Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pentru fetele din Germania

Featured Replies

Cand s-a nascut noi indeplineam deja conditziile pt cetatzenia germana, ASA ca a primit-o si ea. In plus romana pt ca o avem noi. De aflat am auflat de la autoritatzile germane. Am zis ca romana nu vreau sa abia, pt chestia cu plecatul in strainatate. Mi-au spus ca a primit-o Automat si ca, chiar fara acte romanesti , ea cetatzenia tot o are.

Am inteles. Se vede ca nemtii sunt mult mai cu obraz,daca accepta si recunosc cetatenia dubla fara sa puna bete in roate,ba mai mult,informeaza despre ea.

Stiu de la o cunostinta casatorita cu un neaos care ar fi vrut cetatenie dubla pentru copii,pina vor creste mari sa-si aleaga singuri. Aici e posibila dubla doar in cazuri exceptionale,iar unul din ele ar fi daca primeste cetatenia mamei automat,fara sa faca vreun demers. Pai bun,de primit a primit-o dar ca sa faca acte oricum trebuie sa faca demers,cerere,etc ca parinte. Logica zero.

alpha, si eu vreau sa inregistrez copiii. Aici, m-am uitat pe site-ul consulatului si este foarte bine explicat ce avem de facut. Mai intai va trebui sa inregistrez casatoria, pt ca nu am acte romanesti, ne-am casatorit aici. Aici, duc toata hartogaraia la Consulat, se ocupa ei de traduceri si de trimisul actelor in Romania. Bineinteles, sunt tot felul de taxe.

Consulatul sau ambasada e departe de tine?

Vad ca si la tine e democratie si civilizatie. De la aceeasi cunostinta de care ziceam mai sus stiu ca aici daca parintele face vreun demers pentru a primi cetatenia dubla,automat i se retrage cealalta,chiar daca, copilul e nascut aici,desi teoretic accepta dubla in cazuri exceptionale,pe care doar ei cu logica lor le-nteleg.

Dar nu-nteleg cum pot sa fie diferente de modul cum lucreaza ambasadele. Aici toate actele trebuie traduse in romana pina a ajunge la ei. Pe linga cost de aprox. 150€/pagina, chiar daca-s 3 cuvinte de tradus,mai platesti si drumul facut de traducator ca sa-ti puna stampilele necesare,plus taxele platite de el pentru asta. Asa poate ajunge si la 300,400 € /pagina.

Ellani, mă sperii! Ce costuri...

De-ar fi doar sperietura....

Dar e chiar realitate. Si mai ales daca stai departe de orasele mai maricele si daca si traducatorul autorizat nu sta in ele,apoi numai nevoie sa n-ai!

Alt exemplu, fara legatura,spalat masina la automat 50-70€,daca ti s-a si stricat, o dai la service cu minim 100€/ora , 1,5l lapte -4€,paine-4-6€. Chiar daca salariile cica ar fi mari,dar si traiul costa, nu gluma! Si-as putea da mai multe,dar deja am luat-o pe-aratura,scuzati off-topul.

Am citit si inteleg ca teoretic copiii cu cel putin un parinte roman primesc automat cetatenie romana. Dar asta presupune sa inregistrezi nasterea copilului la ambasada sau sa transcrii certificatul de nastere in Romania.

Copiii mei nu sunt inregistrati nicaieri in Romania

alpha, si eu vreau sa inregistrez copiii. Aici, m-am uitat pe site-ul consulatului si este foarte bine explicat ce avem de facut. Mai intai va trebui sa inregistrez casatoria, pt ca nu am acte romanesti, ne-am casatorit aici. Aici, duc toata hartogaraia la Consulat, se ocupa ei de traduceri si de trimisul actelor in Romania. Bineinteles, sunt tot felul de taxe.

Consulatul sau ambasada e departe de tine?

Ambasada este la Dublin...600km dus-intors si nu am de gand sa ma duc la ei. Ar fi o intreaga aventura https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/smile.gif. Am mai fost si stiu. Una dintre marile bucurii cand am primit cetatenie irlandeza a fost ca, in caz de probleme in strainataturi, pot apela la Ambasada Irlandeza, iar in caz de lipsa chiar la cea Britanica

Si noi ne-am casatorit aici si certificatul de casatorie trebuie transcris

Milena draga, eu nu ma grabesc. Cum spunea si zerda, poate le va prinde bine vreodata, dar nu e graba. Nu avem proprietati in tara, nici neamuri sa ne lase mosteniri si nu se vor muta acolo in viitorul apropiat

Ellani, WOW!!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/blink.gif si eu ziceam ca aici e scump

Și eu care mă plângeam de 50 euro pt un certificat... Iar traducerile se fac direct în consulat...

Și apropos de răspuns la e-mail, mereu mi-au răspuns a doua zi.

Gata, nu mă mai plâng de Consulatul din Trieste...

• 2 months later...

