Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bucatarie autentic romaneasca

Featured Replies

piscotel foarte documentata :P :P :P :P :P

Lapona imi place deja dezbaterea ;)

ce este casul verde de oi? cas proaspat vrei sa spui?

>>>>>>>Da. Asa se zice prin satul de unde vin eu. Cas verde, din care inca mai iese zerul.

Eu zic ca si la noi se folosete cimbrul la greu si la cartofii la cuptor, musaca, tocaturi (chiftelute, ardei umpluti), carne si fripturi, suc de rosii, sosuri de iarna, iahnie si toate mancarurile cu sos rosu. Chiar si la ciorba de cartofi cu zeama de varza si ciorba de fasole boabe. La mine in familie se pune la multe si mama a gatit toata viata dupa cartile Sandei Marin.

Lapona ce este "chisalitza"?

>>>>>>>>>>Chisalitza este o zeama de perjî, tare iubita de mamaia si taiata dupa o zi de arsita pe camp, la secera. Este, sa zicem un fel de compot, dar fara zahar, cu prune zdrobite. Mamaia facea si punea la beci - ambele familii de bunici abia mai tarziu, dupa revolutie au avut frigider. Beciul e sfant la ei. Cu tot frigiderul, tot in beci stau bucatele.

dar " julfa"?

[color=#0000FF][b]>>>>>>>>>>> Cum ti.a explicat si Adriana, este un tort traditional, inainte de a intra torturile astea noi in bucataria noastra. Procedeul este migalos si crema, daca imi aduc bine aminte, este facuta cu spuma de la semintele fierte.

[/b][/color]

"bob prajit si bob asa" zici la iahnie de fasole?

[color=#0000FF][b]>>>>>>>>>>>>>>Nu, este o ruda a fasolei. Mie, personal, nu imi place bobul, la fel cum nu pot manca urda sa ma bati si nici lapte de capra sa beau.

[/b][/color]

"ciulama cu ostropel" vrei sa spui 2 feluri separat cred, nu?

[color=#0000FF][b]

>>>>>>>>>>>>> Da, m-am exprimat in graba.[/b][/color]

organe maananca sigur grecii (au si ciorba si drob), au si italienii trippa fiorentina, nu stiu turcii si slavii...

Sa stii ca nici la noi nu mai mananca toata lumea urzici de exemplu si in italia cand am intrebat pe sotul prietenei mele mia- spus ca alea sunt pentru porci :P Miammi ce bune si ce sanatoase sunt. La fel hazmatuchi, leurda.

Printre metodele de pastrare ale gastii lui Burebista cred ca era si afumatul, pentru ca unde s-a nascut mama se folosea doar frigul din beciul de piatra si fumul (zona de munte). Nu se punea carne la borcan

>>>>>>>>>>>>>> Pai borcane nu aveau. Dar oale de lut cu siguranta. O metoda de conservare imbatabila este prajirea carnii si apoi sarata bine si tinuta in propria untura. Asa numitele jumeri, in Moldova.

in zona subcarpatica de care vorbesc. Iar principale era varza (in toate formele), cartoful, tocanitele, legumele din gradina si fructele din livada, laptele de la vaca, ciorbele acrite cu corcoduse.

Unde este la voi'?

Chisalitza , de la ucrainul kissel e o fiertura de "poame"/prune, corcodushe etc, cine vrea pune si oleac de zahar, si unii o mananca cu maligutza rece ( aka bunica mea)

Eh, nu am zis eu ca stii? Te ;) cu mare drag!

Si eu vroiam sa spun cam ce a spus Raluca, vis-à-vis de autenticitatea romaneasca in mancare. Autenticitatea consta, cum am spus idn primul post, in prepararea felurilor desi ingredientele de baza se gasesc si in Germania si in Rusia, sa zicem. Si atata timp cat eu fac mancarea cu manutzili matmutzii sh-a tatutzii si mai dau si drumul la radio Iasi -ma invart o sarba printre doua framantari de poale-n brau- mai o chiuiala asa cu foc, daca si ingredientele is din Ro, apai se cheama ca am facut mancare romaneasca dom'ne.

Si mi-ati adus aminte ca deja la petrecerea de "botez" a apartamentului voi face mancaruri romanesti ca sa ii incant pe teutoni ;) Am o colega tare tare tare draga si ea e vegetariana. Abia astept sa o rasfatz cu nebuniile noastre de mancaruri fara carne.

nu am mancat niciodata chisalita. Am citit insa ca provine de la rusi ;)

DOm'ne posibil...e drept ca tataia meu dragutu, odihneasca-se in pace!, o fost prizonier in Siberia dar din cate imi povestea mamaica mea, chisalita la ei se face din mosi stramosi. Aaaaa, ca mi-am adus eu aminte acum: mancarica mea preferata, mancarica de ardei copti, din mosi stramosi. Asta o pusesem pe celalat forum, dar si aici a pus-o Geany, parca.

Inca ceva: branza de burduf, aia iute, tinuta in putina de brad sub chele de caine?

...Inca ceva: branza de burduf, aia iute, tinuta in putina de brad sub chele de caine?

Burduful e din piele de oaie, numai un cinocefal ar avea idea sa macelareasca un cîine ca sa îl umple cu brînza :angryfire:

Originea : Tulum peynir

http://www.kenthaber.com/Resimler/2005/02/10/peynir.jpg

• Author

...Inca ceva: branza de burduf, aia iute, tinuta in putina de brad sub chele de caine?

Burduful e din piele de oaie, numai un cinocefal ar avea idea sa macelareasca un cîine ca sa îl umple cu brînza :angryfire:

adica branza de burduf e de origine turceasca?

oricum la branzeturi si maslineturi turcii sunt destul de dibaci si au o gama tare variata din cele 2 produse

• Author

Daca cititi oleaca si sursa aceasta si o sa vedeti ca nu ne mai ramane romanesc mare lucru. Nu putin m-a cuprins mirarea sa citesc ca nu doar borsul, zacusca, chiftele si ce am mai enumerat noi ni le-au adus rusii, dar pana si coltunasii si cam tot ce e prin partile moldovei.

http://www.eculinar.ro/articole/?1

http://ro.wikipedia.org/wiki/Buc%C4%83t%C4%83riile_lumii

• Author

Eu zic ca si la noi se folosete cimbrul la greu si la cartofii la cuptor, musaca, tocaturi (chiftelute, ardei umpluti), carne si fripturi, suc de rosii, sosuri de iarna, iahnie si toate mancarurile cu sos rosu. Chiar si la ciorba de cartofi cu zeama de varza si ciorba de fasole boabe. La mine in familie se pune la multe si mama a gatit toata viata dupa cartile Sandei Marin.

Sa stii ca nici la noi nu mai mananca toata lumea urzici de exemplu si in italia cand am intrebat pe sotul prietenei mele mia- spus ca alea sunt pentru porci :biggrin: Miammi ce bune si ce sanatoase sunt. La fel hazmatuchi, leurda.

Unde este la voi'?

la noi, in Romania :angryfire:

[b][color=#ff0000][i]adica branza de burduf e de origine turceasca?

[/i][/color][/b]oricum la branzeturi si maslineturi turcii sunt destul de dibaci si au o gama tare variata din cele 2 produse

O fi fata,ca noi eram ocupati cu turcii in timp ce altii ierau ocupati cu coloniile .

Turcii ne calareau pe noi,iar ioropa calarea pe altii.

Hai ca o dam pe istorie si politica si asta e prea mult pentru un topic culinar.

Mai bine ne-am reduce la ;branza,varza,viezure,strugure,zar,doina...si verbul :

A rabda !

• Author
Pai cu siguranta melanjul/fusion din cauza de istorie ne e dat, asta am stabilitara deja :angryfire: . Si daca am stabilit macar ceva tot se cheama ca am avansat in conversatie aici!

http://www.kenthaber.com/Resimler/2005/02/10/peynir.jpg

:biggrin: Iar te-am inspaimantat! Stai linistit, este doar o vorba de-a tataiei! Si tataia o fost un om care oricat de trudit de munca si hamesit ar fi fost, el nu se aseza la masa fara sa isi faca mai intai cu sfintenie cele trei canoane, in ordinea urmatoare: mancari la cîni shî mîtzi (cari drashi impielitzatz, se bagau pi uni nu ti-ashteptai), evident dupa o cercetare amanuntita a situatiei: "Fah, da tu ai dat di mancari la matzîli shî canili shiala? " (vez' ai grija sa nu te-mpinga pacatu sa citesti cu voce tare ca-tz scrantesti limba :P) , apoi spalatul fetei, gatului si mainilor pana la coate cu apa clara din fantana si sapun de casa (facut de moi si mamaia, da?) si inchinatul. Dupa aia se aseza linistit la masa.

Asa este o vorba prin partea aceea, anume a movilei lui Burcel: chele de caine, sa nu ma intrebi de ce. Poate candva in timpuri pagane...or fi conservat asa... brrrr. Acum se pune branza in putina/stiubei si deaupra celofan, apoi pamant si apoi un capac de lemn masiv. Eu spun ce am vazut in satul bunicilor mei. Or mai fi si alte modalitati.

[b][color=#ff0000][i]adica branza de burduf e de origine turceasca?

