Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Logodna

Featured Replies

Cacofonii acceptate in limba romana sunt 3 mari si late: Biserica Catolica, Ion Luca Caragiale si Banca Comerciala (Sau asa stiam io. Daca e careva prof de romana, poa' sa ma corecteze ca am terminat a 8-a demult).

Stiu ca se zice ca nu-ti rezista casatoria daca te cununi la Casin. Nu aruncati cu oo, nu e inventia mea. Eu nu-s very superstitioasa dar, de ce sa risc? :mrgreen:

Muhaaa....las' ca asa se zice si cu, casatoriile in luna mai. C'mon!

Si daca mie-mi place luna mai si-mi plac lacramioarele ce sa fac? sa dau crezare la niste superstitii idioate?

fetelor, eu nu m-am maritat de curajoasa, ba din contra as zice. Nu am mai avut puterea sa lupt impotriva familiei mele si a sotului, care ne facuse clabuci la creier sa ne casatorim :tongue3: Pentru noi nu conta!

Nici biserica n-am vrut, nici rochie alba, ca doar nu sint ipocrita!

dar a fost mai simplu sa cedez decit sa lupt cu fiecare in parte!

Eu, prin zodie, nu sint superstitioasa defel!

Asa ca nu cred in baliverne, am pisica neagra, nu sar peste canale, in fine...asa ca eu nu ma impresionez usor, si chiar daca s fi auzit-o inainte de nunta, tot n-as fi crezut!

oricum, ca sa ma amuz, inainte de nunta am downloadat o gramada de baliverne, ce e bine sa nu faca o mireasa inainte sau in ziua nuntii. Am incercat sa bifez cit mai multe dintre ele :tongue3: just for fun!

Daca o casnicie nu tine, locul unde ea a fost efectuata are un rol insignifiant in sistemul de ecuatii ...

Cacofonii acceptate in limba romana sunt 3 mari si late: Biserica Catolica, Ion Luca Caragiale si Banca Comerciala (Sau asa stiam io.

Voaaaaaaai, si Monica Columbeanu, nu? :floare: :tongue3:

Doamna R, n-auziti ca nu ne-a pus verightele popa ci noi, acasa, dupa aia? Deci ce logodna ca nici verighete n-aveam pe deshte. :-* Si nici la usile alea nu ne-a dus. Cred ca-i fac reclamatie la OPC! =))

Doamna U, uite ca si eu oi face reclamatie la popa ce m-a cununat pe mine, ca nici n-a pomenit de spovedeala. :pupic: . Noi nu ne-am spovedit!

Uite asa, plin de lipsusuri procedurale in cununiile noastre. Daca s-o trezi vreodata careva sa ne declare descununati? :drool:

lasa descununatu' dar daca s-o trezi vreunu sa declare cununat un cuplu in urma unei slujbe de sfintire a casei :pupic: ca la cita lipsa de precedura e...

:pupic: Nunu, ca nu mai spunem la nimeni "lipsurile" noastre.

In alta ordine de idei: nu vad eu bine sau tu ai acelasi avatar cu Bonicela? :geek:

(Asta pentru Raluca_T)

Pentru Raluca E: si noi tocmai vroiam sa ne facem sfintirea asta. Inseamna c-o sa ne cunune de doă ori? :laughing7:

:pupic: Nunu, ca nu mai spunem la nimeni "lipsurile" noastre.

In alta ordine de idei: nu vad eu bine sau tu ai acelasi avatar cu Bonicela? :geek:

(Asta pentru Raluca_T)

Ma, nu e chiar acelasi avatar, dar seamana. Asta il am si pe forumul de mamici unde mai activez, tre' sa caut altu, ca tot vine Craxunu.

Gata, m-ati linistit, la noi e beton, suntem cununati, ca am sfintit si casa! :!:

Pentru Raluca E: si noi tocmai vroiam sa ne facem sfintirea asta. Inseamna c-o sa ne cunune de doă ori? :laughing7:

Nu, daca ii spui ca esti logodita la biserica din satul sotului :drool:

:pupic:

Cacofonii acceptate in limba romana sunt 3 mari si late: Biserica Catolica, Ion Luca Caragiale si Banca Comerciala (Sau asa stiam io. Daca e careva prof de romana, poa' sa ma corecteze ca am terminat a 8-a demult). n:

Eu stiam de Biserica Catolica, Ion Luca Caragiale si tactica cavalereasca. Scuze de off topic. :)

tactica cavaleriei e a 3 cacofonie permisa

banca comerciala e combinatie aiurea dar tot cacofonie si nu intra langa cele 3

(mi-a suflat mama in casca, sa-mi confirme ce tineam eu minte :appl: )

Fetelor, da' fericite-ati mai fost! la mine, la Braila, a durat slujba de cununie aproape o ora.Intai faza cu logodeala, apoi cu faza de cununeala! (sau ma strangeau pe mine pantofii asa rau?!?) :floare:
Fetelor, da' fericite-ati mai fost! la mine, la Braila, a durat slujba de cununie aproape o ora.Intai faza cu logodeala, apoi cu faza de cununeala! (sau ma strangeau pe mine pantofii asa rau?!?) :D

:D :D Nu te strangeau pantofii asa de rau. Si la noi, in Poiana Brasov, a durat cam o ora. Si-ti spun sigur ca nu ma strangeau pantofii. Dar dupa noi nu mai avea pe nimeni, asa ca si-a permis popa sa o lungeasca.