Vin si eu cu o intrebare la fetele cu copilasi.Sunt in cautare de carucior.E adevarat ca mi-am facut o idee cam ce as vrea(sa fie 2 in 1 in primul rand, scaunelul il am deci as vrea doar 2 nu 3 in 1, sa aibe rotile mari eventual gonflabile, mai ales ca stau la tara si poate mai ies "la camp" sa ma plimb, sa fie usor de manevrat/strans), dar vreau sa va intreb si pe voi cam ce recomandati.Ieri gasisem ceva la Segmüller, dar desi cu roti mari erau din cele plate nu cu striatii si gonflabile, iar ce vreau eu nu aveau ca sa fac o proba.

Chiar daca am si sistem de purtare v-a trebuii sa iau si carucior, mai am la dispozitie 3 luni asa ca astept sugestii/pareri.

Ioana, iti spun din experienta noastra. Noi am cautat tot cu cateva luni inainte sa apara Edi, prin cateva magazine si in final ne-am oprit la BabyOne si am luat un Quinny care atunci era in oferta. Este exact ca asta din poza:

post-729-14353358223174_thumb.jpg

Si noi am avut cateva criterii de alegere care cam coincid cu cele enumerate de tine. Eu am vrut musai cu 3 roti, mi se parea ca e mai usor de manevrat si chiar e, cel putin pentru mine e perfect. Rotile sunt gonflabile, si noi avem campuri in jur si un carucior cu roti de plastic s-ar fi dus naibii intr-o luna-doua mai ales ca unele drumuri sunt chiar de tara, fara asfalt.

Edi a urat din prima clipa londoul. Cred ca l-am folosit de 2-3 ori si de fiecare data urla cat il tineau plamanii. Am sfarsit prin a-l luat de acolo si a-l tine in brate in timp ce cu cealalta mana impingeam caruciorul. Mda...daca as fi stiut ii cumparam direct buggy. Pana sa fie suficient de mare il plimbam in scaunul de masina care e compatibil cu caruciorul. Edi vroia sa vada ce e in jur si terbuia sa stea un pic mai ridicat. Din punctul asta de vedere eu zic ca poti astepta pana se naste bebe sa vezi cum se comporta. In primele zile oricum nu il scoti in carucior, e atat de mic ca il poti tine in brate pentru 10-15 minute de plimbarica.

Dar sa sumarizez:

Plusuri:

- roti gonflabile

- compatibil cu scaunul de masina

- usor de manevrat pe drum

- usor de pliat

- buggy e destul de mare si il poti folosi cativa ani

- stofa e rezistenta si de buna calitate

- saculetul de sub carucior e incapator

Minusuri

- desi usor de pliat, este cam greu si mare. La noi cu greu mai incapea ceva in portbagaj si avem unul extrem de incapator. Pentru vacanta a trebuit sa luam un buggy mult mai compact.

- acoperitoarea de soare de la buggy nu e suficient de mare si nu isi face treaba ca lumea

- nu are niciun suport pentru mama pentru o sticla de apa sau un pahar de cafea :)

Cam astea din ce imi aduc aminte.

Acum am vazut prin oras multe buggy de la Quinny in genul asta care pare mult mai compact decat al nostru.

Inteleg entuziasmul, si eu am vrut sa am tot pana sa se nasca Edi dar unele lucruri, de ex londoul sau scutecele de tifon pentru regurcitat din care am avut cred ca vreo 30, s-au dovedit inutile. Daca as mai fi inca o data in situatia asta, as astepta cu cateva lucruri si as cumpara doar stricul necesar pana sa vina bebe. Cum citeam undeva, exista shopping si dupa ce se naste bebe, nu e sfarsitul lumii:)

Sper sa iti fi fost de folos. Sarcina usoara in continuare!

Edit ca am recitit mesajul tau. Pentru sistemul de purtat, e bine sa ai unul in care sa poata sta si cu fata si cu spatele la tine. Cand cresc un pic le place sa priveasca ce se intampla si sunt interesati de ce e in jur si asta imbina perfect faptul ca sta langa tine si se simte protejat dar poate privi in jur si nu se plictiseste:).

Bergsteiger e foarte laudat. Modelul Bergsteiger Milano a fost chiar Testsieger. Alte modele din categorie - Capri, Venedig, si ele laudate.

Roti cu aer, mari, se aduna rapid, foarte complex, cu de toate... vezi tu pe net :)

http://www.bergsteiger-kinderwagen.de/milano/

In orice caz, testeaza putin plimbatul în magazin, sa vezi care ti se pare tie mai confortabil. Unii prefera trei roti, altii patru. Tre sa-l iei la mîna sa vezi cum îti place tie :)

Astea de la Bergsteiger poti sa le probezi acasa 30 zile, si daca nu-ti place îl "retourezi" /ti-l iau de acasa, fara costuri: http://www.bergsteiger-kinderwagen.de/30-tage-testen/

Multumesc Kira, eu n-am probleme cu cele cu 4 roti, uneori alea cu 3 au cosul de dedesupt putin mai mic.

Eu vreau sa le iau/comand din timp caci nu are apoi cine chiar daca mama v-a veni la mine inainte sa nasc imi e greu ca mai toate magazinele(ma refer la cele cu articole de copii) sunt la distanta de 50 km sau mai mult.Deja am comandat camera,dar o vom lua abia la sf lui august.De cumparat am cumparat doar chestii minore ca sa le am cand vin acasa, inclusiv cosuletul in care o sa doarma pana la 3-4 luni.

Sistemul de purtare nu e marsupiu fix ci un sling elastic si cu siguranta pot sa-l pun si cu spatele.E vorba de asta

post-479-14353975635253_thumb.jpg

Bergsteiger e foarte laudat. Modelul Bergsteiger Milano a fost chiar Testsieger. Alte modele din categorie - Capri, Venedig, si ele laudate.

Roti cu aer, mari, se aduna rapid, foarte complex, cu de toate... vezi tu pe net :)

In orice caz, testeaza putin plimbatul în magazin, sa vezi care ti se pare tie mai confortabil. Unii prefera trei roti, altii patru. Tre sa-l iei la mîna sa vezi cum îti place tie :)

Astea de la Bergsteiger poti sa le probezi acasa 30 zile, si daca nu-ti place îl "retourezi" /ti-l iau de acasa, fara costuri: http://www.bergsteiger-kinderwagen.de/30-tage-testen/

E interesant si modelul asta, pb la el e ca are rotile din fata fixe la fel ca si cele din spate, iau eu vreau sa se miste, e mai usor de manevrat.De ficare data cand am fost in magazin am dat ture cu carucioarele ca sa vedem cum sunt.Ce am mai urmarit e sa aibe manerele reglabile in functie de inaltimea fiecaruia, mai ales ca eu mi-s pitica:)

E interesant si modelul asta, pb la el e ca are rotile din fata fixe la fel ca si cele din spate, iau eu vreau sa se miste, e mai usor de manevrat.De ficare data cand am fost in magazin am dat ture cu carucioarele ca sa vedem cum sunt.Ce am mai urmarit e sa aibe manerele reglabile in functie de inaltimea fiecaruia, mai ales ca eu mi-s pitica:)

Vezi modelul Capri atunci, asta le are pe toate care le vrei :) http://www.bergsteiger-kinderwagen.de/capri/

Astea-s toate culorile care le au la modelul asta: http://www.bergsteiger-kinderwagen.de/capri/

• 2 weeks later...

doamnelor și domnilor în bavaria locuitori, se duce careva să-l vadă pe Toma Coconea in acțiune la Red Bull X-Alps?

momentan se află la Greiling (lingă Bad Tolz) in drum spre Lermoos după care o cotesc spre Brenta, Cima Tosa in Italia. amănunte suplimentare pe situl cu același nume dot com

Forza Toma!

ps eu nu m-aș mai deslipi de live-tracking, mai ales in 3-d. parol.

• 10 months later...
Care crema de branza (gen Philadelphia) vi se pare aici ca ar fi cea mai buna? Si care tip de frisca e buna si are tinuta sau are mai putine ingrediente chimice?

Branza Philadelphia, cea clasica :-*. Apoi: Buko imi place destul de mult. Cu chimicalele aici e mai lejer, ca sunt multe interdictii in genul asta. Ca sa tina produsele conservate mult timp folosesc insa multi nitriti...sper sa zic corect. Adica sare, sare, sare de tot neamul.

Cu frisca e mai complicat, de regula nu are nici una tinuta, se pleostesgte rapid. Eu iau mereu Bärenmarke sau Landliebe. Ca sa aiba tinuta iti recomand Sahnesteife (un praf special la pliculete albastre, le gasesti langa zaharul vanilat). Ori aplici metoda Daneza, cea cu gelatina...Da'ce faci bun? =))

Sincera sa fiu Philadelphia o cam ocolesc deoarece mi se pare extrem de sarata. Insa doream sa stiu ca si continut de chimicale care trebuie sa le ocolesc.

Deocamdata nu fac nimic insa vreau sa ma organizez putin cu evenimentul ca sa stiu ce pot face sa fie bun si sanatos.

Deci de aceea torturile mele faceau colac?!

Cam asa, da...frisca mi se pare aici tare aiurea. Si nu depaseste 32% grasime, in comparatie cu cea franceza, spre exemplu, care are pana la 40% .

Cu aditivii, potentiatorii de gust si chimicalele sunt aici reguli foarte stricte...cel putin, asta e varianta oficiala. Si totul e saraaaaaaat de bei litri de apa dupa aia...ori, contine zahar. Cam orice conserva ori chestii la borcan , la doza, contin zahar. :tongue3:

Pai de ceva trebuie sa murim si daca nu din cauza aditivilor, atunci macar sa putem da vina pe zahar sau pe sare :tongue3: