Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nuci

Featured Replies

• Author

Aseara, cojile alea erau cam tari, dar in dimineata asta sunt fragede si gustoase, duce-se pe gat.

Au mai ramas pana azi dimineata?Unde le-ai ascuns,in seif ?Si eu cand le fac trebuie sa le ascund, ca daca nu,dispar din farfurie.

Aseara, cojile alea erau cam tari, dar in dimineata asta sunt fragede si gustoase, duce-se pe gat.

Au mai ramas pana azi dimineata?Unde le-ai ascuns,in seif ?Si eu cand le fac trebuie sa le ascund, ca daca nu,dispar din farfurie.

Le tin chiar la vedere, ca nu sunt copii care sa le atace.

Au ramas, ca le-am facut tarziu si dupa o anumita ora nu mai papam ca inecatii. Apoi azi am fost cu impartitul, ca am prietenele mele cu care impart cam tot ce e dulce.Nu prea apar pe la topicul dedicat ca mai uit si eu sa pozez.

Uite aici o mostra. Nuci cu crema de nuci aromata cu esenta de rom, si cu crema de nuci si gem de caise.

Mi-ati facut un dor nebun de nuci,nu am nici forme....da o sa caut!!!

Julix,te rog scrie-ne si reteta ta :notworthy:

O s-o postez tot aici, daca nu se supara proprietara topicului, dar mai pe seara, ca am ceva de facut pana atunci. Mai pun si alte imagini.
  • Author

O s-o postez tot aici, daca nu se supara proprietara topicului, dar mai pe seara, ca am ceva de facut pana atunci. Mai pun si alte imagini.

Nu ma supar,stai linistita!

• 4 weeks later...

Heeeeeeeeeei! Ai uitat de reteta ??????? Sau esti in febra examenelor si ne-ai mai aminat putin !

da-mi-as palme sa-mi dau ce pofta mi s-a facut de nuci, cred ca n-am mai mancat de vreo 10 ani si aici n-am forme.Si mama are forme la fel ca ale lui julix.De la ea am vreo 2 retete,da n-am facut niciodata,ca mi s-au parut migaloase si cat am fost acasa, chestiile a astea de fel le facea mami meu.

Acus eu ce fa, n-am forma, mami e departe si eu sunt la regim :(

da-mi-as palme sa-mi dau ce pofta mi s-a facut de nuci, cred ca n-am mai mancat de vreo 10 ani si aici n-am forme.Si mama are forme la fel ca ale lui julix.De la ea am vreo 2 retete,da n-am facut niciodata,ca mi s-au parut migaloase si cat am fost acasa, chestiile a astea de fel le facea mami meu.

Acus eu ce fa, n-am forma, mami e departe si eu sunt la regim :floare:

Apai cand vii? Ca io am forme! Le fac rapid! Tu iesi pe usa de la tin' de-acas', io m-apuc de treaba aci' si cand ajungi la mine io le-am terminat de pus in strachina, asa de repede se fac! :floare:

Apai cand vii? Ca io am forme! Le fac rapid! Tu iesi pe usa de la tin' de-acas', io m-apuc de treaba aci' si cand ajungi la mine io le-am terminat de pus in strachina, asa de repede se fac! :D

daca ai ustentile se fac repede :D , te anunt cand ies pe usa :floare:

Apai cand vii? Ca io am forme! Le fac rapid! Tu iesi pe usa de la tin' de-acas', io m-apuc de treaba aci' si cand ajungi la mine io le-am terminat de pus in strachina, asa de repede se fac! :notworthy:

daca ai ustentile se fac repede :violent1: , te anunt cand ies pe usa :scratch:

Astept telefon! :P

Am facut si eu nuci acum doua luni. Intr-o matrita gen coperta de carte cu manere lungi la "cotor", ce spune direct pe flacara aragazului.

R U nuts ?! :happy4:

Pentru crema, eu fac o budinca de cacao (din plic) ceva mai consistenta in care topesc la final doua trei linguri de unt, multa nuca macinata si scap si un gat bun de rom :happy4: Daca umputura nu iese suficient de vartoasa (n-am mai patit rusinea aiasta de mut) se drge busuiocul cu biscuitti de cacao macinati sau cu turta dulce data pe razatoare.

