February 23, 201115 yr comment_78643 Samosa E cel mai popular snack in India, iar eu l-am descoperit acum cateva luni. Varianta pe care v-o propun are cartofi, mazare si ardei gras si sunt ideali si pentru post. pentru aluat: 450 g faina, 1 lingurita sare, 4 linguri ulei, 180-200 ml apa calda.Se amesteca faina cu sarea, se adauga uleiul si se amesteca pana devine nisipos. Dupa ce aluatul devine nisipos se adauga incet apa pana se obtine un aluat elastic. eu am uitat sa le amestec separat si am pus direct apa peste ulei. Se pune la frigider 15 min sau pana faceti umplutura. pentru umplutura: 300 g cartofi taiati i cuburi mici, 80 g mazare, 1 lingurita seminte cumin, 2 lg ulei, ½ ceapa taiata fin, un praf de curcuma, ½ lingurita garam masala, 1 ardei verde taiat fin, 3 cm ghimbir taiat fin, 2 linguri suc de lamaie, 2 linguri patrunjel verde taiat fin (sau daca preferati, coriandru; eu nu stiu de ce nu pot sa-l sufar). Se fierb cartofii in apa pana se inmoaie. Se fierbe mazarea. Se caleste ceapa impreuna cu semintele de cumin. Se adauga curcuma si garam masala, se lasa 2 min pe foc si apoi se adauga cartofii taiati bucatele mici, ardeii, mazarea si ghimbir si se tine 1 min pe foc amestecand continuu. Se adauga zeama de lamaie, sarea, patrunjelul, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se intinde aluatul pana are o grosime de 3 mm si se decupeaza cercuri mari care se umplu cu amestecul de cartofi. Se umezesc marginile si se inchide cercul, presand cu furculita pe margini pentru a le lipi bine. Se prajesc in ulei bine incins. Report
February 23, 201115 yr comment_78663 Mmmmm, arata tare bine. Se consuma cumva cu un sos? Poate inmuiati intr-un blue cheese dip, yamiii.... Report
February 23, 201115 yr Author comment_78673 Da, creaza depententa, ca semintele mananci si nu te mai opresti. Noi le mancam simple, fara sos, dar cu siguranta merge si cu sos. Eu le-as vedea cu un sos rosu (nu ma intreba de ce, eu functionez pe baza de culori si arome ). acum imi dau seama ca ar fi trebuit sa pun reteta asta la retete din bucatariile lumii. Report
February 25, 201115 yr comment_78980 pot fi asociate cu succes (cel putin pentru gustul meu) cu sosul indian raita (cu castraveti sau mar l-am preparat noi) Report
February 25, 201115 yr Author comment_78996 da, cum de am uitat Merg excelent cu raita (cu mar nu am mancat niciodata, cum se face?) Report
February 25, 201115 yr comment_79017 da, cum de am uitat Merg excelent cu raita (cu mar nu am mancat niciodata, cum se face?) in loc de castraveti se pune mar rassau portocala curatata de coaja si pielite si taiata bucatele mici, se adauga cumin - seminte prajite sau praf de cumin cantitatile se ajusteaza dupa gustul fiecaruia Report
June 22, 201115 yr Author comment_93761 am facut din nou samosa.dar de data asta am trisat am folosit foi filo...in umplutura de data asta am pus si ardei verde. Report
June 23, 201115 yr comment_93770 acum imi dau seama ca ar fi trebuit sa pun reteta asta la retete din bucatariile lumii. n-o vazusem pina acumam mutat-o Report
June 23, 201115 yr comment_93793 Inca o bunatate internationala.Care nu trebuie ratata .Eu le-as manca fara sos.Doar cu o bere...receeee...https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif Da,da stiu ca o sa spuneti ca nu pot fara alcohoale .https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif Report
June 23, 201115 yr Author comment_93824 acum imi dau seama ca ar fi trebuit sa pun reteta asta la retete din bucatariile lumii. n-o vazusem pina acumam mutat-o mersi adriana. Se pare ca numai aiurea deschid topice Report
August 17, 201115 yr comment_100378 Imi puteti da ceva idei de alte umpluturi? Ma gandisem la ceva spanac cu mozzarella sau ragu. Aveti alte idei? Multumesc mult! Report
