Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Piureul de spanac" din frunze de ridichi

Featured Replies

[center]"Piureul de spanac" din ...frunze de ridichi

- nu a costat aproape nimic -[/center]

Dar nu asta a fost motivatia acestei aventuri culinare.

[center].

post-168-126935448021_thumb.jpg

.[/center]

Despre valoarea culinara a frunzelor de ridichi am aflat in 1986 din cartea doctorului Jeam Valnet: Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale. La sfatul lui le-am introdus inca de atunci intr-o supa de legume si le-am descoperit si savoarea.

Despre mancarea din cozi de spanac ne-a vorbit Maya.

Despre "Soupe de fanes de radis" am sa-l invit pe Alexandre sa ne vorbeasca - daca o sa binevoiasca. :D

Daca nu am sa o fac dupa indicatiile gasite pe net.

Azi am dus experimentul la urmatorul nivel.

Am preparat "piureul de spanac" din frunze de ridichi.

Reteta?

Ce reteta?

Toata lumea stie cum se face un spanac, nespa?

- Baspa!

Ingrediente:

Frunze proaspete si verzi de la 4-5 legaturi de ridichi rosii

Catei de usturoi. 3-4 la numar. Voi. Eu pun la modul manelist:"Fara numar, fara numar" :D

25 de grame de unt - Untdelemn in varianta vegana/de post

25 de grame de faina

300 ml de lapte (sau supa de legume, sau apa in care au fiert frunzele)

Piper proaspat macinat

O lingurita de sare

O lingura de suc de lamaie (optional)

Mod de preparare:

Frunzele se grijesc de cotoare. Daca sunt fragede merg si acestea. Se spala in noua ape. Sau mai putine. In timpul acesta apa din oala a dat in clocot. Se blancheaza frunzele cateva minute. Doar cat timp preparam bechamelul. Mie nu-mi place terciul de clorofila :D cu membranele celuleor sparte, vitaminele degradate si aroma frunzelor dizolvata in apa. Apoi se imerseaza frunzele intr-o mare cantitatate de apa rece. Ideal a fi cu gheata, dar nu suntem acolo ca sa va controlam.

Frunzele pastreaza o frumoasa culoare verde, parca mai intensa ca atunci cand erau fresh.

Le punem la scurs cat mai bine, si nu aruncam chiar toata apa in care au fiert frunzele. Poate ne mai trebuie ca sa "lungim" mancarea daca este nevoie in cazul preparatului de post. Se toaca bine frunzele sau se mixeaza. Mixerul-stick e de nadejde si aici.

Preparati un bechamel mai groscior, incorporati frunzele tocate, omogenizati si lasati sa dea in clocot doua minute. Asezonam cu piper alb sau verde proaspat macinat.

M-ati intrebat daca am uitat de sare?

Catusi de putin.

Zdrobim cateii de usturoi intr-un mojar. Daca avem. Cine nu are sa foloseasca un castron de portelan sau emailat si sa nu vina data viitoare fara mojar ca nu-l primesc la ora. :P

Reiau. Cateii de usturoi se zdrobesc si se freaca cu sarea in mojar pana obtinem o pasta fina. Daca i zdrobim in presa direct in "spanac" la incidenta cu temperatura ridicata a acestuia "carnaciorii' de usturoi se umfla si devin vizibili. Nu vrem asta. Le vrem doar gustul. Peste alifia de usturoi punem cateva linguri de piure de frunze fierbinte si omogenizam bine. Astfel nu ramane "picior" de usturoi pe peretii mojarului, apoi se rastoarna continutul peste preparatul fierbinte din vasul in care am gatit.

Mojarul se linge :D

Serviti cu ce va place, sa aveti pofta!

[center].

post-168-126935480253_thumb.jpg

.[/center]

Trebuie sa fi degustator profesionist ca sa simti o diferenta substantiala fata de piureul de spanac. Nu te lasa usturoiul :-*. Eu am prestat azi varianta de post si i-am plasat-o Dumneaei drept spanac cand s-a intors de la lucru.

A mancat cu bogdaproste si vreau sa va spun ca pe cat e de buna gospodina, pe atat e de traditionalista si conservatoare in bucatarie mai ceva decat un tory britanic cu umbrela si melon.

Maine i dau sa citeasca topicul, dupa ce mananca si deseara. :biggrin:

Domne, esti de groaza :biggrin:

Nici nu stiam sa fac piure de spanac sa stii, faceam eu ceva dar nu ca tine. Eu pun smantana in loc de faina, mai pun si unpic de bulion bun asa si iese un sos dupa ce tuflesti usturoiul de lingi coada de la lingura de lemn :-* .

Bun. Si acum de unde fac rost de frunzele de ridichi?

Pariu ca merge si cu frunze de sfecla? Dar nici de-alea nu cresc in irlanda, mai mai in tara asta legumele cresc direct in pungi fara frunze si tulpini ...doh!

Dar de loboda ce zici? Ar merge?

Dar scaisor?

De niciunele n-am... :P

• Author

Domne, esti de groaza :P

Sărăcan, di mini, modestia me greu pusa la incercare...

Nici nu stiam sa fac piure de spanac sa stii, faceam eu ceva dar nu ca tine. Eu pun smantana in loc de faina, mai pun si unpic de bulion bun asa si iese un sos dupa ce tuflesti usturoiul de lingi coada de la lingura de lemn :D .

Bun. Si acum de unde fac rost de frunzele de ridichi?

[size=4][color=#0000FF][b]Am cumparat de la piata una (1) legatura de ridichi si am intrebat-o pe precupeata daca nu-mi da frunzele lasate pe taraba de clientul anterior.

Mi-a umplut o punga intreaga. De aceea am scris ca a fost aproape gratis.[/b][/color][/size]

Pariu ca merge si cu frunze de sfecla? Dar nici de-alea nu cresc in irlanda, mai mai in tara asta legumele cresc direct in pungi fara frunze si tulpini ...doh!

Dar de loboda ce zici? Ar merge?

Dar scaisor?

[color=#0000FF][i][b][size=4]Incerci tu si ne spui si noua

So, take it to the next level![/size][/b][/i][/color]

De niciunele n-am... :D

[color=#0000FF][size=4][b]Esti lipsita de toate cele. :biggrin: Sarmanul Imperiu Britanic[/b][/size][/color] :-*

faina treaba cu frunzele, bravos domne! si gratis, si bune... tu esti bun la casa omului, nu gluma :biggrin:

bre, da di cand ii irlanda in imperiul bitanilor? :-*

sa stii ca m-as duce si eu la piata, da p'aici mai rar cu pietele. n-am niciuna in jur... de-mi vine sa-njur :P

Shefoo , de acum inainte o sa-i fur la al meu cozile de ridiche de le baga el la salata si o sa fac spanac ridichios :biggrin:

Si asa urzici nu mai am decat de-o tura la congi ( ca la mine-i mai greu cu aplecatu'...n-am cum sa merg la padure :-* )

• Author

Shefoo , de acum inainte o sa-i fur la al meu cozile de ridiche de le baga el la salata si o sa fac spanac ridichios :D

Si asa urzici nu mai am decat de-o tura la congi ( ca la mine-i mai greu cu aplecatu'...n-am cum sa merg la padure :D )

[b][color=#0000FF][size=4]Noa, atunci, apleaca-l pe Al tau :floare: - nu de alta dar sa moara si tapul vecinei[/size][/color][/b] :D

Off topic, dar tot pe verde:

Dar din papadie facem pesto? :D

(in timp ce tastez rontai prima mea salata de frunze de papadie de anul acesta)

ioi ce am uitat de ele!!! de frunzele de ridiche...

eu faceam "ciorba de salata" din frunze de ridiche :)

off topic: sefule, esti total :blush: trebuie sa am grija daca te citesc la munca, ca ma pufneste rasul :lol:

• 1 year later...

Amadeus multumesc de inspiratie!

Ieri dimi am fost in piata si conform instructiunilor si intrigii de mai deunazi am procurat frunzele de ridhichi "pt hamster", precum si 5 legaturi de ceapa, usturoi si 8 buchetele de leurda, pe langa 2 legaturi babane de patrunjel.

Apoi de ieri ma tot gandeam ce sa aleg pt leurda: supa, bors, rizotto ? ...cand dau cautare si gasesc piureul! Zic exact ce-mi trebuie mie clorofila concentrata ... mananac doar eu din famelion, deci, nefiind inmultite frunzele, reusesc sa le dau gata degraba!

Zis si facut asa:

Am taiat si calit:

doar cozile de la 4 legaturi de usturoi si ceapa

+ 1 leg ceapa + 1 leg usturoi cu totul

+ tijele de la 2 legaturi de patrunjel maruntite

in ulei de masline EV in cantitate generoasa. Dupa ce s-au calit-innabusit le-am introdus la robot pe turbo. Le-am pus inapoi in cratita si am adaugat:

- frunzele de ridichii. Dupa 5-10 minutele am adaugat si

- leurda, precum si frunzele de patrunjel, impreuna cu sare si piper de 5 feluri macinate in mojar. Am imbogatit cu o ceasca de galbiori deshidratati, pe care in prealabil i.am rehidratat in apa fiarta. Am lasat inca vreo 5-10 minutele. In robot cu ele si din nou un turbo scurt.

Totul la foc mititel si fara pic de apa, in vas de inox cu baza groasa. A iesit foarte foarte foarte gustos, clorofila in suc propriu. Mai ceva decat un piure de urzici sau de spanac dupa care eu ma dau in vant.

Nu am facut bechamel ca nu sunt adepta sosurilor cu faina. Initial am zis ca o sa dreg la sfarsit cu smantana de gatit, dar era asa de bun dulce-picant (usturoi, ceapa, piper) piureul ca am zis ca e pacat sa mai intervin cu ceva.

Am servit cu rosii cherry si cu branza de capra BIO. :floare:

Scuzati pt pozele mele de grupa mica (cu telefonul):

post-685-13012367054409_thumb.jpg

post-685-13012367276009_thumb.jpg

Concluzia mea este ca se poate face un piureu minunat din orice frunze, nu doar din spanac sau urzici. Iar unde sunt facute la abur, placerea e de partea celor carora le place sa pasca primavara. :floare: Multumesc pentru inspiratie si topic!

Cred ca am mai incercat o data o chestie de genul asta, dar nu mi-a iesit asa de bine, ca acum dupa ce am deschis topicul pe care ati avut placerea sa il deschideti, maestre :floare: Iar despre comestibilitatea frunzelor de ridichi nu stie lumile, ca era plin in spatele taranilor care vindeau ridichi de ele rupte. Inaitne sa-mi serveasca cele 2 legaturi mi le-a rupt si pe ale mele, ca nu am fost atenta :floare:

:floare: Musai să fac şi eu mâine!

Am: ceapă verde,frunze de ridichi, spanac proaspăt de la soacra din solar, leurdă din piaţă, urzici de la soacra din grădină, pătrunjel tot din piaţă( FFFF.BUN tipsul cu cozile de pătrunjel :floare: ) cre-că îmi fac rost şi de neshte oo de ţăran. :floare:

merge la fix cu oua ochiuri! doar ca eu toata saptamana am mancat urzici si spanac cu ochiuri asa ca am zis sa mai schimb ...

bafta! sa iesi la raport :floare: