Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prajitura radiera

Featured Replies

Mi-am salvat mai de mult reteta, dar mi-e groaza sa ma apuc de ea. asa ca am si eu o intrebare: a incercat-o cineva?cum e?

Asa arata:

untitled.bmp

Ingrediente pentru prajitura radiera

6 oua (separate 3 cu 3, iairasi 3 galbenusuri si 3 albusuri x 2 ori), 17 linguri de zahar pudra, 3 plicuri de zahar vanilat, 4 plicuri de gelatina, 2 linguri de cacao, 200 ml de sirop de zmeura sau jell-o de zmeura, 400 ml frisca lichida (se poate si putin mai multa).

Cum se face stratul galben

3 albusuri se bat spuma

3 galbenusuri, 5 linguri zahar pudra, 1 pachet de zahar vanilat se freaca pana se obtine o crema albicioasa

Topim 1 plic de gelatina in 150ml apa fierbinte.

Se incorporeaza apa cu gelatina peste galbenusuri, apoi se adauga si albusurile

Se toarna intr-o forma de 23x35cm (poate fi si mai mica sau de ce nu? rotunda) si se da la rece pentru 30 de minute (sau la congelator pentru 15 minute)

Cum se face stratul maron

Acelasi procedeu ca la stratul galben, insa cu galbenusurile amestecam si cacaoa

Se lasa putin la racorit apoi se toarna peste crema galbena si iar se da la rece pentru 30 de minute

Cum se face stratul alb

400 ml frisca lichida se bat cu 7 linguri de zahar pudra si cu un pachet de zahar vanilat

Aceeasi figura cu dizolvarea gelatinei

Se incorporeaza gelatina in frisca

Se toarna peste stratul maron si se da la rece pentru timpul indicat mai sus

Cum se face stratul roz

200 ml de sirop de zmeura se toarna peste al 4-lea plic de gelatina si se toarna peste stratul alb apoi se da la rece... si ne mai odihnim si noi.

• Author
Si mie mi-a placut, dar nu stiu cum e ca e fara blat. Mai asteptam poate totusi cineva ne spune cum e.
Arata de milioane, as incerca-o dar tare rau ma tem ca nu ma pot abtine :rolleyes:

vai ce frumoasa este!!! de efect.

depinde ce te intereseaza mai mult, aspectul sau gustul? daca e doar aspectul atunci eu as aduce ceva modificari la reteta, la primele 2 straturi:

- stratul galben ar fi blat. l-as folosi pe cel cu cocos al Mayei

- stratul maron ar fi mouse de cioco (ganache + frisca + gelatina)

restul ca in reteta originala.

in aceasta combinatie garantez gustul delicios. cioco + frisca + zmeura e mmmmmmmm https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif

Mie mi se pare ff multa gelatina pentru crema galbena si cea maro. Un pliculet de 10 gr e pentru 500 ml lichid. Ori 3 oua fierte pe abur sunt si mai putin de 500 ml si deja destul de inchegate.

200 ml de zmeura iar cu 1 plic gelatina mi se pare mult.

Cantitatile sunt pt o tava mai mica de 25x35 ca abia as spoi tava, nu as avea de straturi asa generoase.

Si inca un amanunt...pliculetul de gelatina trebuie intai hidratat in apa rece si abia apoi pusa in apa calda dar nu fierbinte. Cel putin nu gelatina Dr. Oetker care e pe la noi.

Zic si eu ca Boni, un strat mic de blat si unul de mousse de ciocolata si deja ii imbunatatesti gustul 50 % .

Eu n-as lua-o ad litteram la faza "radiera" ca totusi vreau sa o si mananc, nu doar sa ma uit la ea :lol: . La cata gelatina are cred ca aproape ar ricosa in perete de tare ce e.

Nu vreau sa fiu carcotasa dar cred ca trebuie un pic modificata ca sa fie si gustoasa :rolleyes: .

• Author

Ramo, si mie imi place cum arata. Marti e ziua sotului (face 30 de ani) si deja am comanda de la el pentru milch-schnite si minieclere. As fi vrut sa o fac si pe asta, dar am numai experiente neplacute in ceea ce priveste retete noi facute de sarbatori (atunci cand fac mai multe feluri). Cand vreau sa incerc o praji noua de obicei o incerc sa vedem cum e, cat timp imi ia etc. Dar acum chiar nu am timp sa o incerc.

Boni, vorba sotului: intai trebuie sa arate bine o praji/tort ca sa starnesti curiozitatea celui care o vede si sa vrea sa o guste, dar trebuie sa fie si buna, ca altfel nu mai ia si a 2-a felie. Asa ca eu consider ca trebuie sa fie si frumoasa si buna.

Snej, multumesc pentru pareri. Si eu as face un strat subtire de blat. In ceea ce priveste gelatina nu stiu ce sa zic. Eu am patit-o de vreo 2 ori cu creme care curgeau si de atunci tot timpul maresc usor cantitatea de gelatina (dar in limita bunului simt :toothy9; ). Sa vedem daca ma incumet totusi sa o incerc cu mici modificari, asa cum ziceati si voi.

punticu mie imi place tare cum arata, cel putin ideea de baza. asa ca am pus-o pe lista pentru ziua copilei mele, peste vre-o cateva saptamani. daca nu o faci tu pana atunci am sa ma straduiesc sa o pozez eu :toothy9;

snej eu am inteles ca ouale (galbenusele) raman crude. de aceea am si renuntat imediat la stratul galben si am propus inlocuirea cu blat.

punticu mie imi place tare cum arata, cel putin ideea de baza. asa ca am pus-o pe lista pentru ziua copilei mele, peste vre-o cateva saptamani. daca nu o faci tu pana atunci am sa ma straduiesc sa o pozez eu :toothy9;

snej eu am inteles ca ouale (galbenusele) raman crude. de aceea am si renuntat imediat la stratul galben si am propus inlocuirea cu blat.

Ai dreptate Boni, nu stiu unde vazusem eu fiert pe aburi. Daca e crud cu atat mai mult sunt tentata sa-l inlocuiesc.

Ramo, si mie imi place cum arata. Marti e ziua sotului (face 30 de ani) si deja am comanda de la el pentru milch-schnite si minieclere. As fi vrut sa o fac si pe asta, dar am numai experiente neplacute in ceea ce priveste retete noi facute de sarbatori (atunci cand fac mai multe feluri). Cand vreau sa incerc o praji noua de obicei o incerc sa vedem cum e, cat timp imi ia etc. Dar acum chiar nu am timp sa o incerc.

Boni, vorba sotului: intai trebuie sa arate bine o praji/tort ca sa starnesti curiozitatea celui care o vede si sa vrea sa o guste, dar trebuie sa fie si buna, ca altfel nu mai ia si a 2-a felie. Asa ca eu consider ca trebuie sa fie si frumoasa si buna.

Snej, multumesc pentru pareri. Si eu as face un strat subtire de blat. In ceea ce priveste gelatina nu stiu ce sa zic. Eu am patit-o de vreo 2 ori cu creme care curgeau si de atunci tot timpul maresc usor cantitatea de gelatina (dar in limita bunului simt :lol: ). Sa vedem daca ma incumet totusi sa o incerc cu mici modificari, asa cum ziceati si voi.

Gelatina are cateva chestiute mici pe care trebuie sa le respecti. Daca te tii de ele nu o sa ai treaba cu nicio crema. Am deja ceva experienta de lucrat cu ea si nu-mi mai e frica de creme care sa curga. Vorbesc de gelatina granule Dr Oetker si de cea folii care nu stiu sa-ti spun exact ce firma e. Daca mai dau de ele iti spun. Sunt mai usor de folosit dar sunt dublu ca pret si le si gasesc rar.

