March 20, 201115 yr comment_82537 Supa bunicii din frunZe de ridichi. Zici ca-i traznaie? Are si nume frantuzesc: [i]Soupe( potage ? ) de fanes de radis[/i]. Te duci la piata si cumperi doua legaturi de ridichi de luna cu frunze cat mai fragede. Ii spui precupetei ca ai hamster acasa si mai ceri si capeti (moka ! ) frunzele de la alte doua legaturi. In total patru. Daca nu ai acasa o ceapa mare (prazul e OK, merge si si) si doi trei cartofi, ii cumperi si pe aceia. La optionale, un morcov, o legatura de leurda, ori usturoi verde, o legatura de macris. Ieftin ca braga. Ceapa o inabusi in doua-trei linguri de untdelemn cu capac pe oala, un pic de apa si focul mic. Asta ca sa ramana dulce si daca nu vreti sa "tocăniţi" supa cu gust de ceapa prajita. Frunzele de ridichi bine spalate se toaca din cutit cu codite cu tot si se aduc in oala unde lasam cateva minute sa se inmoaie, punem apoi cartofii taiati in cuburi mici, apa pe care am avut grija sa o incalzim din vreme si lasam sa fiarba douazeci de minute. Ridichile le puteti taia felii subtiri, sau alumettes si le lasam sa fiarba ultimele cinci minute. Daca esti din Ardealul chezaro-craiesc si vrei "preparatusul" mai acrisor = frunzele de macris, sau oţăt. Se sareaza dupa gust. Cu o mana stingem focul si cu celalta rasturnam in oala leurda taiata fideluta. Se poate si drege (nu ca ar fi musai cazul) cu rantas alb rece, sau cu galbenus de ou frecat cu smantana. Se pot introduce, (doar voi o mancati) sau scoate din reteta unele ingrediente, insa vedeta retetei e clorofila . Ea trebuie sa fie prezenta. Report
March 20, 201115 yr comment_82542 Sefu, Abia astept sa o incerc.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/floare.gif Report
March 20, 201115 yr comment_82560 splendida supa/ciorba ! vreau si eu verziturinici habar nu am cum arata macrisul cand o prestezi, te rog sa postezi dovada Report
March 26, 201115 yr comment_83551 bun a mai fost!!! Eu am acrit-o cu bors facut de mine, nu prea acru. Report
March 26, 201115 yr comment_83556 Confirm autenticitatea preparatiei, cînd am ajuns pe aste meleaguri a fost una din uimirile mele mioritice, dar am asimilat rapid reteta.Frunzele se oparesc rapid, în apa foarte sarata (30g sare/litru) dupa care se arunca în apa cît mai rece. Se scurg si se mixeaza, dupa care se asezoneaza.Procedeul fixeaza clorofila. Valabil si pentru alte supe verezi, de creson sau untisor de pilda. Report
March 26, 201115 yr comment_83559 Confirm autenticitatea preparatiei, cînd am ajuns pe aste meleaguri a fost una din uimirile mele mioritice, dar am asimilat rapid reteta.Frunzele se oparesc rapid, în apa foarte sarata (30g sare/litru) dupa care se arunca în apa cît mai rece. Se scurg si se mixeaza, dupa care se asezoneaza.Procedeul fixeaza clorofila. Valabil si pentru alte supe verezi, de creson sau untisor de pilda.prea tarziu! data viitoare am sa o prepar asa sau pe-aproape ca nu vreau sa mixez frunzele, mie imi place sa le vad in farfurie. Report
March 26, 201115 yr comment_83590 nici habar nu am cum arata macrisul voilàhttps://forum.artaculinara.ro/topic/1193-macris/page__p__32866__hl__macris__fromsearch__1entry32866 Report
June 3, 201115 yr comment_91391 Am tot vazut si auzit de supa asta insa nu m-am incumetat pana acum sa o fac.Si as fi avut ocazia ca doar de atatea ori am avut ridichi in casa.Poate data viitoare. Report
March 6, 201214 yr Author comment_134598 A inceput sezonul la ridichi!Si azi la Lidl aveau ridichi extrem de ... stufoase Am comis-o! Report