Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Topic usturator - Urzica

Featured Replies

Inaugurez topicul acesta primavaratec cu

[center]Mancare de urzici cu orez si sos de rosii

(risotto alle ortiche alla marinara)[/center]

[center].

post-168-12999150323546_thumb.jpg

.[/center]

Ingrediente:

o straiţă de urzici

patru-cinci linguri de untdelmn de masline

o ceapa

un pahar de vin alb sec

o cana mare si mai bine de orez

patru linguri de pasta de rosii (rosiile ar fi potrivite, dar in sezonul urzicilor nu prea au gust)

o jumatate de capatana (da!) de usturoi

ceva sare

Mod de preparare:

Pui la fiert spre doi litri de apa. Speli urzicile in noua ape. Alte ape. Cand apa clocoteste rastorni urzicile grijite si stingi focul. Lasi sa se infuzeze doua-trei minute si le scoti cu spumiera intr-o sita. Nu arunci ceaiul de urzica! Il pui la cald.

Ceapa tocata o inabusi in uleiul de masline incins (sa se inmoaie, sa fie dulce dar sa nu aiba gust de prajeala), adaugi apoi orezul si-l lasi sa devina sticlos. Stingi cu vin si astepti sa se evapore alcoholul. Trage si bucataul o dusca. :blush: Adaugi urzicile mesteci de doua ori si tot adaugi cate un polonic din apa in care s-au infuzat urzicile. Se pune si pasta de rosi.

Zici ca nu se va fierbe bine? Asta e si ideea. Sa nu se faca flesca. Dorim si textura.

[center].

post-168-12999150999735_thumb.jpg

.[/center]

Tragi de pe foc si acoperi oala cu un servet de bucatarie sa dospeasca la cald, dar sa nu curga condens. Usturoiul se zdrobeste in mojar si se freaca cu sare de sa iasa alifie. Il rasturnam in ola (focul stins, bine?) si omogenizam.

Mai lasi cateva minute si mananci.

Si poate ma pomenesti.

[center].

post-168-1299915162729_thumb.jpg

.[/center]

• Author

de ce alla marinara?

alla marinara presupune sa aiba in el ceva vietuitoare marine :-*

M-am documentat un pic inainte de a scrie reteta, dar poate ca gresesc daca referintele nu au fost cele mai avizate.

Am citit ca sosul alla marinara nu are legatura cu fructele de mare cum gresit cred americanii si australienii desi e asociat cu acest tip de hrana in mod extensiv si in peninsula.

Ar fi la baza sosul de rosii al pescarilor napoletani saraci. Rosii, untdelemn, busuioc,(oregano, sau alte ierburi) sare, piper. Unii amintesc si de usturoi. I s-ar mai spune Salsa di pomodoro alla napoletana, salsa al pomodoro or "pummarola".

Salsa alla marinara e asociata - foarte adevarat - frecvent cu scoicile, cu ansoa si alte vietati marine insa sosul ar fi cel minimalist, simplissim si trebuie sa spun delicios.

Sunt sigur ca vei gasi raspunsul cel mai exact intre diversele opinii de pe internet si ne vei spune si noua.

Sunt sigur ca vei gasi raspunsul cel mai exact intre diversele opinii de pe internet si ne vei spune si noua.

Nu cred tot ce zice Internetul :-* Eu stiam ca marinara are peste in el, dar daca nu e asa o fi cum zici tu.

• Author

Non importa!

Ce-i mai rau e ca in Romania alla Marinaru' :scratch: :hungry: tot mai multi oameni se vor baza din lipsa de mijoace financiare pe hipermarketul de langa gard.

Daca ar fi doar spre beneficul sanatatii si al gustului...

[i][color=#0000FF]Buruiana lui Marţ, populara denumirea a urzicii, e un aliment fortifiant dupã lunga iarnã, leac pentru vindecarea bolilor. Prin calitãtile sale deosebite (prezenta perilor urticanti, rezistenta la frig si secetã, aparitia ei concomitent cu topirea zãpezii, valoarea practicã si terapeuticã) urzica a fost asemuitã cu iutele si puternicul zeu Marte.

Urzica este o plantã sacrã, mâncatã în anumite zile sau perioade ale primãverii: Dochia, Sãptãmâna Patimilor, Sâmbãta Pastelui si altele. Pentru a fi iuti si sãnãtosi de-a lungul anului, tinerii se sorcovesc cu frunze de urzicã în zilele de Sângiorz, Paste, Arminden. La fel procedeazã si feciorul îmbrãcat în crengute verzi, reprezentând zeul vegetatiei în ziua lui de celebrare, de 23 aprilie, care sorcoveste cu un smoc de urzici prinse în vârful unei prãjini pe cei adunati în jurul sãu. Local, prima mâncare a urzicilor era însofitã de o formulã magicã: „Atunci sã mã doarã în pântece, când va face femeia mânz si iapa copil!“

(dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri populare de peste an“[/color][/i]

In cartea mea scrie asa:

"alla marinara" = e un termen generic care indica de obicei prezenta, intr-o reteta, a sosului de rosii si a ierburilor mediterane, adica busuioc sau origano, sau si masline, capere si ansoa (ca in cazul pizzei desi sunt unii care sustin ca pizza alla marinara e facuta doar cu rosii, usturoi si origano). Lucrurile care sunt numite cel mai des "alla marinara" sunt pastele de tip spaghetti sau vermicelli, pestii sau baccala (asta tre sa fie codul cred). Dar, trebuie facuta distinctia de celalalt termen generic "alla pescatora" care presupune in schimb prezenta fructelor de mare. "alla marinara" e uneori folosit in meniurile restaurantelor ca traducerea termenului francez "marinière"

"marinière" = termen francez cunoscut astazi in toata lumea in domeniul restaurantelor pentru a indica celebra reteta de midii: moules marinière, care n-are nici o legatura cu termenul italian "alla marinara"

• Author

[center]Bors minimalist de urzici

(detoxifiant, revitalizant, vitmaninzant, dietetic, vegetarian, etc. Ah, da! Si gustos.)

