Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

La hanul "Arta culinara"

Featured Replies

Lori, in China se poate orice, inclusiv spital in 10zile, acolo nu e democratie.

Nu au fost bagati toti in carantina, doar cei din zonele cele mai expuse. Si oamenii nu au iesit. Au fost urmariti inclusiv cu drone, au fost multe filmari de genul asta prezentate si la noi la tv. Nu ai vazut cum comunicau din bloc in bloc strigand? Sau cand inca nu erau izolati in case si tb sa poarte masca toti...iesise o batrana fara si o indentificasera di filmarile cu drona, tipau la ea sa-si puna masca...in sfarsit, io am vazut la tv.

Iar trierea (si) dupa varsta a confirmat-o si Adriana.

Nu sunt panicarda, dar nu mi se pare ca e cazul sa fim zen, treaba e grava si eu chiar cred ca e mai mult dec at se spune. Niciodata nu au fost luate masuri atat de severe in toata lumea.

Parerea mea!

Pusa total de acord cu tine.

In Italia, dar probabil ca stiti, cateva inchisori au fost luate cu asalt de rudele detinutilor. Cer sa fie eliberati detinutii, ca sa ae poata apara de coronavirus.

Cativa detinuti au murit, nu se stie inca de ce.

Un medic, un medic psiholog si cateva garzi au fost luati prizonieri de catre detinuti.

V-am zis ca e apocaliptic.

Noi, in tara, suntem la faza la care erati voi din Italia, acum doua saptamani. De asta ma preocupa sa stiu real, de la fata locului, cum sta treaba.

Nu e vb ca nu vom avea ce manca, sau asa cred, dar daca pot face o minima aprovizionare acum, o fac. Nu inteleg de ce ar tb sa cumpar atunci cand situatia va fi mai grava, atunci cand va fi potential si mai mare de contact cu virusul. Ma gandesc sa limitam expunerea.

In plus, Romania nu are posibilitatile medicale ale vestului, aici tb sa te bazezi mai ales pe tine si pe ai tai, cei din cercul 1.

Sanatate si bafta tuturor.

Lori, avem 17-18 cazuri oficiale, sigur sunt mai multe, sigur!

Edit: Familia ofiterului confirmat aseara a iesit pozitiv la virus, inca 3 persoane. Nu se stie de unde a luat el..incurajator! Plus ca pe 2 martie a impartit martisoare la colege, pupaturi...

Zen!

Edited by moatza

Si la asta cu statul in casa- adica nici la plimbare "in jurul blocului" nu poti iesi? Iertati-mi ignoranta..

ba da, dar nu tre sa te pupi cu toti aia pe care ii intilnesti :toothy6:

oriunde se iese trebuie mentinuta distanta asta care face ca picaturile de saliva sa nu "sara" pe o alta persoana

asta ca sa se micsoreze raspindirea virusului

Si la asta cu statul in casa- adica nici la plimbare "in jurul blocului" nu poti iesi? Iertati-mi ignoranta..

oriunde se iese trebuie mentinuta distanta asta care face ca picaturile de saliva sa nu "sara" pe o alta persoana

Multumesc Adriana! Tot ce ai descris mi se pare normal si de bun simt.

O sa urmaresc doar sa vad declaratiile autoritatilorsi cam atat. Nu are rost sa imi cresc nivelul de anxietate.

Pusa cumpara, fa acum aprovizionarea, eu asa am facut, ultima data saptamana trecuta. Se va crea mare panica.

Multumesc Adriana! Tot ce ai descris mi se pare normal si de bun simt.

O sa urmaresc doar sa vad declaratiile autoritatilorsi cam atat. Nu are rost sa imi cresc nivelul de anxietate.

Vai cat de frumos ar fi sa fie numai asta problema sa stam la 1 metru unul de celalalt si sa nu ne pupam cand ne intalnim!!

Sau poate crezi ca altii intra in panica degeaba?Eu cred ca majoritatea nici acum nu a inteles ce moment traim.

Aici guvernul vrea sa ia o alta masura si anume sa inchida Lombardia de tot. De tot inseamna fabrici, orice mijloc de transport, etc.

Nu stiu ce sa mai zic.Sunt ingrijorata dar daca gandesc la rece imi dau seama ca nu as avea de ce sa fiu ingrijorata- mai multi oameni au murit de gripa obisnuita.

Si ceva ce am primit de la o amica, ca sa punem treaba intr-o alta lumina ( statistica este un pic mai veche - de pe 2 martie).

In 7-8 zile nr deceselor aproape s-a dublat

noi nu suntem inca in situatia asta, doar s-au suspendat scolile 2 saptamani deocamdata.

Si totusi recomandarea a fost clara si repetata de mai multe ori: sa se stea in casa, nu in parc, nu la mall, nu la locuri de joaca. Si sa tii copiii in casa, mai ales ca e si vremea buna!!!

Relatau cazul unuia din Galati, tot asa, intors din Italia, izolat la domiciliu: n-a respectat, a iesit intr-o zi, s-a intalnit cu un prieten, au dat mana, au vorbit...10.000lei amenda, scurt.

Am trecut pe la farmacie sa iau cate ceva - nu de gripa, medicamentele mele uzuale - lua lumea paracetamol, tamiflu, aspirina, vitamina C.

China trimite ajutoare medicale Italiei.. Masti, ventilatoare pulmonare, etc.

Europa ne-a intors curul, in special Franta si Germania.

Azi au murit 168 de persoane. Protectia civila zice ca nu au murit din cauza virusului, dar au murit cu virusul.

Nu stiu daca s-a mai spus, sunt interzise nuntile, inmormantarile.

Edited by any_annette

in Europa nu cred ca prisosesc nicaieri, Any. Toata lumea-i morcovita, imbolnavirile cresc exponential.

la noi erau 17 cand am inceput discutia aici si acum sunt 28. Oficial, dar sigur sunt mai multi. Sunt 28, ca 28 de teste s-au facut.

Hi fetelor,

stiri din Israel: toate persoanele care intra in Israel din toate statele vor sta in izolare 14 zile, turistii pot intra numai daca fac dovada ca au unde sa stea in izolare 14 zile,se apreciaza ca in urmatoarele 2 saptamani vor intra in izolare cam 260.000 de persoane...

Avem vreo 59 de cazuri pozitive care sunt internate in diferte spitale,sunt urmariti si se comunica cu ei prin sisteme video, minim contact.

Industria turismului este la pamant, 90% din angajati sunt in concediu 2 luni fara plata, 2 firme de chartere ingheata total activitatea.

Sunt interzise adunarile de peste 2000 de persoane,s-au anulat totate carnavalurile de purim ?

La tv spun ca sunt suficiente resurse si marfuri si nu e cazul de panica,deocamdata nu prea se da iama in magazine.

Sa vedem cum o sa continue

Clau, chiar citeam stiri despre Israel si ma gandeam la tine. Exact ce zici tu se spunea si-n stiri, plus ca va ajuta granitele, la voi se vine majoritar cu avionul

Clau, chiar citeam stiri despre Israel si ma gandeam la tine. Exact ce zici tu se spunea si-n stiri, plus ca va ajuta granitele, la voi se vine majoritar cu avionul

Moata, nu se mai vine cu avionul ??

De ieri seara toata lumea care intra in tara turisti sau israelienu care se intorc, intra automat in izolare si se fac verificari de politie.

la noi e scandal la vami, revenitii nu vor sa intre in carantina, au venit jandarmii...

Buna dimineata!

Sunteti bine?Eu mi-am facut tura de dezinfectat cu isopropyl alcohol...toata sandramaua miroase

Geany, sora ta si familia sunt ok?

hello, inca suntem bine!

Tragicomedie: cica ofiterul -pensionar reangajat la ADP, care si-a imbolnavit familia plus doctorii care l-au tratat initial, nu a spus ca a calatorit in Israel (de unde a revenit infectat) ptr ca fusese la o plimbare cu amanta, lucratoare la Serviciul de Evidenta a Populatiei - Bucuresti. Ambii au sute de contacti.

S-au interzis si adunarile cu mai mult de 100persoane.

Deja 100 de persoane sunt prea multe. Prea multe. Daca toti stau frumusel unul langa altul...De ex. la biserica.

Scuzati, buna ziua tuturor!

Edited by any_annette

Buna dimineata!

Sunteti bine?Eu mi-am facut tura de dezinfectat cu isopropyl alcohol...toata sandramaua miroase

Geany, sora ta si familia sunt ok?

Sorica mea e intr-un satuc,nu are probleme cu aprovizionarea dar faptul ca sunt copiii acasa e mai dificil,stau cu randul acasa absentand de la serviciu,cand sta unul acasa mai aduc si prietenii copii lor,la fel si ei cand pot ii mai lasa pe la prieteni ,cea mica are 3 ani e micuta :sad3: daca se continua tot asa unul dintre ei va trebui sa renunte la serviciu si sa stea cu copii acasa (inainte de asta si-au luat pe rand cate o sapt. din concediu,asa ca si la vara nu se mai stie daca vor mai putea veni) :sad3: le purtam mereu de grija,la fel si verisoara mea e la Genova(e prinsa acolo nu a vrut sa vina acasa),e bine ,ea nu are copii nu are obligatii,e singura !...Merci mult de intrebare draga Alph'! :love3:

