Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarta cu crème brûlé

Featured Replies

Am început să fac tipul acesta de tartă acum vreo 2 ani, intre timp am tot rafinat-o până am ajuns la următoarea variantă. E atât de bună că nu puteți crede...pe bune, e asa fina si catifelată, dulce doar cat trebuie sa fie un desert ca sa nu te mai poti satura de el!

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]

[/color][/size][/font]

[/color][/size][/font]

[color=#666666][font=Arial, Helvetica, sans-serif][b][font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126984952934_thumb.jpg

[/color][/size][/font][/b]

Pentru aluatul fraged:

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]210 g făină

50 g zahăr pudră

110 g unt moale

1 ou

1/4 linguriță sare

1/4 linguriță praf copt [/color][/size][/font]*

* notă: în aluatul fraged se poate pune o cantitate infimă de praf de copt, nu cu scopul de agent de creștere ci ca agent de afânare, astfel aluatul fraged devine și mai fraged

[i][font='Times New Roman][size=3][color=#006400]

[/color][/size][/font][/i]

Pentru cremă:

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]5 gălbenușe

50 g zahăr

400 ml smântână dulce (pentru frișcă)

100 ml lapte

1 baton vanilie[/color][/size][/font]

Pentru a prepara aluatul, bateți untul moale cu zahărul până e cremos, apoi adăugați oul și bateți până la încorporare. Adăugați făina amestecată cu sarea și praful de copt. Amestecați cu mâna doar până ce aluatul se adună și puteți forma o bilă. Nu frământați! Înveliți bila de aluat în folie de plastic și dați-o la frigider cel puțin 1/2 oră. Apoi întindeți o foaie din aluat și tapetați cu ea o formă de tartă (sau tort) de 24 cm în diametru, pe care ați uns-o cu unt și ați tapetat-o cu făină.

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126984955346_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

Împungeți aluatul cu furculița, acoperiți-l cu o bucată de hârtie de copt pe care ați mototolit-o înainte (devine mai maleabilă astfel) și puneți deasupra o greutate (boabe de orez sau fasole).

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126984955831_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

Dați la cuptorul încins la 180 grade timp de 20-25 minute, având grijă să scoateți hârtia de copt și greutatea după 10-15 minute.

Pentru a prepara crema, încălziți laptele și smântâna pentru frișcă. Despicați batonul de vanilie, scoateți semințele și puneți-le în smântână, ca și batonul și infuzați 20 minute, îndepărtați apoi batonul.

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126984956156_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

Frecați gălbenușurile cu zahărul până se albesc apoi adăugați treptat smântâna, amestecând până la încorporare.

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126984956466_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

[/color][/size][/font]

Când blatul e copt turnați în el crema și mai lăsați la cuptor pentru 30-35 minute.

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126984956753_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

[/color][/size][/font]

Scoateți tarta și lăsați-o să se răcească complet. Înainte de servire presărați pe suprafața tartei câteva linguri de zahăr și caramelizați-l cu ajutorul unei torțe cu gaz sau punând tarta direct sub griller-ul cuptorului la temperatură mare cîteva minute.

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126984957305_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

[/color][/size][/font]

Este de preferat să caramelizați zahărul cu puțin timp înainte de servire, sau în orice caz să păstrați apoi tarta într-un loc uscat, fară umiditate mare, altfel condensul de apă va topi stratul de zahăr (deci nu frigider!).

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126984953716_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126984985323_thumb.jpg

[/color][/size][/font]

[font='Times New Roman][size=3][color=#006400]post-44-126984954964_thumb.jpg[/color][/size][/font]

[/font][/color]

• Author

Interesanta idee, presupun ca se potrivesc bine gusturile date de crocantetea aluatului cu moliciunea cremei, trebuie sa o incerc ca sa-mi dau seama. Foarte foarte faina!

Adriana, ai ghicit perfect, crema e atat de fina si e completata perfect de biscuitele crocant. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/floare.gif

Hana salivez la asa foto,noroc,ca am tort(e cumparat ca am fost ocupata,ma duc sa halesc o felie...)

O sa raman fara wow-uri daca mai faceti asa bunatati :P

Crema de zahar ars e superba si simpla, daramite innobilata cu cremozitatea smantanii si fragezimea blatului :)

Felicitari, Andrada!!!

• Author

Hana salivez la asa foto,noroc,ca am tort(e cumparat ca am fost ocupata,ma duc sa halesc o felie...)

Cam "subtire" substitut https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gif. Multumesc.

Cred ca e grozava combinatia!

:)

E grozava!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_biggrin.gif

O sa raman fara wow-uri daca mai faceti asa bunatati :P

Crema de zahar ars e superba si simpla, daramite innobilata cu cremozitatea smantanii si fragezimea blatului :P

Felicitari, Andrada!!!

Ei, poate gasesti si tu pe undeva o super-oferta la wow-uri si-ti faci o reaprovizionare https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Ce bineeeeeeeeeee arata... nu mai zic nimic, daca ar fi sa fac toate bunatatile care le faceti voi m-as face cat casa (nu ca nu as fi deja)... Daaaar, odata si-odata tot am sa-mi incerc norocul in bunatatea asta de tarta. Sorina

Yumiii, ce-as mai rontai din caramel... sa-l simt cum mi se-ncleiaza dintii-n el! :lol:

CE IMI PLACE MIXERUL TAU... DE UNDE IL AI....SI CAT O FOST...????

• Author

Irezistibila, ce mai! :P

Daaa....https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Ce idee faina.Arata super si foarte artistic decorul cu zaharul ars! :)

Mersi https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/blush.gif

Ce bineeeeeeeeeee arata... nu mai zic nimic, daca ar fi sa fac toate bunatatile care le faceti voi m-as face cat casa (nu ca nu as fi deja)... Daaaar, odata si-odata tot am sa-mi incerc norocul in bunatatea asta de tarta. Sorina

Chiar merita sa o faci...e asa buna si fina..

Yumiii, ce-as mai rontai din caramel... sa-l simt cum mi se-ncleiaza dintii-n el! :)

Pai eu ti-am zis, te astept sa sari gardul https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Yumiii, ce-as mai rontai din caramel... sa-l simt cum mi se-ncleiaza dintii-n el! :)

CE IMI PLACE MIXERUL TAU... DE UNDE IL AI....SI CAT O FOST...????

Mi l-am luat de la Bilancia acuț mai bine de un an si m-a costat 1400 lei

Yumiii, ce-as mai rontai din caramel... sa-l simt cum mi se-ncleiaza dintii-n el! :floare:

Pai eu ti-am zis, te astept sa sari gardul https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Acu'-mi zici? Abia am trecut de tine! Ma rog, cam pe departe. :floare: Da' abia m-am intors in nemtia, asa ca lasam saritu' gardului pe la vara! :floare:

Am facut-o duminica, cam in graba ca era tarzior, aluatul nu reuseam sa-l mai dezlipesc de pe masa, hartie de copt, maini, etc... dar nu a contat. a fost super delicioasa, am mancat mai mult de jumatate noi astia mari pe la 11 noaptea (copilu' o zis ca data viitoare sa-i fac tarta fara crema ca lui ii place doar blatul :)).

si a 2 zi a fost la fel de buna, poate mai buna, desi mi-e greu sa fac comparatii, se stabilizase crema mai sigur. n-am mai ars zahar pe deasupra, nici poze n-am, dar trebuia sa-i multumesc Hanei pt reteta asta fabuloasa. =))

• Author

Am facut-o duminica, cam in graba ca era tarzior, aluatul nu reuseam sa-l mai dezlipesc de pe masa, hartie de copt, maini, etc... dar nu a contat. a fost super delicioasa, am mancat mai mult de jumatate noi astia mari pe la 11 noaptea (copilu' o zis ca data viitoare sa-i fac tarta fara crema ca lui ii place doar blatul =))).

si a 2 zi a fost la fel de buna, poate mai buna, desi mi-e greu sa fac comparatii, se stabilizase crema mai sigur. n-am mai ars zahar pe deasupra, nici poze n-am, dar trebuia sa-i multumesc Hanei pt reteta asta fabuloasa. :scratch:

Ma bucur că v-a plăcut. Când întinzi aluatul înfăinează bine suprafața pe care lucrezi ca să nu se lipească, sau întinde-l pe hârtie de copt https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/wink.gif

• 2 weeks later...