February 12, 201313 yr comment_185066 Oameni buni,poate pare nelalocul lui subiectul, dar de doua zile ma dau peste cap din cauza unor probleme date fetei de clasa a 3-a, cu titlu de pregatire pentru un concurs. M-am blocat la una, asa ca poate *vede* careva rezolvarea sau sunteti de meserie...Deci Daca doua piersici fac cat o lamaie si un mar, doua lamai fac cat doua piersici si o caisa, patru mere si o caisa fac cat o piersica si doua lamai - cat fac doua caise? Report
February 12, 201313 yr comment_185068 2 caise= 1 piersicaRaspunsul l-am gasit aici. Exercitiul 150 raspunsul e la sfarsit! Report
February 12, 201313 yr Author comment_185071 Multumesc, Eataly. Mi-am bifat linkul, fix alea le-a xeroxat doamna si le-a dat.Baiul e ca ne intereseaza modul de rezolvare. Mai ales pe mine (ca fata s-a bucurat ca are raspunsul, dar aia n-o ajuta), ca-s frustrata ca nu le dau de cap. Report
February 12, 201313 yr comment_185072 Si-am gasit si rezolvarea: 1. 2p = 1l + 1m |48p = 4l + 4m 2. 2l = 2p + 1c |24l = 4p + 2c 3. 4m + 1c = 1p + 2l4m = 1p + 2l - 1c îmbinând cele 3 transformări, vom avea: 8p = 4p + 2c + 1p + 2l - 1c8p = 5p + 2p + 1c + 1c8p - 7p = 2c --> 2 caise fac cât 1 piersică Report
February 12, 201313 yr comment_185075 Oameni buni,poate pare nelalocul lui subiectul, dar de doua zile ma dau peste cap din cauza unor probleme date fetei de clasa a 3-a, cu titlu de pregatire pentru un concurs. M-am blocat la una, asa ca poate *vede* careva rezolvarea sau sunteti de meserie...Deci Daca doua piersici fac cat o lamaie si un mar, doua lamai fac cat doua piersici si o caisa, patru mere si o caisa fac cat o piersica si doua lamai - cat fac doua caise? Matematica... 2P=1L+1M2L=2P+1C4M+1C=1P+2L Si avem un sistem. 1L=2P-1M2(2P-1M)=2P+1C4M+1C=1P+2(2P-1M) 4P-2M=2P+1C4M+1C=1P+4P-2M 2P=1C+2M6M+1C=5P 1C=2P-2M6M+(2P-2M)=5P 4M=3P Pana aici am gasit ca 4 mere sunt egale cu 3 piersici.Uitandu-ne din nou la sistem... luam primele doua ecuatii. Si o luam de la capat. 2P=1L+1M2L=2P+1C 2P=1L+1M2P=2L-1C Le egalam 1L+1M=2L-1C1M+1C=1L Avem a 3a ecuatie... 4M+1C=1P+2L si inlocuim 1L 4M+1C=1P+2(1M+1C)4M+1C=1P+2M+2C2M=1P+1C Si avem doua noi ecuatii 2M=1P+1C4M=3P 2(1P+1C)=3P2P+2C=3P2C=1P Deci, doua blestemate caise fac cat o piersica. Fug la munca, ca pierd autobuzul. Report
February 12, 201313 yr comment_185079 Noi parcă am învățat sistemele prin liceu... sau oricum, ciclul 2.Asta se face acum în clasa a III-a??? Ioi, ce mă așteaptă! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_scratch.gif Report
February 12, 201313 yr comment_185083 Noi parcă am învățat sistemele prin liceu... sau oricum, ciclul 2.Asta se face acum în clasa a III-a??? Ioi, ce mă așteaptă! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_scratch.gifEhehe, sa vezi si clasa a 2a, cu ecuatii cu o necunoscuta, pe care de fapt NU POTI sa le rezolvi asa.. Si trebuie sa te uiti in urma si sa ghicesti cam cum sa explici, cand lucrurile sunt clare pentru tine, dar nu pentru ghindoc.O nebunie curata, mai bine lasa totul la locul lui, cand incepeau cu ecuatiile, faceau ecuatiile nu asa pe bajbaite ...a trebuit sa ne uitam pe youtube la cum explica o invatatoare..sa stim ce sa-i explicam Report
February 12, 201313 yr comment_185100 Brava Sori!Eu am dat un search si gata! Apai, data viitoare cred ca am sa fac si eu ca tine, ca tare m-am mai enervat... bine ca n-am pierdut autobuzul! Report
February 12, 201313 yr comment_185102 Manca-v-ar mama!Si io-s inginera? Ioi! Pai astia mici, desi par nevinovati, is mai tari ca toata generatia mea de ingineri daca la clasa a III fac asa ceva! Deja mi-e rusine!Pot sa-mi depun diploma? Report
February 12, 201313 yr comment_185103 Brava Sori!Eu am dat un search si gata! Apai, data viitoare cred ca am sa fac si eu ca tine, ca tare m-am mai enervat... bine ca n-am pierdut autobuzul! Sori, macar stiu ca pot sa contez pe tine oricand. Daca ma puneai sa fac 5 comentarii diferite la Morometii, cinci iti faceam, dar matematica e o opinie pentru mine! Report
February 12, 201313 yr comment_185106 Daca ma intrebai pe mine o sunam pe mama, ca ea a facut meditatii cu toti copii din bloc, incepind cu mine. Niciodata n-am pricipit nimic din ea, cea mai mare victorie a mea este ca am scapat de ea! Report
February 12, 201313 yr Author comment_185116 Vad,fetelor, ca ati muncit la problema. Multumesc.Intr-adevar, problemele din link-ul pus de Eataly, din care le-a dat si fetei mele,nu sunt pentru materia de zi cu zi, ci pentru concursul Gordius, care cica isi propune sa descopere talente. E clar, familia mea nu are talent la unele din chestiile astea (de-aia ne-am facut juristi). Dar sa stiti ca probleme de genul celor cu nr. 147 si 148 s-au dat la proba de rationament logic la admiterea in magistratura. Deci nu e rau sa-si exerseze copiii mintea de mici. De multe ori ne surprind cu logica lor pura...Merci de participare si...poate ne mai exersam logica pe topic. Report
February 12, 201313 yr comment_185125 Ally, ptr. un copil de clasa a 3a este important, cred, sa deseneze niste segmente, intelege mai usor. Report
February 13, 201313 yr comment_185136 Multe sunt cu josu in sus.......ce vor invata copii astia la facultate????...tabla inmultirii??Cind eram prin ro m am uitat de exemplu cum arata niste manuale de engleza incepatori pt clasa 6Daca nu as fi stiut lb...........era chineza pt mine pt ca autorii ori nu stiu nici lb romana,ori sunt strungari si prin aranjamente au devrnit autoriHabar nu aveau de ce vorbeau ce sa zici despre maniera de a transmite,de a preda Normalca copilul ala nu pricepea nimic ajunsese sa fuga cind auzea ca trebuie sa puna mina pe manualul care era ff colorat si plin de desene Report
February 13, 201313 yr comment_185198 Doamne fereste! Apai fac si eu ca Lili, mai bine fac 5 comentarii, ca mi-a placut intotdeauna! Dar sa ma uit ca matza in calendar la o problema de clasa a treia ???? Eu pe vremea mea nu-mi amintesc sa ne fi data asa teme. Report
February 13, 201313 yr comment_185199 Eu da, ma teroriza mama cu problemele ei in fiecare zi! A ras bunica-mea de s-a spart, cand imi faceam la ea temele pentru vacanta si am incercat sa-i explic, ca la ce poate sa-mi foloseasca mie sa stiu cati butasi de vitza de vie sunt pe nu stiu ce perimetru!! Numai tampenii, cu mere, pere, randunici care zburau de nebune de la un tren la altul, bazine de apa care se umplu de la 2 sau 3 robinete!Credeti-ma, nici in ziua de azi nu mi-a trecut trauma!Mai bine ma puneai sa zugravesc clasa, decat sa fac 20 de probleme din astea! Sau de un Craciun, la o matusa, unchiu-meu, doctor in medicina era revoltat ca nu se poate rezolva o problema de-a lui fi-su ca nu stie ecuatii de gradul doi. I-a rezolvat-o mama pe fata de masa, asezata cu brizbrizuri pentru sarbatoare, facea ala spume, familie de nebuni si-n seara de ajun pe ei ii durea de temele pentru vacanta,deci cum va ziceam, trauma mi-a ramas! Stiam toate poeziile din programa scolara, citeam de toate, dar cu mere, pere in panere, ma distrugeai nervos! Report
February 13, 201313 yr comment_185208 Esti de coma CAFELUTZO cu perele,merele si penerele..... Ce sa mai zic de bazine si de robinete....dar este adevarul adevarat...ouff bine ca am scapat de artimetica Report
February 13, 201313 yr comment_185214 Mie mi-a plăcut mereu matematica. Și comentariile le făceam cu liniuță de la capăt... biata profesoară de română. Report
February 13, 201313 yr comment_185231 Mda e dificil, uite am o prietena fata foarte desteapta, culta si educata, domnule la Geografie este complet plutitoare!! Cand i-am zis ca am fost la Sulina, m-a intrebat cu seninatate unde este! Fiecare le are pe-ale lui cu care nu are tangente!Fosta mea sefa isi scosese tabelul cu impartirea pe curti de apel in Romania ca daca avea un proces in Hunedoara nu stia ca este Curtea de Apel Alba de exemplu! Nu avea idee pe unde sunt nici una nici alta!Omul nu stie decat vreo 6 scriitori romani si a luat bacul cu 5 la romana,ceea ce nu l-a strofocat ca a luat 10 si la mate si la fizica si la numai stiu ce( materia aia pe care ti-o alegeai).Probabil ca ar trebui sa se acorde mai multa atentie la aceste " pete negre" din mintea fiecaruia unde degeaba incerci tu sa colorezi, ca tot negru iese la final! Report
February 15, 201313 yr comment_185728 Noi parcă am învățat sistemele prin liceu... sau oricum, ciclul 2.Asta se face acum în clasa a III-a??? Ioi, ce mă așteaptă! Ehehe, sa vezi si clasa a 2a, cu ecuatii cu o necunoscuta, pe care de fapt NU POTI sa le rezolvi asa.. Si trebuie sa te uiti in urma si sa ghicesti cam cum sa explici, cand lucrurile sunt clare pentru tine, dar nu pentru ghindoc.O nebunie curata, mai bine lasa totul la locul lui, cand incepeau cu ecuatiile, faceau ecuatiile nu asa pe bajbaite ...a trebuit sa ne uitam pe youtube la cum explica o invatatoare..sa stim ce sa-i explicam Uma, da link-ul de pe youtube ca si eu am aceeasi dilema. Nu inteleg deloc cum reusesc astia sa bulverseze copiii in felul asta. Al meu e in clasa a 4-a si tot la fel ne chinuim sa ghicim ecuatiile.La gramatica la fel, in loc sa inceapa dom'ne sa structureze materia si sa o ia cu inceputul frumos, partile de vorbire, partile de propozitie ei au inceput alandala, in septembrie faceau pronumele relativ si acum au inceput cu verbul si substantivul. Si profesoara mandra, la inceputul anului ne zice ca ea nu preda dupa nici un manual, are propria ei metoda. Report