Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budinca kaki

Featured Replies

Mi-a zis sorella mea Maya pe Fb ca merg ambele soiuri.

Eu acu am 2 de tip mela cam moi si diseara ar trebui sa-mi vina 4 din soiul celalalt, le bag in blender pe toate adaugind cacao si fac budinca repede repede sa nu ma vada maica-mea ca-i consum. =))

pentru ca ii maninca numai ea =))

Am facut din 4 gen moi si 2 genul celalalt plus 2 linguri de cacao.

Consistenta e foarte faina dar mie gustul nu-l place

au iesit 5 budinci si mi-au salvat si dulcele pentru aseara cu musafir ca de obicei anuntat cu putin timp inainte, ca asa e tineretu :D

la noi probabil ca nu e soiul de la voi :D

prima data am mancat la turci, la ei cresc pe toate drumurile si le zice hurma.

la noi sunt destul de ferme, dulci dar nu extrem si le pot taia felii. data la blender nu cred ca s-ar face cum e in poza lui Lili.

chiar azi am cumparat 5 destul de mari.

Chiar, tocmai ce vroiam sa spun: Lily, pacat ca nu ai pozat si fructul sa ii fi vazut consistenta ca sa stim daca avem toate aceeasi idee despre el :D

Uite Lore

20191120_133543.jpg

20191120_133833.jpg

20191120_133703.jpg

Are consistenta gemului de caise moale.

Stiu cine a facut budinca dar a trebuit sa le tina la frigider toata noaptea.

Eu repet azi iar "magia"!

Ce fain poate sa arate! Chiar ca zici ca e gem de caise. Cred ca am mancat o singura data kaki din asta dar...ca si dragon fruit si altele exotice care se aduc de la mama naibii pe piata aici, nu au nici o aroma 12.gif

Eu in ultimul timp nu mai mananc decat niste mere super aromate de la rusi care miros efectiv ca cele din gradina bunicilor cand se parguiau. Si struguri. Nici bananele nu imi mai plac. Nu stiu voi, dar eu cand mananc una pai dupa ma doare si roade stomacul de vad stele verzi ph34r.gif Asa ca am lasat exoticele in pace...incerc sa ma limitez in ultima vreme la produse locale si de sezon si care nu provoaca alergii ph34r.gif

E fruct care creste in zona mediterana, subtropicala - considerat exotic pentru cei din zona temperata. Pe vremea comunismului erau doar portocalele, lamaile, smochinele si curmalele. Mai era vreo unul, oare?

Singurul fruct subtropical care creste ( ma refer la vegetatia naturala, nu la ce se cultiva artificial) in tara la noi este smochinul si se gaseste pe la Cazane, la Orsova, de exemplu. Acolo s-a creat un micrclimat bland datorita unor factori anume. Tot pe-acolo avem si vipere si scorpioni, daca nu ma inseala memoria :hug:

Singurul fruct subtropical care creste ( ma refer la vegetatia naturala, nu la ce se cultiva artificial) in tara la noi este smochinul si se gaseste pe la Cazane, la Orsova, de exemplu. Acolo s-a creat un micrclimat bland datorita unor factori anume. Tot pe-acolo avem si vipere si scorpioni, daca nu ma inseala memoria :hug:

Dobrogea e plina de smochini, eu am doi in gradina, sunt si la Focsani, l-au aclimatizat bine ai nostri.

Da, da, si Dobrogea! Am zis ca am scris si pe asta. Oricum, de cand cu incalzirea globala se aclimatizeaza multe specii acolo unde acum 50 de ani nu ar fi rezistat. Beleaua e ca vin si insecte de tot felul, tantari care aduc tot felul de boli ph34r.gif. Dar asta e deja alta poveste.

Ca tot veni vorba de smochine, cred ca ar merge si ele la budinca asta. Am mancat si eu smochine proaspete pentru prima oara, mistoooooo!

da' kaki nu e exotic, avem si eu si Ramy copac in curte

in italia se cultiva de peste o suta de ani :wasted:

Si eu am unul, cum se coc imediat crapa, ii mananca albinele. Imi place, dar nu ma omor dupa fructul asta.

Smochinele in schimb imi place sa le mananc sub copac, am doi, dar la fel si astea ae umple copacul de albine.

Edited by any_annette

In Banat a pus cineva un kaki acum vreo 10 ani și anul ăsta era plin de fructe, dar plin-plin. La Eforie Nord niște prieteni ai soacră-mii, profesori de biologie, au o boltă de kiwi mai ceva ca aia de struguri, e plină toată curtea, și rodesc intens. Smochin am și eu la Cogealac, care e mai în nord față de Constanța, în Constanța fiecare om are unul în curte, cred, și crește și pe stradă în unele locuri. Probabil s-ar face multe dacă am încerca, poate chiar rodii, de care Turcia e plină. Cred că faptul că nu le cultivăm e îndărătnicia țăranului român care știe el că "nu se face", și care nu vrea să depună efort în plus față de ceea ce dă "Dumnezeu", să nu cumva să ajute și el la asta ?
  • Author

In Banat a pus cineva un kaki acum vreo 10 ani și anul ăsta era plin de fructe, dar plin-plin. La Eforie Nord niște prieteni ai soacră-mii, profesori de biologie, au o boltă de kiwi mai ceva ca aia de struguri, e plină toată curtea, și rodesc intens. Smochin am și eu la Cogealac, care e mai în nord față de Constanța, în Constanța fiecare om are unul în curte, cred, și crește și pe stradă în unele locuri. Probabil s-ar face multe dacă am încerca, poate chiar rodii, de care Turcia e plină. Cred că faptul că nu le cultivăm e îndărătnicia țăranului român care știe el că "nu se face", și care nu vrea să depună efort în plus față de ceea ce dă "Dumnezeu", să nu cumva să ajute și el la asta ?