[/i][/color][/b]oricum la branzeturi si maslineturi turcii sunt destul de dibaci si au o gama tare variata din cele 2 produse

O fi fata,ca noi eram ocupati cu turcii in timp ce altii ierau ocupati cu coloniile .

Turcii ne calareau pe noi,iar ioropa calarea pe altii.

Hai ca o dam pe istorie si politica si asta e prea mult pentru un topic culinar.

Mai bine ne-am reduce la ;branza,varza,viezure,strugure,zar,doina...si verbul :

A rabda !

:biggrin: :P Mi-e un dor de mor de tine!!! :angryfire:

Deci eu va zic asa: nu mai credeti bre in hrisoave! Daca azi ne mint cu televizoru pe vremea aia ne minteau cu papirusurile.... Poate dovedi careva ca ni le-or adus turcii? Pi ia ganditi-va si voi ajea: ce tot cautau aia dom'ne calare pe noi tata ziua, aud? Pi? Potol bun, baut bun, fumeie bun! Apai? Faptele vorbeste!

Lorica, copcila hài, nu ti ienerva bre , ca strica tenu' si faci riduri.

Apâi draga mamii, lasa ca noi tot sheli bucati din strabuni le-om fashi , cu fuzion de

pe alte meleaguri si ne mondializam bre...ce papionu meu :)

Deci eu va zic asa: nu mai credeti bre in hrisoave! Daca azi ne mint cu televizoru pe vremea aia ne minteau cu papirusurile.... Poate dovedi careva ca ni le-or adus turcii? Pi ia ganditi-va si voi ajea: ce tot cautau aia dom'ne calare pe noi tata ziua, aud? Pi? Potol bun, baut bun, fumeie bun! Apai? Faptele vorbeste!

Da ca bine zici,pe vremea aia nu aveau televiziune,dar aveau ziaristi,care se numeau cronicari.

Si scriau baietii pe genunchi tot ce trebuia.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif

• Author

Daniella, daca colegii tai straini vor sa experimenteze traditiile noastre, trebuie sa inteleaga ca nu pot merge la un restaurant, pentru ca acolo e spoiala.

Obiceiul pamintului spune sa ii primesti in casa ta, sa ii omenesti cu ce stii, cu ce poti si cu ce crezi. Incinta-i cu o doina, arata-le cum se joaca calusul, lasa-i sa asculte o cobza sau un bucium, poveste-le despre Pacala, Sinziene sau Martisor. Atunci au cunoscut adevarata traditie romaneasca.

Romanul n-a avut niciodata burta sau camara pline, sufletul si spiritul insa da!

Raluca nu vor sa experimenteze traditiile noastre colegii (Ar trebui sa vina intr-o vacanta pentru asta). Lucrurile stau asa: te duci in delegatie (Germania, Austria, Italia, Spania, Grecia etc) 1-2-3 zile in care se munceste de la 9 dimineata pana la 7- 8 -9 seara (prezentari, intalniri what ever) dupa care te scot la un restaurant ca o zi e gen pizzaria/tapas, o zi trattoria/osteria, o zi e club/salon de lux oricum oriunde te duc este vorba de mancare de-a lor traditionala pe care o gasesti la 10 restaurante pe aceeasi strada (international sau anumit specific e unul pe strada, in timp ce cu specificul locului e plin la tot pasul .. .si fiind musafir logic te duc din mandrie sa degusti din preparatele lor traditionale, conducandu-te unde e cea mai buna pizza, unde se mananca preparate din mare sau pestele cel mai bun, pastele de casa, carnea sau deserturile cele mai bune etc ... dar numai si numai traditional din zona respectiva). Acelasi lucru se presupune sa poti face cand iti vin si tie musafirii in delegatie. Dar unde?

• Author

Asa este o vorba prin partea aceea, anume a movilei lui Burcel: chele de caine, sa nu ma intrebi de ce. Poate candva in timpuri pagane...or fi conservat asa... brrrr. Acum se pune branza in putina/stiubei si deaupra celofan, apoi pamant si apoi un capac de lemn masiv. Eu spun ce am vazut in satul bunicilor mei. Or mai fi si alte modalitati.

Am luat branza de burduf in coaja de brad anul trecut. Nu doar ca mirosea mai ceva ca cea franceza din cauza careia fugea calul de la trasura din "doi intr-o barca" dar era si iute si dupa doua zile era dusa ... . Pai ceva cred ca nu era in regula cu ea oameni buni ... S-a speriat tata de miros cand am scos branza aceasta pe masa ... a zis ca asa delicatese ... lasati!

• Author

:) :) :) catau sa ia bir, crezi ca luau in sarmai?

fain ai spus-o !