Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Friptura aromata de porc

Featured Replies

Acum cativa ani am facut niste carnuri afumate, fierte in prealabil in moare de varza, apoi lasate la uscat si condimentate. Au fost cele mai bune afumaturi mancate-n viata mea! Asa ca.... am adus o sticla cu moare de-acasa si-am repetat, partial, isprava. Zic partial, pentru ca n-am afumat carnea - am bagat-o la cuptor.

Am cumparat 1 kg de ceafa de porc, pe care-am spalat-o bine:

97_9a5fcb781412456680e08f4a08fd2685_thumb.jpg

Intr-o cratita mai mult inalta decat lata, am pus carnea si-am turnat moare, dar fara s-o acopar, apoi am lasat-o sa fiarba cam jumatate de ora (am si intors-o de vreo 2 ori):

97_34c6683dfd644e3e416d8e57bf21600c_thumb.jpg

Dupa ce s-a racit putin, am condimentat-o cu boia, piper, nucsoara:

97_8417325e73dff183f52ce6aa184ac557_thumb.jpg

Am pus carnea intr-o alta cratita, mai lata, apoi am condimentat-o cu usturoi (din greu), i-am infipt si cateva cuisoare, ceva tarhon si-am pus iar zeama de varza (ce ramasese de la fiert, plus ceva din "sticluta magica"):

97_fa317b9cbc930642795b3d6f45cfdd12_thumb.jpg

Peste cratita am pus o folie de aluminiu si-am bagat-o la cuptor, pentru o ora:

97_4a85e654034c2b86bb63cee0d9ae9d8f_thumb.jpg

• Author

Dupa o ora am scos folia si-am mai lasat inca vreo 30-40 de minute:

97_87b971aa4c5014f73b6a629c23d1aa75_thumb.jpg

Am feliat carnea si-am servit-o cu orez fiert si sos de iaurt cu usturoi. Plus niste vin rosu!

97_51303a141b893348015a7d06b2083119_thumb.jpg

Mai de-aproape:

97_b10697992bdcaf65ed9a20c0af60ee8a_thumb.jpg

Si mai de-aproape:

97_e655fc3e6562efc79a4d5930cda6c117_thumb.jpg

Gustul carnii fierte-n moare e demential! Zeama de varza fragezeste carnea si da o aroma deosebita!

In moare se pot fierbe cam toate produsele obtinute din porc: carne macra, piept, slanina ori toba, lebar, caltabosi.... :boohoo:

Acum m-au apucat dietele :hungry:

Eu la fel, încep dieta fiecare Miercuri, pe la 2:30 PM...

Am fiert cîrnaţi proastepţi în zeamă de varză, apoi prăjiţi sau pe grătar - foarte, foarte gustoşi! M'am dus înapoi la magazin să mai cumpăr zeamă, am luat vreo 10 litri - m'a întrebat vînzătorul ce fac cu ea, mă spăl pe dinţi?

Am să încerc reţeta lui Foxy sigur!

Si eu sunt la ''dieta''dar stii cum e ''leguma mea preferata e porcul'',ce m-asi mai infinge la o portie din porcul tau :hungry:
  • Author
Imi si inchipui ce gust si aroma are, la usturoiul ala poftesc rau de tot :D

Acum m-au apucat dietele :D

:laughing7: Pai, pune o bucata de muschi, fara pic de grasime, apoi fierbi carnea bine-bine in moare si atata, n-o mai bagi la cuptor!. Asta nu se socoteste a fi mancare de regim? :-*

• Author
Acum m-au apucat dietele :D

Eu la fel, încep dieta fiecare Miercuri, pe la 2:30 PM...

Am fiert cîrnaţi proastepţi în zeamă de varză, apoi prăjiţi sau pe grătar - foarte, foarte gustoşi! M'am dus înapoi la magazin să mai cumpăr zeamă, am luat vreo 10 litri - m'a întrebat vînzătorul ce fac cu ea, mă spăl pe dinţi?

Am să încerc reţeta lui Foxy sigur!

Saracu' vanzator..... cred ca i s-au inmuiat picioarele cand a auzit de 10 litri! Sa vii cu impresii! :-*

• Author
Si eu sunt la ''dieta''dar stii cum e ''leguma mea preferata e porcul'',ce m-asi mai infinge la o portie din porcul tau :-*

Te-as pofti cu draga inima, da' nu mai am. :D Si eu mai vreau!!!!! Sa vedem cand o fi gata masina de reparat, poate mai trantesc o friptana de asta! :D Vii? Sa stiu cata carne sa iau! :D

• 4 weeks later...
  • Author

Am repetat iar isprava (si bine am facut! :thumleft:). Sambata trecuta am cumparat o bucata de pulpa, de vreo 2 kg si am bagat-o direct la cuptor, impreuna cu zeama de varza, o ceapa si cativa morcovi (taiati). Cand a fost gata, am taiat carnea felii. Eu am servit cu orez, peste care am presarat zeama si legume:

post-46-126635081615_thumb.jpg

Am servit alaturi si niste muraturi (gogo facuti de mami meu si castraveti cumparati):

post-46-126635087739_thumb.jpg

Pentru jupan, am facut piure de cartofi (cu unt, lapte si marar):

post-46-126635105284_thumb.jpg

Miha, nici noi nu mai mincam porc aproape deloc, insa fiertul asta in zeama de varza ramine ceva deosebit. Pe linga aroma deosebita, cred ca sarea care patrunde in fibra face carnea tare frageda.

Eu spre deosebire de Foxxy fac doar muschiulet, fiert la flacara, nu la cuptor, si il servesc ca mezel.

Cind eram mici, mama facea si din piept de purcel si imi aduc aminte ca ne placea tare mult! Dar sa nu faci mult odata ca in 3 zile se inverzeste :thumleft:)

• Author

Ma nervatz!Sa-mi ziceti si mie ce face moarea asta la carne?Merge numai la carne de porc?Ca noi nu prea mai mîncam porc aproape deloc.

Maya, moarea asta face tare bine la carnita: ii da un damf nemaipomenit! :thumleft: Carnea este foarte frageda, aromata si-ti vine sa mananci in nestire!

N-am idee cum s-ar comporta carnea de vita - incearca si vino cu pareri! :hungry:

Nici eu n-am mai gatit porc demult, da chiar mi s-a facut dor de o friptana de de porculet. Cum imi pica pe mana o bucata potrivita de carne o fac asa, ca n-am mancat niciodata facut in moare.

P.S. De moare si faptul ca fragezeste stiu si eu. Pe la noi, dupa afumare uneori (daca devine tare) slanina e fiarta in moare, ca sa devina mai moalehttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wink.gif

• Author

Miha, nici noi nu mai mincam porc aproape deloc, insa fiertul asta in zeama de varza ramine ceva deosebit. Pe linga aroma deosebita, cred ca sarea care patrunde in fibra face carnea tare frageda.

Eu spre deosebire de Foxxy fac doar muschiulet, fiert la flacara, nu la cuptor, si il servesc ca mezel.

Cind eram mici, mama facea si din piept de purcel si imi aduc aminte ca ne placea tare mult! Dar sa nu faci mult odata ca in 3 zile se inverzeste :))

Raluca, eu am facut alta data piept de porc, sunculita si muschiulet fiert la flacara, apoi am pus totul la afumat. Au fost cele mai bune afumaturi pe care le-am facut si mancat vreodata! :-* Dar asta se-ntampla acu' vreo 10 ani... Aici n-am afumatoare, dar la cuptor iese o friptura nemaipomenita! :)

• Author

Nici eu n-am mai gatit porc demult, da chiar mi s-a facut dor de o friptana de de porculet. Cum imi pica pe mana o bucata potrivita de carne o fac asa, ca n-am mancat niciodata facut in moare.

P.S. De moare si faptul ca fragezeste stiu si eu. Pe la noi, dupa afumare uneori (daca devine tare) slanina e fiarta in moare, ca sa devina mai moalehttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wink.gif

Pai, spor la treaba si pofta buna! :)

Am facut azi friptura!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif Delicioasa, multumesc Foxyy de ideea cu moareahttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/11.gif. Am condimentat-o cu boia, sare, piper, maghiran, scortisoara si cuisoare. In loc de usturoi am pus deasupra niste ceapa rosie tocata si calita.

post-44-126676112192_thumb.jpg

post-44-126676112841_thumb.jpg

• Author

Am facut azi friptura!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif Delicioasa, multumesc Foxyy de ideea cu moareahttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/11.gif. Am condimentat-o cu boia, sare, piper, maghiran, scortisoara si cuisoare. In loc de usturoi am pus deasupra niste ceapa rosie tocata si calita.

Yumiiiiii! :pupic: Mai aveti o bucatica si pentru mine? :)

Sa va fie de bine si ma bucur ca v-am putut ajuta cu o reteta buna! :pupic: Am notat ideea cu scortisoara si ceapa rosie! :)

• 4 weeks later...

foxyy,m-am invatat la friptura cu zeama de varza.eu facusem mai de mult dar am uitat de ea.mi-ai readus aminte si cum am zeama de varza,(ca varza s-a teminat ) o pun la toate carnurile si e foarte buna.iaca un exemplu

post-592-126875056101_thumb.jpg

• Author

foxyy,m-am invatat la friptura cu zeama de varza.eu facusem mai de mult dar am uitat de ea.mi-ai readus aminte si cum am zeama de varza,(ca varza s-a teminat ) o pun la toate carnurile si e foarte buna.iaca un exemplu

Yumii, ce bine arata! Sa va fie de bine si mai poftiti pe la noi! :tongue3:

• 3 months later...
Cine stie care e ceafa de porc in alte limbi? Nu stiu cum sa cer macelarului. In autoservire nu gasesc,evident. Dar daca o sa-i explic macelarului de unde sa mi-o taie, m-o intelege. Ca am cerut "ceafa" de multe ori si... nu ma credea. E de la gat. chiar ceafa sau o fi o bucata de la spate inspre sus? Aici sa mananca mult vita, porcul nu prea are cautare..
  • Author

Am aflat. In SUA se zice PORK NECK BONELESS

Poate or mai fi pe aici fete care nu stiu.

Yandira, bine ca ai gasit. Eu nu stiu spaniola, asa ca nu te puteam ajuta. Oare daca te duci cu ceva desene printate si-i arati lu' nenea macelaru' ce vrei, nu te intelegi cu el? :hug:

Am aflat. In SUA se zice PORK NECK BONELESS

Poate or mai fi pe aici fete care nu stiu.

Yandira, bine ca ai gasit. Eu nu stiu spaniola, asa ca nu te puteam ajuta. Oare daca te duci cu ceva desene printate si-i arati lu' nenea macelaru' ce vrei, nu te intelegi cu el? :violent1:

Mersi Foxxy, zau ca asta ma gandeam si eu mai ales ca am gasit poze clare pé net.. In Mexic vita se taie ca in Sua (T-bone, New York, Top sirloin etc, vreo 20 de feluri si cred ca si porcul la fel. Nu are nimic comun cu Europa. Ce e nasol e ca cutting-urile astea "primare" se fac la abator. Cand ajung la macelar, el le taie in alte diviziuni mai mici.

O sa revin cand o sa-mi vad ceafa...cumparata, ha ha ha :huh:

Ahm, a propós de gat, acum mi-a venit in cap o reteta mexicana. Aici e obiceiul ca bebelusilor sa li se dea suc de carne, cred ca pe la vreo 6 luni, nu mai stiu bine. DAr e un obicei care la noi nu exista si eu cred ca e bun Asa ca profit ca sa dau reteta, poate or fi mamici interesate.

Sucul de carne se face din gatul de vaca (ala pentru mici, la noi). Se pune carnea de la gat tocata intr-un borcan de sticla cu un catel de usturoi tocat, un morcov mic tocat, putina ceapa tocata, si putina apa fiarta. Se inchide borcanul cu capac si se fierbe in Bain Marie vreo jumatate de ora. Nu se pun condimente.Cand e gata se strecoara si se serveste bebelusului

Doar sucul. Restul se arunca.

Cine stie care e ceafa de porc in alte limbi? Nu stiu cum sa cer macelarului. In autoservire nu gasesc,evident. Dar daca o sa-i explic macelarului de unde sa mi-o taie, m-o intelege. Ca am cerut "ceafa" de multe ori si... nu ma credea. E de la gat. chiar ceafa sau o fi o bucata de la spate inspre sus? Aici sa mananca mult vita, porcul nu prea are cautare..

Yandira, in Canada gasesc ceafa de porc la magazinele etnice (poloneze, sirbesti) si se numeste "butt roast". In cautarile mele pe net am gasit ceafa si sub numele de "boston butt". Sper sa te edifice imaginea de mai jos, poate mai bine decit au facut-o explicatiile mele.

post-68-127726164205_thumb.png