Daca ai probleme cu gelatina te ajut cu explicatii cu placere. :toothy9;

• Author

Snej, multumesc pentru pareri. Si eu as face un strat subtire de blat. In ceea ce priveste gelatina nu stiu ce sa zic. Eu am patit-o de vreo 2 ori cu creme care curgeau si de atunci tot timpul maresc usor cantitatea de gelatina (dar in limita bunului simt :lol: ). Sa vedem daca ma incumet totusi sa o incerc cu mici modificari, asa cum ziceati si voi.

Gelatina are cateva chestiute mici pe care trebuie sa le respecti. Daca te tii de ele nu o sa ai treaba cu nicio crema. Am deja ceva experienta de lucrat cu ea si nu-mi mai e frica de creme care sa curga. Vorbesc de gelatina granule Dr Oetker si de cea folii care nu stiu sa-ti spun exact ce firma e. Daca mai dau de ele iti spun. Sunt mai usor de folosit dar sunt dublu ca pret si le si gasesc rar.

Daca ai probleme cu gelatina te ajut cu explicatii cu placere. :toothy9;

Am luat eu din alea folii si sunt tot de la Dr. Oetker (sau a aparut si la ei). Dar nu am apucat sa le folosesc. In ceea ce priveste lamuriri cu privire la gelatina, nu strica niste explicatii zic eu, nu numai pentru mine, ci si pentru cei/cele care sunt la inceput ca si mine.

Spun pe liniute cum fac eu, sa fie mai simplu de inteles si ma refer la gelatina granule Dr Oetker la pliculet de 10 grame:

- un pliculet de gelatina il hidratez in 3-4 linguri de apa rece - timp de 5 min (mi se intampla sa stea si mai mult si n-are nimic)

- gelatina hidratata - 1) o amestec in compozitia calda (daca lucrez cu o crema facuta pe foc) si atunci doar cand compozitia e calda, NU fierbinte! pentru ca temperatura inalta distruge gelatina

- 2) o topesc si o pun intr-o crema rece. De exemplu daca o pun in iaurt rece: peste gelatina hidratata pun 5 linguri de iaurt si incalzesc pe baie de apa sau pe foc direct dar am grija sa nu o infierbant. Doar calda! Apoi torn totul peste restul de iaurt care e indicat sa fie la temperatura camerei.

- Daca torni gelatina topita intr-o compozitie rece (iaurt de la frigider - dau exemplu) o sa o vezi cum se intareste fasiute si nu apuca sa se amestece bine cu toata compozitia. Teoretic tu ai pus gelatina in crema...practic crema ta o sa curga. Pentru ca nu a fost amestecata cum trebuie.

- Daca in crema ai piure de ananas praspat sau de kiwi (asta a fost unul din primele mele esecuri) gelatina nu o sa te ajute pentru ca fructele au o enzima ce distruge gelatina. Cu fructele astea din compot e ok, doar proaspete nu sunt indicate. Alte fructe n-am incercat si nu stiu ce sa spun.

- Un plic acopera 500 ml lichid si atunci e bine sa faci un calcul al ingredientelor intr-o crema ca sa pui cantitatea optima de gelatina. Nu are rost sa pui 2 pliculete unde poti pune linistita doar 1. De ex daca e crema din : 400 ml iaurt (care oricum e un pic mai gros decat laptele), 250 ml frishca batuta bine, 100 gr zahar, se poate pune un singur plic de gelatina si crema o sa stea foarte bine. In fond ea trebuie sa intareasca doar iaurtul si prea putin din frisca ce oricum e batuta bine si e tare.

Cred ca am explicat prea in detaliu si m-am lungit dar sper macar ca m-am facut cat de cat inteleasa, ca nu prea am stofa de profesor :toothy9;

Nu e greu deloc de folosit gelatina dar trebuie avut un pic de grija.

• Author

Spun pe liniute cum fac eu, sa fie mai simplu de inteles si ma refer la gelatina granule Dr Oetker la pliculet de 10 grame:

- un pliculet de gelatina il hidratez in 3-4 linguri de apa rece - timp de 5 min (mi se intampla sa stea si mai mult si n-are nimic)

- gelatina hidratata - 1) o amestec in compozitia calda (daca lucrez cu o crema facuta pe foc) si atunci doar cand compozitia e calda, NU fierbinte! pentru ca temperatura inalta distruge gelatina

- 2) o topesc si o pun intr-o crema rece. De exemplu daca o pun in iaurt rece: peste gelatina hidratata pun 5 linguri de iaurt si incalzesc pe baie de apa sau pe foc direct dar am grija sa nu o infierbant. Doar calda! Apoi torn totul peste restul de iaurt care e indicat sa fie la temperatura camerei.

- Daca torni gelatina topita intr-o compozitie rece (iaurt de la frigider - dau exemplu) o sa o vezi cum se intareste fasiute si nu apuca sa se amestece bine cu toata compozitia. Teoretic tu ai pus gelatina in crema...practic crema ta o sa curga. Pentru ca nu a fost amestecata cum trebuie.

- Daca in crema ai piure de ananas praspat sau de kiwi (asta a fost unul din primele mele esecuri) gelatina nu o sa te ajute pentru ca fructele au o enzima ce distruge gelatina. Cu fructele astea din compot e ok, doar proaspete nu sunt indicate. Alte fructe n-am incercat si nu stiu ce sa spun.

- Un plic acopera 500 ml lichid si atunci e bine sa faci un calcul al ingredientelor intr-o crema ca sa pui cantitatea optima de gelatina. Nu are rost sa pui 2 pliculete unde poti pune linistita doar 1. De ex daca e crema din : 400 ml iaurt (care oricum e un pic mai gros decat laptele), 250 ml frishca batuta bine, 100 gr zahar, se poate pune un singur plic de gelatina si crema o sa stea foarte bine. In fond ea trebuie sa intareasca doar iaurtul si prea putin din frisca ce oricum e batuta bine si e tare.

Cred ca am explicat prea in detaliu si m-am lungit dar sper macar ca m-am facut cat de cat inteleasa, ca nu prea am stofa de profesor :tongue3:

Nu e greu deloc de folosit gelatina dar trebuie avut un pic de grija.

Multumim pentru explicatii!!! daca mai apare ceva te bazaim! :rolleyes:

Cate greseli aiurea am facut la inceput cu ea... imi vine sa rad :tongue3: .

La prima crema cu gelatina nu m-am obosit sa citesc ce scrie pe plic. Auzisem ca pun gelatina in crema calda. Zis si facut! Am pus 2 pliculete de gelatina sa fiu eu sigura.... Am aruncat ciulamaua care se incapatana sa nu se adune si plina de draci am citit eticheta de pe pliculet. Dar si atunci am citit din doi in doi ca tot am facut greseli.

Am incercat sa fac mousse de kiwi si cred ca am pus 3 gelatine si nu mi s-a intarit absolut deloc. Pe plic scrie clar ca la fructele astea nu se poate folosi. Doar daca as fi citit mai bine eticheta!

Apoi am pus gelatina calda in ceva crema care imi statuse pana atunci in frigider, se adunase toata pe acolo prin crema si era de nefolosit. Eram la inceput si nu mi-am dat seama ca puteam sa mut totul intr-o oala si sa incalzesc pe foc ca sa se topeasca inca o data gelatina.

Am pus gelatina hidratata intr-o crema pe care numai ce o luasem de pe foc. Am stricat si crema aia :rolleyes: .

Si eu am vazut de mult timp prajitura,dar i-am dat pas datorita galbenusurilor crude si cantitatii mari de gelatina.

Am vazut-o facuta de o fata pe forumul respectiv,cu modificari,adica galbenusurile pe aburi si gelatina mai putina,si credeti-ma,nu arata deloc cu cea originala;culorile erau mult mai sterse si straturile moi.

Cred ca titlul "radiera" zice fff clar cum trebuie sa fie straturile:guma si nicidecum crema,cum am vrea noi.

Ce tare!!! Eu nici nu am citit reteta, dar acuma ca v-am tot citit m-ati facut curioasa ... ii ciudata rau intr-adevar dar tot as gusta o data daca as avea ocazia, prea arata bine.

Mi-am salvat poza ca arata super, desi reteta asa cum e parca.... nu e pe gustul meu! Prea mult crud! :lol:

Ca tot e vorba de gelatine... eu de Craciun am incercat o reteta nou. In mare... era vorba de 2 foi (seamana cu negresa) intre care se pune crema de vanilie impartita in 2 iar intre creme, jeleu de visine! POza arata extraordinar, combinatia foarte pe gustul meu dar.... aluneca! Jeleul aluneca de pe crema de vanilie! Mi-am adus aminte vazind prajitura asta radiera! As face-o doar cu modificarile spuse de voi dar... oare jeleul nu .. aluneca? :(( Daca stiti ceva .. spuneti si mie cum sa nu alunece! :D

Am făcut-o eu azi. Adineauri am şi tăiat câteva bucăţele şi am mâncat . Arată super spectaculos, cum arată şi poza. Gustul este aproximativ cel al unei budinci din cele de la plic. Mie mi-a plăcut foarte mult, puteţi să mă certaţi cât vreţi :(( Mie-mi plac budincile...

Probabil că , dacă se înlocuiesc primele 2 straturi, ar fi şi mai bună, dar cred că ideea iniţială a fost a unui desert care nu necesită cuptor- ceva de vară, răcoritor.

Voi, faceţi cum vreţi, dar eu o să o refac, pentru că e uşor de făcut şi iese bine( până şi mie :lol: ). N-am baterii în aparat, am pus la încărcat nişte acumulatori mai vechi, dacă reuşesc, pun azi o poză, dacă nu, mâine).

Hopa, am ceva baterii prin maşinuţele lui Mihai. :lol: Ia uitaţi rapid poze,lumina care este la ora asta,făcute pe grabă, dar măcar vi le arăt acum.

post-508-12945129092637_thumb.jpg

post-508-1294512921193_thumb.jpg

• Author
Koral, arata super bine! Ai facut exact reteta? Sau ai mai modificat-o? Si sus ce jeleu ai pus?

Nu am modificat reteta, dar deasupra am pus un suc de fructe de padure acidulat,din comert,nu spun firma, ca n-am avut sirop si mi-era lene sa merg la supermarket sa iau.De aceea cred ca a iesit mai rozaliu.Cred ca ar fi mers si ca tort.Am folosit exact 4 plicuri de gelatina granule de la dr. stii tu care, si consistenta este cremoasa, nici prea moale, dar nici gumata.Poate in stratul de frisca ar fi mers chiar si niste fructe din compot, voi experimenta data viitoare.

A si tava a avut 25/35, cu ultimul strat a fost rasa.

• Author
Dar primul sau ultimul (cum vrei sa-i spui) strat e destul de tare cat sa poti apuca de ea? Sau trebuie cu paleta?
Cu paleta- nu o poti lua in mana si sa musti din ea, decat greu... noi am pus in farfurioara cate 2 bucatele si am mancat cu lingurita. De aceea ziceam ca ar merge ca tort.E ca o budinca, sau ca panna cotta, trebuie mancata cu lingurita.

E foarte frumoasa, te felicit si aici pentru reusita. Ma gandesc ca as arunca doua trei zmeure :drool: pe farfurioara si as avea un tort foarte frumos pt vara. Eh! si daca fac cantitate mai mica= gelatina mai putina :pupic:

Am sa o fac, si stratul de jeleu il pot face din ce fruct am,pare foooarte de efect, si mie imi plac budincile, charlottele....