August 17, 201115 yr comment_100383 am facut din nou samosa.dar de data asta am trisat am folosit foi filo...in umplutura de data asta am pus si ardei verde.Am vazut scurtatura asta cu foi filo la o emisune culinara acum trei zile.Si mai stiti ceva? Le cocea in cuptor pentru o versiune mai dietetica. Nimic mu mai sta intre mine si samosa, decat achizitionarea foilor. Impachetarea din fasii lungi dreptunghiulare indoite la 45 de grade - cum am vazut ca a procedat si Aura - care asigura etanseitata perfecta umpluturii m-a facut sa ma bucur ca un copil. Repede am taiat o foaie de hartie sa vad care e ratia dintre lungime si .. scurtime O scriu si aici, sa stiu unde sa ma uit, caci memoria e cea cu care uitam: 3 : 1 si se impatureste de 5 ori. Report
August 17, 201115 yr comment_100385 Imi puteti da ceva idei de alte umpluturi? Ma gandisem la ceva spanac cu mozzarella sau ragu. Aveti alte idei? Multumesc mult!Carne din carnat crud extracondimentata, legume sotate , ciuperci cu cascaval, peste macinat, sau fulgi de ton, cubulete de vinete sotate cu usturoi, tofu marinat cu sos de soya, chilli, ginger, vin de orez... you name it. Report
August 17, 201115 yr Author comment_100395 am facut din nou samosa.dar de data asta am trisat am folosit foi filo...in umplutura de data asta am pus si ardei verde.Am vazut scurtatura asta cu foi filo la o emisune culinara acum trei zile.Si mai stiti ceva? Le cocea in cuptor pentru o versiune mai dietetica. Nimic mu mai sta intre mine si samosa, decat achizitionarea foilor. Impachetarea din fasii lungi dreptunghiulare indoite la 45 de grade - cum am vazut ca a procedat si Aura - care asigura etanseitata perfecta umpluturii m-a facut sa ma bucur ca un copil. Repede am taiat o foaie de hartie sa vad care e ratia dintre lungime si .. scurtime O scriu si aici, sa stiu unde sa ma uit, caci memoria e cea cu care uitam: 3 : 1 si se impatureste de 5 ori. Daca le fac cu foi filo, si eu le pun in cuptor. Dar daca fac aluatul acasa, le prajesc in ulei ca asa mi se par mai gustoase. Pentru data viitoare planific sa le fac cu naut si mazare. Cum spuneati, inauntru merge orice fel de umplutura, dar pentru mine nu ar mai fi samosa daca nu ar avea arome indiene, cumin, ginger, turmeric... Report
August 17, 201115 yr comment_100406 Carne din carnat crud extracondimentata, legume sotate , ciuperci cu cascaval, peste macinat, sau fulgi de ton, cubulete de vinete sotate cu usturoi, tofu marinat cu sos de soya, chilli, ginger, vin de orez... you name it. Pentru data viitoare planific sa le fac cu naut si mazare. Cum spuneati, inauntru merge orice fel de umplutura, dar pentru mine nu ar mai fi samosa daca nu ar avea arome indiene, cumin, ginger, turmeric... Va multumesc muuult de tot! Bune idei mai aveti! Report
October 29, 201213 yr comment_167939 Prea bun!!! Stiam de Samosa ca mancam cu placere la restaurantele indiene, dar nu am fost curioasa sa le fac pana cand ai venit tu cu reteta, multumesc inzecit Foarte usor de facut si fffff bune!! Te pup!! Report
October 29, 201213 yr Author comment_167953 Ce frumoase ti-au iesit!!! Ma bucur ca ti-au placut. Report
December 13, 201213 yr comment_174690 ce condimente ai pus? Editez ca am vazut dupa! Ca sa le infasori "autentic" tai cercul in doua si faci un cornet pe care il inchizi in forma de triunghi. eu le fac des dar le condimentez altfel. Report
December 13, 201213 yr Author comment_174718 ce condimente ai pus? Editez ca am vazut dupa! Ca sa le infasori "autentic" tai cercul in doua si faci un cornet pe care il inchizi in forma de triunghi. eu le fac des dar le condimentez altfel.Luanda, am vazut tehnica si pe youtube, dar mie nu mi-a iesit Asa ca le fac mai rapid, cum imi vine. Tu ce condimente folosesti? Report