• 3 months later...

Buna seara , buna seara...noi urmam sa ne casatorim acu in iunie , imediat dupa postul sf Petru si Pavel.La o biserica ortodoxa din Olanda , cred ca singura biserica romaneasca.Am auzit variante ca trebuie sa te spovedesti , sa tii post , sa faci aia sa nu faci aialalta...

Sa ma ierte al de sus da eu nu m-am spovedit never , nici nu stiu cum se face si dece se face :-* , ca pana la urma si la coada popa e si el un muritor ca si mine.Si ce sa ii zic la popa? Ca mi-s geloasa pe Catherina Zeta Jones ca a jucat cu Banderas in Zorro? :thumleft:

Vineri ma duc la biserica sa duc niste cozonac si vin , asa in prag de Paste si as vrea sa intreb cum e treaba cu spovedania.Acu si popii astia daca ii intrebi cine stie ce li se pune undeva , ca vezi doamne nu respecti traditiile sau dece nu le stii.

Plus ca al meu e catolic , e de alta nationalitate si nu am cum sa ii impun sa se spovedeasca sau sa tina post.Bine, post nu tin nici eu pe motiv ca sunt pofticioasa si nu ma pot abtine.Am de gand sa intreb cat tine slujba ca sa stiu cu ce pantofi ma incalt ..la nunta trecuta am stat 2 ore in biserica in luna noiembrie.Era un frig de iti inghetau toate cele, eram albastra la culoare ...deci nu mai aveam nevoie de ceva albastru pe mine ...era natural :floare:

Sandra , in mod normal mirii trebuie sa se spovedeasca inainte de cununie. S-ar putea ca unii preotzi sa faca exceptzii. Eu te-as sfatui sa iei legatura cu parintele care te va cununa , o sa-tzi explice ce si cum.

Si nu exista o retzeta pe care sa tzi-o dea cineva pt spovedanie. Eu , una , insa , n-as lua-o in ras. Cine nu crede in asa ceva , nu-i obligat sa se cunune religios.

Despre logodna,eu nu stiam ca se face la preot,ci ca inseamna atunci cand baiatul cere fata de la parinti,o peteste,se poate face o petrecere in familie,o cere de sotie,ii ofera un inel ea il accepta sau nu,eu asta stiu despre logodna,daca apoi relatia tine si se ajunge la cununia religioasa(casatorie),bine daca nu nu...la noi cand ne-am casatorit religos,ne-am spovedit si eu si sotul,si ni s-a cerut certificatul de casatorie de la starea civila,acum probabil ca te poti cununa si doar la preot religios...
  • Author

Vad ca s-a dezgropat topicul cu logodna. Intre timp m-am lamurit cum este cu logodna - cate bordeie atatea obicee. Felicitari Sheherezada !

Si noi am intrat pe ultima suta de metrii. 23 days to go :)

Despre logodna,eu nu stiam ca se face la preot,ci ca inseamna atunci cand baiatul cere fata de la parinti,o peteste,se poate face o petrecere in familie,o cere de sotie,ii ofera un inel ea il accepta sau nu,eu asta stiu despre logodna,daca apoi relatia tine si se ajunge la cununia religioasa(casatorie),bine daca nu nu...la noi cand ne-am casatorit religos,ne-am spovedit si eu si sotul,si ni s-a cerut certificatul de casatorie de la starea civila,acum probabil ca te poti cununa si doar la preot religios...

Geany , la biserica la cununie se face intai treaba cu inelele , aia e logodna :) si apoi coroana , aia e cununia.

Popa zice la faza cu inelele: Se logodeste roaba lui D-zeu......cu robul lui D-zeu.............

si cand pune coroana pe cap Se cununa roaba lui D-zeu......cu robul lui D-zeu.............

Asta-i la biserica :)

Simbolic , tot logodna e si ce spui tu , dar fara preot.

Deci , de obicei logodna e impreuna cu cununia la biserica. Dar in unele cazuri, se face si separat- Atunci nu-i nevoie la biserica de certificatul de casatorie. Nasii mei au facut ca sa ma poata cununa , pt ca nu se prea accepta la biserici pereche necununata ca nasi. Dar daca-s logoditzi la biserica se poate. Asa ca in asemenea cazuri face popa iute logodna pt nasi.

Cel putzin asa-i la noi in Ardeal :)