Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prajitura turnata

Featured Replies

Pentru ca am vazut ca la "Ce dulciuri am facut azi?" multe persoane au pus poze cu turnata lui Anat (multumesc Anat :) ), m-am gandit ca n-ar fi rau sa existe reteta si aici pentru cei care intra prima oara..

Este o prajitura rapida si se poate face atat cu branza, cat si cu mere. De data asta, eu am facut-o cu branza :)

Ingredientele originale, puse de Anat pe culi:

2 oua intregi

9 linguri de zahar

9 linguri de ulei

9 linguri de lapte

12 linguri de faina

1 lingurita praf de copt

Eu am adaptat ingredientele pentru o tava de 30x20 cm. Mi s-a parut ca, folosind cantitatile initiale, ar iesi blatul mult prea subtire. Cu noile cantitati, zic eu, iese perfect (lauda-ma gura :angry: :salut: )..multa umplutura si blat suficient :D

Ingrediente (pentru o tava de 30x20 cm):

3 oua

13 linguri de zahar (+1 plic de zahar vanilat)

13 linguri de lapte

13 linguri de ulei

18 linguri de faina

1 plic praf de copt

141_0bbc45dccfe731a85497bb0e7ee3f6fd_thumb.jpg

Ouale intregi se mixeaza bine cu zaharul si zaharul vanilat pana rezulta o crema alba.

141_effe8fe5a52b32e19f5bdd00a630cdfa_thumb.jpg

Se adauga uleiul si laptele si se mixeaza bine. Se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.

141_d06cc2cbffb54bab2f9eff72c25900b7_thumb.jpg

Se pune jumatate din blatul rezultat intr-o tava unsa cu ulei/unt si tapetata cu faina si se da la cuptor (170-180gr. C) 10-15 minute. Restul de aluat se da deoparte.

141_4d0470eb991a1695847d59258ca2796e_thumb.jpg

Ingrediente umplutura de branza:

1 kg de branza de vaci

50g de unt topit

100g stafide

3 oua

zahar (dupa gust)

coaja de la o lamaie

esente

1 praf de sare

1-2 linguri de gris (daca branza nu e scursa foarte bine)

141_ab3dbaa9476b933c70c53d37ebae3de3_thumb.jpg

Toate ingredientele se mixeaza bine (desigur, puteti jongla cu ele).

Blatul se scoate din cuptor, se lasa 2-3 minute sa se racoreasca, se pune branza deasupra si se acopera cu restul de aluat. Eu torn aluatul in fir subtire pe toata suprafata prajiturii, pentru ca e mai greu sa o intinzi cu lingura peste branza. Se da din nou la cuptor. Pentru a fi sigura ca e gata, eu apas usor cu degetul in centrul ei.. daca e ferma, e gata; daca e moale, o mai las.

Se taie cand e rece (daca rezistati :) ) si se pudreaza cu zahar.

141_ae08a2cbeab26d1174b0a030d976b4c3_thumb.jpg

Si un prim plan..

141_8b872e32fad55ec916393dbfd541e8ac_thumb.jpg

Pentru umplutura de mere folosesc 1kg-1,5kg mere, pe care le rad si le calesc in putin unt cu zahar si scortisoara dupa gust, plus 1-2 linguri de gris daca merele sunt din acelea zemoase. In umplutura de mere se pot adauga stafide, nuci si orice altceva va place. Ultima oara cand am facut-o cu mere, am pus niste nuci tocate peste blatul de deasupra.. foarte buna a fost. Din pacate, nu am poze din cea cu mere, dar cand o mai fac, nu mai scapa. :D

E o reteta pe cat de usoara si rapida, pe atat de gustoasa. M-a scos din multe incurcaturi cu musafiri anuntati tarziu ;)

Arata fain . :angry: eu la 3 oua puneam 12 linguri din fiecare ingredient lichid si de zahar ) si 16 linguri de faina, sau 12 de faina si 4 de amidon ( lingurile la faina si zahar le pun rase ).

oricum turnata lui Anat , cu mere, cu fructe de padure, cu visine etc , e binecunoscuta la noi in familie :salut:

• Author

Multumesc fetelor!!! %7BSMILIES_PATH%7D/6.gif:D<" title="arms" /> :D :) :)

Adevarul e ca se face atat de usor si e atat de buna... blatul e foarte pufos (eu l-am facut o data si cu apa in loc de lapte si a iesit la fel de bun :D )

• 2 weeks later...
  • Author
Multumesc si eu lui Anat si tie, Sophie ca ne-ai "adus-o" aici!

Eu, jumatate cu branza si jumatate cu mere.Ca eu -s mai lacoma din fire. :pupic:

Eataly, arata absolut perfect :pupic: :pupic: :pupic: :appl: :appl: :appl:

Felicitari :floare: :scratch:

Auuuu,ce bine arata prajiturile voastre!Si eu o fac dupa retata Ginucai,care e la fel aproximativ.

http://3.bp.blogspot.com/_TnJrIoIpib0/R8GV_Nf_xeI/AAAAAAAAD1o/dKl1F1RkFC8/s1600/m%2BKopie.jpg

Maruntesc merele cu robotu,dar grob.Folosesc mereu mere nu asa zemoase,si mai tari,ca sa ramîna si sa se simta bucatelele de mar :scratch:

Dupa ce le topesc putin cu unt,pun muuulta scortisoara si putin zahar.Îmi place sa fie merele acrisoare :floare:

http://4.bp.blogspot.com/_TnJrIoIpib0/R8GUjdf_xTI/AAAAAAAAD0Q/sdARyk_ciVM/s1600/b%2BKopie.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_TnJrIoIpib0/R8GUj9f_xUI/AAAAAAAAD0Y/kTMXFbbw7JY/s1600/c%2BKopie.jpg

• Author

Maya :D :D .. cuvintele sunt de prisos.. :D

Si eu pun muuuuulta scortisoara :D

Trimiteti-mi si mie o bucatica cu mere.. n-am mai facut de mult :D

Faina reteta. Pe mine ma scoate din incurcatura cand sunt grabita si am nevoie de un desert. Eu o fac dupa reteta de mai jos,copiata din caietul mamei cu multi ani in urma, fie cu branza, fie cu mere sau cu dovleac (dau aici un copy din arhiva mea :D )

Aluat pentru placinta:

16 linguri faina

16 linguri zahar

16 linguri ulei

16 linguri lapte

4 oua

1 lingurita praf de copt

Putina sare

Diferite esențe (vanilie, lamâie etc)

Galbenusurile +uleiul se amesteca ca o maioneza. Se adauga zaharul, laptele, faina, praful de copt. Albusurile se bat spumă și se incorporeaza si ele.

Se pune hartie de copt in tava (sau se unge cu margarina).

Se pune jumatate din compozitie in tava si se da la cuptor pt. cateva minute ca sa prinda o crusta subtire.

Se adauga umplutura (mere rase, branza sau dovleac )Se adauga deasupra restul de aluat si se pune din nou in cuptor pana se coace definitiv

In cazul de fata e o placinta cu dovleac, stafide si nuca

207_9dd746db619da5760306cfc204327049_thumb.jpg

207_7214fbf15696c4d81f3caef798fe20e7_thumb.jpg

207_ed2f10a25d6af88a43045a7df2d08895_thumb.jpg

Sophie,

Tare faina reteta asta si practica.Ce bine ca nu trebuie sa mai fac foi ! :boohoo:

S-a salvat !

O prestez cat de repede ca am niste mere care se stafidesc in camara.

Un pupic lui Bazu tau care creste si e tot mai frumos . :lol:

• Author
Arata demential,ma incanta mult cea cu branza :lol:

Sophie,

Tare faina reteta asta si practica.Ce bine ca nu trebuie sa mai fac foi ! =))

S-a salvat !

O prestez cat de repede ca am niste mere care se stafidesc in camara.

