Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prajitura mea cu mere, rapida si pufoasa

Featured Replies

PRAJITURA MEA CU MERE

Mere (cam un kg, functie de tava si de mere)

Zahar

Scortisoara

Margarina(p-asta am uitat-o la poza, c-am spart cutia)

La astea n-am scris cantitatile, fiindca difera de la tava la tava.Tava mea e de 20x30 cm.Au fost cam 6 mere

124_c3fd3c74119314e1077f1b83817226c9_thumb.jpg

Am uns tava cu margarina (cam 100 g), apoi am ras mere, direct in tava, asa, cu coaja cu tot, pana a ajuns la jumatatea inaltimii tavii.Deasupra am pus cam 100 g zahar (dupa cat de dulce vrea fiecare) si-un pachetel (7 g) de scortisoara

124_682ffcfc21ea94608a9b33bd6f467597_thumb.jpg

Am bagat tava la cuptor, la foc mediu (eu am aragaz vechi, pe gaze, fara gradatii si trepte) jumatate de ora, pana s-au inmuiat merele (si moooaaamaaa, cum miroseaa! )

4 oua

4 linguri zahar

4 linguri faina

nuca (1/2 din pachet, cata vrea fiecare)

sare

Am separat albusurile si le-am batut spuma cu zaharul, am adaugat galbenusurile presarate cu putina sare, am amestecat bine, am pus si faina, cate putin si-am amestecat usor, sa nu se lase.

124_87879f2bc9d485436ece0c34bac1aa1a_thumb.jpg 124_4838cc0292054f64512eff95ea6e4408_thumb.jpg

124_ad762deb5c6095a54c5d63acd356742b_thumb.jpg 124_1dea5ae00371a24f8995dd5827b417e7_thumb.jpg

Compozitia asta am turnat-o peste mere , am pus nuca si, iar la cuptor, pana trece de testul scobitorii.

124_5c0853d55c52d6ba0c1bcda99be3d554_thumb.jpg 124_59345ed9e7aa43b9a5bb2d461df0e2ca_thumb.jpg

Se scoate din cuptor, se lasa 10 min sa se raceasca si se rastoarna pe o tava.

124_e12a12fa1d71d4740df48057a6541c71_thumb.jpg 124_fcb8bea5f49de1dc4cb3d4a572346a98_thumb.jpg

Si cateva feliute pentru voi:

124_9f1bf4abba24aff5a51ec7653c59a396_thumb.jpg

• Author
Vulpito, incearcat-ai s-o faci? Nici nu-ti dai seama cat de repede e gata! Si de facut, dar mai ales de mancat!
  • Author
Fiindca bateam albusurile "cu pumnul" si tot timpul aveam spuma pe maini, tata i-a pus o coada mai lunga.Si, da, in ce bat eu, e cam la dimensiunea unei galetuse! :pupic: Eu nu bat NICIODATA albusurile cu mixerul.Si nici maioneza!
  • 1 year later...
  • Author

Am primit niste mere superbe si-am refacut-o!

Miroase a toamna!

post-73-13150380141037_thumb.jpg

• Author

M-au inspirat niste mere dulci-acrisoare dintr-un pom romanesc!

Adi, fa-o ca-i numa' buna acum: miroase a mere si-a toamna!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif

Pacat ca n-am mere..........

Desi poate nu-i chiar atat de mare pacatul,pentru ca daca mai faceam si una de-asta pe langa cele facute azi,intram cu sotul in coma alimentara :71:

Se pune si asta in lista de "Must do" si am atatea de aici care tot stau la asteptare........

• 5 months later...

Prea buna!! Foarte pufoasa si buna!! Eu nici bine nu am taiat-o si au dat peste mine pofticiosii, si asa am facut si poza...

deci prajitura care urma sa fie taiata toata :) ...

post-1297-13297637349859_thumb.jpg

Multumesc mult de reteta =)) :)

Pupici!!

• 8 months later...
  • Author

Poate va mai dau idei! Am refacut-o si i-am pus si jeleu, s-arate mai...imbujorata!

post-73-13508157297347_thumb.jpg

• 3 months later...

Foarte foarte buna. Seamana cu reteta mea de tort de mere, doar ca eu puneam merele taiate felii.

post-341-13605298598582_thumb.jpg

• 2 years later...
Fac si eu frecvent prajitura asta cu mere dar impart aluatul in doua, coc prima parte cca. 10 min. dupa care pun merele si partea a doua de aluat si o coc cca. 20 min. sau pun deasupra bezea si o bag la cuptor la foc ff redus pana se maronesc putin moatele de bezea si astfel capata un aspect frumos. Revin cu poze cand o fac.
  • Author

Fac si eu frecvent prajitura asta cu mere dar impart aluatul in doua, coc prima parte cca. 10 min. dupa care pun merele si partea a doua de aluat si o coc cca. 20 min. sau pun deasupra bezea si o bag la cuptor la foc ff redus pana se maronesc putin moatele de bezea si astfel capata un aspect frumos. Revin cu poze cand o fac.

Pai aia-i prajitura turnata! iar cealalta e prajitura cu mere si bezea. Sunt alte prajituri. P-asta nu vrei s-o incerci?

• 2 weeks later...

Zozo, iubita, muream după ceva dulce și cum azi am ajuns acasă o idee mai devreme îmi băteam capul cu ce să fac.

Problema rezolvata!

Chiar acum mă duc să așez aluatul peste mere. Miroase în casă o nebunie.

Revin cu detalii un piculeț mai încolo.

