Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diversificarea

Featured Replies

Daniella, am gatit ciulama de pui dupa reteta ta si a fost apreciata si savurata de toata familia :occasion14: . Am mai ramas o portie pentru bb pentru azi la pranz. Multumess mult!

O zi buna fetelor!

Ce ma bucur. Si lui Bea i-a aparut iar alergia, are numai pete rosii, de data aceasta pe spate. Nu stiu de la ce ca nu i-am dat nici un aliment nou. Parca as spune ca astea i.au aparut de cand ii dau coacaze, dar nu-s sigura. Oricum astept sa ne iasa si noua rezultatele la testele de toleranta la lapte si boala celiaca. Doamne ajuta!

Daniela, te inteleg sa stii. Dar trebuie sa faci ceva eforturi si pentru tine...

Eu de ex mi-am pus un reminder pentru ora 13 in fiecare zi, sa-mi aminteasca sa ies din firma (sa mananc nu uit, dar sa ma ridic de la birou si sa ies la aer da).

Nu iti ia mai mult de 10 minute sa mananci la pranz, e doar chestiune de vointa, timpul iti garantez ca ti-l gasesti. Si apoi pentru ce muncesti atat de mult, sa iti distrugi stomacul? (de slabit nu mai vorbesc... e clar ca de asta nu slabesti. Eu, care mananc cam orice, si de multe ori pe zi, si totusi slabesc, si sigur as slabi mai mult daca as dormi suficient si daca as avea mai putin stres si suparare).

Seara cand ajungi acasa, poti petrece cu Bea 10 minute la masa, cu nsite paine si niste branza, o rosie sau un castravete, astea nu necesita nici un fel de timp de preparare, sunt sanatoase si hranitoare... (eu daca nu ar vrea El sa manance gatit, as gati mult mai rar).

Si la pranz la fel, o conserva de ton cu una de porumb si cu un colt de paine/lipie/clatita ceva ar fi suficient si muuuult mai sanatos pentru tine. Iar intre mese un fruct. Eu am la servici cate o punga de mere, sau pere sau mai stiu eu... imi ajunge cateva zile. Sigur trebuie sa ma organizez, dar ma organizez.

Apoi daca vii atat de tarziu, ar fi frumos sa te astepte cineva cu o farfurie de mancare calda :occasion15: (vise, este? ca si la mine :occasion14: )

La mine El nu vrea mancare gatita, prefera racituri (fructe, mezeluri, branzeturi) sau o friptura cu salata si ciuperci gratinate. In rest nu vrea nimic: ce vrei tu... , dar apoi comenteaza ca nu vroia aia, ca nu-i place (cam orice varianta ar fi), asa ca am cam renuntat la gatit. Cand si cand ma apuca o pofta si ma pun pe gatit, dar ceva rapid ca vreau macar weekendul sa-l daruiesc bebelusei.

Asa ca dimineata imi iau o salata cu de toate (rosii, castraveti, salata verde, masline branza, oua fierte, ton sau vreun rest de friptura), doar ca uneori cand e ora mesei atunci incepe nebuneala mai mare si nu pot lua pauza. Azi nu am pus nik in gura pana pe la 16 si mi-era o foame de crapam, dar ma grabeam sa termin o situatie urgenta. Altadata sunt in intalniri tot asa pe la orele mesei si unii vin, altii pleaca si eu raman nemancata. Cred ca ar trebui sa-mi pun si eu un reminder ca si eu uit sa ma scol de la birou sau sa ma opresc din lucru. Colegii mananca in fiecare in fiecare zi fast food, sau mancare/sandwich de la cantina de jos, dar eu sunt cu caserola mea ca sa nu mananc paine/prajeli si alte junk. Degeaba ... ei infuleca mai degraba un sandwich din mers decat pot eu sa mananc din gamela.

Cum spuneai trebuie sa fac eforturi si sa ma organizez mai bine.

da ce cui ai impotriva painii? :occasion14:

nu mananc de la 18 ani de frica ingrasatului, doar arareori o lipie, foccaccia sau tortilici, sau facuta in casa cu faina integrala si tarate, la masina. In schimb mancam mamaliga/orez/paste/pizza, dar acum le-am lasat si pe astea ca de 3 luni incoace cochetez cu monti..., dar fara rezultat in cazul meu :occasion15: ...

vezi ca la postul cu ciulamaua de pui, am dat edit si am lipit si reeta de ciulama de ciuperci, nu stiu daca ai vazut....
  • Author

Bea le scoate afara cu limba de zici ca e cah. :tongue3:

Si Elena , dar se lipesc de limba si de buze si se topesc singure. N-are nici o sansa :toothy9;. Astea homeopatice asa-s , iute se termina.

• Author

Ieri la amiaza i-am dat avocado , asa gol , cu un strop de lamaie. A mancat. Apoi fructe.

Si sa vedetzi comedie: in timp ce-i pregateam mancarea ea se juca in bucatarie la dulapul ei ( DA ; are dulapul EI , d'le :D ! Adica unul in partea de jos in care am mutat numai doze de plastic , si le scoate , le imprastie, se aseaza in ele....ce nu face?) i-am dat 2-3 linguritze de cous-cous gol , a mancat. Am pus-o in scaun , i-am mai dat o linguritza , a mancat , apoi i-am dat avocado , l-a mancat si cand i-am dat din nou cou-cous l-a scuipat TOT !

Am rea lizat acum care-i baiul: daca-i dai bucatzi de la inceput mananca. Cum i-ai dat ceva pasta , nu mai vrea bucatzi DELOC: In afara de croissant :D si de rosii ( astea le mananca de fapt , intregi- vorbesc de rosiile mici ) )

Azi vreau sa-i amestec niste rosii taiate marunt in cous-cous , sau sa i le fac piure si sa i le amestec cu cous-cous-ul? Si o pulpa de pui am. I-o dau de la inceput bucatzi , sa vad ce face.

eu cand ii dau couscous il amestec cu legume si apoi dau totul prin blender. Nu obtin o pasta fina, dar e mai bine decat bobita asa de couscous intreaga.
  • Author

O sa incerc data viitoare , Aura.

Ieri am incercat sa-i dau cous-cous cu suc proaspat de rosii , n-a vrut , inca s-a mai si strambat. Nici avocado n-a vrut. A mancat cateva linguritze de piure de conopida cu dovlecei la amiaza , 100 de gr de fructe ( la alea nu renuntza orice ar fi) si apoi un coltz de croissant.

Aseara amandoi copiii au servit ton de la conserva, in ulei de masline, cu putina zeama de lamaie si paine proaspata facuta in casa. A mancat Cris ca apucatu'. Cati nu a vrut initial (face f multe mofturi de la o vreme, a invatat sa zica Bleah!! si Disgusting!! si le practica la greu) , dar cand l-a vazut pe el cum infuleca, a sarit ca vrea si ea.

De dimineata le-am dat porridge cu lapte si unt de cocos, dar n-am avut succes, bb nu a luat decat vreo trei lingurite si apoi nu a mai vrut nimic, nici altceva, iar madra mea a poftit la sanvisul meu si m-a lasat pe mine nemancata, asa ca nu a mai vrut si porridge. Dar maine tot aia primesc :sm2:

In seara asta vreau sa le dau iar ton, dar si cu boabe de porumb.

In timp ce fata nu prea vrea sa se mai atinga de fructe, Cris abia le prinde gustul. L-am invatat la pepene rosu si la cirese: le tine de coada si mananca pe langa sambure, habar nu am cum. e foarte dragalas... musca odata din cireasa, apoi mi-o intinde mie sa musc si eu si tot asa.

Voi ce mai mancati?

noi mancam multe supe.

Supa de rosii, supa de fasole verde, toate date prin blender.

budinca cu paste.

mamaliga cu iaurt

fructe

carne de pui cu legume

de regula mananca ce mancam si noi.

Aura, cum faci supa de fasole verde si carnea de pui cu legume?

e supa de fasole verde cu rosii, cea pe care o stie toata lumea...

Inabus ceapa si un catel de usturoi, adaug rosiile (crude sau coapte, dupa cum ai timp si chef), telina, pastaile si completez cu apa fierbinte. Lasa sa fiarba pana se inmoaie toate legumele. La sfarsit adaug patrunjel.

Pentru carnea cu legume pentru Teo e foarte complicat :sm2: : fierb carnea si legumele la abur si apoi se pasez. Ca regula generala, pun doar 3 feluri de legume. De ex: carne, dovlecei, rosii si telina.

Am fenicul in frigider si ma gandesc cum sa-l combin.

• Author
Maria , eu am citit ca tonul poate fi periculos si nu se da la bebi. Poate contzine mercur. Citeste si tu sa vezi....

Multumesc Aura :drool:

Mersi Mutti, nu stiam, eu pentru ca am primit liber la peste de la dietetician, am zis ca e ok... o sa caut info

• Author

Nemtzii nu dau liber la peste decat dupa un an , ma refer la peste de apa dulce. Inainte de un an doar la copiii fara nici un risc de alergii. Eu Elenei inca nu i-am dat , astept anul. Pestele de apa sarata , dupa 2 ani.

La copii( si asta nu numai la bebi) nu se da: ( din cauza contzinutului mare de mercur)

ton
scoici
peste spada
carne de rechin
halibut ( asta tzi l-am scris in engleza ca nu-l stiu in romaneste)/ Heilbutt in germana

Mersi! Mai nici nu stiu ce sa mai zic, dieteticiana a subliniat sa ii dam cat mai mult peste si nu a specificat nimic de specii, dar o sa ma mai uit odata pe foile de la ea, poate nu am observat eu.
  • Author

inca o data descoperim ca fiecare dr e cu parerile lui , cine naiba stie care are dreptate????

La noi scrie si prin catzi...in schimb , pe net , parerile sunt impartzite. Desi doctorii spun ca ar putea crea alergii , unii au risct si nu s-a intaplat nimic.

Depinde cat esti dispusa sa risti.

Si Daniella i-a dat fetei peste ( dar nu ton , salau , parca) si n-are nimic.

Cumnata-mea , la primul copil n-a ascultat de dr si i-a dat la bebe capsuni crude si mai nush ce...mai tarziu a aflat ca are o alergie la nush ce microorganisme care se gasesc in asternuturile de pat si apoi....astma alergica. Acum isi tot pune intrebarea: daca EA a cauzat asta?

Inteleg ce soui. Si eu ma intreb ce am mancat in sarcina, daca nu cumva eu l-am ajutat sa devina alergic... :)

Oricum e cert, ton nu o sa ii mai dau!

Peste i-am mai dat odata pana acum, niste somon - putin fiind prima oara. Eram pregatita sa-i mai dau, acum stau pe ganduri.

Plasmon si toate firmele italienesti fac bocanele cu toate felurile de peste de la 4-6 luni: orata, spigola, somon etc. Si borcanele cu prosciuto cotto si cu miel si cu iepure ...

Eu i-am dat peste, dar cantitati foarte foarte mici, mai mult sa guste. I-am dat si calamar si crevete, dar cantitatile erau cat un varf de lingurita si captura extrem de proaspata, mancata in port ...

Aici zice doar peste alb (deci nu somon si nu ton rosu) si doar dupa 1 an. De peste era interzis consumul mare (mai ales de ton) si in timpul sarcinii, pentru acelasi motiv de care spune Mutti: continutul in mercur.

Doar DD stie...eu am 2 dr una da voie, alta nu la peste ... :thumleft: