March 24, 201115 yr comment_83314 MararleusteanAmbele renascute singurele dupa ce au hibernat pe terasa sub zapada ger ploaie s.a.m.d.Anul trecut le-am pus pe amindoua din seminte. Experienta mea proprie si personala a fost cu rosiile cherry, puse din plantute cumparate de la magazin pe terasa, udate si ingrijite cit m-am priceput in nestiinta mea, satisfactie maxima, gust sublim, recolta presupun modesta dar eu am fost mindra de ea. In rest socru-meu cu mila, si anul asta la 80 de ani, oricit de putin ar face are oricum o valoare inestimabila. M-am tot gindit sa preiau eu sarcina cind el n-o mai putea, dar mi-e frica ca n-o sa fac fata. Deocamdata n-a facut nimic, tre sa are Stefano dar a zis ca mai putem astepta, vecinul am vazut ca a arat acu citeva zile, dar el e mai tinar si neastimparat, intotdeauna incepe inainte Report
March 25, 201115 yr comment_83334 Am pus seminte de castraveti si dovlecei, am mai semanat patrunjel, ca nu-s ce mi l-a mancat in timpul iernii , am pus cartofii la incoltit, saptamana asta facem randurile si cealalata ii punem!Am ditai brazda de capsuni, maine mai plantez unii, am semanat salata, ceapa si usturoiul puse in toamna sunt frumoase foc, mai punem acum altele, pentru toamna!Cred ca am o poza pe undeva cu rosiile mele de anul trecut.Noi avem destul teren, 1200m tot, din care gradina de legume ocupa vreo 500m, punem de toate!Vinete ce-i drept n-am mai pus de ceva ani, nu se faceau, nu-s de ce, si am renuntat!Rosiile:http://i43.photobucket.com/albums/e363/valentinag/S5001098.jpghttp://i43.photobucket.com/albums/e363/valentinag/S5001099.jpg Report
March 25, 201115 yr comment_83335 Acum vad ce vechi sunt pozele , da' arata la fel in fiecare an! Report
March 25, 201115 yr comment_83339 Si prunisoare Adriana! :)Plus gulii si praz(doar sunt munteanca, mancatoare de praz ) Report
March 25, 201115 yr comment_83341 Prunisoare si le pune socru-meu pentru el ca lui ii plac, eu le prefer pe cele mari carnoase. Imi plac si guliile. Report
March 25, 201115 yr comment_83342 Mie prunisoarele imi plac in salata.Alea mari carnoase merg la supe, ciorbe si bulioane !Desi intr-un an alea mari nu s-au facut si am facut bulion doar din prunisoare, a iesit foarte bun! Report
March 25, 201115 yr comment_83347 Mie in schimb alea carnoase imi place sa le maninc crude in salata.Prunisoarele in exces eu le-am curatat de pielita, le-am indesat in borcane si apoi am sterilizat borcanele, asa le folosesc apoi cind am nevoie. Report
March 25, 201115 yr comment_83349 Si eu mi-am luat cateva seminte,dar nu am ajuns sa le punem.Inca nici nu e pregatita gradina de tot,mai are Günther de sapat putin Ierburi/frunzaraie(vad ca am uitat de salvie: Spanac,ridichi: Ceputa: Flori,floricici,floricele: Pe langa astea mai pun anul asta.-cartofi(cateva cuiburi,cat sa facem o data cartofi noi)-usturoi-vreo cateva cuiburi de fasole-rosii-ardei grasi,ardei iuti,ardei normali-castraveti(cu astea trei din urma sper sa am mai mult noroc ca si anul trecut )-salata-zuchinni Nu cred ca am omis ceva,in orice caz vin cu completari de indata ce o sa am ce va arata . In anii trecuti am pus si morcovi,patrunjel pt radacina si pastarnac,dar anul asta nu mai pun ca imi ocupa loc prea mult si gasesc in magazin tot timpul cand imi trebuie.In gradina punem mai mult ce ne trebuie cand suntem acolo,pt cate o salata. Report
March 25, 201115 yr comment_83358 Acum vad ce vechi sunt pozele , da' arata la fel in fiecare an! Supeeerbe rosiile ! Iti vine sa le maninci cu ochii ... Ce le faci de-ajung asa de mari si frumoase ? Pui ceva ingrasaminte naturale la baza lor ? Report
March 25, 201115 yr comment_83403 Supeeerbe rosiile ! Iti vine sa le maninci cu ochii ... Ce le faci de-ajung asa de mari si frumoase ? Pui ceva ingrasaminte naturale la baza lor ? Pamînt bun si soare mult. Cît mai mult. Report
March 25, 201115 yr comment_83422 La noi asta ar fi cam al treilea an de cand ne-am apucat de gradinarit. In anii trecuti am inceput mai modest cu doar cateva rasaduri de rosii, apoi anul trecut am mai prins curaj dupa ce am vazut ce senzatie placuta ai cand iti vezi roadele asa ca am decis sa punem si ardei, plus verdeturi, insa anul asta vrem sa ne mai extindem si sa incercam sa cultivam mai multe, poate dovlecei, ceapa, morcovi. Am avut si cateva seminte de leustean carea au prins destul de bine fara sa le fac mare lucru, in afara de lumina, paman si apa bineintels, iar acum in fiecare rasare o tufa din ce in ce mai stufoasa. Report
March 28, 201115 yr comment_83718 Uptown, nu le punem nimic.Doar apa si soare!Si pana anul trecut nici nu le stropeam, cu nimic, de anul asta cred c-o s-o fac, pentru ca vara trecuta le-am pierdut in proportie de 90% din cauza ploilor acide!Ma uitam ieri la leustean, s-a ivit deja, abia astept sa vina Pastele, sa facem o ciorba de muschi de la borcan cu bors si leustean proaspat! Report
March 28, 201115 yr comment_83730 Supeeerbe rosiile ! Iti vine sa le maninci cu ochii ... Ce le faci de-ajung asa de mari si frumoase ? Pui ceva ingrasaminte naturale la baza lor ? Pamînt bun si soare mult. Cît mai mult. Uptown, nu le punem nimic.Doar apa si soare!Si pana anul trecut nici nu le stropeam, cu nimic, de anul asta cred c-o s-o fac, pentru ca vara trecuta le-am pierdut in proportie de 90% din cauza ploilor acide!Ma uitam ieri la leustean, s-a ivit deja, abia astept sa vina Pastele, sa facem o ciorba de muschi de la borcan cu bors si leustean proaspat! Cu pamintul si apa n-ar fi o problema. Nush insa cum o sa fac rost de soare mult, daca o sa fie o vara ploioasa. Oricum am sa tin cont de sfaturile voastre. Merci ! Report
April 4, 201115 yr comment_84542 nush daca asta-i topicul sau halalalt , dar va scriu aci: ne apucaram de plantat ca-i gata o particica de gradina. pusaram verdetzuri: rozmarin , cimbru de casa -thymian - , melissa , menta, maghiran , patrunjel , tzelina , marar , fasole oloaga , fasole cu paru' ( cu pui pestritz ) , ceapa , usturoi , salata , ridici , rucola.... Buna , acu' sa nu va imaginatzi ca am hectare , da? Terenul nostru , cu casa cu tot e de 410 mp.....scadem casa , garajul....gazonul...( care inca nu e ) , terasa ( care nici ea nu ea , inca ). Am plantat ceapa si usturoi ca s-o avem verde , ceva salata , o mana de patrunjel...d-astea. Pomii au inflorit , seara miroseau fantasctic! ( avem pomi pitici ) Report
July 15, 201115 yr comment_96338 a deschis maya un topic despre recoltele din gradina, dar cred ca intrebarea mea se incadreaza mai bine aici. Voi cum ingrijiti plantele/legumele? Am incercat sa traduc "pruning" in romaneste cu google si imi da elagaj. Cunoasteti termenul asta? eu nu Ma rog, ce vreau sa spun e ca am aflat ca la legume, pentru a obtine o productie mare, se face elagaj. Pentru rosii de ex eu indepartez tulpinitele care cresc intre tulpina principala si ramura. Anul asta e prima data cand pigulesc asa rosiile, la castraveti inca nu m-am bagat ca vad ca le merge bine si adun multi castraveti. Voi ce parere aveti? Am pus si ardei anul asta si au aparut cativa, nu f multi. Nu sunt f incantata de cum merge treba, oare au nevoie de atentie speciala? Report
