December 2, 200916 yr comment_3884 Ce este logodna? In ce consta? Exista o asa zisa "logodna legala"? Va rog cine a facut-o/trecut prin asa ceva spuneti-mi si mie ce este mai exact? Report
December 2, 200916 yr comment_3917 Din cate stiu eu, logodna nu este legala (nu se oficiaza de nicio institutie a statului roman), ci doar o ceremonie religioasa. De asemenea, aceasta ceremonie e optionala (eu n-am facut cu Mr. Ursu, Snej n-a facut cu Mr.-ul ei, nu stiu pe nimeni care sa se fi logodit in biserica) si, am impresia, din ce in ce mai putin importanta. Ai un motiv special pentru care ti-ai dori asa ceva? Report
December 2, 200916 yr comment_3920 Aussie, eu pot sa iti spun ce este logodna in Ro. Aici pe vremuri traditionala legenda era o snasa data tinarului cuplu de a se cunoaste, de a se acomoda. Pe vremuri, cuplurile nu aveau la baza o dragoste patimasa, ci aranjamentele parintilor sau ale rudelor. Cum societatea era tare puritana, logodna era sansa cuplului la exclusivitate. Nu exista insa o forma agreeata de lege. Dpdv religios, e slujba care are loc la biserica, inaintea cununiei propriu zise. Prima oara se face slujba de logodna, care se poate face si separat de slujba de casatorie. Reciproca, in cazul acesta nu este valabila. Unele cupluri fac slujba cununiei inaintre de nunta, cu petrecere si tot tacimul. Sint totusi putine astfel de cazuri, majoritatea facind totul odata! Report
December 2, 200916 yr comment_3922 Ursuleatzo, si tu si Snej ati facut-o, in cadrul cununiei. Nu v-a cintat popa (uitindu-se la voi in decolteu ) Se logodeste robul lui Dumnezeu ...cu roaba lui Dumnezeu...? Si abia apoi a cintat se cununna ..... Report
December 2, 200916 yr comment_3924 Raluca, imi permit sa te contrazic: in unele parti ale tarii NU se face slujba de logodna nici inaintea celei de casatorie. Noi, de exemplu, n-am avut asa ceva (bine, nici nu i-am dus lipsa). Cred ca tine mult si de preoti daca fac sau nu chestia asta... PS: La Snej nu mai tin minte, sa vina ea sa zica, ca eu eram prea emotionata. :mrgreen: Report
December 2, 200916 yr comment_3930 Mai nou am vazut ca unii spun la casatoria civila - logodna. Si asta ar dura pana la nunta. Dar mi se pare o aiureala ca daca tot ai trecut pe la starea civila esti om insurat cu acte in regula, n-o mai poti coti pe dupa visin fara sa ai acte legate de coada . Report
December 2, 200916 yr comment_3935 Eu nu eram emotionata dar eram doar jumate cu urechile la popa . Dar da, inainte ne-a pus verighetele pe dreapta si a spus ca ne logodim apoi la un moment dat le-a mutat pe stanga si a spus ca ne cununa. In Timisoara la Catedrala este obiceiul cu logodna inainte, in caz ca nu s-a facut deja.Stiu cuplu care au facut logodna la biserica, cu schimbat de inel si apoi masa acasa sau la restaurant (nu mai tin minte), cu cativa ani inainte de casatorie (vreo 3 ani parca a fost logodna). Au facut asa ca nu au avut bani de nunta dar voiau sa fie oarecum bine vazuti de biserica :roll: . Pe mine una m-a depasit explicatia ca eu nu-s bisericoasa si nici nu ma agit in directia asta. Report
December 2, 200916 yr comment_3943 Inseamna ca io-s ultima cireasa din compot de numai io n-am logodna inainte de casatorie (inainte cu 10 min adica). Report
December 2, 200916 yr comment_3948 care 10 minute, fata??? Ca atat fu toata slujba . Hai 15 cu tot cu felicitarile popei Report
December 2, 200916 yr comment_3954 Ziceam de-a mea, fata. A fost cam 30 min. (na, sa te oftici! ) Report
December 2, 200916 yr comment_3956 In religia ortodoxa logodna face parte integranta din ceremonialul de cununie, ca regula, exceptie facind cazurile in care s-a oficiat logoodna inainte si, in acest caz, preotul, fiind pus in tema, sare peste acea parte, e exact faza cu verighetele, atunci cind inchina mirii de trei ori cu ele in timp ce repeta "se logodeste robul lul Dumnezeu X cu roaba lui Dumnezeu Y..." si li se pun pe deget ajutati de catre nasi. Report
December 2, 200916 yr comment_3960 Da, Gorgona, stiu despre ce e vorba, dar la noi nu s-a facut. Nici macar nu ne-a pus verighetele popa. Ni le-am pus noi acasa. De asta am spus ca poate tine de preot sau de regiunea tarii unde te insori / mariti. Report
December 2, 200916 yr comment_3961 In religia ortodoxa logodna face parte integranta din ceremonialul de cununie, ca regula, exceptie facind cazurile in care s-a oficiat logoodna inainte si, in acest caz, preotul, fiind pus in tema, sare peste acea parte, e exact faza cu verighetele, atunci cind inchina mirii de trei ori cu ele in timp ce repeta "se logodeste robul lul Dumnezeu X cu roaba lui Dumnezeu Y..." si li se pun pe deget ajutati de catre nasi.Gorgo, asa stiu si io...Acuma, daca cununia se tine intr-o biserica unde mai sunt alte dojde' cununii in aceeasi zi mai sare popa...ca e pe banda rulanta Neoficial, eu stiu ca li se mai spun logoditi la cuplurile in care el a dat inelul viitoarei neveste. Report
December 2, 200916 yr comment_3962 Inseamna ca io-s ultima cireasa din compot de numai io n-am logodna inainte de casatorie (inainte cu 10 min adica). Ai, Ursuleatzo, numa' ca nu ti-ai dat seama cand se termina una si incepe alta, ca popa nu face pauza. Ia adu-ti aminte: v-a dus popa acolo in fata altarului, chiar langa usile lui? Atunci cand ti-a pus pe deget verigheta lui MR Ursu, ca dupa aia sa le schimbe? E, acolo, langa usile imparatesti (asa le cheama) , cand luati unul verigheta celuilalt, aia e logodna din biserica. E o parte a slijbei de nunta. Ia, nu ai un filmulet, ceva, sa iti reamintesti? Report
December 2, 200916 yr comment_3966 Doamna R, n-auziti ca nu ne-a pus verightele popa ci noi, acasa, dupa aia? Deci ce logodna ca nici verighete n-aveam pe deshte. Si nici la usile alea nu ne-a dus. Cred ca-i fac reclamatie la OPC! Report
December 2, 200916 yr comment_3967 Inseamna ca io-s ultima cireasa din compot de numai io n-am logodna inainte de casatorie (inainte cu 10 min adica). Ai, Ursuleatzo, numa' ca nu ti-ai dat seama cand se termina una si incepe alta, ca popa nu face pauza. Ia adu-ti aminte: v-a dus popa acolo in fata altarului, chiar langa usile lui? Atunci cand ti-a pus pe deget verigheta lui MR Ursu, ca dupa aia sa le schimbe? E, acolo, langa usile imparatesti (asa le cheama) , cand luati unul verigheta celuilalt, aia e logodna din biserica. E o parte a slijbei de nunta. Ia, nu ai un filmulet, ceva, sa iti reamintesti? La ei popa nu a avut nicio treaba cu verighetele :roll: . Asa o fi fost in partea aceea. Nici nu i-a intrebat de verighete. Report
December 2, 200916 yr comment_3972 Da, Gorgona, stiu despre ce e vorba, dar la noi nu s-a facut. Nici macar nu ne-a pus verighetele popa. Ni le-am pus noi acasa. De asta am spus ca poate tine de preot sau de regiunea tarii unde te insori / mariti.Ce faza tare! O fi crezut omul ca sunteti logoditi deja, glumesc! La cite cununii am fost niciun popa nu a ratat partea asta, de, nu prea se-nghesuie lumea sa se logodeasca inainte de nunta! :laughing7: Si sa spun cununiei civile logodna...are dreptate Maya, is casatoriti cu acte-n regula si cu tot ce decurge de aici iar implicatiile nu sunt mici, numa' faptul ca in caz de operatie urgenta si care presupune risc chemat sa dea semnatura e sotul/sotia. Nu stiu exact cum e in caz de moarte clinica si prelevare de organe dar si acolo cred ca tot asa functioneaza. :roll: Report
December 2, 200916 yr comment_3985 Ursuleatzo, si tu si Snej ati facut-o, in cadrul cununiei. Nu v-a cintat popa (uitindu-se la voi in decolteu ) Se logodeste robul lui Dumnezeu ...cu roaba lui Dumnezeu...? Si abia apoi a cintat se cununna ..... acum regret ca nu am facut cununia religioasa. poate se uita si la mine popa ,in decolteu?!! Report
December 2, 200916 yr comment_4004 Si acu, nu numai ca nu ma flata atentia, dar ii mai putea si gura si cind venea mai aproape sa vaza mai bine, ma tineam de omu' meu, ca veneam pe spate...mai eram si pe tocuri la mine a durat toata slujba 25 min, cu tot cu cntecele corului de la sfirsit...si tare m-am bucurat ca a fosta sa express, ca ma durea spatele de ma cocosa! Pozele si felicitarile de dupa au durat mai mult Report
December 2, 200916 yr comment_4007 Io la civila m-am cocotat pe niste sandale cu tocuri de 10 (cred) si dupa ceremonie, felicitari si poze m-am descaltat. :mrgreen: Report
December 2, 200916 yr comment_4066 Acuma de faza cu decolteul stiu si io una careia i-a cazut piscotul in decolteu...si baga ea mana sa-l scoata, da baga si popa mana Report
December 2, 200916 yr comment_4077 ce fazaaaa! Mie era sa-mi toarne vin in decolteu ca tot imi dadea sa beau si cum nu-mi prea place vinul, imi era greu sa inghit. Nu stiam ca trebuie sa beau de 3 ori asa ca dupa prima inghititura am tras o strambatura si am crezut ca e gata. Popa nu si nu si imi toarna pe gat si restul de credeam ca o sa ma inec . Naspa rau era la gust vinul ala Report