Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Supa crema de conopida

Featured Replies

[center]

in sezonul toamna-iarna una din supele mele favorite e supa crema de conopida. de ce ? se face rapid, din ingrediente putine, si e delicioasa ! :)

pt. aceasta aveti nevoie de o conopida potrivit de mare, 2 dl smintina subtire, putina nucsoara rasa, 1/2 lg pasta de ghimbir (optional), 1 piept de pui (optional), 1 felie sunca de Serrano (optional), un pic de patrunjel verde

http://img15.imageshack.us/img15/8075/cono0.jpg

se curata conopida de frunze si se pune intreaga la fiert in 1,5 l apa + 1/2 Lg sare timp de 15'

http://img832.imageshack.us/img832/4327/cono1.jpg

apoi se scufunda imediat intr-un castron cu apa rece pt. a opri procesul de fierbere, se scurge si se separa buchetelele cu ajutorul unui cutitas; se pastreaza citeva pe o farfurie, iar restul impreuna cu tulpina tocata si condimentele se mixeaza la robotul de bucatarie cu 5 dl din apa in care a fiert (cine vrea, poate folosi o zeama de carne obtinuta dintr-un cubulet concentrat dizolvat in apa). cind conopida devine ca o crema, se adauga smintina mixindu-se in continuare; apoi se pun buchetele pastrate in supa si se mai fierbe pt. 2' la foc potrivit

http://img94.imageshack.us/img94/1624/cono2.jpg

(optional - in timp ce fierbe conopida, se frige/prajeste pieptul de pui taiat bucatele si eventual, marinat dupa gust si preferinte)

http://img24.imageshack.us/img24/4922/cono3.jpg

supa se serveste calda impreuna cu pieptul de pui si presarata cu sare din sunca de Serrano + patrunjel tocat marunt - sa aveti pofta ! http://i492.photobucket.com/albums/rr285/croatoan5376/Emoticons/smiley_emoticons_teeschale.gif

http://img846.imageshack.us/img846/7880/31491785.jpg

[/center]

• 1 month later...

Demult am ochit-o, acum am executat-o. Vreau sa fiu la moda, in ton cu marii creatori. :) :floare: Mi-e cam lene acum sa incep sa insir superlative, zic doar ca daca n-o faceti pierdeti ceva foarte foarte bun.

Am servit varianta simpla, fara piept de pui, am pus ceva mai mult presunto/prosciutto.

post-97-13188853300124_thumb.jpg

• Author

Demult am ochit-o, acum am executat-o. Vreau sa fiu la moda, in ton cu marii creatori. :D :D Mi-e cam lene acum sa incep sa insir superlative, zic doar ca daca n-o faceti pierdeti ceva foarte foarte bun.

Am servit varianta simpla, fara piept de pui, am pus ceva mai mult presunto/prosciutto.

Laura, ma bucur ca v-a placut o supa atit simpla. Sa va fie de bine ! :-*

Arata foarte bine. Buna ideea! Pacat ca nu am stiut de ea cand am avut 2 conopide mari de tara si nu mai stiam ce sa fac cu ele. Imi place ca nu are unt! Daca nu am pasta de ghimbir, e obligatoriu ingredientul, sau il pot omite/inlocui? Am mancat in vacanta una de broccoli si era un deliciu, al carui gust mi-l pot reaminti si acum ...

O alta supa crema foarte buna pe care am mancat-o a fost cea de ardei capia copti. :-*

nu am apucat sa scriu reteta dar nu e mare diferenta nici cum o fac eu. doar ca imi place cu jambonul facut de Eataly :D..yum yum
  • Author

Arata foarte bine. Buna ideea! Pacat ca nu am stiut de ea cand am avut 2 conopide mari de tara si nu mai stiam ce sa fac cu ele. Imi place ca nu are unt! Daca nu am pasta de ghimbir, e obligatoriu ingredientul, sau il pot omite/inlocui? Am mancat in vacanta una de broccoli si era un deliciu, al carui gust mi-l pot reaminti si acum ...

O alta supa crema foarte buna pe care am mancat-o a fost cea de ardei capia copti. :D

Daniella, daca n-ai pasta de ghimbir si nici ghimbir proaspat sau praf , nu-i o tragedie; pt. ca am scris ca se pune optional. :D (btw, mie cind mi-e somn, nu citesc retete ! :D )

chiar am niste ardei capia si mi-ai dat o idee foarte buna cu supa crema, mercic ! :D

• Author

nu am apucat sa scriu reteta dar nu e mare diferenta nici cum o fac eu. doar ca imi place cu jambonul facut de Eataly :D..yum yum

Mirela, cind ai timp, scrie reteta cum o faci, te rog ! :D

si mie imi place cum iti place tie, de-aia am presarat peste supa din farfurie cu "sare" din sunca de Serrano. :D

1 ceapa

2 catei usturoi zdrobiti

un varf de cutit de coriandru uscat(daca place)

un varfde cutit de chilli (pun si nu se simte tare, mananca si Sara, ii da aroma aparte)

o capatana mare de conopida, cam la 1kg

2 cups de supa(sau apa)

2 cups apa(in plus fata de supa sau apa )

1/4 cup cream fraiche ( eu am pus si sour cream, mi-a placut si asa)

pun in oala cu pereti inalti ceapa, usturoiul, coriandrul si chili pana se inmoaie putin si se amesteca aromele. pun si conopida spalata si taiata cum vreti(nu conteaza marimea), supa si apa si fierb pana se inmoaie conopida (nu sa se faca terci ca nu mai are nici o vitamina :floare: ).

cand e fiarta, pun in blender si fac crema dupa plac, mai grob mai fina...dupa chef

pun la loc in oala, adaug cream fraiche si o mai las sa dea intr-un clocot si gata. sare si piper la sfarsit pun eu, voi faceti cum vreti.

servesc cu sarea lui Eataly (jambonul ala) si e bestiala. noua ne place mult.

O alta supa crema foarte buna pe care am mancat-o a fost cea de ardei capia copti. :floare:

Daniella, nu gasesti nici ghimbir uscat? La plic? Eu din acesta am pus. Cred ca sharmul si finetea supei asteia o da amestecul de condimente, in special ghimbirul si nucsoara. De obicei prepar conopida cu usturoi si piper asa incat acum am avut o placuta surpriza.

Smantana mea a fost de 15%, deci mai dietetica (de obicei cumpar de 30%).

Daniella, daca n-ai pasta de ghimbir si nici ghimbir proaspat sau praf , nu-i o tragedie; pt. ca am scris ca se pune optional. =)) (btw, mie cind mi-e somn, nu citesc retete ! :D )

chiar am niste ardei capia si mi-ai dat o idee foarte buna cu supa crema, mercic ! :D

UpTown Girl, scuze, asa e ai scris! eu le mai citesc si cand mi-e somn, ca numai noaptea apuc de cele mai multe ori, insa ce-i drept e ca macar nu ar trebui sa pun si intrebari :)

Azi am luat pranzul in oras si am comandat o supa crema de broccoli si nu a fost asa de buna ca aia de pe vapor. Nu a fost rea, dar nu avea unctuozitatea aia. Sper ca reteta asta sa egaleze gustul aleia ... In schimb partenerul meu de lunch a luat una de ciuperci care a fost de o bunatate terrrribila!

Laura, nu am vazut ghimbir uscat desi tot am vazut ca voi puneti la diverse, dar nici nu m-am uitat de el. Nici usturoi sau ceapa uscata nu am luat, pt ca stiu ca am incercat in vremuri apuse si nu avea gust prea grozav, acum cu vremurile noi poate or fi mai bune ? In schimb gasesc ghimbir proaspat, doar ca dupa ce folosesc 1 cm la o reteta nu mai stiu ce sa fac cu restul :D si mucegaieste prin frigider. Dar daca si tu confirmi ca ghimbirul face tot sarmul o sa iau din cel proaspat.

Mirela, merci de reteta, o sa le incerc.

Doar ca dupa ce folosesc 1 cm la o reteta nu mai stiu ce sa fac cu restul :) si mucegaieste prin frigider. Dar daca si tu confirmi ca ghimbirul face tot sarmul o sa iau din cel proaspat.

