201115 yr comment_81197 Mersi Cristina. Foarte interesant. Cand mai ai chef si timp sa povestesti, ai cu siguranta un cititor. Cred ca merita un topic aparte GMO. Report
March 11, 201115 yr comment_81221 si eu ma declar ca fiind cititor interesat! Multumim Cristina si mai asteptam detalii! Report
March 11, 201115 yr Author comment_81270 La ce va referiti cînd spuneti ca mango este manipulat genetic? E vorba de fructul în sine,sau anumite varietati?Mango este pomenit de hinduisti nush cîti ani before Christ,iar prin Europa a aparut pe la începutul anilor 1500...banuiesc ca atunci nu prea le aveau aia cu manipulatul Cam toate plantele cultivate de umanitate sînt manipulate genetic. Altfel banana ar avea sîmburi, porumbul ar avea zece boabe pe cocean, etc. Selectie, încrucisari, iar selectie, iar încrucisari, timp de cîteva mii de ani.Si animalele domestice sînt manipulate genetic. Cîini, pisici, iepuri, gaini, rate, vaci, oi, porci, toate sînt manipulate genetic.Deci cine vrea sa consume doar alimente nemanipulate genetic, nu are decît sa traiasca din vînat si ce poate culege prin paduri. Ca Neanderthalii. Eu cred ca si vîntul e manipulat genetic Acu serios,manipularea genetica naturala aia de mii de ani,cred ca se deosebeste de ce se obtine în ziua de azi în laborator... Report
March 11, 201115 yr Author comment_81271 Acuma vad ce frumos ne-a scris Cristina!Multumim pentru info! Report
March 18, 201115 yr comment_82347 uptown girl, merci! am priceput acum si merci de pontul cu samburele. Am si samburi de avocado, sa fac la fel? Surpriza e doar ca inverzeste presupun, nu ca o sa am si fructe ..., nu? Presupui bine, fiindca ma indoiesc ca te lasi altoita ... La simburele de avocado, desi unii aplica o metoda cu infiptul a doua scobitori incrucisate si suspendarea simburelui deasupra unui pahar cu apa pina incolteste, eu l-am pus direct in pamint. O sa-ti rasara o planta cu frunze lungi ca elicele de helicopeter. Fructele apar doar la plantele mature, care sint ditamai copacii din cite am vazut prin i-la Lanzarote. [center](asa arata miezul simburelui de mango) http://img121.imageshack.us/img121/4354/63721298.jpg [/center] Report
March 18, 201115 yr comment_82349 Azi ne-am facut mangă cu aroma de mango ... [center] ... la prinz - un smoothie din: pulpa de la un fruct de mango + 1 banana + 1 lg afrodisiac de albinute + 1 Lg inghetata de vanilie + 2 dl lapte (0,1% grasimi) http://img21.imageshack.us/img21/2185/smoothiedemango.jpg la cina - gratar de pui in sos de mango pt. sos: 1 mango + 1/4 ardei iute (cine-l vrea hot, hot, hoooot, pune mai mult ! ) + sare dupa gust + 1 Lg ulei de masline http://img840.imageshack.us/img840/9513/puiinsosdemango5.jpg http://img43.imageshack.us/img43/6181/puiinsosdemango2.jpg pofta mare ! http://i1011.photobucket.com/albums/af231/xuxeliciousz/Girl%20Emoticons/2673dd06.gif http://img148.imageshack.us/img148/5427/puiinsosdemango1.jpg [/center] Report
March 18, 201115 yr comment_82362 La noi in magazine mango e de 2 feluri. Mango-vapor care costa intre 0,9 si 2 € si Mango-avion intre 2,8 si 4 €. Diferenta este, dupa cum apare si in nume, mijlocul de transport folosit. Cele ce vin pe vapor sunt culese verzi si apoi se coc in timpul voiajului. Cele ce vin cu avionul cica-s culese coapte. E diferenta destul de mare la gust si consistenta intre cele 2 tipuri. Mie-mi plac amandoua. Cel venit cu vaporul e mai acrisor si uneori e atzos, celalat e mai dulce si mai "pastos". In general sunt importati din Brazilia si Costa Rica. Report
March 18, 201115 yr comment_82371 up-town girl splendid menu pe ziua de azi! As fi venit si eu la masa ta!Coincidenta si eu am mancat azi mango ...dar tot ca de obicei m.am chinuit sa-l ciopartesc.Pt dimineata o sa ma mai uit oleaca daca ma ajuta metoda de curatare postata aici. Voi il curatati de coaja? Laura, io nu am nimerit decat de aia acrisori si atosi, deci la noi cred ca numai cu vaporul ... Report
March 19, 201115 yr comment_82385 ...Voi il curatati de coaja?... În general da. Numai o minuscula comunitate de... hmmm... originali o consuma cu totul : si coaja, si sîmburele. Report
March 19, 201115 yr comment_82392 ...Voi il curatati de coaja?... În general da. Numai o minuscula comunitate de... hmmm... originali o consuma cu totul : si coaja, si sîmburele.Doctorul:- Consumati fructele cu coaja cu tot. Coaja contine cele mai multe vitamine. Dumneavostra de exemplu ce fructe preferati?Pacientul:- Nucile de cocos. Report
March 22, 201115 yr Author comment_82970 [center][b]Danuta,thx pentru ideea de smoothie.A fost o savoare...si micul dejun de duminica Eu am pus lapte normal,adica de 3,5 %.Noi nu folosim d'ala light [/b][/center] Report
March 22, 201115 yr comment_82978 [center][b]Danuta,thx pentru ideea de smoothie.A fost o savoare...si micul dejun de duminica Eu am pus lapte normal,adica de 3,5 %.Noi nu folosim d'ala light [/b][/center] [center]Sa va fie de bine micul dejun ! http://i168.photobucket.com/albums/u177/BannedBuddies/Smilies/Toastwithwine.gif (incearca un smoothie si cu honeydew in loc de mango ) Noi ne-am obisnuit sa bem lapte degresat, iar cel normal nu ne mai place. De-aia il am rar prin frigi; doar cind prepar desertul tau cu orez sau la crema de zahar ars. [/center] Report
March 23, 201115 yr comment_83049 Presupui bine, fiindca ma indoiesc ca te lasi altoita ... La simburele de avocado, desi unii aplica o metoda cu infiptul a doua scobitori incrucisate si suspendarea simburelui deasupra unui pahar cu apa pina incolteste, eu l-am pus direct in pamint. O sa-ti rasara o planta cu frunze lungi ca elicele de helicopeter. Fructele apar doar la plantele mature, care sint ditamai copacii din cite am vazut prin i-la Lanzarote. sa stii ca am bagat, in gradina, in pamant si samburele de avocado si pe cel de mango ...acum astept cuminte ... sa vina elicopterul ce mi-ati facut cu aceste preparate pe aici Report