Un pupic lui Bazu tau care creste si e tot mai frumos . =))

Multumesc, Geany si Piscotel %7BSMILIES_PATH%7D/6.gif:lol:<" title="arms" /> :boohoo:

Piscotel, o sa transmit pupicul mai departe.. multumim de complimente %7BSMILIES_PATH%7D/6.gif:D<" title="arms" /> (apropo, el are cateva cuvinte la care rade in hohote si piscotel e unul dintre ele, alaturi de piratzel - un pirat mai mic :lol: , pizza, gargarita partz :lol: :oops: si inca cateva care nu-mi mai vin acum in minte.. )

Issis, intr-adevar..te scoate din incurcatura cand pofta de dulce e mare si timpul scurt ;)

HA HA HA :boohoo: Zii si de geany poate rade si de mine nu numa' de piscotel''zii ca am dat de-a kixuri''...poate-l podideste rasul .

Si al meu rade de partu(putu''...zice el si crapa de ras).Sa-ti traiasca sa fiti sanatosi. :lol:

Piscotel,piratzel,partz...si kiks-ul lui Geany.... :hungry:

Geany esti o dragutza,Daca tot vorbim de cuvinte cu tz. %7BSMILIES_PATH%7D/6.gif:D<" title="arms" />

Si eu am facut de multe ori prajiturica lui Anat, tot modificata, am tava mai mare si de fiecare data a iesit tare buna! Lui Alex ii place enorm. Numai varianta cu mere nu am incercat.
  • Author
HA HA HA :P Zii si de geany poate rade si de mine nu numa' de piscotel''zii ca am dat de-a kixuri''...poate-l podideste rasul .

Si al meu rade de partu(putu''...zice el si crapa de ras).Sa-ti traiasca sa fiti sanatosi. :hungry:

Multumim, Geany.. Si al tau pui sa fie sanatos si sa va aduca numai bucurii :sad1: :P

Piscotel,piratzel,partz...si kiks-ul lui Geany.... :D

Geany esti o dragutza,Daca tot vorbim de cuvinte cu tz. %7BSMILIES_PATH%7D/6.gif:D<" title="arms" />

Cuvintele cu tz... astea il amuza maxim.. numa ca eu raman cateodata in pana de idei :D :D

• 11 months later...

E o reteta pe cat de usoara si rapida, pe atat de gustoasa. M-a scos din multe incurcaturi cu musafiri anuntati tarziu :D

Macar pentru acest motiv merita incercata =))

Am o intrebare,daca nu pun zahar in aluat(din motiv de diabet)credeti ca imi iese prajitura? =))
  • Author

Am o intrebare,daca nu pun zahar in aluat(din motiv de diabet)credeti ca imi iese prajitura? :toothy6:

Nu am incercat niciodata sa fac aluatul fara zahar... aluatul iese destul de fraged dupa reteta asta. Chiar nu stiu ce sa-ti spun Destiny... s-ar putea sa nu iasa la fel de fraged... daca incerci, te rog, spune-mi cum ti-a iesit :toothy9;

Vrei sa pui inlocuiesti zaharul cu altceva sau sa nu-l pui deloc?

• 3 weeks later...

Am facut-o a doua oara...Acum cu mere si data trecuta cu dovleac...

Fiindca prima data nu a "rezistat" suficient de mult cat sa o si fotografiez, sper sa prind momentul oportun maine :scratch:

Ca idee generala, sunt foarte incantata de reteta :drool:

• 2 weeks later...

Intrebare...

Prima oara am uns tava cu unt, si s-a cam prins ...

A doua oara am pus hartie de copt, dar aceasta s-a ondulat pe inaltime, si a iesit cam ciudat..Oricum s-a si prins putin de hartie...

E vre-un secret la faza asta?

In rest, sunt super multumita !

post-101-12976950944626_thumb.jpg

• 2 weeks later...

Irinuca poate s-au lipit merele, e normal.S-a lipit si aluatul, blatul?

Eu am adaugat 3 linguri de Nesquik in aluat si am redus la 10 linguri zaharul.Ca nesquik-ul e dulce.

post-9-12985626024093_thumb.jpg

ce bine arata...o sa fac si eu ...

• Author

Irinuca, foarte ciudat daca ti s-a lipit blatul...are destul de mult ulei in compozitie incat sa nu sa se lipeasca..mai ales daca ai uns tava. Eu de obicei o ung cu ulei si o tapetez cu faina si nu am nicio problema :angry:

Eataly, super :