September 14, 201313 yr comment_205242 Acum ca este dimineata si Sf. Ilie s-a jucat cu stropitoarea, bat drumurile memoriei prin str. 11 Iunie a anilor 70. O "biblioteca" numita PRIETENIA la intersectia cu Principatele Unite. Incepand cu ora 6,00 toata elita Filaretului si nu numai, se aseza la masa si comanda scurt: (- Doua ciorbe de burta cu ardei si smantana!)-una de pofta urmatoarea de sat. De fapt ardeiul si smantana erau s.q.n. Un mic-mare secret: Ciorba de burta se servea in boluri/cani de portelan/inox, fiebinti, nu in farfurii! Aici nu se stropea cu tescovina sau secarica din motive de meserie-soferi. Intarziatii, sau ce mai putin norocosi se multumeau cu Ciorba de ciocanele. Venea ora 10,00 cu degustatorii de jour fix. Adica tuslama, muchie de burta sau creer la capac. Aromele aduceau pe platouri si limbi de vita/porc, rasol cu hrean si otet, snitzele de uger de vaca sau un creer in pergament. Ora 14,00 dezlantuia mangalul. Maduvioare, mici, fudulii, splina, momite, rotocoale, inimi, rinichi, fleici, cefe, vrabioare, muschiuleti sau rasoale aburinde. Grija restauratorului era ca aceasta simfonie de arome sa nu ajunga la mese. Lichidele, incepand cu Farmaciile Bragadiru la halba/tzap, vodca, tescovina, batrana lui Dobrin, rachiu de drojdie, mastica, triplu sec, sau secarica. Pentru mese vartoase aparea un pelin rosu, Galbena de Odobesti, Riesling de Dragasani, Bujorul d eMizil sau 1001 de Greaca (dupa relatiile curente). Cautatul prin arhivele google nu a intors nici un rezultat la Zahanale. O mica exceptie de parfumul epocii {http://laconuiancu.ro/corporate.php}{http://www.restograf.ro/restaurant-romanesc-nicoresti-bucuresti/}. Sa nu intrebati de deserturi. "Biblioteca" era ferita de ochii cuconeturilor si etichetelor. Se practica o eticheta demna de Zahana. Un secret posibil: Abatorul din apropiere, pasiunea restauratorului si traseele comerciale cu nume mari alaturi: Penitenciarul Rahova, Mitropolia, Autogara Filaret, Parcul Carol... Daca asi avea bani asi deschide o mare ZAHANA sa se umple toata de amarati la Ciorba de burta - 5 lei.Si, ca sa incheiem rotund si sa dam Baladei un motiv dorit de Pavlov-"apa in gura!" Sa ramanem intelesi pana la capat: Aceasta arta culinara numita Zahana face cat 1000 de pitzerii, shaormerii, chinezarii, libaneli. Este in ADN-ul romanesc balcanovalah de care nu ne putem dezice 'neam! Aveti idee de ce va sa fie? (mc...KF...Hutt...) Sanatos, ieftin, proaspat, curat, romanesc!!!!!!!!!!!! (imagini imprumutate din Google. multumesc detinatorilor!) Report
September 14, 201313 yr comment_205244 Frumoasa pledoarie pro zahanale, si sint total de acord ca e o pierdere enorma ca nu se mai gasesc in orase locuri in care se poate minca si bine si repede si ieftin. Imi aduc aminte de anii '80, cind navetistii se opreau pe drum spre serviciu la o zahana si luau o ciorba de burta, se urcau in urmatorul autobuz si plecau la munca. Curat fast-food Dar chiar daca nu le zice asa, zahanale, mai sint citeva care aduc cu ele. Acum 2 ani am oprit undeva dupa Pitești, pe drumul spre Craiova, la un popas pe marginea drumului, locul unde erau cele mai multe tiruri, si am mincat 3 feluri de mincare in mai puțin de jumătate de ora. Si a fost singurul loc in care am găsit în meniu tuslamaua Report
September 14, 201313 yr comment_205271 Frumoasa pledoarie pro zahanale, si sint total de acord ca e o pierdere enorma ca nu se mai gasesc in orase locuri in care se poate minca si bine si repede si ieftin. Imi aduc aminte de anii '80, cind navetistii se opreau pe drum spre serviciu la o zahana si luau o ciorba de burta, se urcau in urmatorul autobuz si plecau la munca. Curat fast-food Dar chiar daca nu le zice asa, zahanale, mai sint citeva care aduc cu ele. Acum 2 ani am oprit undeva dupa Pitești, pe drumul spre Craiova, la un popas pe marginea drumului, locul unde erau cele mai multe tiruri, si am mincat 3 feluri de mincare in mai puțin de jumătate de ora. Si a fost singurul loc in care am găsit în meniu tuslamaua Stimata Carmella, sunt cu gandul la Soprano Carmella. Ciorba de burta a devenit "fashion of the age!" Aproape toate restaurantele afiseaza aceasta minunatie la preturi de la 8lei la 14 si chiar 18 lei!?! Chiar si macelarii au sarit la pret. Chiar avem burta alba, frumoasa, carton de la import. Au gasit unde sa o vanda dupa ce au extras gelatina. Zeama are un dichis special si eu nu stiu decat 1/3 din secrete. Poate incitam suratele la confesiunile bunicilor? Pana atunci, poate aflam unde este chestia aia pe sos. Pitesti-Craiova. Report
September 15, 201313 yr comment_205295 Pana atunci, poate aflam unde este chestia aia pe sos. Pitesti-Craiova. Daca era pe mana stanga cum mergi spre Craiova cred ca e vorba de cel de la Albota/Arges.In general e de preferat sa mananci unde sunt mai multe masini oprite..stiu ei de ce!! Report
September 15, 201313 yr comment_205296 Albota era, dar parca era pe dreapta, sau am intors noi, nu mai stiu, trebuie sa mai merg o data Report
September 15, 201313 yr comment_205306 Albota era, dar parca era pe dreapta, sau am intors noi, nu mai stiu, trebuie sa mai merg o data ne uitam in google-harti-earth. multumesc! ma intereseaza si cafelele dar sunteti 99% fete acolo! Report
December 17, 201312 yr comment_210014 bat drumurile memoriei prin str. 11 Iunie a anilor 70. O "biblioteca" numita PRIETENIA la intersectia cu Principatele Unite. M-ai scufundat in butoiul cu melancolie! E locul copilariei mele si-mi amintesc de Prietenia. Report
January 16, 20179 yr comment_240585 Nu pun aici ca sa mergeti neaparat acolo asa, dar nu am stiut unde sa pun. Am fost ieri sa luam masa intr-o localitate din vecini. Nici nu am stiut de circiuma asta.Se pare ca tineretul e up to date cu din astea.Alexander(al mic al noastru) ne-a propus asta Cit mai poate sa ninga si la noi. Dar cind am plecat ieri de acasa, uite si o raza de soare Restaurantul foarte primitor Si ne-au dat din astea Bun, putin diferit de unde am fost pina acum.Cred ca ospataritele au fost clonate. De la 16-20 de ani si toate blonde... Aseara am numarat banii sa vedem daca mai avem destui ptr. Tenerife.. Peter Report
January 16, 20179 yr comment_240586 Foarte frumos, foarte deosebit si faptul ca au pus pozele si numele, n-am mai vazut asa ceva pina acum.Imi place ce e in a doua farfurie Report
January 16, 20179 yr comment_240587 Foarte frumos, foarte deosebit si faptul ca au pus pozele si numele, n-am mai vazut asa ceva pina acum.Imi place ce e in a doua farfurie Snitel de vitel al Brigitte-i Peter Report
October 8, 20187 yr comment_243952 Sîmbătă am trecut prin Călărași, pe meleagurile natale ale socrului meu, și am decis ca pentru prînz să mergem spre Chiciu, unde ne aduceam aminte că e ceva frumos pe malul Dunării. Am găsit 2 restaurante unul lîngă altul, unul mai mare, Baden, altul mai mic, Monica. Din motive de însorire, am ales Baden, era cald și soare, dar bătea și vîntul. Celălalt era mai ascuns după niște verdeață, dar arăta bine și el. Sau ea, că îi zice Monica.Am ales ceva cu pește, bine-nțeles, de apă dulce, bine-nțeles. Borș și pește prăjit eu, saramură și pui ceilalți, dar nu am pozat tot. Ideea e că m-a impresionat plăcut modul foarte simplu în care este făcută mîncarea și în care se prezintă tot localul. Scrie în meniu 100 g de pește prăjit, ești întrebat dacă vrei 100 de grame sau o bucată mai mare. Ciorba a fost, după cum spuneam, foarte simplă, dar foarte bună, pește proaspăt, cîteva legume, borș, leuștean și ciușca alături. Pentru că am luat și ciorbă, am luat doar bucata de 100 de grame de crap prăjit, se vede și în poză cît de simplu mi-a fost servit. Sincer prefer așa decît ungerea cu diverse sosuri sau ornamente din morcov scobit și altele. A fost și ieftin și o priveliște minunată, acolo fiind și trecerea cu bacul spre Ostrov, județul Constanța, iar pe partea cealaltă Bulgaria, nu știu în care poză ce se vede. Cu mujdeiul care era compus doar din usturoi pisat amestecat cu apă nu prea m-am înțeles eu, dar o fi modelul locului. La mine mujdeiul e cu ulei și oțet și e mai gros, așa... Report
October 9, 20187 yr comment_243956 Inteleg eu bine sau o sticla de apa de nici macar un litru costa cit felul de mincare? e o diferenta sau o asemanare strigatoare la cer, nu? Report
October 9, 20187 yr comment_243957 Inteleg eu bine sau o sticla de apa de nici macar un litru costa cit felul de mincare? e o diferenta sau o asemanare strigatoare la cer, nu? Da, exact așa e Știe toată lumea că restaurantele din România cîștigă cel mai mult din apă și cafea Report
October 9, 20187 yr comment_243960 Vin nu, dar cîteodată berea e mai ieftină Probabil și la restaurantul ăsta era la fel, dar nici nu m-am uitat, pentru că eram șofer iar restul nu beau Au tot felul de șmecherii, mă și amuză, dar mă și enervează de multe ori aceste mici păcăleli. La un restaurant de pe lîngă mine, unde mergeam mai des, aveau apă plată numai o anumită marcă, italienească. Te uiți în meniu și vezi apă la 750 ml, comanzi, te întreabă ospătarul ”minerală sau plată?”, dacă zici ”plată” te-ai ars de vreo 20 lei, cît e aia. La final nu știi pe ce ai dat banii, ți se explică frumos că tu ai solicitat plată iar ei numai de-aia au. Poate-s eu mai zgîrcită, dar rar mai iau apă prin restaurante, de-aia pot să beau și acasă Doar așa, să leșin de sete... Altfel iau vin sau bere sau nimic. Ei sînt insistenți, prima comandă vor s-o dai pe-aia de băuturi, și rămîn uimiți și dezamăgiți cînd le zic că nimic, că mi-e foame și nu sete Report