March 31, 201115 yr comment_84147 [b]Am facut supa de leurda cu perisoare a petunelei,doar ca am întortocheat putin modul de preparare,dar ingredientele sînt aceleasi. [center][/center] 2 morcovi1 bucata de telina1 ceapa mica1,2 l supa din vegeta mea de casa400 g carne macinata1 ou2 linguri pesmet1 legatura de leurda300 smîntîna de frisca2 linguri zeama de lamîie2 linguri uleisare,piper1 lingura amidon(fac.) [center]Am curatat legumele si le-am taiat în bucati groabe.Le-am calit scurt în ceva ulei,apoi am stins cu o supa facuta din vegeta facuta de mine(o alta facuta din albituri,morcov si patrunjel). Cînd a început supa sa clocoteasca,am pus perisoarele pe care le-am facut din carnea macinataamestecata cu ou si pesmetul înmuiat cu o canita din supa de vegeta(din cei 1,2 l).Le-am condimentat dupa gust.Nu am pus orez,ca asa îi plac mai bine Denisei.Facute asa cu pesmet,perisoarele sînt foarte moi si fragede.Daca nu ma însel,parca treaba cu pesmetul în perisoare,mi-a ramas în memorie citind ceva scris de arcadia,dar nu stiu pe unde... Am lasat la fiert vreo 25 de minute,dupa care am scos legumele si perisoarele din supa,cu o spumiera.Am tocat grob leurda si am adaugat-o în supa. Cînd s-a înmuiat,am macinat supa cu mixerul vertical,apoi am adaugat smîntîna si perisoarele,si am mai lasat sa traga un clocot de 5-6 minute pe foc moderat.În acest timp am adaugat o lingura de amidon,sa se lege putin supa. Am potrivit de sare,piper si zeama de lamîie.Verdict-SUPER!Foaarte buna supa asta! Multumim,Petu! [/center] [/b] Report
April 1, 201115 yr comment_84205 Ma bucur ca am putut si eu sa va fiu de folos cu ceva,si mai ales ca v-a placut. PS Off Topic:ma duc sa fac cu Patrick vegeta ta de casa Report
April 1, 201115 yr comment_84206 Interesanta ideea, n-am mincat niciodata perisoare asa, intr-o crema.Doar ca eu nu sunt lamurita cine e leurda asta ca sa stiu ce sa caut aici Report
April 1, 201115 yr comment_84208 Interesanta ideea, n-am mincat niciodata perisoare asa, intr-o crema.Doar ca eu nu sunt lamurita cine e leurda asta ca sa stiu ce sa caut aici Aglio Orsino, l-am cautat si eu ieri! Report
April 1, 201115 yr comment_84210 Aglio Orsino, l-am cautat si eu ieri!mersi Sper sa-mi intre in cap acum. Dar eu pe aici nu l-am vazut. Report
April 1, 201115 yr comment_84211 Poate ai noroc sa-l gasesti,ca e tare bun.Mie imi place ca are gust de usturoi,dar mie de la usturoi mi se face rau,de la asta nu.Nu stiu de ce.Deci,acum cat e perioada il folosesc la maxim .Anul asta o sa-mi fac si ceva pasta pe care sa o pot pastra mai mult. Report
April 1, 201115 yr comment_84215 Aglio Orsino, l-am cautat si eu ieri!mersi Sper sa-mi intre in cap acum. Dar eu pe aici nu l-am vazut. Nici eu.Sa intreb la Monteu Roero sau la Murazzano. Report
April 1, 201115 yr comment_84220 Ba avem, da' n-avem leurda O sa ma uit si pe la plicutele cu seminte, daca gasesc le plantez macar de-o curiozitate. Report
April 1, 201115 yr comment_84223 Fetelor, voi nu aveti piata pe acolo? Pai ce avem noi in piata, nu aveti voi.Si ce aveti voi, nu avem noi.Depinde de zona, de obiceiuri, de gusturi.Taranii care vand si lucruri mai "neobisnuite", au tot felul de ierburi dar leurda inca n-am vazut.Nu aici, in oras.Poate daca iesim din oras, spre zonele mai rurale "riscam" sa gasim. Report
April 1, 201115 yr Author comment_84225 Ma bucur ca am putut si eu sa va fiu de folos cu ceva,si mai ales ca v-a placut. PS Off Topic:ma duc sa fac cu Patrick vegeta ta de casa Ne-a placut chiar tare mult! Îl pui pe Patrick sa pazeasca uscatul legumelor Report
April 1, 201115 yr Author comment_84226 Interesanta ideea, n-am mincat niciodata perisoare asa, intr-o crema.Doar ca eu nu sunt lamurita cine e leurda asta ca sa stiu ce sa caut aici Adriana,supa nu e prea crema.Nici macar cu lingura aia de maizena nu se cremuie tare,doar se leaga putin,deci e înca foarte curguenta Leurda cînd o macini în litrul ala de zeama,e o nimica toata.Doar coloreaza si aromeaza zeama,nu da textura.Apoi smîntîna,iar e subtire.Amidonul face cît sa lege sterlicii de grasime cu restul,adica o netezeste putin Perisoarele le-am facut piticute,si chiar dau bine în supa asta. Report
April 1, 201115 yr Author comment_84227 Fetelor, voi nu aveti piata pe acolo? Pai ce avem noi in piata, nu aveti voi.Si ce aveti voi, nu avem noi.Depinde de zona, de obiceiuri, de gusturi.Taranii care vand si lucruri mai "neobisnuite", au tot felul de ierburi dar leurda inca n-am vazut.Nu aici, in oras.Poate daca iesim din oras, spre zonele mai rurale "riscam" sa gasim.Ce nu avem noi?Ha? Poftiti, intrati, intrati si cumparati avem di taaaaatiiiii!Mi-ai amintit de Planeta Moldova Report
April 1, 201115 yr Author comment_84229 Fetelor, voi nu aveti piata pe acolo?Mai,eu pe unde am fost,în toate orasele aveau piata,italienii.Asa ca la noi,într-o anumita zi a saptamînii.Poate au si locuri unde e piata toata ziua. Report
April 1, 201115 yr Author comment_84230 Ba avem, da' n-avem leurda O sa ma uit si pe la plicutele cu seminte, daca gasesc le plantez macar de-o curiozitate.Mai,dar dupa asezarea geografica,ar cam trebui sa aveti si voi leurda ... Report
April 1, 201115 yr comment_84256 Am inteles sorella, mersi.Piata este peste tot, normal, si juma de zi, si ziua intreaga dar asta de obicei simbata, si in fiecare cartier, satuc sau comuna. Report
April 1, 201115 yr comment_84258 bunn, eu pt maine am in plan ca azi sarim carnea Intrebasem si la subiectul petunelei ca am vazut ca sefu a zis ceva de o crema din leurda da cred ca n-a mai intrat nimeni.Unde e reteta ca eu nu o vaz/gasesc si ma bate gandu sa conserv si eu. Report
April 1, 201115 yr Author comment_84284 bunn, eu pt maine am in plan ca azi sarim carnea Intrebasem si la subiectul petunelei ca am vazut ca sefu a zis ceva de o crema din leurda da cred ca n-a mai intrat nimeni.Unde e reteta ca eu nu o vaz/gasesc si ma bate gandu sa conserv si eu.Nu stiu despre ce crema de leurda este vorba.... Report
April 2, 201115 yr comment_84318 Minunata alcatuire! Cred ca ar merge si cu perisoare din branza de vaci (am facut o data cu bors rusesc de sfecla rosie) Report
April 2, 201115 yr comment_84322 bunn, eu pt maine am in plan ca azi sarim carnea Intrebasem si la subiectul petunelei ca am vazut ca sefu a zis ceva de o crema din leurda da cred ca n-a mai intrat nimeni.Unde e reteta ca eu nu o vaz/gasesc si ma bate gandu sa conserv si eu. Cred ca se referea la pesto de leurda! Sau ceea ce a spus Maestro: unt aromatizat cu leurda, dar nu cred ca se congeleaza.Au, ba? Report
April 2, 201115 yr comment_84350 Nu stiu despre ce crema de leurda este vorba.... sefo se referea la tine cand a zis pasta de leurda. Cred ca se referea la pesto de leurda! Sau ceea ce a spus Maestro: unt aromatizat cu leurda, dar nu cred ca se congeleaza.Au, ba? nu-s daca se poate congela, asta e ideea ca vreau sa stiu ce si cum Report
April 2, 201115 yr comment_84363 Deci,untul cu leurda se poate congela,la fel ca oricare unt aromatizat cu ierburi si usturoi. Untul sa fie la temperatura camerei,sare,piper,arome,amestecat bine,rolat,invelit in folie de bucatarie si congelat.Cand iti trebuie scoti rola,lasi un pic afara si tai cat vrei. Report
April 3, 201115 yr comment_84435 intre timp am mai cautat dupa diverse metode de pastrare a leurdei, sa ajung in padure sa culeg si pun in practica.Am gasit si urzici azi in plimbareala, dar n-aveam manusi sa culeg si asa de masochista nu-s in schimb am facut supitza, eu in perisoare am adaugat mei ,a cam strambat al meu din nas cand a vazut supa,ca el nu mananca nici spanac nici urzici.Ca sa nu mai zic ca n-a vrut sa pape spuma de leurda.Daca e cruda sau cum a fost in rizotto e ok,da cand vine vorba de fiert vai mama mea.Dar una peste alta mie mi-a placut.Pozele cam naspa ca akku acu s-au gandit sa ma lase Report
April 5, 201115 yr Author comment_84646 Ioana,faina supica ta.Sa ne spui si nou ce metode gasesti/inventezi Eu o sa pun cu unt,sa am prin iunie-iulie peste fleica de la gratar Report