February 7, 201313 yr comment_184122 [b][b][b]Dupa multe combinatii de faina/tarate/ gluten/drojdie/apa, azi am ajuns la aluatul care este pe placul meu. Din moment ce respecta cantitatea in grame nu volume adica din cantitatea totala jumatate faina integrala si jumatate tarate de ovaz, inseamna ca: Putem folosii aluatul la paine ( cornuri,briose) la produse de patiserie, tarte etc. Putem sa combinam cu orice fel de grasimi. Acum sa va prezint Briosele mele. Sectiunea caldutza nu fierbinte mai aproape Reusita acestiu aluat,o veti obtine doar daca nu va abateti cu nimik de la reteta pusa de mine. Modificarile va apartin, insa fara dreptul de a spune ca nu sunteti multumiti. Ingrediente:200 gr faina integrala bob de grau intreg 200 gr tarate de ovaz rasnite fin (in rasnita de cafea) 120 gr gluten de grau 60 gr drojdie proaspata 350 ml apa calduta 3-4 linguri ulei de masline 1 lingura de supa plina cu sare ulei de masline ptr uns aluatul Mod de preparare:Eu folosesc malaxorul ptr framantare , dar este valabil si ptr framantatul manual modul de preparare. Se pune in bol faina, glutenul, taratele si se amesteca bine, se face un cuib in faina, se pune apa calduta apoi drojdia faramitata si se lasa putin sa stea sa faca balonase drojdia, apoi se adauga uleiul si sarea. Framantam aluatul pina se aduna, il lasam sa stea 10 minute, apoi il framantam iarasi pina il simtim la mina ca este pufos si nu se mai lipeste de vas. Aluatul daca respectati reteta, nu va fi lipicios si il veti scoate foarte usor din vas. am facut gaurici cu degetul sa vedeti consistenta aluatului Se vede clar de cata faina avem nevoie ptr intins Intindem aluatul in forma unui patrat/dreptunghi si verificam sub aluat sa mai punem cateva fire de faina Cam asa de subtire trebuie sa fie stropim aluatul cu ulei si incepem dintr`un capat al aluatului si rulam cat putem de strans si cat mai egal sa fie sulul masuram in asa fel sa ne iese 12 bucati una bucata luam aluatul in mana si incepem sa bagam marginile inspre mijloc si pe o parte si pe cealalta (si pe fata si pe dos) punem bucata in forma de briosa si apasam cu degetul in mijlocul ei cele 12 briose puse la crescut pensulate cu putin ulei deasupra si acoperite cu un prosop si lasam la crescut la loc cald cam 30-45 min depinde cat de cald este in bucatarie crescute arata cam asa dupa timpul expirat Le punem cu grija in cuptorul preincalzit la 180 grade ptr 1h apoi daca doriti asa putin mai rumene, mariti focul la 200grade ptr 10 min. Este foarte importanta temperatura ptr ca in combinatia asta, cresc afara in cuptor foarte putin aluaturile astea 50/50, si se umbla usurel cu ele sa nu descreasca. Le punem pe un gratar la racit . Le servim cu ce dorim noi, preferabil la mic dejun (se pot incalzii la MO a doua zi 1/2 min la 700wati. Au o cojita subtire si putin crocanta si un miez moale si pufos. Dupa racire, se pastreaza in punga de plastic. Cam atata cantareste o briosa Pofta mare la mic dejun ![/b][/b][/b] Report
February 7, 201313 yr comment_184126 ce mult au crescut pt un aluat 50-50!foarte, foarte placuta mie reteta! felicitari pt reteta pas cu pas si ca ai gasit metoda si reteta optima! ma intreb daca merg toate la MP, fara interventii de manute umane in afara de pusul ingredientelor in cuva? unde se gaseste glutenul? supermarket, sau plafar? Report
