July 28, 201115 yr comment_98153 Acum am vazut ca tu le bati cu cutit. Bate-le doar cu telul.A raspuns Laponica deja, n-am vazut.... E bun si un vas cu gat lung, dar trebuie musai tel, nu cutit. Report
July 28, 201115 yr Author comment_98164 Daniella, in primul rand parerea mea e ca mixerul bat (cu tel) nu e prea bun pentru batur albusuri. Am si eu unul, daca ar fi sa folosesc telul lui as sta ore intregi sa bat albusurile, ceva din ergonomia lui, modul in care se invarte nu se preteaza prea bine pentru batut. Ca sa functioneze cat de cat trebuie sa-l agiti bine in toate partile, daca-l ti numai intr-ul loc doar invarte albusul in gol. Cel cu doua brate e mult mai eficient. In al doilea rand, exista o regula ca albusul sa nu fie batut in vas de plastic, doar metal, sticla sau portelan. Plasticul are o structura moleculara foarte apropiata de cea a grasimei, astfel incat va retine particule de grasime in porii sai oricat de bine l-ai spala, lucru care e incompatibil cu batutul albusurilor https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wink.gif. Report
July 28, 201115 yr Author comment_98165 la mine alta e broblema blatul iese crescut frumos si drept, doar ca, dupa ce se raceste se strange uniform, isi micsoreaza diametrul ca sa zic asa. Eu coc blatul in forma cu inel, de 24 cm de ex, iar cand e rece, blatul intra fara probleme in forma de 20 cm, ca s-a micsorat. E normal? Nu e normal, cred ca vina o poarta tava ta, de care e, antiaderenta? Report
July 28, 201115 yr comment_98170 Daniella, uite doua albusuri proaspat batute cu un stabmixer de duzina, care nici macar nu e pe viteze. Le-am batut in vas de plastic, la t° camerei cu putina sare si iata rezultatul, nush daca se vede bine, ca eram cu o mana pe camera si cu alta pe usa de cuptior. Report
July 28, 201115 yr comment_98171 Si eu am aceeasi problema ca si Aura si da, tavile sunt toate antiaderente. Tu ce tavi folosesti Andrada? Poate ai timp sa ni le arati. Report
July 28, 201115 yr comment_98178 la mine alta e broblema blatul iese crescut frumos si drept, doar ca, dupa ce se raceste se strange uniform, isi micsoreaza diametrul ca sa zic asa. Eu coc blatul in forma cu inel, de 24 cm de ex, iar cand e rece, blatul intra fara probleme in forma de 20 cm, ca s-a micsorat. E normal? Nu e normal, cred ca vina o poarta tava ta, de care e, antiaderenta?da, e antiaderenta.dar eu pun de fiecare data hartie de copt, doar dedesubt. Report
July 28, 201115 yr comment_98198 In al doilea rand, exista o regula ca albusul sa nu fie batut in vas de plastic, doar metal, sticla sau portelan. Plasticul are o structura moleculara foarte apropiata de cea a grasimei, astfel incat va retine particule de grasime in porii sai oricat de bine l-ai spala, lucru care e incompatibil cu batutul albusurilor https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wink.gif.La viteza maxima a Kenwoodului se bat perfect si in vasul de plastic Report
July 28, 201115 yr comment_98200 Eu le bat in vas de plastic, care e inalt si ingust, cu un mixer batz ca al Danielei si nu neaparat la temperatura camerei. Daca imi amintesc le scot dinainte din frigi, bine, daca nu, le iau direct de acolo. Cert e ca se bat "zapada" de fiecare data. Report
July 28, 201115 yr comment_98203 Eu le bat in vas de plastic, care e inalt si ingust, cu un mixer batz ca al Danielei si nu neaparat la temperatura camerei. Daca imi amintesc le scot dinainte din frigi, bine, daca nu, le iau direct de acolo. Cert e ca se bat "zapada" de fiecare data.+1! Report
July 28, 201115 yr comment_98205 ManekiNeko te rog spune-mi procedura (viteza, puterea, cate bucati si cum misti telul). Am incercat asa dar le amesteca si nu se spargeau. Cred ca am facut o data pana la final cu telul in paharul ala inalt (am incercat toate variantele, in toate vasele de la blender) si au iesit bine, dar nu mai stiu sigur ... Report
July 29, 201115 yr Author comment_98211 Eu am niste tavi cat se poate de basic, din inox, argintii, fara fund detasabil. Le-am gasit la un moment dat in oferta la Kaufland, cred ca am dat vreo 10 euro pe setul de trei. Rezultatul e in orice caz mult mai bun decat cele antiaderente, din care am vreo doua, cumparate de cativa ani pe care le mai folosesc doar in conditii de stricta necesitate, cand nu-mi ajung doar cele de inox. Cred ca functioneaza pe acelasi principiu ca si unsul tavilor, blaturile pe baza de albus batut trebuie sa se agate de pereti ca sa creasca si sa-si mentina forma si volumul, in tavile antiaderente acest lucru este afectat si atunci cand e scos din cuptor blatul se aduna. Report
July 29, 201115 yr comment_98215 Da, cert e ca se aduna pandispanul si asta mereu si fara sa ung peretii, lucru care nu se intampla cand foloseam pe vremea lu' Pazvanti oala. Deci tu le ungi doar pe fund. Nu se lipeste rau pe pereti? Sunt putin mai scunde decat astea aderente ori vad eu aiurea? Report
July 29, 201115 yr comment_98216 Eu le bat in vas de plastic, care e inalt si ingust, cu un mixer batz ca al Danielei si nu neaparat la temperatura camerei. Daca imi amintesc le scot dinainte din frigi, bine, daca nu, le iau direct de acolo. Cert e ca se bat "zapada" de fiecare data. Da, vreau sa iti spun ca si mamei la fel. Asta uita de ele, ba mai scapa galbenus in ele, nu se uita niciodata in ce vas, muta telul cu care a batut galbenusul in albus, bai frate si ii ies mereu be-ton! Ei, mie nush de cate ori mi-a iesit o zeama lesinata. Din experienta mea sa stii ca depinde foarte mult de oua. Aici daca nu is nush cate feluri de oua nene: de gaini care stau pe paie si alearga libere prin curte, de gaini hranite cu porumb, bio, draci laci ca de multe ori stai in fata standului si nush ce sa iau Lucru cert: le prefer pe cele mari celor albe caci mi se pare ca albusul la alea albe e foarte apos. Report
July 29, 201115 yr comment_98238 Eu le bat in vas de plastic, care e inalt si ingust, cu un mixer batz ca al Danielei si nu neaparat la temperatura camerei. Daca imi amintesc le scot dinainte din frigi, bine, daca nu, le iau direct de acolo. Cert e ca se bat "zapada" de fiecare data.Adica cu asta?http://www.elettronicaig.it/images/mx40.jpg Report
July 29, 201115 yr comment_98248 Daca nu e vorba de bezea,eu bat ouale pentru pandispan,chiar si întregi!Nu am probleme cu astea.Mai mult de 10 minute scoase din frigider,nu stau afara...calde,reci..egal cum...ele se bat Aura,poate ar mai trebui sa adugi o lingura de faina în plus la pandispan...sau e posibil ca-l coci cumva prea mult? Report
July 29, 201115 yr comment_98250 Maya are dreptate, se poate sa-i lipsesca o lingura de faina. Ouale nu au tot timpul acelasi gramaj si nici faina nu e tot timpul de acelasi fel desi e aceeasi marca. Cand se lasa... ii cam lipseste o lingura de faina...cam asta am observat eu dupa vreo 400 de blaturi coapte pana acum . Report
July 29, 201115 yr comment_98256 Aura,poate ar mai trebui sa adugi o lingura de faina în plus la pandispan...sau e posibil ca-l coci cumva prea mult? s-ar putea. Uite ca nu m-am gandit ca timpul de coacere imi poate afecta blatul...da, eu las cateodata mai mult decat trebuie in cuptor ca sa fiu sigura ca nu e crud Report
July 29, 201115 yr comment_98258 Maya are dreptate, se poate sa-i lipsesca o lingura de faina. Ouale nu au tot timpul acelasi gramaj si nici faina nu e tot timpul de acelasi fel desi e aceeasi marca. Cand se lasa... ii cam lipseste o lingura de faina...cam asta am observat eu dupa vreo 400 de blaturi coapte pana acum .deci al meu nu se lasa in mijloc, e drept si frumos, doar ca, dupa ce se raceste, se strange ca si cum i-ar fi frig Poate ar trebui sa pun o paturica pe el dragutul Report
July 29, 201115 yr comment_98260 Maya are dreptate, se poate sa-i lipsesca o lingura de faina. Ouale nu au tot timpul acelasi gramaj si nici faina nu e tot timpul de acelasi fel desi e aceeasi marca. Cand se lasa... ii cam lipseste o lingura de faina...cam asta am observat eu dupa vreo 400 de blaturi coapte pana acum .deci al meu nu se lasa in mijloc, e drept si frumos, doar ca, dupa ce se raceste, se strange ca si cum i-ar fi frig Poate ar trebui sa pun o paturica pe el dragutul De timp de copt nici nu stiu cat sa-ti spun sa-l lasi ca e in functie de cuptor. Eu am pe gaz, intr-o parte imi arde mai tare si atunci jonglez cu temperaturile .Dar incearca si cu o lingura in plus de faina. Cand folosesc faina macinata de la moara(adica nu cea cumparata din comert) trebuie sa adaug clar 2 linguri in plus. Report
July 29, 201115 yr comment_98273 Maya are dreptate, se poate sa-i lipsesca o lingura de faina. Ouale nu au tot timpul acelasi gramaj si nici faina nu e tot timpul de acelasi fel desi e aceeasi marca. Cand se lasa... ii cam lipseste o lingura de faina...cam asta am observat eu dupa vreo 400 de blaturi coapte pana acum .deci al meu nu se lasa in mijloc, e drept si frumos, doar ca, dupa ce se raceste, se strange ca si cum i-ar fi frig Poate ar trebui sa pun o paturica pe el dragutul De timp de copt nici nu stiu cat sa-ti spun sa-l lasi ca e in functie de cuptor. Eu am pe gaz, intr-o parte imi arde mai tare si atunci jonglez cu temperaturile .Dar incearca si cu o lingura in plus de faina. Cand folosesc faina macinata de la moara(adica nu cea cumparata din comert) trebuie sa adaug clar 2 linguri in plus.am sa incerc, cu siguranta.merci Report
July 29, 201115 yr comment_98301 Gata,m-am prins!Deci da,îl coci prea mult!Aura Asa mi se întîmpla si mie mereu,cînd nu eram sigura daca e copt sau nu un blat.Îl lasam prea mult...si el se aduna saracul,se facea mai mititel P.S.-dar totusi nu ignora faina Report
July 29, 201115 yr comment_98326 @ Daniela, pun telul acela para la mixer si bat pur si simplu invartind telul in paharul acela vertical, in timp ce mixerul se invarte.@ Adriana, este in poza pe care a atasat-o Daniela un accesoriu al mixerului batz ca un tel in forma de para, cu acela bat eu albusurile, frisca etc. Report
July 30, 201115 yr comment_98393 Daniella, daca-mi permiti, eu zic ca vasul e problema. Albusul se face "zäpadä" (cum zice neamtu') tocmai pentru ca prin batutul lor incorporeaza aer. Pentru asta e nevoie de castron/oala larga la gura nu cana aceea inalta de la stabmixer. In rest, ce a zis Alexandru e bine. Revin: de asemenea, ce zis Andrada este foarte adevarat: albusurile trebuie sa fie la t° camerei si nu extrem de proaspete. E posibil sa incorporeze prea mult aer? Pana acum nu mi s-a intamplat, e drept ca am folosit pana acum mixer electric... "manual" (pricepeti voi, de ala de-l tii in mana), care din pacate si-a dat sfarsitul. M-am cadorisit cu un Kitchen Aid stand mixer, asa ca l-am testat: am pus albusurile si zaharul in vas, l-am dat la viteza maxima, ma uitam la ele din cand in cand sa vad daca s-au batut si intr-un final am zis ca e gata, insa mi s-a parut ca e cam multa spuma pentru 6 albusuri. Dupa ce am amestecat galbenusurile si faina mi s-a parut suspect de pufoasa consistenta, am pus totusi blatul la cuptor, ce era sa fac? Peste vreo 30 de minute cand m-am uitat la el (fara sa deschid usa cuptorului), ei bine, crescuse apoi se lasase in partea din mijloc. L-am taiat sa vad cum e, avea o consistenta grosolana, nu fin si pufos cum imi iese de obicei (poza e facuta acuma, numai ca n-am avut chef sa setez data dupa ce am schimbat bateriile).Ar fi trebuit sa le bat la viteza mai mica? Ce altceva ar fi putut fi? Merci Andra de explicatii, asteptam si alte secrete! Report
July 30, 201115 yr comment_98398 fara pretentii de profesionista, doar ce am citit intr-o carte, deci teoretic: cand blatul se lasa pe mijloc e poate prea multa faina si gazele din centru nu urca la suprafata la fel de repede ca cele de pe margini.Sau pentru ca aluatul a fost amestecat prea mult dupa ce s-a adaugat faina si s-a format glutenul. Iar pentru albusuri si frisca, eu stiam ca nu se bat la viteza maxima. Am uitat de ce Revin: tocmai am citit un articol despre cum se bat albusurile.Se incepe cu o viteza mica si apoi, cand apare masa lichida si cu bule, se mareste viteza. Report
July 30, 201115 yr comment_98427 fara pretentii de profesionista, doar ce am citit intr-o carte, deci teoretic: cand blatul se lasa pe mijloc e poate prea multa faina si gazele din centru nu urca la suprafata la fel de repede ca cele de pe margini.Sau pentru ca aluatul a fost amestecat prea mult dupa ce s-a adaugat faina si s-a format glutenul. Iar pentru albusuri si frisca, eu stiam ca nu se bat la viteza maxima. Am uitat de ce Revin: tocmai am citit un articol despre cum se bat albusurile.Se incepe cu o viteza mica si apoi, cand apare masa lichida si cu bule, se mareste viteza. Merci, Aura , ai dreptate cu viteza (din motive de faina nu are cum sa fie, reteta e "clasica"). Intre timp am citit si instructiunile la mixer, zice ca se mareste treptat viteza pana la penultima treapta. Ultima cica se foloseste doar pentru cantitati mici (1 ou). Ma duc sa mai citesc, cine stie ce mai aflu .Eu n-am avut pana acum nici o problema cu mixerul "de mana" (inca plang dupa el ), am batut cu el albusurile la viteza mare tot timpul, dar cum viteza maxima difera de la un mixer la altul inclin sa cred ca asta e motivul "craterului". Pe de alta parte, cu mixerul tinut in mana simteam cand sunt gata, in bol parca nu-mi dau seama doar dupa cum arata.Este posibil sa nu fi iesit si din cauza ca le-am batut prea mult timp ? Report