Editez... Zozule, măcar așa aproximativ, ca să am o idee, cam cât timp o ții tu la cuptor după ce ai pus aluatul?

Și dacă tot am editat hai să vă zic și cum făcui eu.

La albuș am folosit mixerul.

În loc de zahăr am folosit fructoză și în loc de făină albă am pus făină de migdale (făcută pe loc de mine, destul de grosolană).

Pentru că mie mi-a ieșit o chestie spumoasă (aerată ca bezeaua) migdalele care le-am pus deasupra nu au intrat în aluat ci au rămas la suprafață. Mai bine așa, vor fi crocante.

Ha ha ha, voi avea o prăjitură double face.

Știi ce mă gândeam? Oare rece nu e bună cu frișcă?

Stai că uitai, eu am pus scorțișoara și în aluat.

Sunt tare curioasă ce trăznaie făcui...

• Author

Sorinusha...WOOW! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/6.gif https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/11.gif Nici nu mai credeam ca mai intereseaza pe cineva retetele mele!

La cuptorul meu de-aici, cam 40 min,la cel de la Braila, cam 35 min.La 30 de min o testez cu scobitoarea si-i vad si suprafata.Daca scobitoarea iese uscata si suprafata e auriu-maronie, inchid si-o scot.Dar cam 40 min.Eu am cuptor clasic, pe gaz.treapta e mediu, ca la Braila am max, mediu si min, aici am de la 1 la 5.Aici intre 4 si 5.Ai inteles ceva? Daca da, esti tare, daca nu, te inteleg.Am explicat asa frumos ca nici eu nu m-am prins ce si cum!

Si DAAAA, e superba rece si cu frisca!

Voi vedea si poze? https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif

O bunătate! Migdalele crocante o surpriza plăcută.

Eu am pus cuptorul la 180°C și vreau să-ți spun că la 25 de minute era gata gata să o ard.

Mara care e mofturoasa casei a devorat-o la greu.

Poza am să încerc să fac mâine că acum trebuie să plec la o întâlnire cu părinții. Trebuie să pregătim totul pt meciul de volei din 15 martie. E acasă la noi și după meciuri se face o petrecere pt copii.

Acum mergem acasă la antrenori ca să punem țara la cale.

A fost devorata în mare viteză.

Discuție cu Giulia:

- Mama, mai e prăjitură?

- Nu.

- Ba da,mai e. Ia uită-te acolo (în cuptor).

- N-auzi că nu mai e.

- Ba da....

Și tot așa. Știa ea bine că mai era, doar că eu, mamă nebună trebuia să-i fac o poză. Așa că a trebuit să-i explic ce și cum.

- Mama, da' de ce nu-i faci poză acum?

- Nu aveam timp, mami, mâine....

- Atunci o mănânc mâine după ce îi faci poză...

Fata lu' mama înțelegătoare.

Se face repede, e superbună așa că o voi mai face cu siguranță.

post-133-14255812196519_thumb.jpg

Si eu, si eu

post-639-14256240935436_thumb.jpg

inca n-am gustat-o, dar miroase minunat; a mea n-a vrut sa se intoarca , mi-au ramas merele in tava, nu stiu de ce, dar n-a fost problema, ca am remediat problema.

multumesc mult, Nico, de-abia astept sa pap

Si mie mi s-a intamplat faza cu merele. Jumatate din ele nu vroiau sa coboare, dar am pus in functiune spatola de lemn si si-au revenit imediat la sentimente mai bune.

Zozo, ne-a placut asa de mult ca acum te pun sa ghicesti "ce am eu in cuptor"?

Hai sa te ajut... prajitura lu' matale superpufoasa.

In cazul in care nu v-ati dat inca seama e monti F1.

Miroase la mine in casa, o nebunie! Am toate geamurile deschise, cred ca am innebunit vecinii...

M-a incantat foarte mult blatul. E asa de simplu de facut, iar rezultatul e exceptional. Imi propun pt viitor sa fac doar aluatul, fara mere. Sunt tare curioasa.

De data asta, am avut un pic de timp asa ca am facut si poze la procesul tehnologic ca sa mai sterg praful (un pic) si pe la monti.

:floare: :) :)

Editez...

Varianta monti o gasiti aici.

Si pt Zozo, cu frisca...

post-133-14256491180897_thumb.jpg

• Author

O, Doamne, ce nebunie de mere pe-aici! Cum la mine a nins azi, parca a ajuns mirosul si la mine.Asa mirosea iarna la bunica buna: a mere coapte si a scortisoara!

Cat ma bucur ca ati sters praful de pe aceasta prajitura superba, simpla, dar atat de complicata ca si gusturi: mere, scortisoara...

Sorinuca, blatul e pandispan simplu.Blatul matusii de la care am reteta era tare comlpicat.Eu am zis: de ce nu? De-atunci, chiar si tusica o face ca mine!

Eu blatul asta-l folosesc si la prajitura cu fructe (cirese, visine, piesici)

Bia, cateodata se mai intampla sa ramana merele lipite, dar nu-i bai. Se rezolva simplu!

Si nu va chinuiti sa radeti merele! E mai aromata cu coaja lor!

Pai aia-i prajitura turnata! iar cealalta e prajitura cu mere si bezea. Sunt alte prajituri. P-asta nu vrei s-o incerci?

Ai dreptate Zoazorel dar am si eu un "pitic": vreau o prajitura cu "capac".

Vorbiti foarte frumos de ea si cred c-o voi face mai ales ca are si ingrediente foarte bune.

Sambata e ziua ei.