Am vazut un producator la Mahmudia(de kaki ma refer).

Din pozele puse de ei mi s-au parut cei cu pulpa tare, dar poate ma insel.

• 2 weeks later...
Am pus trei fructe la copt sa vad cat se vor muia. Intrebare...coaja se mananca sau se arunca? :( :(

Am pus trei fructe la copt sa vad cat se vor muia. Intrebare...coaja se mananca sau se arunca? :( :(

Saptamana trecuta am ajuns in Italia, la un eveniment de familie. Am cumparat si mancat kaki de care spun fetele, mie mi-a placut si nu mi-a parut prea dulce, chestie de gusturi. Ce vreau sa spun este ca eu nu cred ca fructele pe care le gasim noi ( eu in Luxembourg, tu in Romania) sint la fel cu astea.Cele pe care le-am gasit acolo se simt ca o rosie foarte foarte bine coapta, care sta sa plesneasca cand o atingi. Am avut 2 persimons cumparate de aici (din Luxembourg adica) pe care le-am lasat mai mult de 2 saptamani sa vad daca se coc. Nici vorba sa se faca miezul ala gelatinos ca cele din Italia. Ale mele s-au zbarcit si inmuiat dar ca un mar care a stat prea mult. Le-am aruncat.

Iar coaja eu nu am mancat nici la unul nici la celalalt tip.

Edited by black_cat

aa mino

nu la copt in cuptor sau in tigaie te referi?

ca de-aia ma speriasem :(

diferenta dupa mine e data de fel, ala cu coaja subtire si mai rosu si care e cel mai delicat are miezul gelatinos

celalalt pe care l-am folosit si eu dupa ce l-am tinut mult si bine in cos, cel mai portocaliu, are coaja groasa si nu se face la fel de gelatinos si moale

coaja noi am aruncat-o mereu

Mino, nu trebuie sa se faca moi! soiul asta care se gaseste la noi nu se face moale ca o rosie romaneasca, ramane tare ca una turceasca :(

sunt f bune, nu le lasa prea mult ca se fac maro in miez si se strica.

Fetele, mulțumesc de răspunsuri! Fructele le-am lăsat la copt pe blatul de la bucătărie, nu in cuptor ssu tigaie! Fructele luate acum sunt o idee mai moi ca cele obisnuite, dar suficient de tari, inca. Am vazut kaki bio, parca o idee mai rosii dar nu am luat.

Deci, asta e fructul!post-343-0-10069200-1575996638_thumb.jpg

Curatat!

post-343-0-94573900-1575996673_thumb.jpg

Si acum e pus la rece! Astept rezultatul :(

Fetele, mulțumesc de răspunsuri! Fructele le-am lăsat la copt pe blatul de la bucătărie, nu in cuptor ssu tigaie! Fructele luate acum sunt o idee mai moi ca cele obisnuite, dar suficient de tari, inca. Am vazut kaki bio, parca o idee mai rosii dar nu am luat.

Cred ca ce ai luat sunt kaki mela (a pomenit despre ele si Eataly si Adriana), nu vor ajunge niciodata moi si gelatinose, din experienta mea zic

Cred ca ce ai luat sunt kaki mela (a pomenit despre ele si Eataly si Adriana), nu vor ajunge niciodata moi si gelatinose, din experienta mea zic

Stiu Bris, dar altfel de kaki nu am vazut. Oricum am facut doar unul, de experiment!

Ta naaaa...fara cacao deasupra! Omu nici nu vrea sa o vada, mie imi place, dar nu e dulce :occasion14: aproape deloc!

post-343-0-93678600-1576073845_thumb.jpg

post-343-0-23915800-1576073857_thumb.jpg

Mino, inca sunt la oferta in Lidl, 1.11 lei, mi-am luat aseara 10. Mie imi plac mult asa, natur.

Mino, inca sunt la oferta in Lidl, 1.11 lei, mi-am luat aseara 10. Mie imi plac mult asa, natur.

Asta ce l-am facut budinca e din oferta de care spui si da, imi plac mai mult asa natur, poate si din cauza ca nu sunt foarte dulci. Cred ca budinca iese buna cu aia moi si mai dulci, de care au fetele in Italia!

imi plac mai mult asa natur, poate si din cauza ca nu sunt foarte dulci.

mie mi se par f dulci, cred ca niciun fruct pe care-l consum curent nu e asa dulce :occasion14: