Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coliva pentru cei pribegi

Featured Replies

Multumesc dragilor pentru aprecieri. :notworthy:

Profanele astea de M&M-uri,au format o cruce si s-au sacralizat !

Sa nu zic sacrificat pe altarul colivei. :hungry:

Shefoole , multzam de retzept. N-am facut in viata mea coliva , dar acum ma incumet. Al meu o sa-ti multzumeasca sigur :salut:
Shefu' ce facusi aici??? :( Imi ploua-n gat cand ma uit la poze si citesc ce si cum..... :D Poate fac si eu cand ajung acasa. Mai variem - noi facem grau fiert peste care punem miere cu albine, nuci, mac si rom la greu. :laughing7:
[align=center]eu am facut-o!

s-a legat la fel,de gust ce sa mai zic... :D ,grozava

eu nu te contrazic Boni, dar pt mine fu ok!

am facut-o asa cum obisnuiam sa o duc la biserica...strat de biscuiti, zahar pudra...si scuzati sablonul facut la repezeala pt presentation :(

am pus lamiie , rom si o multime de nuci si alune tocate...o nebunie! :D

fetelor daca sunteti departe si gasiti doar pearl barley...io zic ca merge sa va faceti pofta :D

shefoo :D[/align]

Vaiiii...... ce-mi facusi?????? Arata super coliva!!!!!!! :( Mi-e cam pofta, sincera sa fiu! :D

Asta e prima mea coliva facuta de "ziua mortilor ". :roll:

Eu nu sun superstitioasa,dar am asteptat o ocazie sa o fac.

Sa nu ma boscorodeasca babele.

Am pus bomboane M&M ..... un fusion. :(

Piscotel, e superba coliva! :D

• 3 weeks later...

[color=#800080]Am facut si eu coliva.

Pozele nu sunt foarte reusite ca eram in graba mare.

Dupa cum spunea si Seful,cocosul este o varianta foarte buna daca nu vrei sa se umezeasca zaharul.

Sectiune...n-am =)) [/color]156_94d437f2d79929313f452abc4fe58c4d_thumb.jpg156_a23d5c91b9b193884ed787cbba7268e9_thumb.jpg

156_7a52394aacd3b1b50a06bbc370e39e10_thumb.jpg

Doamne cred ca sunt singura de pe lume care nu a mancat never coliva. Aici unde stau eu nu se face. Am auzit ca in alte parti e populara la pomeni pe aici nu. Deci ziceti ca e buna ? :angry: Poate ma incumet si eu. Sa vedem. Mai testam terenul. Daca am o aversiune fata de nuca pot sa o fac si fara? Va fi coliva sau un surogat?

[color=#800080]Gloxi,la noi coliva nu e populara,e indispensabila .

Nu poti face pomana sau parastas fara coliva.

Un preot mi-a explicat insemnatatea colivei la crestini ortodoxi dar nu retin exact asa ca am cautat pe net ceva cat mai aproape de explicatiile lui :

[/color]

Coliva facuta din grau fiert, indulcit cu miere sau zahar, inchipuie insusi trupul mortului, deoarece hrana principala a trupului omenesc e graul. Ea este totodata o expresie materiala a credintei noastre in nemurire si inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Domnul Insusi le-a infatisat ca simboluri ale invierii trupurilor: " dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasca si sa aduca roada, trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune " (I Corinteni 15,36). Dulciurile si ingredientele care intra in compozitia colivei reprezinta virtutiile sfintilor sau ale raposatilor pomeniti, ori dulceata vietii celei vesnice, pe care nadajduim ca a dobandit-o mortul

• Author
Doamne cred ca sunt singura de pe lume care nu a mancat never coliva. Aici unde stau eu nu se face. Am auzit ca in alte parti e populara la pomeni pe aici nu. Deci ziceti ca e buna ? ;)

:lol: Hai ca m-a pufnit rasul :lol:

Poate ma incumet si eu. Sa vedem. Mai testam terenul. Daca am o aversiune fata de nuca pot sa o fac si fara? Va fi coliva sau un surogat?

Poti sa incerci si fara nuca, care-i treaba? Nu-i marca inregistrata.

Nuca de cocos si turta dulce data pe razatoare, sau doar biscuiti sfaramati. (asta peste graul/arpacasul fiert racit amestecat cu zahar si /sau miere, arome, coaja rasa de citrice, rom si ce s-a mai scris pe aici.

Fa putina de inceput dintr-un sfert de kg de arpacas (Dar facem pariu :twisted: ca te oftici ca nu l-ai pus pe tot?)

Ieri seara am primit de la o vecina o portie de coliva.

De firma. :lol:

Firmele funebre care se ocupa de pomeni, etc. pot sa faca la comanda si coliva.

Intr-un bolut de o portie am gasit 4 arahide prajite, cativa fulgi de migdale si mai multe bucatele de ciocolata. Si stiti ceva? A fost interesanta per ansamblu si chiar buna la gust.

@ mona:

Am chemat-o pe Dumneaei sa-i arat prezentarea in forma de cruce.

Am retinut idea :lol: (noua pentru mine)

• Author
Firma care face si coliva??? :o Se face bizniss in Ro si cu coliva? :D

Cu ce nu se face? :)

Offtopic:

In anii Ciuruitului se vindeau - ce-i drept cu la preturi foarte mici - si becuri si neonuri arse (Am vazut la talcioc, am intrebat si am primit solutia, confirmata si din alta sursa. Vezi mai jos*)

Citind ieri pe aici mi s-a deschis glanda :) pentru o coliva vesela, :D nelegata de evenimente funebre.

In drum spre casa, am cumparat azi arpacas si bautura marinarului. :)

Va rog sa ma credeti ca din momentul in care am intrat in casa pana acum cand graul e gata fiert si lasat sa "infloreasca" a trecut exact o ora si jumatate, inclusiv curatarea aragazului caci m-am luat cu internetul si mi-a dat in foc :D

Pana diseara se raceste in tihna si apoi il mai framantam o leaca cu nuci, zahar si miroase si avem ce duce si la servici maine.

* Era sa uit de :D :)

Cu becurile arse unii schimbau pe la servici becurile bune pe care le luau acasa. Daca ieseau la numaratoare, nu se mai pune problema furtului din avutul obstesc.

Firma care face si coliva??? :D Se face bizniss in Ro si cu coliva? :D

Da sunt astfel de firme care fac absolut totul. Cand am avut noi nevoie chiar ne-a prins bine, au facut si pachetele, tot, asta tinand cont ca era vara, 40 grade Celsius si nu putea nimeni sa stea sa se coaca in bucatarie.

Scuzati de Off topic!!!! :lol:

Maestre, ce bunatate o fi iesit acolo...., crede-ma pe cuvant ca am inghitit in sec.

sa fiti sanatosi, sa traiti si sa-i pomeniti!

dark angel

cum se numeste graul? :D

ca as manca si eu coliva :oops:

drept ca as face si eu...e atat de simplu de facut...! :floare:

uite Angel,am facut o poza :D

si eu :D pe u!

http://i774.photobucket.com/albums/yy22/nicoleta_a/SDC16088.jpg

pus in tocanite , leaga tare bine sosul , nemaifiind nevoie de faina.si chiar e gustos...

Nico scumpa,am si eu o intrebare,cat timp sa fierb pearl barley?Vreau sa fac si eu coliva,ca mi-e pofta,dupa ce am vazut ca ai facut si tu cu pearl barley si a iesit super.Aici am mai facut in Malta,dar imi aduceam din tara.

Cristina, ti-am raspuns la mp aseara, sper ca l-ai primit....

da un semn, e totul k? :headbang:

Cristina, ti-am raspuns la mp aseara, sper ca l-ai primit....

da un semn, e totul k? :)

Sar'mana :hungry:

Primit,executat si acum savurez. :lol: Gust minunat,mi-era dor de coliva.Din pacate,al meu sot(maltez fiind),s-a strambat urat in farfurie,a mirosit si a mers din camera.Fetita,a mancat numai grau fiert simplu,asa ca va trebui sa mananc singura toata oala de coliva :) Cu siguranta o voi mai face-o.

Mamadeus,multumesc mult pt reteta :headbang:

263_310ac918de6e328f164ff83806e708c1_thumb.jpg

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • Author

cu multa nuca

Parca a fost si Pomenire mortilor, nespa?

Vin Pastile cu alte mancaruri specifice, dar cat de curand recidivez.

Cum spunea un personagiu de-a lui Nea Iancu:

Virtus romana recidiva! :floare:

• 10 months later...

Am facut si eu coliva pentru prima oara in viata mea :occasion14: . O incercare, de fapt, sa vad cum iese. Eu zic ca a iesit, oricum mai am timp vreo 3 saptamani sa ma perfectionez.

Multumiri, Maestre, pentru reteta!

eu nu am facut niciodata coliva, ma ocup doar cu degustatul...si degust de cate ori am ocazia pentru ca ador coliva. In schimb sunt foarte pretentioasa. Cand se face pomenire la noi la biserica, am clientii mei :floare: . Sunt doar 2-3 femei care fac o coliva excelenta (dupa gustul meu) si o mananc cu placere. Mama face coliva dupa alta tehnica, fierbe pana apare amidonul, cam 20 min, arunca apa, fierbe din nou, iar arunca apa, asta de 3 ori. La sfarsit pune apa si zahar si fierbe pana se leaga ca la gem. Acopera si a doua zi adauga restul: nucile, biscuitii, romul si coaja de lamaie.
  • 1 year later...
  • Author

Au trecut 3 ani de cand Tusica Anicuta :) - matusa sotiei - nu mai este printre noi.

[center].

post-168-13488902994564_thumb.jpg

.[/center]

O pomenim cu cea mai mare dragoste si caldura.

Adevărat, adevărat vă spun că dacă grăuntele de grâu care a căzut pe pământ nu moare, rămâne singur; dar dacă moare, aduce mult rod. Ioan 12:24

Dumnezeu sa-i faca parte de odihna vesnica!

Cu dansa copiii nostri s-au bucurat de o bunica in plus.

Ca in fiecare an, i-am pregatit si acum merinde de drum.

Ieri seara am fiert doua kilograme de arpacas, azi noapte - cum nu prea am somn - l-am amestecat dupa ce s-a racit cu zaharul si nuca.

Astept sa se trezeasca sotia ca sa mai negociem un pic la arome.

Si nu uitati:

Coliva este un desert fabulos si independent de traditiile romanesti.

Si iata ce am citit interesant pe Wikipedia. Trebuie sa incerc.

Sometimes koliva is made with rice or barley instead of wheat. This custom began as a practical response to a famine that occurred in Soviet Russia, when the faithful did not have wheat available for koliva, so they used rice instead. Some communities continue to use rice for their koliva to this day. In the Japanese Orthodox Church where rice is mainly eaten, koliva is commonly made from rice sweetened with sugar and decorated with raisins, without reference to famine.