Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nancica

Featured Replies

Stai linistita, lava era foarte buna la gust si s-a maronit deja deasupra. Si cred ca stiu si ce timpenie am facut, aveam resturi amestecate de faine intr-o punga si probabil vreuna dintre ele avea si agent de crestere, ca am vazut ca era exact o cana in resturile acelea si am zis hai s-o termin.

Am facut jumatate din portia ta, cu 5 oua.

Iote-ma-s :(

precizez ca am facut jumatate de portie si am pus compozitia intr-o forma de chec din portelan de 24 cm lungime, 10 latime si 6 inaltime, era plina cind am varsat-o in ea, sa mai fi fost un cm de distanta pina la buza formei.

A crescut si apoi s-a lasat putin racindu-se. Binenteles ca facind jumatate de portie am injumatatit si timpii de copt.

Acu tre s-o refac intr-o forma mai mare, tre sa studiez in ce.

Am pus un iaurt cu cafea ca numai dintr-asta aveam dar nu se simte absolut deloc, mie mi se pare ca gustul aduce cu crema de zahar ars.

Dar e foarte buna, cu textura asta usor umeda.

mersi Iulia m-a cucerit si pe mine :(

fetta.jpg

Io-te numai asta n-am comis, poate fac dupa Paste! In tuci de mamaliga, sa stea acolo, pana se satura!

Confirm bunatatea, am mincat 3 felii si-mi pare rau acu ca n-am facut portia intreaga da' ramineam fara nici un ou :( Ma duc s-o trag in poza.

Ai mancat trei felii plus ce ai mancat de deasupra! :(

Si cu asta m-ai convins si pe mine. :(

• Author

Confirm bunatatea, am mincat 3 felii si-mi pare rau acu ca n-am facut portia intreaga da' ramineam fara nici un ou :( Ma duc s-o trag in poza.

Am vrut sa spun ca juma' de portie mi se pare cam putin, da m-am gandit ca is eu mai nihalita asa ! :(

Din poza, cred ca trebuia sa stea ceva mai mult la cuptor ca sa fie mai neagra baba...data viitoare poate incerci sa o lasi asa, peste noapte in cuptor...

La tine nu a avut textura elastica, asa?

Io-te numai asta n-am comis, poate fac dupa Paste! In tuci de mamaliga, sa stea acolo, pana se satura!

Abia astept sa vad cum iese in tuciul de mamaliga ! O sa aiba forma de cupola... si sigur o sa-ti pla nefiind o prajitura foarte dulce daca pui 300 gr zahhar.

Ai mancat trei felii plus ce ai mancat de deasupra! :( Si cu asta m-ai convins si pe mine. :mad:

Ma bucur ca te-am convins.

Nu te crampona de vas. E bun oricare in care sa-ti incapa compozitia, iar daca peretii sunt subtiri ii infasori in 2-3 randuri de folie de aluminiu.

Si eu am reteta de la o prietena basarabeanca si pot sa confirm ca intr-adevar e o prajitura foarte interesanta,atit ca proces de pregatire,cit si gust/consistenta.

Ce stiu de la ea e ca, e o prajitura cu multi zeci de ani in spate,nelipsita de la mesele festive din trecut,servita in unele locuri alaturi de mere coapte.Si nici nu le reusea tuturor,iar cunoscatorii puteau estima vizual ,fara a gusta,daca era reusita sau nu.

Deci, oarecum e o prajitura cu pretentii,chiar daca pare simpla.

Prăjitura mea e la cuptor. Sper sa-mi iasă. Momentan a crescut ca nebuna si e crăpată toată.

Sa vede cum o fi pana la capăt. Am asa o presimțire ca o sa o pun la traume ...

A fost eșec. Nu stiu sigur insa ma gândesc ca e de la faina. Faina din state e un pic altfel decât cea de acasă. Înainte de a pune tava la cuptor, compoziția părea destul de curgătoare. In primele 20 minute, a crescut pe margini de credeam ca o sa curgă din tava. Mai apoi s-a ridicat si mijlocul. I-am pus capac si nu m-am mai uitat la ea pana dimineata când arată asa:

post-1728-1428938434588_thumb.jpg

Am ales ce am putut. E buna dar nu seamănă ioc cu ce v-a ieșit vouă.

post-1728-14289385518968_thumb.jpg

Sinceră sa fiu, nu stiu unde am greșit.

Ceea ce mi se pare ciudat e culoarea. Sa fie de la temperatura? nu inteleg de ce nu ti s-a colorat :lol:

A crescut si apoi s-a lasat.

Am folosit Baking powder. Poate trebuia baking soda?

Ceea ce mi se pare ciudat e culoarea. Sa fie de la temperatura? nu inteleg de ce nu ti s-a colorat :lol:

A crescut si apoi s-a lasat.

Am folosit Baking powder. Poate trebuia baking soda?

Baking powder e praf de copt, baking soda e bicarbonat. Probabil de aici si culoarea si felul in care ti-a crescut, incat fiecare are actiune diferita asupra aluatului.

• Author

Wowe, eu zic sa refaci prajitura pentru ca merita, dar fiind atenta la urmatoarele aspecte:

- foloseste bicarbonat de sodiu pentru ca el are rolul de a inchide la culoare prajitura impreuna cu zaharul. Praful de copt e agent de crestere de asta ti-a crescut tie asa de mult. Intr-adevar compozitia inainte de coacere are aproximativ constenta unui aluat de clatite dar rolul bicarbonatului nu e de crestere.

- foloseste alcoolul pentru ca are si el rolul lui in compozitie

- inveleste tava in care faci prajitura, daca nu ai tuci, in 2-3 straturi de folie de aluminiu si pune aluminiu si deasupra pe post de capac inca de la inceput si lasa-l pe toata durata coacerii prajiturii

Incep sa-i dau dreptate lui Elani ca e o prajitura cu dichis. Daca se urmeaza pasii nu prea are cum sa nu iasa, totusi. Cand e gata textura trebuie sa fie una elastica si cu multe gaurele prin ea.

Intre timp am aflat ca exista si baba alba sau mosneag. In viitoarul apropiat am s-o incerc si pe ea. :scratch:

In alta ordine de idei, ce mai face Daniel?

Multumesc de lamuriri. Nu stiu de ce am folosit praf de copt, pot sa jur ca in capul meu eram sigura ca praf de copt trebuie si nu bicarbonat de sodiu.

Mda, acum vreau sa refac reteta. Sa vedem daca reusesc weekendul asta. Daca nu, la prima ocazie.

Daniel e bine, maine avem vizita la doctor. Pregatim copanelele pentru vaccinurile de la 4 luni.https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/unsure.gif

• Author

Daca o refaci sigur o sa-ti iasa bine !

PS : sa stii ca Maria nu a plans deloc la vaccinul de la patru luni. Aaa, si pana la urma i-am facut si ROR-ul ...:occasion15:

Daca o refaci sigur o sa-ti iasa bine !

PS : sa stii ca Maria nu a plans deloc la vaccinul de la patru luni. Aaa, si pana la urma i-am facut si ROR-ul ...:occasion15:

Ti-am facut o dedicatie la bubuleti :occasion14:

End of off topic =))

• 2 years later...

Stiu ca promisesem de mai demult dar am reusit sa o fac.

Nu imi inchipuiam ce aroma sau ce textura, dar stiam ca o voi face(mai tarziu sau mai devreme).

post-9-15051474886796_thumb.jpg

Si da, a avut un mare succes.Chiar si la persoanele mai mofturoase.

Multumesc Iuliei pentru reteta.