December 18, 201015 yr comment_68128 [center]Banana curd..[/center] Despre banana curd am citit anul trecut, dar nu m-am ostenit sa iau o reteta exacta. Am preluat tehnologia de la lemon curd.Ingrediente:3-4 banane bine coapte dar ferme.4 oua250 grame de zaharsucul unei lamai (ca acidifiant si pentru a contrabalansa zaharul)150 de grame de unt 85 % grasime.(optional o lingura de amidon. Nu a fost cazul deci nu am optat) Mod de preparare: - Cum m-a taiat pe mine capul. Ingredientele se aduc din vreme in bucatarie sa fie la temperatura ambianta. Se pregateste o cratita cu apa ce abia clocoteste peste care sa se potriveasca un castron cu fundul bombat. Bain-marie. Nu mi-a spus nimeni sa macin zaharul pudra dar am facut-o. Bananele se decojesc se curata de "ate" si se zdrobesc. Initial am facut-o cu asupritorul de cartofi (pentru piure) apoi am adaugat si sucul de lamaie in castron si am omogenizat piureul complet cu mixerul stick. Se bat ouale cu zaharul pudra, se incorporeaza piureul de banane si se pune la bain-marie la foc dulce. [center]..[/center]Se amesteca continuu si se regleaza temperatura astfel incat compozitia sa nu fiarba sa se cocoârţeze ouale. Cam 10 minute. Untul taiat in cubulete se incorporeaza treptat ca la sosul hollandaise. Dupa ce compozitia se ingroasa si devine matasoasa se pune in borcane sterilizate si se depoziteaza in frigider pana la 14 zile, la congelator pana la un an.[center]..[/center]Intre timp am citit pe net ca s-ar folosi si coaja rasa de pe lamaie. Ma lipsesc. Vreau ca gustul sa fie doar cel de banana. Modul de preparare indicat de retetele de pe net, difera de ceea ce am facut eu, dar si eu am obtinut rezultatul dorit si in timp mai scurt. Offtopic:[i]Un vanzator de "ulei de sarpe" vindea la sate praf pentru gandacii ... culinari ( a se citi: de bucatarie). Cand revine, satenii se plang ca nu a a avut nici un efect.- Cum l-ati folosit? intreaba jupanul.- L-am presarat prin unghere...- Pai vezi? Nu e bine: Prinzi gandacul, il iei de ceafa, i casti gura si-i indesi in gura otrava, cat sa iei cu doua degete.Taranul izbeste cu clopul in tarana cu naduf.- Tu-le ceapa caprii ma-sii de goange! Noi daca le prindem, calcam pe ele uite asa! Si invarte apasat cu calcaiul opincii in glod.- Corect. Se poate si asa, si asa.[/i] Se indica topirea untului cu sucul (si coaja de lamaie), zaharul si piureul de banane, se gateste 5 minute, se raceste se incoporeaza ouale batute lejer si se readuce pe foc pana se ingroasa. Report
December 18, 201015 yr Author comment_68129 Lemon curd-ul l-am preparat dupa reteta Adrianei Sucul si coaja de la 3 lamai225 g de zahar3 galbenusuri + un ou intreg100 g de unt Problema initiala a fost ca lamaile folosite de mine au fost exagerat de mari (in imagine e o mandarina) si am avut o cantitate prea mare de suc, iar ouale la randul lor au fost poate si ele prea modeste.Desi initial a iesit un pic prea fluid, s-a mai consolidat dupa racire, si l-am pus imediat peste cateva roasted marshmallows. A rezultat un nou fel de S'more cu aroma citrica. Foarte bun.[center]...[/center]Apoi l-am reincalzit, am mai incorporat un galbenus si 50 de grame de unt si totul a fost OK. Report
December 19, 201015 yr Author comment_68278 Banana curd l-am gasit ca pe o alternativa lipsita de E-uri a "nutellelor" [i]Vrei sa-ti satisfaci femela?Something, something ... da-i nutella [/i] Azi am luat un baton(corn drept) simplu, taiat in doua si incalzit la micro~ 25 de secunde. Inauntru am intins o lingurita de banana curd si gata "croissant"-ul umplut. Un pahar mare de lapte cald. Report
December 19, 201015 yr comment_68296 Ia uite, ala de lamiie cred ca e exact crema de la tortul de bezea si lamiie pe care-l fac eu, reteta Elenei of Sweden Si curd-ul de banane arata criminal, imi inchipui ce aroma o avea, deci merge si el facut o crema, in plus pare simplu de facut Report
December 21, 201015 yr comment_68521 Felicitari pentru reusita retetei Este foarte bun Lemon curd. Eu am cantitatile putin diferite 4 lamai mari - zeama si coaja rasa4 ouă320 g zahăr pudră220 g unt1 lingură amidon de porumb In rest, procedeul exact la fel. Super bun! Felicitari Report
January 8, 201115 yr comment_71017 Am facut banana curd si e fantastic de bun. A iesit cam dulce dar de 10 ori mai parfumat decit o banana cruda, probabil pregatirea termica ii potenteaza gustul. E perfecta pentru o crema de tort, la asta am si vrut s-o folosesc dar am renuntat sa mai fac si l-am folosit ca garnitura la panna cotta.Saptamina viitoare fac sigur un tort cu blat de bezea la care un strat va fi crema de lamiie (de fapt foarte asemanatoare cu lemon curd-ul dupa cum spuneam mai sus) si unul de banana curd. Report
January 9, 201115 yr comment_71111 Ia uite, ala de lamiie cred ca e exact crema de la tortul de bezea si lamiie pe care-l fac eu, reteta Elenei of Sweden pai cind il mai faci, daca poti, fa si poze, sa-l avem si aici Report
January 9, 201115 yr comment_71112 Lemon curd-ul l-am preparat dupa reteta AdrianeiL-ai facut pe foc, nu in microunde? Report
January 9, 201115 yr comment_71172 Si yo si yo....am facut in weekend -ul asta lemon curd si orange curd...super delicioase...n-am avut idee ca exista ceva asa de bun reteta gasita de mine pe net... 3 oua3/4 cups (150g) zahar4 linguri (56g) unt nesarat la temperatura camerei1 lingura coaja de lamaie /portocala rasa 1/3 cups (80ml) suc de lamaie/portocale Ouale, zaharul si sucul de lamaie/portocala se pun la fiert pe baie de abur si se amesteca in continuu cu telul para pana se face ca o maioneza mai moale...precum sosul olandez.. recomandat sa se mestece in continuu cu telul ca sa nu faca cocoloase....oricum se poate strecura daca iese mai cu cocoloase... Dupa ce sosul capata consistenta unei maioneze mai moi se ia de pe foc si i se adauga coaja de lamaie/portocala, si incepe sa se adauge untul taiat in cubulete amestecand incontinuu. Coaja de lamai/portocale se poate lasa inaunutru sau la sfarsit se poate strecura compozitia...Eu la cel de lamaie am lasat inauntru coaja iar la cel de portocale am scos-o pt ca mi s-a parut ca lasa un gust amar. Se mai poate adauga zahar vanilinat sau esente/extract de vanilie/lamaie/etc... Eu am pus zahar vanilinat la cel de portocale si esenta de lamaie la cel de lamaie. Au iesit super super bune...nu ma asteptam sa iasa asa usor si atat de bune...acum ce a mai ramas din ele se odihneste in borcanele in frigider. Am si niste mandarine care sunt ff parfumate...poate fac si din ele sa vad cum este..daca reusesc sa am timp incerc sa fac si poze...oricum nu e asa greu de facut :lol: Report
May 16, 201115 yr comment_89168 Curd de fructe de padure 250 grame fructe de padure,3 oua intregi si 2 galbenusuri,100 grame unt,225 grame zahar,sucul de la o lamaie si jumatate,1 lingurita amidon.Se pun pe foc fructele de padure cu zaharul si cu sucul de lamaie pana se fierb fructele. Se filtreaza si paseaza fructele prin sita. Se pune din nou pe foc dar pe bainmarie,se adauga untul,oulele si amidonul si se amesteca continu,circa 10 minute pana se ingroasa. Se raceste,se pune in borcane si se poate pastra in frigider 10-15 zile. Report
May 17, 201115 yr Author comment_89202 la scena deschisa.Mult mai apetisant si mai sanatos decat orice "nutelă In ce "padure" s-or fi copt fructele celea la jumatatea lui mai? Daca am vazut ca-ai strecuturat semnintele, ma bate gandul sa incerc si cu capsuni. Report
May 17, 201115 yr comment_89332 la scena deschisa.Mult mai apetisant si mai sanatos decat orice "nutelă In ce "padure" s-or fi copt fructele celea la jumatatea lui mai? Daca am vazut ca-ai strecuturat semnintele, ma bate gandul sa incerc si cu capsuni.Ideea mea era sa fac curd de capsuni,dar cum socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ,adica n-am gasit la magazin ce pofteam,am schimbat radical-fortat ideea.Si cum pofta era mai mare dar cel putin egala cu produsul gasit in final,am optat pentru fructele de padure.''Padurea'' congelata.Da,aveti dreptate am omis acest fapt. Report