Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bucatarie autentic romaneasca

Featured Replies

Sau singura sansa o fi sa deschida 'W Mamadeus Paparotti' un restaurant cu Yoyo :floare: ?

Nea Sheful a executat fara numar di tatiiiiiiii si sincer il stimez ca pe un fel de Jamie Oliver al Moldovei, mai bine zis al Romaniei.

Oricum sincer un restaurant Mama&Paparotti io zic ca ar sparge orice piata. Sigur!

Eu m-am nascut si traiesc si in ziua de azi in locul unde a fost Imperiul Austro-Strungar :hug:. Din partea mamei sunt un cocktail de sange roman, magyar, ceh, si german, iar tata e metis de ardeleanca cu-un oltean.

Cum spunea Marin Preda, sunt pretutindenar

Multumesc oricum de laudele hiperbolice pe care le declin cu toata sinceritatea.

Am pus-o pe mama soacra - Soacra-roatta ? :hug: - sa faca de mai multe ori in fata mea banala tocana de cartofi de post, iahnie de fasole, ciulama etc. sa fir secretul. Doar cu trei patru condimente la indemana(nu aproape 50 cat am si folosesc eu) si 3-4 ingrediente neaose ma taie de fiecare data. Sper ca daca voi prinde 77 de ani poate ma voi apropia si eu de performantele ei. :notworthy:

Restaurant traditional? Mammaroatta is your "man" :D

Mie imi place prea mult aventura. - Iaca, azi am pus la murat o vanata ("Murez tot ce prind!" - U know)- va spui cum a iesit peste 10 - zile. Si tocmai am intrerupt postarea ca sa gust pentru prima data dulceata mea de ... usturoi © pe care am facut-o acum o luna.

I've state my case!

Gimme adventure! :thumleft: Sau cum spunea maleficul Scarpia (Tosca - Puccini): "Dio creò diverse beltà e vini diversi. Io vo' gustare quanto più posso dell'opra divina!"

Ontopic:

La restaurante de impresionat strainezii, experienta mea e zero, insa sunt sigur ca in gospodariile din Romania se gateste mancare romaneasca traditionala. Poate nu sofisticata, poate nu originala, poate nu sanatoasa :( insa cu siguranta gustoasa.

Traditia culinara a peste 95 % a poporului roman a fost FOAMEA :hug: de mai bine de 19 veacuri. Dar sa ne intelegem bine si iobagul francez si cel italian se hranea in proportie covarsitoare cu terci facut din orz, hrisca, secara (cereale inferioare) buruienile ce cresteau pe langa gard, ciupercile si fructele padurii, pestii din balti, racii din rauri, alunele si nuciile padurii, etc. In aceste conditii impuse de necesitate cei de jos au fost cei ce au descoperit deliciile puiului de "dalta" :hug: oracaitor, sau al vitezomanelor gasteropode - cotoblecul. Gaina aparea in oala doar cand era mulsa si de ultimul ou, iar godacul doar iarna dupa ce seniorul locului, ca era boier cu giubea si ilic, sau senior cu guler de dantela incretita, lua pentru conac scroafa cu ceilati 11 purcei.

Bucatele traditionale tineau mai mult de marile sarbatori religioase, nunti, botezuri, inmormantari.

Nu se prea poate "cuisine" sans d'argent IMHO

'Ricanii au restaurante cu specific national (chiar si romanesc) pentru ca au $$. Sa le infinteze si clienti cu portofele inverzite. Cand haladuia bizonu' mancau si ei ghinda si lacuste.

Discutia asta ma urmareste, am mai purtat-o cu ani buni in urma si pe alt forum, si lumea tot asa zicea: "aia o au si aia, si aia, cum sa fie romaneasca??". Normal, toti oamenii au nas, gura, ochi si urechi dar nu seamana unul cu altul. Daca observati de la nivel ancestral, felurile de mincare difera doar de la continent la continent, in interiorul acestora se cam mentine stilul pentru ca au cam aceleasi ingrediente. Daca e sa-i iei la bani marunti, nici macar felurile de mincare celebre ale italienilor sau francezilor nu sint in exclusivitate gasite doar pe acolo. Eu nu vad nimic rau in a declara ca sarmaua e traditional romaneasca sau chiar moldoveneasca, atita timp cit are o reteta total diferita de ce fac turcii sau ungurii. Lupta asta pentru exclusivitate ne macina rau de tot :D Mare lucru ca le mai fac si altii, de-aia nu poate strainul "sa pape si gura lui" :P

Uite feluri de mincare pe care eu le vad foarte traditionale, unele sint din zona Dobrogei: hamsie sau guvizi prajiti (cu mujdei alaturi), placinte dobrogene, suberec (turcii din Turcia nu il fac), chiperchi (mincare machidoneasca de ardei, rosii si brinza), mincarea de gutui (parca am pus eu reteta?!, de cind n-am mai trecut pe aici am uitat) si de prune, alivanca, poale-n briu, taci si-nghite, ciorbe cu bors, taitei si leustean (n-am mai gasit pe nicaieri asa ceva, de altfel vad ca cei plecati ar da orice pentru niste bors si leustean, deci clar pe acolo nu se gaseste), jumari si toate cele ale porcului, papanasi...

Traditia culinara a peste 95 % a poporului roman a fost FOAMEA :D de mai bine de 19 veacuri.

Şi cum foamea e cel mai bun bucătar, rezultă că poporul român e un bun bucătar! :P

Am citit (în RAR şi probabil şi-n altă parte) că reţete româneşti -hai să zicem originale- ar fi ardeii umpluţi, salata de ardei copţi, salata de vinete şi salata boeuf.

Fructe de mare poate s-ar mînca mai mult - acum - dar sînt scumpe. Înainte vreme nu cred că se punea problema.

Cîrciumi bunişoare ar fi, nu ştiu totuşi care - în goana asta nebună după timp - ar sta să coacă ardei şi vinete. Ba am văzut şi ţărani care pun murăturile cu gelfix şi cumpără usturoi la borcan.

Pleşcoii sau olteneştii de cîrciumă n-au mare lucru în comun cu ăia adevăraţi.

Poate că nu-s cîrciumi cu specific românesc, dar cu siguranţă găseşti la una mici buni, la alta o saramură de crap bună, un păstrăv în cobză, o mămăligă cu brînză de burduf.

În rest rămîn pensiunile care se respectă şi fac mîncare ca acasă şi în casă.

Discutia asta ma urmareste, am mai purtat-o cu ani buni in urma si pe alt forum, si lumea tot asa zicea: "aia o au si aia, si aia, cum sa fie romaneasca??". Normal, toti oamenii au nas, gura, ochi si urechi dar nu seamana unul cu altul. Daca observati de la nivel ancestral, felurile de mincare difera doar de la continent la continent, in interiorul acestora se cam mentine stilul pentru ca au cam aceleasi ingrediente. Daca e sa-i iei la bani marunti, nici macar felurile de mincare celebre ale italienilor sau francezilor nu sint in exclusivitate gasite doar pe acolo. Eu nu vad nimic rau in a declara ca sarmaua e traditional romaneasca sau chiar moldoveneasca, atita timp cit are o reteta total diferita de ce fac turcii sau ungurii. Lupta asta pentru exclusivitate ne macina rau de tot :D Mare lucru ca le mai fac si altii, de-aia nu poate strainul "sa pape si gura lui" :D

Uite feluri de mincare pe care eu le vad foarte traditionale, unele sint din zona Dobrogei: hamsie sau guvizi prajiti (cu mujdei alaturi), placinte dobrogene, suberec (turcii din Turcia nu il fac), chiperchi (mincare machidoneasca de ardei, rosii si brinza), mincarea de gutui (parca am pus eu reteta?!, de cind n-am mai trecut pe aici am uitat) si de prune, alivanca, poale-n briu, taci si-nghite, ciorbe cu bors, taitei si leustean (n-am mai gasit pe nicaieri asa ceva, de altfel vad ca cei plecati ar da orice pentru niste bors si leustean, deci clar pe acolo nu se gaseste), jumari si toate cele ale porcului, papanasi...