Dupa ce le umplu fac o glazura din ciocolata topita, le inmoi doar varful si le pun la racit intr-un cofrag de oua.

Cand erau micuti copiii pe care am avut placerea sa-i facem :D le transformam in piersicute. Le vopseam cu culori alimentare galben, roz si verde, le tavaleam prin zahar si le puneam cate o frunzulita dubal taiata din ramuele de buscus (evergreen) in mijlocul umputurii punem si o migdala usor prajita.

Heeeeeeeeeei! Ai uitat de reteta ??????? Sau esti in febra examenelor si ne-ai mai aminat putin !

Nu am uitat de promisiunea facuta, dar am santier in casa si nu am avut internet. Abia astazi am reusit sa pun calculatorul in priza si la internet asa ca sper ca in seara asta sa rezolv situatia si sa ma tin de promisiune. Cat despre examene, eu am dat tot ce se putea da in materie de examen, deci sa mai invete si altii ca eu am invatat destul.

Am ajuns si eu in sfarsit sa pun reteta de nuci. O am de ceva ani buni, cred ca de prin 2000, dar am vazut ca e plin netul de reteta asta.

Reteta pentru nuci

500 gr. faina (merg chiar 650-700, aluatul trebuie sa fie mai consistent)

200 gr. zahar pudra

400 gr. margarina sau unt

150 gr. nuci macinate

3 lingurite cacao

coaja de lamaie (nu am pus, ca nu am avut lamaie exact cand am facut reteta si de cate ori am facut-o)

Am amestecat toate ingredientele astea si mi-a dat un aluat, potrivit de consistent spre vartos ( se desprinde mai usor de forme)

post-63-127619993361_thumb.jpg

post-63-127619995552_thumb.jpg

post-63-127620000954_thumb.jpg

Astea sunt formele pe care le-am umplut.

post-63-127620016153_thumb.jpg

Se ia putin aluat si se intinde pe peretele formei, pentru a da forma de gaoace de nuca.

post-63-127620020598_thumb.jpg

In tava, inainte de a da la cuptor.

post-63-127620028686_thumb.jpg

Scoase din cuptor.

post-63-127620089713_thumb.jpg

Scoase din forme, sunt si cateva cam prea bronzate, caci la momentul respectiv faceam si pe telefonista.

post-63-127620033695_thumb.jpg

Si umplute 2 cate 2 gaoci. Aici am folosit o crema de nuca macinata, amestecata cu gem de caise.

post-63-127620047521_thumb.jpg

Umplutura preferata e crema de rahat cu lamaie.

Nu am forma din aceea de pus pe aragaz,asa ca nu pot sa spun cum se preteaza aluatul asta la genul acela de forma. La formele acestea, se lasa destul de putin la cuptor, tocmai pentru a nu se arde formele.

Imediat scoase din cuptor sunt crocante, dar dupa un timp si in combinatie cu crema devin foarte fragede. Aceeasi reteta o folosesc si pentru biscuiti cu cacao (eu le zic "Misura" de casa, aia fara zahar, cu indulcitori si mai adaug 2 linguri pline cu cacao).

• Author
O sa o incerc si eu reteta ta,este cam aceeasi reteta dar fara amoniac.Mersi!
  • 1 month later...

Am ajuns si eu in sfarsit sa pun reteta de nuci.

Merci! Abia acu am dat de reteta !

Nu m-am referit la propriile examene ci m-am gindit la examenele copiilor de la scoala! :-*

Vineri le fac din nou, ca m-a capiat cumnata mea cu nucile astea. Cica sunt prajiturile ei preferate. Habar nu am avut, ca desi ne cunoastem de 14 ani si i-am trimit o data nuci facute de mine nu mi-a dat feed-back-ul la ele si am crezut ca nu-i plac. Si cum duminica viitoare ma duc pe capul ei vreo 2 saptamani, ii duc si o portie consistenta de nuci cu crema de rahat si crema de ciocolata (pentru copilul din dotare).