.

post-168-13001860051549_thumb.jpg

.[/center]

Asa imi place mie sa-l pregatesc. Am citit multe retete, unele le-am si incercat. Am ramas la versiunea minimalista cu putine ingrediente si beneficii maxime pentru sanatate si papila gustativa:

Ingrediente:

Apa si bors in proportia de unu la unu sau, sau in doi la unu in favoarea apei, in functie de cat de acru va place sa mancati.

sare dupa gust

urzicute tinere si usturoi in cantitati egale :( :( :(

glumeam:

la 5 litri de zama cam o jumatate de capatana de usturoi si 10 gramajoare bune de urzici

[center].

post-168-13001860618556_thumb.jpg

.[/center]

Mod de preparare:

Punem la fiert borsul si apa. Ne ocupam de urzici. Si ele de noi.

Folositi un limbaj decent!

Nu dezarmam si cotinuam clatitul si alesul impuritatilor.

Daca borsul fierbe de cinci minute (se distrug fermentii) se rastoarna urzicile in oala. Din momentul in care a reinceput fierberea, eu mai las doar cinci, hai sapte minute. Uzicile raman mai "la dinte", isi pastreaza mai mult din proprietati si din aroma si au textura. Stingem focul si facem randuiala la locul de munca. Curatim usturoiul, il zdrobim si il pisam cu sarea pe care o consideram neceasara intr-un mojar (sau catronel) pana se face alifie. Nu ne grabim. Daca borsul e prea fierbinte se pierde enorm atat din aroma cat si din vitamine. Se ia un polonic de zama se toarna peste usturoiul chisat se transforma intr-un mujdei lungit si se omogenizeaza in oala.

Fertig, ready si gata. :D

Ne uitam la ceas. Nu au trecut mai mult de douazeci de minute.

Cand urzicile sunt culese pe zapada si sunt in frageda pruncie, zeama in care au fiert are o frumoasa culoare movulie data de tulipinile fragede. Am turnat in canita sa va si arat.

[center].

post-168-13001861258388_thumb.jpg

.[/center]

Se serveste cu mamaliga.

Eu nu sunt fundamentalist. Fiecare poate sa adapteze o reteta dupa gustul propriu.

Retele citite pot contine:

- o ceapa dunstuita - da, sunt de acord si o folosesc si eu destul de des, dar nu azi.

- orez (eu nu pun niciodata)

- morcovi - pai nu de astia am mancat toata iarna? :(

- rantas alb din faina

- dresaturi de ou cu smantana (bune, dar urzica rasare in timpul postului)

- leustean ??? Iar nu sar sa zic nu. Leusteanul face un mariaj fericit cu borsul de tarate, iar spre sfarsitul perioadei de 4 - 6 saptamani de sezon si urzicile pot avea un gust mai greu. Dar sa asteptam sa rasara.

[center]

Mancare de urzici cu orez si sos de rosii

[/center]Ingrediente:

o straiţă de urzici

patru-cinci linguri de untdelmn de masline

patru linguri de pasta de rosii am pus o conserva de rosii taiate

o jumatate de capatana (da!) de usturoi eu am folosit 2 legaturi de usturoi verde

ceva sare

Mod de preparare:

Pui la fiert spre doi litri de apa. Speli urzicile in noua ape. Alte ape. Cand apa clocoteste rastorni urzicile grijite si stingi focul. Lasi sa se infuzeze doua-trei minute si le scoti cu spumiera intr-o sita. Nu arunci ceaiul de urzica! Il pui la cald.

Ceapa tocata usturoiul tocat il inabusi in uleiul de masline incins (sa se inmoaie, sa fie dulce dar sa nu aiba gust de prajeala). Adaugi urzicile si rosiile si mesteci de doua.

Mai lasi cateva minute si mananci.

Si poate ma pomenesti.

te-am pomenit.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif si atunci cand le-am spalat https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/sad3.gifsi atunci cand m-am fript la limba https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif, dar mai ales cand mancam cu pofta https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif

am adaptat putin reteta ca sa fie si mai rapida. a fost foarte buna.

in conditii normale (a se citi cand nu e post) am fi mancat cu oua, dar asa am mancat "gol".

sar'na pentru masa https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_salut.gif

• Author

nu am mancat niciodata urzicile asa... intregi ... arata de parca m-ar urzica la limba ... :(

Si daca ar fi si crude, ce ar fi?

Urzicile se pot manca si crude in salata.

Nu e o capcana.

Mi-a spus o colega de servici si am incercat.

Sunt mai aspre, dar mai aromate si se recomanda folosirea betisoarelor chinezesti sau furculitei.

In cavitatea bucala urzica ... urzica :( mult mai putin decat la degete.

Desi consumarea de urzici crude apare in Anglia intr-un asa numit Campionat al prostiei, salata de urzici crude e mai putin "extreme" decat ar parea la prima vedere

• Author

te-am pomenit.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif si atunci cand le-am spalat https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/sad3.gifsi atunci cand m-am fript la limba https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif, dar mai ales cand mancam cu pofta https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif

am adaptat putin reteta ca sa fie si mai rapida. a fost foarte buna.

in conditii normale (a se citi cand nu e post) am fi mancat cu oua, dar asa am mancat "gol".

sar'na pentru masa https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_salut.gif

Sa va fie de ... mine ! :(

Nu ne-am intalnit cumva prin piata ? :(