February 7, 201313 yr Author comment_184129 ce mult au crescut pt un aluat 50-50!foarte, foarte placuta mie reteta! felicitari pt reteta pas cu pas si ca ai gasit metoda si reteta optima! ma intreb daca merg toate la MP, fara interventii de manute umane in afara de pusul ingredientelor in cuva? unde se gaseste glutenul? supermarket, sau plafar? Da, ptr mine este reteta cea mai placuta(nu imi place aluatul umed sau clisos).Daca se respecta reteta asa vor creste la oricine le va presta. Glutenul de la plafar (magazine naturiste) se vinde in pungute de 250gr. Eu am pus in robotul malaxor si a mers aluatul. In masina de paine incerci daca nu merge ghinion. Este cantitate mica si merge si la mina facut si repede. Sa citesti bine pasii daca te tenteaza sa faci aluatul(se poate da si alta forma nu neaparat briosa). Report
February 7, 201313 yr comment_184166 Arata super !Chiar imi lasa gura apa .Foarte buna informatia cu glutenul. O sa caut si eu la plafar.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif Report
February 7, 201313 yr Author comment_184179 Foarte frumoase, parc-ar fi ciupercute Multumesc! Da exact forma de ciupercuta au asa au crescut in forma de briosa si sunt dragute foc in forma asta. Se pot face simple painisoare o sa pun tot aici si alt model cand fac folosind acest aluat care ptr mine ramane asa cum este, ptr ca imi palce cum a iesit . Arata super !Chiar imi lasa gura apa .Foarte buna informatia cu glutenul. O sa caut si eu la plafar.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif Multumesc! Sigur o sa gasesti la plafar. Report
February 8, 201313 yr comment_184228 Le am in plan, arata excelent! Si tot stau sa ma gindesc cum de nu mi-a venit ideea sa macin taritele Am gindit "in cutie" pina acum... Report
February 8, 201313 yr comment_184229 Felicitari Cerra, imi place foarte mult felul in care le-ai impachetat. Report
February 8, 201313 yr Author comment_184256 Le am in plan, arata excelent! Si tot stau sa ma gindesc cum de nu mi-a venit ideea sa macin taritele Am gindit "in cutie" pina acum... Am incercat in fel si chip. Asta este varianta cea mai buna si nici nu zici ca sunt tarate. Astea de ovaz is mai cojoase decat cele de grau(care nu imi plac)le dau prima data prin robot la cutite pina se fac pic mai maruntele, apoi asa incetuc la rasnita de cafea si sunt super bune, albesc si faina. Si eu ca si tine, chiar daca nu mai gust putin din ce fac, dar eu copturi tre sa fac. Simteam ca inebunesc cand vedeam ca nu iese de fel pe placul meu dar,,, sa nu uitam ca eu sunt omul care nu ma las usor si pina la urma tre sa iese. Din aluatul asta o sa fac si sucitura cu mac/nuca si alte minunatii. Eu nu pot sa inchei cu placintaritul si imi trebuia ceva sa ma multumeasca si sa nu ma tina in loc. Felicitari Cerra, imi place foarte mult felul in care le-ai impachetat. [b]Impachetarea este aceiasi ca si la cornuri sau ca si la pogacitzele mele cu jumari doar ca sunt bronzate:). Eu, ma bucur mult ca va plac briosele mele. Acum pun de o tura dar le fac alta forma tot rulate, aluatul acelasi.[/b] Report
February 8, 201313 yr comment_184258 Am incercat in fel si chip. Asta este varianta cea mai buna si nici nu zici ca sunt tarate. Astea de ovaz is mai cojoase decat cele de grau(care nu imi plac)le dau prima data prin robot la citite pina se fac pic mai marintele, apoi asa incetuc la rasnita d ecafea si sunt super bune, albesc si faina.Si eu ca si tine, chiar daca nu mai gust putin din ce fac, dar eu copturi tre s afac. Simteam ca inebunesc cand vedeam ca nu iese de fel pe palcul meu dar,,, sa nu uitam ca eu sunt omul care nu ma las usor si pina la urma tre sa iese. Din aluatul asta o sa fac si sucitura cu mac/nuca si alte minunatii. Eu nu pot sa inchei cu placintaritul si imi trebuia ceva sa ma multumeasca si sa nu ma tina in loc. Cerra, ce ambitioasa esti! tu chiar nu renunti deloc daca-ti pui ceva in cap. Felicitari! si esti si f harnica, n-ai chef niciodata sa stai pur si simplu? Report
February 8, 201313 yr Author comment_184267 Am incercat in fel si chip. Asta este varianta cea mai buna si nici nu zici ca sunt tarate. Astea de ovaz is mai cojoase decat cele de grau(care nu imi plac)le dau prima data prin robot la cutite pina se fac pic mai maruntele, apoi asa incetuc la rasnita de cafea si sunt super bune, albesc si faina.Si eu ca si tine, chiar daca nu mai gust putin din ce fac, dar eu copturi tre sa fac. Simteam ca inebunesc cand vedeam ca nu iese de fel pe placul meu dar,,, sa nu uitam ca eu sunt omul care nu ma las usor si pina la urma tre sa iese. Din aluatul asta o sa fac si sucitura cu mac/nuca si alte minunatii. Eu nu pot sa inchei cu placintaritul si imi trebuia ceva sa ma multumeasca si sa nu ma tina in loc. Cerra, ce ambitioasa esti! tu chiar nu renunti deloc daca-ti pui ceva in cap. Felicitari! si esti si f harnica, n-ai chef niciodata sa stai pur si simplu? Multumesc! Nu, nu pot sa stau ca imi sta norocul Nu vreau sa se simta ai mei restrictionati de la nimik(placinte turte etc) asa ca... fac in asa fel sa imi iese si toata lumea este fericita.Nu mai vreau sa folosesc faina alba si atunci trebuie sa experimentez cu tarate, integrale sa pot face cam tot ce am facut inainte (sa putem minca si noi). Report
February 8, 201313 yr comment_184276 Ti-am spus ca-mi plac la nebunie, cerra, briosele tale! Dar eu nu aveam in casa ingredinte de regim, asa ca le-am comis din cea am avut la indemana, dar in forme de briose, macar sa ma amagesc cu forma! Report
February 8, 201313 yr Author comment_184288 Ti-am spus ca-mi plac la nebunie, cerra, briosele tale! Dar eu nu aveam in casa ingredinte de regim, asa ca le-am comis din cea am avut la indemana, dar in forme de briose, macar sa ma amagesc cu forma! Foarte frumoase! Tarte se gasesc a magazine naturiste(taratele de ovaz sa le cumperi ptr ca, sunt cantitate egala cu faina si daca pui de grau o sa fie amare)taratele sa le rasnesti in rasnita de cafea ptr ca sunt prea mari si tzapene.. Report
February 8, 201313 yr comment_184331 Ti-am spus ca-mi plac la nebunie, cerra, briosele tale! Dar eu nu aveam in casa ingredinte de regim, asa ca le-am comis din cea am avut la indemana, dar in forme de briose, macar sa ma amagesc cu forma! Foarte frumoase! Tarte se gasesc a magazine naturiste(taratele de ovaz sa le cumperi ptr ca, sunt cantitate egala cu faina si daca pui de grau o sa fie amare)taratele sa le rasnesti in rasnita de cafea ptr ca sunt prea mari si tzapene..Abia astept sa cumpar si sa fac! Report
February 9, 201313 yr comment_184439 Dar eu nu aveam in casa ingredinte de regim, asa ca le-am comis din cea am avut la indemana, da, da' tu ai in plus ghiocei compenseaza cu varf si-ndesat! Report
February 9, 201313 yr comment_184453 Dar eu nu aveam in casa ingredinte de regim, asa ca le-am comis din cea am avut la indemana, da, da' tu ai in plus ghiocei compenseaza cu varf si-ndesat! Ghioceii erau pentru voi, muzele! M-am speriat ca vine iarna grea si i-am cules, mai bine sa bucure privirea decat sa-i striveasca nametii!(Am ramas cu frica-n san, anul trecut pe vremea asta era urgie...)Apropos de flori, tocmai citeam un material trimis de o prietena virtuala in care este vb. de flori comestibile, woww, cate nu stiam! Foarte, foarte multe flori sunt comestibile, dar eu nu ma vad devorand toporasi in veci! Report
February 9, 201313 yr comment_184457 Foarte dragalase briosele, Cerra. Îmi place mult ideea cu forma de muffins, iar metoda de împachetare este super cool. O s-o folosesc si eu. Nici nu stiam ca se gaseste gluten de vînzare. Aici nu am vazut niciodata, dar asta nu înseamna ca nu este... probabil nu am vazut eu. Credeam ca glutenul este foarte nesanatos si ca este folosit ca aditiv în industria alimentara pentru pufozitatea, cresterea si pastrarea formei aluaturilor... etc. O sa ma documentez. Report