July 15, 201115 yr comment_96413 Am incercat sa traduc "pruning" in romaneste cu google si imi da elagaj. Cunoasteti termenul asta? indepartez tulpinitele care cresc intre tulpina principala si ramura. aura, ce faci tu la roşii, se cheamă copilit Report
July 15, 201115 yr comment_96414 Am incercat sa traduc "pruning" in romaneste cu google si imi da elagaj. Cunoasteti termenul asta? indepartez tulpinitele care cresc intre tulpina principala si ramura. aura, ce faci tu la roşii, se cheamă copilitmerci dexter. asaaaa, acum ca am aflat termenul corect, am cautat si pe paginile romanesti despre copilit. Se face copilit si in romania si am aflat ca se mai face si altceva: se taie varfurile sau frunzele de la rosii ca sa nu creasca asa de inalte si sa aiba fructe multe. Nu prea am gasit detalii despre tehnica asta...stie cineva (dexter poate?) cum se numeste in engleza operatia asta? Report
July 15, 201115 yr comment_96426 merci dexterse taie varfurile sau frunzele de la rosii ca sa nu creasca asa de inalte si sa aiba fructe multe. stie cineva (dexter poate?) cum se numeste in engleza operatia asta?cu plăceretopping (când tai partea de sus a plantei) sau pinching (cînd tai numai mugurul de creştere sau leader-ul) Report
July 15, 201115 yr comment_96446 pinching am gasit si eu...nu stiam insa de topping. Ma duc sa studiez pe youtube Report
July 19, 201115 yr comment_96823 Aura, pe la noi se spune si "a carni" rosia, atunci cand ii tai varful!Eu te sfatuiesc sa nu le tai pe toate, lasa 2-3 sa creasca cat vor ele.Noi luam ultimele rosii din tufa la Sf Dumitru Report
July 19, 201115 yr comment_96839 Aura, pe la noi se spune si "a carni" rosia, atunci cand ii tai varful!Eu te sfatuiesc sa nu le tai pe toate, lasa 2-3 sa creasca cat vor ele.Noi luam ultimele rosii din tufa la Sf Dumitru nici nu stiu daca am sa le "carnesc". Am copilit pentru ca le-am pus prea ingramadite si nu mai intra lumina peste tot. Mersi pentru sfat! eu am pus si brocoli anul asta si azi am vazut ca frunzele sunt pline de gandaci. E prea tarziu sa fac ceva? Am auzit usturoiul pus pe pamant in jurul plantei alunga daunatorii. Am sa incerc... Report
July 27, 201115 yr comment_97988 Nu stiu ce-am facut dar mi-am facut si cont Aninita...ca nu-mi mai aminteam parola la asta cu Carmen...deci nu-s clona; apoi am rezolvat-o cumva...vreau neaparat sa raspund la "rosiile Mayei". Sa stiti ca nu fac reclama!!!!Ni s-a recomandat sa stropim rosiile cu calciu inainte de a inflori si dupace au inflorit.Rezultatul il vedeti in poze...NU am pus ingrasamant si nu am stropit cu nimic altceva...decat calciu pt.rosii...nu s-au mai innegrit nici rosiile nici nu au ingalbenit frunzele...in alti ani dupa o ploaie parca se ardeau ...acum NIMIC!!!!Am niste rosii mari si frumoase si sanatoase!!!Nici o pata nici un punct negru nici o frunza arsa...!!!!!!!!!! http://www.cifo.it/flex/FixedPages/Common/SchedaCuraDifesa.php/L/IT/ID/45/IDPBL/15 Maya la voi mai e si PERNOSPORA o ciuperca(mucegai) care se face de la prea mare umezeala din cauza climei...dar se rezolva cu succes tot prin stropire.Produse sunt o gramada!!!Numai ca voi tre' sa le stropiti mereu...cam dupa fiecare ploaie iar in Germania ploua cam des... http://www.cifo.it/flex/FixedPages/Common/SchedaCuraDifesa.php/L/IT/ID/15/IDPBL/15 Report
July 27, 201115 yr comment_97997 Rosiile mele... prima transa de suc...de fapt bulion ca e intre suc si bulion consistenta... dupa ce l-am fiert au ramas 20 l. Report
July 27, 201115 yr Author comment_98043 Ce rosii frumoase,Carmen!Ce m-as plimba printre ele Ce fel de calciu se foloseste la stropit?Si cum se procedeaza?Exista gata preparat,sau trebuie dilaut cu apa?Care este rolul?Poate dai mai multe informatii.Merci Report