Ma gandesc eu ca dupa ce folosesti o bucatica asa proaspat, restul l-ai da pe razatoarea mica si l-ai pune intr-un borcanas ermetic, un strat sare unul ghimbir, altul sare altul ghimbir samd..., apoi la frigi. Nu cred ca sarea l-ar lasa sa se mucegaiasca si asa ai putea profita de toata radacina, cel putin la mancarurile sarate. =))

supa mea, simplă, simplă, numai cu unt. am călit o juma de ceapă şi 2 căţei de usturoi, am pus conopida peste, apă cît să o acopere şi am fiert-o. am blenduit-o cu apa în care a fiert şi am adăugat unt. fooooarte bună

PS frunzuliţele alea nu sunt trifoi cu două foi, sunt lăstari de mazăre

post-1215-13191167680967_thumb.jpg

• Author

PS frunzuliţele alea nu sunt trifoi cu două foi, sunt lăstari de mazăre

capriorule :) , daca le lasai sa creasca, aveai si mazare la ora asta in supa ! :)

• 2 years later...

Doar ca dupa ce folosesc 1 cm la o reteta nu mai stiu ce sa fac cu restul :wub: si mucegaieste prin frigider. Dar daca si tu confirmi ca ghimbirul face tot sarmul o sa iau din cel proaspat.

Ma gandesc eu ca dupa ce folosesti o bucatica asa proaspat, restul l-ai da pe razatoarea mica si l-ai pune intr-un borcanas ermetic, un strat sare unul ghimbir, altul sare altul ghimbir samd..., apoi la frigi. Nu cred ca sarea l-ar lasa sa se mucegaiasca si asa ai putea profita de toata radacina, cel putin la mancarurile sarate. :thumleft:

Ghimbirul se poate pastra si proaspat, mult timp si foarte simplu: infasurati tuberculul in hartie si puneti in frigider, eventual intr-o punga. Hartia absoarbe eventuala umiditate excesiva, impiedicandu-l sa se mucegaiasca. La utilizare, se inlatura, in mod firesc, partile compromise, dar nu vor fi multe :71:

De altfel va puteti face si cultura proprie de ghimbir, punand o bucata de tubercul cu mugure in pamant, cu mugurele cat mai la suprafata, dar nu descoperit complet. Face planta in scurt timp si tuberculul se ramifica in ghiveci. Se scoate, taiata, numai cate o bucata, restul se lasa in continuare in pamant. M-a invatat o prietena de-a mea cambodgiana. Daca nu reuseste din prima, perseverati - merita.

Merci mult, Redi :thumleft:! Nu am remarcat pana acum ca radacina sa faca mugure, dar ma mai uit...

Ghimbirul e ciudatel ca forma. Nu e "uni", asa cum e morcovul, de exemplu. Are mai multe "imbinari", iar fiecare bucatica se poate rupe, apoi se pune in pamant.

post-46-13829507986907_thumb.gif

Merci mult, Redi :thumleft:! Nu am remarcat pana acum ca radacina sa faca mugure, dar ma mai uit...

nu toti tuberculii au mugure! trebuie sa te uiti atent si sa vezi pe una din escrescente ca e ceva mai verzuliu - ei, ala incepe sa fie un mugure, de acolo se dezvolta planta ulterioara. cred ca in poza pusa de Foxxy incepe sa fie in dreapta sus, mai in laterala - nu stiu cum sa explic ca sa fiu clara, dar daca o sa te uiti la gramada de la magazin, fara indoiala ca o sa dai macar peste un germene si o sa stii ca ALA E!

si uite si in crapatura dintre cele doua ramuri, pe mijloc, se vede incepand un ochi micut. ti-as fi fotografiat germenele meu, dar l-am pus deja in pamant de cateva zile si mi-e mila sa-l dezvelesc. eu gasesc aici tot timpul, dar...imi place mie sa ma joc si sa am pe terasa "plantatiile" mele :wub:

• 2 weeks later...

Daniella, am fost ieri undeva unde am gasit ginger cu muguri, uite poze - le-am facut special pentru tine :occasion14:

post-243-13838957586237_thumb.jpg

post-243-13838957667786_thumb.jpg

post-243-13838957743458_thumb.jpg

Mulțumesc mult redivivus, tocmai am descoperit că un ciot de ghimbir uitat în frigider a făcut muguri ca cei din pozele tale. Mă grăbesc să-i pun în ghiveci, să-mi fac plantație.

Am cumparat un ghimbiras cu mugurel micutz. Sunt in cautare de ghiveci, pamant si il punsa rodeasca. Merci de idee.

Doamnelor am vazut ca si ananasul se poate prinde din motul ala de frunze, dar am plecat complet offtopic!

PS: imi plac unghiile si french-ul :wub: