Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blaturi

Featured Replies

Multumesc pt raspuns.

De verificat cu scobitoarea, l-am verificat si a iesit curata, oricum o sa incerc varianta cu focul cat mai incet, si o sa va spun ce am reusit, plus praful de copt.

Pupici si spor la lucru.

Aveti grija cu blaturile cumparate (cel putin astea de la Rubin King), se fac tot felul de golanii, se scot termenele de valabilitate expirate si se pun pe deasupra etichete cu termene noi. Si nu vorbesc din povesti. Nu pot sa zic pe forum clar ce si cum, dar ar fi bine sa ma credeti pe cuvint. E valabil si la blaturile astea ambalate, si la baxurile mari care se distribuie pe la cofetarii ca sa se faca prajituri si torturi din ele etc.

Mai bine va munciti voi un pic in plus si taiati blaturile cum puteti . Nu se compara.

Pai nici eu nu prea am incredere in ele, dar nu am nici o reteta de blat care se poate taia asa de subtire!

Apropo de blaturi subtiri, eu m-am "jucat" cu blatul de la "Dobos in stil italian" al Dorei pe un tort sub forma de paleta de tenis (voi atasa o poza ca sa vezi si practic ce-am putut face cu ele, pacat ca nu am o poza cu foile proaspat scoase din cuptor insa gasesti imagini la topicul cu retete italiene, posturile Dorei).Foile ies suficient de subtiri si pot fi sculptate , insiropate etc. De asemenea , pentru o varietate de gust poti incerca si foile cu cocos , tot ale Dorei care se coc fiecare in parte si ies subtiri.

Din comert de multe ori nu stii ce cumperi ...

Uf, poza era prea mare, a trebuit s-o modific...iata despre ce vorbeam :wub:

post-1066-12971669857119_thumb.jpg

Alinus, am incercat si eu foile Dorei (da la dobos) si cred ca ar merge. Voi incerca. Multumesc! :wub:
  • 11 months later...

Negresa (blat)

INGREDIENTE: (pt blat) 5 oua, 200 g zahar, 200 ml ulei, 1/2 cana apa(150 ml), 250 g faina, 1 plic praf de copt, 2 linguri cacao.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile se freaca cu zaharul apoi se pune uleiul treptat pana se formeaza o maioneza "dulce".Apoi se adauga apa,iar compozitia va deveni destul de lichida,dar nu va alarmati!Dupa ce ati pus apa,mai bateti cu mixerul cca. 2 minute.

Intr-un castron,amestecati faina cu cacaua si cu praful de copt si adaugati-le galbenusurilor,putin cate putin.Va fi acum o compozitie usor vartoasa.

Separat se bat albusurile spuma tare si se amesteca apoi cu o lingura,de sus in jos (nu cu mixerul!),pana devine omogena.(copy/paste de la Dora din topic)

se coace la foc mic spre mijlociu pana cand scobitoarea, chibritul, batul de frigaruie iese curat - cam peste 45 min (depinde de fiecare cuptor in parte)

• 8 months later...

Madeira Cake (un fel de pandispan mai indesat si mai fin)

200 g unt, 200 g zahar pudra, 4 oua, 200 g faina, praf de copt, 3 linguri lapte.

Se mixeaza untul cu zaharul pana isi deschide culoare si devine pufos (nu stiu daca asta e cuvantu' potrivit :) ). Se adauga pe rand ouale, mixand dupa fiecare adaugare. Se adauga faina cu praful de copt. Se incorporeaza laptele. Se coace aprox 1h.

[i][color=#4B0082]buna. as vrea sa fac si eu celebrul madeira cake, dar in reteta citata nu este specificata cantitatea de praf de copt. cat praf de copt trebuie sa pun? este suficienta aceasta portie pentru o tava cu diametru de 26 cm (10") pe care vreau sa-l tai in doua? dar pentru una dreptunghiulara 22,9 cm x 33 cm x 5,1 cm (9" x 13" x 2")?

as vrea sa fac un tort de genul: madeira cake + mousse de lamaie + blat cu nuca + crema cu iaurt de caise + madeira cake imbracat in ciocolata. voi ce parere aveti? sa insiropez blatul cu sirop de zahar ars sau cu alt sirop?

astept parerile voastre.[/color][/i]

Edited by mika1802

Reteta o am scrisa in caiet ca fiind pt o tava de 20 cm dar, nu am facut de mult reteta. Cu cat tava e mai mica cu ata va fi mai inalt. Eu zic ca ti-ar merge cantitatea asta de oua si la tava dreptunghiulara. Testeaza.

Si 10 gr praf copt.

Reteta o am scrisa in caiet ca fiind pt o tava de 20 cm dar, nu am facut de mult reteta. Cu cat tava e mai mica cu ata va fi mai inalt. Eu zic ca ti-ar merge cantitatea asta de oua si la tava dreptunghiulara. Testeaza.

Si 10 gr praf copt.

multumesc yoyo. o sa va spun cum mi-a iesit.

Madeira Cake (un fel de pandispan mai indesat si mai fin)

200 g unt, 200 g zahar pudra, 4 oua, 200 g faina, praf de copt, 3 linguri lapte.

Se mixeaza untul cu zaharul pana isi deschide culoare si devine pufos (nu stiu daca asta e cuvantu' potrivit :-* ). Se adauga pe rand ouale, mixand dupa fiecare adaugare. Se adauga faina cu praful de copt. Se incorporeaza laptele. Se coace aprox 1h.

inca ceva. ouale se adauga intregi?. nu se separa albusul de galbenus?

mika urmeaza procedeul asa cum scrie fata. Daca era necesar sa separi albusul de galbenul si sa le bati separat sigur scria yoursforever :drool:.

Buna fetelor!

As dori sa fac maine un tort si m-am gandit sa fac: blat amandina umplut cu doua creme: crema mascarpone cu visine si crema caramel cu nuci.

Am o forma de diametrul 26 cm (rotunda)defapt scrie la dimensiuni mai exact:

inelul 26cm

inaltimea 6,5 cm

fubdul 29 cm

As dori sa stiu daca ptr blat imi sunt destule 6 oua sau trebuie mai multe? Ma gandeam sa fac fix reteta Lissei: https://forum.artaculinara.ro/topic/970-blaturi/page__st__20

As dori sa stiu si ptr creme ca sa nu trebuiasca sa arunc care ar fi cantitatile necesare....daca folosesc ptr crema mascarpone reteta: https://forum.artaculinara.ro/topic/790-creme-si-mousse-uri/page__st__20 iar ptr crema caramel: https://forum.artaculinara.ro/topic/790-creme-si-mousse-uri/page__st__140 ar fi ok sau trebuie sa modific ceva?

Ma scuzati ca pun atatea intrebari dar sunt o incepatoare si vreau sa imi iasa bine,mai ales ca ii ziua mea de nastere si vreau sa iasa bine :lol: Multumesc anticipat!!