Am fost azi la K' pt. ca voiam sa-i fac party lui Ale'(e prima zi cand sta acasa,nu are ore ca s-au inchis scolile si la noi) si sa-i iau niste dulciuri mai speciale ,eu sa-mi mai iau paste din alea bune barilla si sosul ala dulce acrisor chinezesc care numai acolo il gasesc ca e marca K ,nu am luat mare lucru doar astea ce va spusei,dar in rest era full,cumpara lumea ca inecatii fratilor,zici ca vine apocalipsa,cumpara tot ce apuca ,si multe baxuri cu apa :toothy9; ,eu va spun sincer nu am luat nimic mai mult ca de obicei ca nu ma lasa domnul Geany,la noi la magazinasul de la scara blocului sunt de toate si nu era nimeni la cumparaturi,cred ca toti iau de la supermarketuri din cauza ca iau cantitati mari si vor mai ieftin,altfel nu-mi explic ,nu pot sa spun ca sunt panicata dar nici prea linistita nu pot sa spun ca sunt -_-

In rest la noi azi a inceput cu soare dar batea un vant ,acum s-a intunericit',si vad ca sunt posibilitati de ploaie spune meteo blue,si eu abea am spalat geamurile (m-am cocotzat' pe ele ca maimuta ,am o febra musculara de numa :toothy6: (ca eu am balconul inchis,termopan,si acolo e mult si greu,ca mie nu-mi iese cu jmecheria' aia ,eu ca pe vremuri frecate bine cu foi de hartie de la reclame dar din alea gen ziar nu lucioasa si cu solutie de geamuri glasex,rade domnul Geany de numa de mine ca le fac precum babele ... =))...tot a promis ca le face el,oricum nu-i ies bine/impecabile cu jmecheria' de va spuneam,dar era bun si asa,dar e f. ocupat cu scarbiciul si nu mai rezistam sa le vad asa...hi hi hi! )

O zi minunata tuturor,si multa sanatate! :hug: :-*

Edited by Geany

Deja 100 de persoane sunt prea multe. Prea multe. Daca toti stau frumusel unul langa altul...De ex. la biserica.

Scuzati, buna ziua tuturor!

acuma, na! cum crede fiecare, io oricum nu ma duc la biserica.

in schimb, plang dupa concursul meu de fiecare miercuri :toothy6:

Lori, e adevarat ca toți din Baden-Württemberg musai trebuie să stea in carantina 2 săptămâni?

Edited by moatza

hello, inca suntem bine!

Tragicomedie: cica ofiterul -pensionar reangajat la ADP, care si-a imbolnavit familia plus doctorii care l-au tratat initial, nu a spus ca a calatorit in Israel (de unde a revenit infectat) ptr ca fusese la o plimbare cu amanta, lucratoare la Serviciul de Evidenta a Populatiei - Bucuresti. Ambii au sute de contacti.

S-au interzis si adunarile cu mai mult de 100persoane.

Asta e marea problema ca oamenii sunt batuti in cap. Peste tot, nu numai in Romania

N-au consideratie pentru cei din jur

Aici unul din primele cazuri este un medic generalist! In judetul vecin. A fost cu familia in Italia, la ski, a venit acasa si s-a dus la servici. A facut si o tura la sectia de urgenta a spitalului local. Medic! icon_scratch.gif E drept ca in Italia nu era cum e acum, dar totusi...nu te gandesti la ceilalti, mai ales ca lucrezi in sistemul medical! Urmare a imbecilitatii dumnealui, cateva zeci de asistenti studenti au fost izolati. In loc sa ajute in spital. Daca un lucrator in sistemul de sanatate se poarta asa, ce pretentii sa mai ai de la un oarecare.

Unii in Anglia spuneau ca vin din Franta/Spania, dar nu le-a spus nimeni in aeroport ca ar trebui sa se auto-izoleze. Pai tre sa-ti spuna cineva?!dry.gif

S-au anulat toate evenimentele care ar fi adunat oameni. In rest pare ok. Viata se desfasoara normal deocamdata.

Viata merge inainte si la noi. Sunt cazuri si creste numarul de la zi la zi.Aici s-a inchis un orasel si au chemat garda nationala sa ajute la dezinfectare si ajutat populatia afectata.

Cel mai tare ma bucur ca nu trebuie sa iau tren, metrou sau alt mijloc de transport in comun. La biserica nici eu nu merg. La supermarket numai daca trebuie.

Scoala e deschisa, serviciul merge :toothy6:

De ieri am renuntat la Facebook- mare realizare!! Nu l-am sters sau dezactivat, doar nu il mai deschid. Imi alimenta anxietatea si nu mai vreau! :)La fel cu stirile gen - "Soc si groaza!". Stiu ca nu e de joaca dar nu e nevoie sa fiu intr-o stare din aia " vai de mine! vai de mine! ce ne facem?! ce ne facem?!"

B'jour la toata lumea!

Sanatosi cu totii? Asa sper...

@ Moatza: Este adevarat caa 2.250 de persoane din orasul Neustadt in BW din cele 11, 2 milioane care reprezinta populatia landului Baden-Württemberg trebuie sa stea in carantina acasa. Doar 277 de persoane din BW sunt confirmate cu Corona, ceea ce pune landul pe locul trei dupa Bayern si Nordrhein-Westfalen, unde stau eu.

In total , in toata Germania sunt cam 1.300 de infestati. Statusul informatiei este de astazi, ora 12.25 de pe siteul:

https://www.wa.de/de...r-13593542.html

@ Toata lumea: va rog mult sa cititi si sa vizionati stirile cu atentie, alegeti-va sursele de informatie cu grija si evitati-le pe cele care vand senzatii. Sincer, eu cand ma uit cum pot prezenta stirile majoritatea canalelor massmedia din tara, imi vine sa le dau numai bate-n cap.

Alegeti , de exemplu, Europa fm si digi 24, unde oamenii raman factici, profesionisti.

SI, iar foarte important, asigurati-va ca nu imprastiati zvonuri si fakenews...ca asta e calea cea mai scurta de la normal la isterie. De ieri imi ploua pe wapp cu tot felul de sfaturi si maxime despre virus...infiorator. Mi-am suspendat contul pe FB din cauza tembelismului la liber, sa imi fie cu iertare.

Angela Merkel a declarat ca pana la 70% din populatia Germaniei se poate infecta, atentie , este teoretic expusa molipsirii, din punct de vedere stiintific. Asta nu inseamna ca asa va si fi. De aceea s-a dezvoltat un plan de atac central pentru a frana raspandirea. Cei varstnici si bolnavi au prioritate la cabinete, clinici si spitale.

Masurile pe care se pune accent iar si iar, sunt aceleasi mentionate de mine si acum ceva pagini:

1. Igiena intensificata: spalat pe maini corespunzator (am o pictograma de pe siteul Robert Koch Institut, siteul oficial al Germaniei privind Coronavirusul si situatia actuala) , cel putin douazeci de secunde pana la doua minute. Va asigur ca eu nu faceam spalatul pe maini corespunzator desi sunt o persoana cu multi pitici pe creier in privinta curateniei si igienei. Spalati-va ori de cate ori puteti! Cat mai des, mai ales daca iesiti din casa, mergeti la cumparaturi, luati autobuzul, trenul, taxiul, ati intrat in spatii publice inchise (de la coada la banca la sala de asteptare la dentist, etc.)

2. Dezinfectat cu dezinfectant

3. Nu duceti mana la fata (par, ureche, nas, ochi, ca sa nu mai zic de gura)

4. Nu va pupati, luati in brate etc.

5. Mentineti o anumite distanta fata de ceilalti. Daca e mai aglomerat, mai bine puneti batista la gura.

Sanatate si vigilenta maxima la toti!

VESTI BUNE: In Wuhan s-a reluat transportul in comun, unele servicii si industrii de importanta majora si-au reluat activitatea.

Edited by Lapona Enigel

De pe site-ul Robert Koch Insitut:

Screenshot (365).png

1. Pastrati cel putin o distanta de 1 pana la 2 metri de persoanele care stranuta, tusesc, etc.

2. Spalati-va mainile cu apa si sapun, si intre degete si pe dosul mainii, si incheieturile mainii, cel putin 20 minute.

3. Daca stranutati si/ori tusiti, faceti-o in unghiul cotului nu in mana!

Nu am mai gasit pictogramele, dar aici filmulete pe youtube. Le intelegeti si fara sa stiti germana. A, da, feriti-va si de uscatoarele de pe la toalete, alea nu fac decat sa imprastie microbii.

Sunt convinsa ca multi altii, ca si mine, de altfel, nu au timp sa isi spele mainile conform...

https://www.youtube.com/watch?v=fAFi4asRT7s

Si aici despre cum sa stranuti/tusesti corespunzator...sau, mai degraba , cum sa NU o faci:

Ori in unghiul cotului, ori in batista.

Sunt convinsa ca multi altii, ca si mine, de altfel, nu au timp sa isi spele mainile conform...

Mai bine nu spuneai

2. Spalati-va mainile cu apa si sapun, si intre degete si pe dosul mainii, si incheieturile mainii, cel putin 20 minute.

Nu minute ci secunde :toothy9;

4. Nu va pupati, luati in brate etc.

Banui ca de futut nici nu poate fi vorba :toothy6:)))))