Carmellla ,te iubesc din tot sufletu'..stii!!?? :D :P

Deci eu sunt convinsa ca avem si noi retete traditionale,dar TREBUIESC FACUTE CU INGREDIENTE TRADITIONALE,SI DUPA RETETE TRADITIONALE...Exemplu:

Daca fac o banala(pt. noi )salata de vinete,(cu vinete coapte,frecate cu ceapa maruntita si ulei),nu e babaganush sau cum se chiama...Daca fac ,coltunasi romanesti(cu aluat de taietel facut batistute umpluti cu branza dulce cu stafide,fierti,condimentati cu unt cat is' calzi sa se scurga untul pe ei,un fir de smantana sau miere si nuci macinate)clar nu-s ravioli italieni sau alte alea,borsul acrit cu borsh si leustean,ciorba de burta(nu-i tripa nimanui),chiar si parjoalele(banalele,facute cu mujdei,marar,ca-n moldova),poale-n brau,cozonacii moldovenesti,muraturile noastre cu sare si usturoi(cu tije de marar uscat telina radacini hrean si tot restul)or avea si altii dar nu-s alea a noastre daca nu le fac asa ca noi ezact' ezact'...Parerea mea... :D

Caltabosi si sangerete au si nemtzii , feluri-feluri , depinde regiune , de Land.

iar cornuletzele cu rahat....cu ce explicam ca-s umplute? Cu Turkish Delight? :D)

Daniella , de ce nu cautzi un restaurant care sa-tzi pregatesca la cerere cam ce-i spui tu si-i duci pe oameni la un meniu aproape gata stabilit , sa spunem 2 variante de meniu??? ca sa poata si alege ceva oamenii?

• Author

Caltabosi si sangerete au si nemtzii , feluri-feluri , depinde regiune , de Land.

iar cornuletzele cu rahat....cu ce explicam ca-s umplute? Cu Turkish Delight? :toothy9;)

Daniella , de ce nu cautzi un restaurant care sa-tzi pregatesca la cerere cam ce-i spui tu si-i duci pe oameni la un meniu aproape gata stabilit , sa spunem 2 variante de meniu??? ca sa poata si alege ceva oamenii?

I would like to introduce you an authentic tradional Romanian desert: :violent6: rolls filled in with Turkish Delight

Pai si daca e sa-i spui, ce-i ceri? numeste tu preparatele romanesti pe care sa le cer? Si apoi nu stiu care face la cerere ceva mai complicat!? Tu te crezi aici ca la d-ta in DE? Pai aici daca le spui de varzar, poale-n brau, taci si-nghite si ce minunatii scrie pe acolo Papparoti, Geany sau Yoyo, pai se uita la tine cu ochii in crucis si ca barbati-miu vor spune: tu mereu cauti ce nu se iexista :violent1: ?!

sunt cateva restaurante cum ar fi Jaristea care pregatesc niste gustari romanesti: sorici (asta s-o mai manca undeva?), branza de burduf, telemea, cas, tot felul de rulade si aspicuri, ceva "porcarie" + o palinca/tuica. Apoi un castron de sarmale cu mamaliguta. Totul udat cu un vin Printul Mircea ... te-a aruncat in 100€/persoana. Mai au si la Decebal, ceva similar. Astea ar merge de iarna ... oricum a doua oara, de unde pana atunci cerea, nu a mai vrut seful la romanesc, a zis: Peste sa fie. (Btw astia au si struguri si prune murate, nu doar pepenasi, sic!)

Dar in Bucuresti stie cineva unde se mananca bine peste? Ar fi la Belciugatele, dar e oleaca peste mana ... cand scapi dupa o zi de sedinte pana la 9 seara sa mergi tocmai pana acolo ...

Ia sa auzim macar de peste proaspat sa gasim ceva inedit in Bucuresti.

Alalteieri am fost la Taverna Sarbului. Au adaugat in menu (sau nu o vazusem eu pana acum) o ciorba de peste fff buna, v-o recomand celor care ajungeti la unul dintre restaurantele lor.

1)I would like to introduce you an authentic tradional Romanian desert: =)) rolls filled in with Turkish Delight

2)(Btw astia au si struguri si prune murate, nu doar pepenasi, sic!)

1)Invata-i sa spuna rahat.(mai greu la ei de pronuntat "H"-âul ) Nimeni nu cred ca ma va contrazice ca nu e specific patriei noastre :icon_twisted: . Se produce in cantitati masive pe undeva pe la Parlament-Guvern-Presedentie parca si se serveste gratuit in media. E specific, ce mai!

2) Btw 2 U 2! :D

Intreab-o pe Maya (de ce nu, si pe mine) daca a avut anul trecut v-un borcan cu-asa ceva.

[i]Vorba bancului:

-Bă ţâgane, văzt-ai corabie?

-Ce văzut? Am şi mâncat!

[/i]

Daca ar fi sa ma iau dupa ceea ce scrie aici:

[color=#0000FF]http://www.cibochepassione.com/storia.uk.html[/color]

Pastele sunt la fel de italiene, pe cat e de romaneasca sarmaua

Different events touched the periphery of Italy, above all in Sicily, that in the X century began to be colonised by the Arabs who influenced the culture and the islanders. There were introduced, for example, dried pasta (developed probably as a food for the Arab nomadic population as a preserve) and here we find favourable conditions for its development and diffusion towards Genoa, Naples, France and Spain.

Nu neg catusi de putin ca alte popoare au avut inca de acum sute de ani o cultura gastronomica mult mai avansata si mai rafinata cu o traditie qvasi milenara. China de exemplu. Mancau taitei cu 2000 de ani inainte de Hristos

A fost totusi mereu apanajul claselor instarite pentru o perioada la fel de indelungata. In Occidentul rafinat ghinda a iesit din alimentatia omului sarac ( cea mai mare parte a omenirii) de circa 100 de ani.

Sa nu uitam ca 1845-1852 in puternicul Imperiu britanic cel industrializat, ma rog Irlanda (nu Romania fanariota) au murit de FOAME peste 1 000 000 de oameni. Iar Romania cea inculta gastronomic a zilelor noastre exista un numar incredibil de mare de oameni care nu-si permit decat cartoful dupa ce au muncit o viata intreaga.

Imi place topicul.

Mi-am verificat si cele citite acum aproape 20 de ani in Istoria culturii si civilizatiei a lui Ovidiu Dramba citind mai mult pe net.

http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_cuisine

• Author

1)I would like to introduce you an authentic tradional Romanian desert: =)) rolls filled in with Turkish Delight

2)(Btw astia au si struguri si prune murate, nu doar pepenasi, sic!)

1)Invata-i sa spuna rahat.(mai greu la ei de pronuntat "H"-âul ) Nimeni nu cred ca ma va contrazice ca nu e specific patriei noastre :icon_twisted: . Se produce in cantitati masive pe undeva pe la Parlament-Guvern-Presedentie parca si se serveste gratuit in media. E specific, ce mai!

2) Btw 2 U 2! :D

Intreab-o pe Maya (de ce nu, si pe mine) daca a avut anul trecut v-un borcan cu-asa ceva.

[i]Vorba bancului:

-Bă ţâgane, văzt-ai corabie?

-Ce văzut? Am şi mâncat!

[/i]

1. rahat-rahat :D dar ce crezi ca ei e prosti nu stiu ce.i turkish delightul?

2. sefule vorbesti serios? Eu doar la Jaristea am mancat!

Uite linkul poate iti mai vin idei de incercat ... http://www.jaristea.ro/download/OFERTA-NUNTI-2010.doc

E clar ar trebui sa mai merg prin tara prin gospodariile oamenilor ... sa mai vad ceva traditii culinare ... Anul trecut am fost in judetul Olt ... am mancat paine la test cu branzica proaspata ...cu puiut de tara la gratar , cam nashpa cu mustele.... Bunica avea niste maini negre ... of imi parea ca nu s.a spalat de nu stiu cate zile ...

• Author

Ia spune sefule ce am de facut pas cu pas cu o gaina de tara de o primii?

O supa clara de galuste sau taietei ar merge, asa-i?

Felul doi? Un ostropel sa fie? Sau ce variante mai avem?

ca pilaful tot de la turci sosire ... Il facem noi mai romanesc?

Ia spune sefule ce am de facut pas cu pas cu o gaina de tara de o primii?

O supa clara de galuste sau taietei ar merge, asa-i?

Felul doi? Un ostropel sa fie? Sau ce variante mai avem?

ca pilaful tot de la turci sosire ... Il facem noi mai romanesc?

Depinde de etatea orataniei.

Din cap, gat, spinare, coaste,aripi, pipota, inima, tacamuri (dau gust excelent) ar merge o ciulama cu smantana si usturoi.

Daca a cantat cucurigu, merge facuta si piftie.

Pieptul si copanele si grasimea si-ar gasi locul intr-o supa galbena. Daca nu ai taitei de casa facuti tot cu oua de taran, mai bine cu galuste. Dar galustele/ taiteii fierte separat si tot asa tinute la frigider in alta oala sa nu faci tulburare in zama. Verdeata legata strans cu ata in bouquet garni, sau nu, ca e bine sa strecori la sfarsit printr-o sita deasa. Patrujelul verde tocat, in farfurie la servire. Daca la supa de pui "sintetic" eu exagerez cu legumele ca sa fie cat de cat un gust in oala, la supa de gaina adevarata pastrez moderatia. La zama de gaina nu e nevoie de mare arta. Artisa culinara e gaina insasi. Apa rece si sare si carnea de la inceput. Sarea fiind hidrofila scoate sucurile din carne favorizand supa.In plus precipita sangele din carne si maduva din oasele taiate. La rasoluri unde vrem sa pastram sucurile si gustul in carne, sarea se pune la sfarsit. Cand da in clocot muti oala pe jumatatea focului ca spuma sa se stranga intr-o parte si o cureti cat se poate de bine pret de cateva minute. Zici ca e gata, dar mai poate sa se mai formeze. Aduagi zarzavatul, morcovi si albitura. Ceapa, una mica, eu o pun intr-o plasuta de plastic spalata bine (o cumpar la metraj, e ca un tub,ca cea in care se vinde usturoiul chinezesc) astfel nu se risipeste. Dupa 45 de minute maxim o ora scot morovul tanar, ca indiferent cat e de tanar tot se flescaieste ;)Timpul de fierbere e ridicat. Peste 2 ore. Focul mic. Nu fierbe la oala sub presiune!!!. Obti apa tulbure si pierzi si la culoare si la gust.

Carnea, fiarta in functie de cat de mare a fost pasaroiul poate sa treaca la cuptor o jumatate de ora inspre friptura, sau intr-o salata de "boeuf"

La pilaf ar trebui un pic de atentie la cat se patrund bucatele de carne inainte de a pune orezul. Carnea de pasare de curte se patrunde mai greu si daca te grabesti sa pui orezul inainte de vreme acesta se poate face harcea-parcea, asa ca eu as praji carnea cu un pic de ceapa, apoi as inabusi cu un polonic de supa, as pune capacul si as lasa sa se patrunda bine. Lasi sa scada lichidul complet pui orezul (o ceasca de cafea la 2-3 persoane) il lasi sa devina sticlos si il hranesti apoi cu supa.

La ciulama la fel ca la pilaf, minus orezul, calesti ceapa - ceva mai multa -, apoi carnea pana se rumeneste frumos, inabusi cu supa, lasi sa se patrunda bine si sa scada la final pana mai ai 2-3 linguri de zeama. Poate n-ar fi rau sa degresezi cu servetele absorbante, daca gaina a fost grasa. La pilaf nu trebuie sa inlaturi grasimea in exces. El e bine sa fie uns bine. Zdrobesti usturoiul, mult sa fie, il freci cu sare, pui un galbenus de ou si o cana de smantana in alifia asta. Eventual o lingura de faina sau amidon desfacut in apa. Dregi ciulamaua la foc mic cateva minute, gusti de sare si piper, stingi focul, numeri pana la 20 si pui patrujel verde tocat. Se pot tocmi si niste galuste din faina, un ou, o lingura de unsoare, sare si fierbe in ciulama pana mai are fiertura destula, asta inainte de a drege cu smantana.

Acum, nu stiu cat e de traditional. Asa am vazut-o pe mama procedand, tot asa si consoarta, eu m-am dat dupa ele, iar mesenii si-au desfacut pe furis fermoarele de la fuste, sau au mai dat drumul la o gaura-doua de la curea.

Succes!

daca vrei sa-i duci la un restaurant nu foarte fitos dar cu produse cum ceri tu, mai aproape de traditie, mergi la Nicoresti pe strada de Toamnei, au si salata de icre, si sorici si ciolan cu fasole, si pastrama de pizdulice( asa se cheama, nu e gluma), de muraturi nu mai vorbesc.

peste bun am mancat pe general berthelot langa administratia financiara, la tasty fish, acum, nu garantez ca nu eram eu moarta de pofta dupa scoici si rapane, dar la gust mi-au placut, nu cred sa otravesti pe cineva acolo!

si ca sa nu fac alt post, mai spun ce am mancat eu pe drumurile patriei, mai precis in delegatii,langa braila, saramura de pui, si anume pui fript la gratar cu sos de saramura peste el, cu ardei iuti si rosii coapte pe gratar y compris!

eu nu cred sa fi auzit vreodata de asta la alte popoare, iar cu o mamaliga si salata de ardei copti, pare destul de traditional si specific, zic eu!

• Author

Sefule sa traiesti sanatos! Ce explicatii precise mi-ai dat! Sigur o sa-mi foloseasca, unele proceduri si trucuri nu le stiam si o sa le experimentez, ca sigur ai mai multa experienta. Jos palaria, domn'sef!

Dar la pilaf nu pui nici un fel de legume (ardei, morcov, telina albitura, ciuperci)? doar ceapa?

Etatea e de pui, marimea e maricica ... cat e o gaina crescuta de mama numai cu boabe!

• Author
Zerda, Nicoresti obisnuia sa fie un restaurant pe la care imi placea sa trec cand si cand ... mai ales rasolul de vita cu sos de hrean era foarte bun. Asta pana intr-o buna seara cand in clatita cu dulceata de nuci verzi am gasit inserat un gandac negru mort. Probabil o intamplare ..., insa de atunci (si cred ca au trecut vreo 3 ani-9 nu am mai riscat sa dau nas in nas cu lighioana....care a nimerit chiar langa taietura clatitei, pentru ca scuns in clatita era foartfe probabil sa inghit ... oul cu totul.... :floare:
  • Author

scumpaaaa! am vazut ce ai preparat si ca mi-ai facut exemplul la gainusa de tara.

Din pacate nu m-am apucat de ea (e inca la conge), ca nu pot sta mult in picioare ... intr-o ora ma umflu ca un cimpoi si am decis sa evit bucatareala indelungata pt moment ..., dar sa stii ca imi facusi pofta cu supa si ostropelul tau cu mamaliguta!

din ce ai scris tu si maestrul Shefu+ o sa ma inspir sa o fac ... dar nu stiu cand o sa reusesc...

In ce tara se mai mananca supa de chimen? Supa de salata? Da' pita cu unsoare de porc si boia? Ori pita cu unsoare si magiun? Papanasi fierti serviti cu smantana fie dulci fie sarati? :rolleyes:

Supa de chimen si salata se fac si aici.De supa de chimen,eu aici am si auzit prima data.

Nemtii folosesc des chimenul în bucatarie...la cartofi,varza acra si dulce,pentru condimentat friptura de porc,chiar si la pui...

Untura fac si ei(cu si fara bucatele de jumeri,chiar si cu ceapa prajita)..dar nu stiu daca o halesc pe pita.

Magiun/povirla/podvila,si de asta fac,însa sînt sigura ca nu o manînca cu unsoare :whip2:

Supa de chimen si salata se fac si aici.De supa de chimen,eu aici am si auzit prima data.

Nemtii folosesc des chimenul în bucatarie...la cartofi,varza acra si dulce,pentru condimentat friptura de porc,chiar si la pui...

Untura fac si ei(cu si fara bucatele de jumeri,chiar si cu ceapa prajita)..dar nu stiu daca o halesc pe pita.

Magiun/povirla/podvila,si de asta fac,însa sînt sigura ca nu o manînca cu unsoare :whip2:

N-am stiut ca nemtii mananca supa de chimen. E o surpriza pentru mine. Nu stiu daca in Regat si Moldova e cunoscuta, daca nu inseamna ca in Ardeal s-a preluat de la sasi ori svabi. Poate cu trecere prin Imperiul Austro-Ungar... :rolleyes:

Pe aici nu-s cunoscute multe din mancarurile central-europene, supele/ciorbele sunt destul de diferite, au mereu o baza mixata tip piuree (de bostan, mazare, morcovi, tomate, cartofi, fasole) prin care apar bucatele de zarzavat, frunze si/ori carne. Singura supa clara e cea de gaina care se face cu taietei. Insa spre surpriza mea exista ciorba de burta si mancarica din burta asemanator cu ce se face in Italia (adica cu tomate), din porc se face slanina afumata, jumeri, untura (pe care n-o pun pe paine ci o folosesc la gatit), se prepara sangerete si fel de fel de carnati & jamboane. Nimic nu se arunca, totul se prepara. Aaa si se gateste fasole cu ciolan (afumat sau nu).

• Author

In ce tara se mai mananca supa de chimen? Supa de salata? Da' pita cu unsoare de porc si boia? Ori pita cu unsoare si magiun? Papanasi fierti serviti cu smantana fie dulci fie sarati? :floare:

supa de chimen eu nu am mancat in Romania ...e o mancare specifica unei anumite zone?

in Italia, in regiunea Modena se mananca traditional-local "tigele", care sunt painici pe care pui untura si diverse: de la prosciuto crudo si alte mezeluri, pana la nuttella (acum la restaurant ... dar probabil acasa pe vremuri tot cu dulceata sau magiun se servea) ...

Ciorba de salata si papanasi inclin sa cred ca sunt doar in Romanica, excluzand celebrele dognuts care sunt la americani cu cele mai diverse pe deasupra ... sa ne spuna o fata de acolo daca sunt si cu smantana si dulceata (de visine) miammmm :hug:

Asa cum ziceam mai demult, bucataria autentica româneasca e foarte deosebita, prin aceea ca este practic inexistenta.

Tinînd cont de istorie si geografie, nici nu e de mirare.

Reluînd dezbaterea mai veche pe acest subiect, cineva îmi pomenea de bulz.

Acum nu stiu daca se poate face cu certitudine conexiunea, dar romanii de rînd se hraneau cu un fel de porridge (malai nexam înainte de Columb), care se chema "pulsum".

Coincidenta, sau...?