February 9, 201313 yr comment_184468 parca vazusem dincolo cum isi faceau fetele singure glutenul. spalau aluatul pana ramanea inima lui, doar miezul ala f elastic si-l foloseau ca sa creasca aluaturile astea cu tarate. in principiu, n-ar tb sa fie daunator, cred c-avem perceptia asta gandindu-ne la intolerante. Report
February 9, 201313 yr Author comment_184470 Foarte dragalase briosele, Cerra. Îmi place mult ideea cu forma de muffins, iar metoda de împachetare este super cool. O s-o folosesc si eu. Nici nu stiam ca se gaseste gluten de vînzare. Aici nu am vazut niciodata, dar asta nu înseamna ca nu este... probabil nu am vazut eu. Credeam ca glutenul este foarte nesanatos si ca este folosit ca aditiv în industria alimentara pentru pufozitatea, cresterea si pastrarea formei aluaturilor... etc. O sa ma documentez. Multumesc! Informeaza`te, apoi sa incerci dar daca nu se pune gluten la faina integrala +_tarate sa sti ca ies niste ciungi. Am facut eu prima reteta asa si am fost foarte dezamagita de rezultat. In painica de la magazin, se pun multe alte chestii urate E`uri si altele.Acasa nu am timp s afabric eu glutenul si il cumpar d ela magazin ptr pretul de 5 lei 250gr.Briosele sau rulourile daca papam numai noi avem 1 saptamana,ptr ca papam doar dimineata iar daca vin prietenii nu pot zice ca nu le dau logic nu? Report
February 9, 201313 yr Author comment_184472 parca vazusem dincolo cum isi faceau fetele singure glutenul. spalau aluatul pana ramanea inima lui, doar miezul ala f elastic si-l foloseau ca sa creasca aluaturile astea cu tarate. in principiu, n-ar tb sa fie daunator, cred c-avem perceptia asta gandindu-ne la intolerante. Exact! ne gandim la intolerante. Glutenul cum am mai spus, este proteina graului si nu ar fi normal sa ne faca rau, asta in cazul in care persoana in cauza nu are ceva special cu granele/cerealele cu sau fara gluten. Report
February 9, 201313 yr Author comment_184475 parca vazusem dincolo cum isi faceau fetele singure glutenul. spalau aluatul pana ramanea inima lui, doar miezul ala f elastic si-l foloseau ca sa creasca aluaturile astea cu tarate. in principiu, n-ar tb sa fie daunator, cred c-avem perceptia asta gandindu-ne la intolerante. asta zic doftorii [b]Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Momentan, persoanele care sufera de boala celiaca sau manifesta diferite simptome in urma consumului de alimente cu gluten trebuie sa il evite. Renuntarea la gluten poate presupune o dieta care va contine cat mai putina paine si paste si inlocuirea acestora cu produse alimentare fara gluten. Privarea de gluten ar putea conduce la scaderea nivelului de substante nutritive importante din organism (fier, vitamine din grupul B, fibre). De aceea, regimul alimentar sanatos al unei persoane sensibila la gluten trebuie sa contina cat mai multe fructe, legume, proteine slabe, produse lactate, cereale fara gluten, oua.Semne ale sensibilitatii la glutenSusPeste 2.5 mililoane de oameni pot suferi de intoleranta la gluten dar doar 150.000 au fost diagnosticati. Acest lucru se intampla intrucat majoritatea persoanelor nu prezinta simptome, iar manifestarile bolii celiace se pot suprapune cu alte probleme medicale. Iar acest lucru creaza confuzie atat pentru bolnavi cat si pentru medici. Cauzele bolii nu au fost inca depistate, desi in urma studiilor medicale s-a identificat prezenta anumitor gene anormale la persoanele care sufera de aceasta boala si care se considera ca ar oferi o predispozitie crescuta pentru dezvoltarea bolii Principalele simptome ale bolii celiace sunt: - diaree sau constipatie cronica - dureri abdominale si balonare - scadere inexplicabila in greutate in ciuda unui apetit normal - anemie - oboseala - varsaturi - dermatite - schimbari bruste de dispozitie - tetanie. Printre consecintele bolii se numara: osteoporoza, pubertatea intarziata, tulburari de memorie si concentrare, infectii respiratorii recurente, infertilitate si amenoree, steatoree, retard de crestere.[/b] Eu nu am nici un simptom din cele enumerate. Report
February 9, 201313 yr comment_184488 Eu credam ca pica greu la matz, creeaza balonari si de astea. Tre' sa lecturez, asa mai mult informativ, ca oricum eu nu am vazut gluten la cutie pe aici, si daca ar fi de grîu, oricum n-am ce face cu el, ca noi din cauza Denisei am trecut pe spelta, ca doar n-o sa muncesc dublu ... iar "chestiile" de spelta si altele, nu le gasesc chiar foarte usor nici pe cele simple.(Spelta, kamutul tot grîuri sînt, dar la astea nu are Denise probleme. Chiar tolereaza si glutenul, dar nu al grîului-grîu Cu cel al speltei si altele n-are treaba). Fac pîine si chifle din faina integrala + alba (tip 1050 deci nu chiar alba ci asa mai cu goaze prin ea ) , ambele de spelta, si ies chiflele pufoase. Dar a doua zi încep a se usca, asa ca tre sa le fac des... Chiar daca sînt în punga devin mai farîmicioase. Cele doar din faina integrala de spelta, se usuca si mai repede. Later Edit Treba cu cei care sufera de intoleranta la gluten stiam, dar daca are vreun efect negativ asupra omului fara intolerante... nu stiam, de aia ziceam c-o sa lecturez Report
February 9, 201313 yr Author comment_184495 alba ci asa mai cu goaze prin ea ) dar , ambele de spelta, si ies chiflele pufoase. Dar a doua zi încep a se usca, asa ca tre sa le fac des... Chiar daca sînt în punga devin mai farîmicioase. Cele doar din faina integrala de spelta, se usuca si mai repede. Later Edit Treba cu cei care sufera de intoleranta la gluten stiam, dar daca are vreun efect negativ asupra omului fara intolerante... nu stiam, de aia ziceam c-o sa lecturez Asupra omului care nu are intoleranta nu are nika. La cei care au declanseaza anumite chestii. Eu m`am bucurat ca am vazut faina de spelta si cand m`am dus iarasi nu mai avea. Nu stiam ca se intepeneste produsul asa ca o sa iau poate sa fac ceva asa sa mincam proaspat. Astea ale mele stau o saptamana si sa fie iara caldutze le punem la Mo sau le bagam la grill. Report
February 9, 201313 yr comment_184498 Daca faci doar din faina alba de spelta si pui si 3-4 linguri de ulei de masline la aluat, iese pîinea pufoasa si nu se usuca a doua zi. Avantajul la faina de spelta e ca nu ies aluaturile cleioase si umede, cum tie nu-ti plac. Fiica-mea sarmana, adora piinea densa si grea, neagra, putin umeda, mai ales din secara... dar nu o poate mînca... Cumapr o pîine din spelta integrala (de la brutarie), cu mere rase si nuci, si e putin asa mai umeda, cum îi place ei. Spre rusinea mea, înca nu am încercat s-o reproduc. Poate iese ceva... Report
February 9, 201313 yr Author comment_184506 Daca faci doar din faina alba de spelta si pui si 3-4 linguri de ulei de masline la aluat, iese pîinea pufoasa si nu se usuca a doua zi. Avantajul la faina de spelta e ca nu ies aluaturile cleioase si umede, cum tie nu-ti plac. Fiica-mea sarmana, adora piinea densa si grea, neagra, putin umeda, mai ales din secara... dar nu o poate mînca... Cumapr o pîine din spelta integrala (de la brutarie), cu mere rase si nuci, si e putin asa mai umeda, cum îi place ei. Spre rusinea mea, înca nu am încercat s-o reproduc. Poate iese ceva... Multumesc! Imi pare rau de Denisa ta:(( a mea Denisa poate papa integrale dar nu ii place nici ei cele umede.Incearca aia cu nuci si mere din integrala de spelta poate ca o iesii faina acasa si poate merge in loc de ceva cozonac /placinta nu? intreb ca nu imi dau seama cum este dulce, sau nu. Report