January 23, 201115 yr comment_73636 Si eu ii multumesc de foarte multe ori mamei (fie iertata,ca tare bine mi-o prins toate cate le stiu pana acum.Sper sa fie cu folos si de ai nelamuriri ,intreaba-ma ca poate eu ,cateodata ,nu explic prea bine. Da ,cand te apuci de batut albusurile ,apa deja sa clocoteasca in oala,grisul se intareste foarte repede(prin natura lui),de aceea galustile nu ies pufoase . Cand termini de batut tot amestecul ,reduci la jumatate,inmoi lingura in apa, si te apuci de pus in oala. Report
January 23, 201115 yr Author comment_73637 Cand voi incerca prima data sigur (ca ma cunosc) voi sta in batatura topicului asteptandu-te sa apari...sper ca strigatul sa fie de bucurie nu de alta da intotdeauna prima data zici ca nu seamana ever cu celelalte dati. Nu stiu daca ma crezi dar eu mi-am scris intr-un caietel cum face mami diverse mancaruri...imi place mancarea ei de numa ...e cea mai buna mancare!!!!!!!! Report
April 2, 201115 yr comment_84366 yoyo cum mai merge cu galustele?nici mie nu mi-au iesit in trecut , azi-maine incerc si eu dupa o reteta de aici Report
April 2, 201115 yr Author comment_84381 Daniella sa stii ca sunt deja un junior-chef al galustilor de gris . Retetele incercate de mine au fost cele postate de claudia-andi (de foarte multe ori) si a lui Nico. A lui Claudia am tot incercat-o pentru ca am vazut ca iese vsi imi era frica sa nu o dau in bara cu altele. Si a lui Nico sunt foarte bune si au iesit moi si pufoase doar ca eu n-am stiut sa le fac foarte mari...ceea ce rezulta ca mai trebuiesc incercate. Sunt sigura de reusita oricarei galusti facute dupa retetele fetelor de aici. Report
April 3, 201115 yr comment_84414 merci de topic!Le-am facut dupa reteta: 2 oua+ 2 linguri ulei EV (batute spuma cu mixerul) + 6 linguri gris si o lingura de malai, un praf de sare si unul de piper. Pe final am mai adaugat circa 1 lingura de gris ca era prea fluida compozita si iar am batut bine si mi s-a parut ca de acu e tare..., dar am mers inainte. Nu le-am lasat la odihna. In supa am adaugat apa rece sa se domoleasca clocotele. Si am lansat cu teama cu o lingurita (eu le-am vrut micute) una cate una galustele. Cand am vazut ca nu se destrama am crezut ca o sa iasa tari (vesnica mea problema), dar ... mi-au iesit deosebit de pufoase ... , cred ca la limita destramarii , dar nu s-au destramat deloc. Dupa ce am terminat de introdus in oala am mai pus o cana de apa rece. Dupa 10 minute iar dadea sa clocoteasca asa ca am mai adaugat o cana de apa rece. In final cam dupa 20 minute de fiert cu capac am indraznit sa servesc supa. Erau perfecte, si-au triplat volumul si sunt cum nu am mai mancat de pufoase! .... dar putine La o oala de 3,5 litri supa imi pare ca is cam putine din 2 oua ... . Oricum ca o bucatareasa careia ii place produsul muncii ei am mancat 2 farfurii de supa de gaina de tara cu galuste facute de mine iupiiii Report
April 4, 201115 yr comment_84584 Modeleaza-le cu o lingurita si o sa iasa mai multe! cu lingurita le.am facut din startdar, m-am inselat...era oala adanca si avea si morcovei etc si am crezut ca is numai alea de deasuprade fapt si cantitatea de galuste e perfectasi iubitul mananca intr-una supita ...deci am trecut cu bine testul supei de galuste (in ultimii 2 ani am incercat de vreo 7 ori si doar 1 data mi-au mai iesit ok si cele de la supa imperiala cu galuste.Sper doar sa mai nimeresc compozitia si data urmatoare ...ca nu am luat bine seama la lingurile de gris in final ... doar mi.a mai iesit si prima oara ... si apoi nu stiu cate chix-uri ... Report
May 26, 201214 yr comment_150330 Maine incerc repetir la galuste. Intre timp am uitat procedurile, cantitatile, consistenta pe care tb sa-l aiba masglavaisul . Asa ca am revenit aici sa-mi improspatez memoria.O sa le fac tot dupa retetele Claudiei si zerdei care sunt cam la fel: 2 oua + 2 linguri EV + 6 linguri gris integral si 1 lingura parmezan in loc de malai, sare, piper. Vedem maine rezultatul. Acum sper sa apuc si sa pozez. Report
May 27, 201214 yr comment_150346 Daniella , am scris si la han. Eu fac asa : 1 ou batut bine cu telul, un vf. cutit sare, apoi pun 9 lingurite pline cu gris si 1 vf cutit praf de copt. Amestec cu lingurita, las castronelul la frigider si pun pe foc apa cu sare in vas separat, eu nu le fierb in supa. Cand fierbe apa, dau mai incet focul si scot compozitia. Pun doar o galusca, sa vad ca nu se imprastie. Daca nu se imprastie ( cxaz in care mai pun o lingurita de gris) la pun pe toate apoi. Uneori ies mai tari, ca poate depinde de marimea oului, sau de cat de pline am nimerit linguritele, dar nu-mi fac probleme, le fierb pana devin moi si pufoase, verific cu o furculita, cand intra usor in una, sting focul si pun capac si las asa inca 5 minute. Apoi le iau cate una cu un polonic cu gaurele si le pun in supa calduta. Report
May 27, 201214 yr comment_150372 Kora, merci ! Azi am avut fiasco: supa tulburica (primele 2-3 se imprastiau) si galustele tari la mijloc. Cat de curand incerc exact reteta ta, trebuie sa iau si gris normal ... dupa ce ma fac senior in alea si pricep eu bine ce e cu consistenta, poate sa mai incerc galuste din gris integral... Report
May 29, 201214 yr Author comment_150654 Eu am invatat de la mama sa fierb galustile, taiteii separat intr-o oala in care am pus putina supa de pui (daca nu am suficienta supa eu mai adaug si putina apa) asa ca atunci cand incepe sa fiarba adaug galustile sau taiteii. Astfel supa de servit ramane clara si galustile intregi. Report
May 29, 201214 yr comment_150656 Yoyo merci de idee! Am sa incerc si asa ! Offf, dar complicat mai e cu galustele astea! Eu traiesc cu impresia ca galustele sunt gustoase daca fierb in supa, dar nu le poti avea pe toate si galuste gustoase si supa clara! desi mama le nimerea pe ambele de regula! Report
May 29, 201214 yr comment_150666 Daca te ajuta si bunica le nimerea, avea cam 65 de ani si le facea din poignee! cine stie cate raqtse la viata ei??!! Report
May 29, 201214 yr comment_150725 Kora, merci ! Azi am avut fiasco: supa tulburica (primele 2-3 se imprastiau) si galustele tari la mijloc. Dani, sa stii ca poti salva orice fel de galuste tari daca intrerupi ptr 5 min fiertul si-apoi pui oala pe foc iar si tot asa. adica le-ncerci si daca vezi ca sunt tari in mijloc le lasi iar sa se odihneasca si-apoi le pui iar sa fiarba 3min. cand se odihnesc ele absorb lichid si se umfla.asta merge garantat cu gris normal, nu stiu cu integral de-a' tau. bineinteles ca supa nu va fi limpede, dar eu nu urmaresc niciodata chestia asta ptr ca eu chiar pasez pastarnacul/telina chiar si morcovul. dar, ma rog, frumoasa e daca e limpede. si alt kikirez: daca faci galustele mai mici -eu le fac din juma de lingurita, ca oricum nu-mi plac si n-am mancat niciodata- ai sanse mai mari sa le repari pufosenia.cam dezlanat, sper c-ai inteles. eu nu pun niciun praf de copt, nu bat separat ouale, nu pun ulei in ele. gris/ou/sare. Report
May 29, 201214 yr comment_150741 merci fetele! moatza, am inteles perfect. le-am facut mici, tot din jum de lingurita. Intamplator am intrerupt focul. Am gustat, vazut ca nu sunt fierte, am zis ca din cauza de adaugat apar rece. Repus pe foc, tot asa au ramas (un pic tari la mijloc), doar am tulburat supa mai mult. Sa se tripleze-quatrupleze volumul nici vorba, poate max dublat. Poate grisul asta integral nu se umfla asa de tare ... Mama le face mari dintr-o lingura. Si ei ii mai ieseau cateodata bolovani, dar mie imi placeau si asa. Acum ma oftic, ca eu vreau sa-mi iasa pufoase/galuste perfecte! Picea le mananca si ea si asa si invers Report
January 17, 201313 yr comment_180796 Le-am facut dupa reteta: 2 oua+ 2 linguri ulei EV (batute spuma cu mixerul) + 6 linguri gris si o lingura de malai, un praf de sare si unul de piper. Pe final am mai adaugat circa 1 lingura de gris ca era prea fluida compozita si iar am batut bine si mi s-a parut ca de acu e tare..., dar am mers inainte. Nu le-am lasat la odihna. In supa am adaugat apa rece sa se domoleasca clocotele. Si am lansat cu teama cu o lingurita (eu le-am vrut micute) una cate una galustele. Cand am vazut ca nu se destrama am crezut ca o sa iasa tari (vesnica mea problema), dar ... mi-au iesit deosebit de pufoase ... , cred ca la limita destramarii , dar nu s-au destramat deloc. Dupa ce am terminat de introdus in oala am mai pus o cana de apa rece. Dupa 10 minute iar dadea sa clocoteasca asa ca am mai adaugat o cana de apa rece. In final cam dupa 20 minute de fiert cu capac am indraznit sa servesc supa. Erau perfecte, si-au triplat volumul si sunt cum nu am mai mancat de pufoase! am facut o supa de pui, ca sunt cobza de raceala si am lansat galustele, tot dupa reteta de mai sus. Vedem peste vreo 20 minute Report
January 17, 201313 yr comment_180814 a iesit buna. Si galustele bunicele, atat cat pot sa iasa de pufoase din gris integral. Am nimerit si una mai tarisoara intre ele ... sa vad daca mai apar cazuri ... Report
January 17, 201313 yr comment_180819 Cred ca eu sînt singura care nu masoara nimic, nu bate nimic... fara nici cel mai mic stres Pu ou/oua (depinde cîte galuste am nevoie) în castron, adaug un praf de sare, scot cutia de gris din dulap, torn peste oua, si amestec cu tel de ala (maturita de zapada), pîna îmi place cum arata compozitia. Nu curge, nu e nici tare. O las totdeauna sa stea cel putin 10 minute. Le formez cu lingurita. Adica umezesc lingurita cu apa, iau din compozitie si dau drumul în oala cu supa. Nu le fierb niciodata în apa. Fierte în supa sînt mai bune. Mie mi se plimba de transparenta supei Nu pun niciodata ulei în galuste. Nu-i vad rostul acolo. Cîteodata mai rad olea' nucsoara fin de tot. Daca galustele fierb destul, si au destul lichid, iar oala e mai lata nu înalta, nu ies tari. Înainte, în tinerete, urmam si eu regula celor 3 linguri de gris la ou, si 99,99% ieseau bine. Tot fara batut spume, etc... acum ma bazez doar pe ochiometrie. Report
January 17, 201313 yr comment_180833 Eu in tinerete ce ma distreaza sa zic asa, faceam galuste explodate sau grenade, in functie de inspiratia momentului!!Acum le fac dupa reteta: intai se ia un gat de bere antistress, apoi purcedem, oua, gris, pana din negura memoriei imi apare piticul care-mi zice, asa, STOP : arata bine! Si dupa aia zic Doamne ajuta si le lansez. In ultimii ani mi-au iesit bine, dupa reteta Arcadiei. Nici eu nu le pun ulei, dar sa stii ca le-am pus odata putina bere,ca pusesem gris prea mult, ca vazusem o emisiune cu Jamie si facea el fish and chips si la aluatul pentru fish a pus si bere. Nu le-a daunat deloc! Au iesit bune! Report
January 17, 201313 yr comment_180850 Voi aveti mana, ochi la galuste ...eu nu am nici un simt al consistentei pe care trebuie sa o aiba! mama mi-a spus: bati oul + sare cu furculita , adaugi gris in ploaie si amesteci in continuare cu furculita. Adaugi gris, pana o obtii o compozitie de consistenta unei smantani... nici o cantitate, nimic, de aia am inceput sa caut ceva mai concret .... Ei, dupa doar aceste indicatii mie nu-mi ieseau: ori se destramau, ori tari. Reteta asta, dupa care le-am facut si eu de 2 ori reusite, de aici am luat-o, dar vad ca nu am scris a cui e. Sau o fi fost o compilatie..., ca nu mai stiu... Maya, galustele de la supa imperiala nu au unt? Nu le strica. Eu pun putin ulei EV si la aluatul de clatite si in paine etc... Report
January 17, 201313 yr comment_180869 Daniela, eu la doua oua pun sase linguri de gris si o felie de unt groasa cam de un cm .... las la temperatura camerei cat fierbe supa, iar cand vine momentul sa pun galustele incerc intai cu una... daca vad ca se destrama mai adaug o lingura rasa de gris, nu mai mult... uite, aici se vad cum au iesit dupa metoda de mai sus: Report
January 17, 201313 yr comment_180887 Cred ca eu sînt singura care nu masoara nimic, nu bate nimic... fara nici cel mai mic stres Pu ou/oua (depinde cîte galuste am nevoie) în castron, adaug un praf de sare, scot cutia de gris din dulap, torn peste oua, si amestec cu tel de ala (maturita de zapada), pîna îmi place cum arata compozitia. Nu curge, nu e nici tare. O las totdeauna sa stea cel putin 10 minute. Le formez cu lingurita. Adica umezesc lingurita cu apa, iau din compozitie si dau drumul în oala cu supa. Nu le fierb niciodata în apa. Fierte în supa sînt mai bune. Mie mi se plimba de transparenta supei ....... +1 ...nici eu nu separ oul/ouale , ci cu furculitza ca la omleta, sare ( si piper ) apoi gris, si le "iau"/tai cu furculisionul din farfurie, le dau drumul in supa ce fierbe lin ( asta e secretul sa nu clocoteasca zupa Report
January 17, 201313 yr comment_180889 iulia nicoleta, ti-au iesit frumoase cum imi plac si mie! si supa f clara ... stella, tu le faci ca si mami meu ale mele, mici si din faina integrala. S-au pufosit destul. Bunaaa supa! Report
January 17, 201313 yr comment_180891 Nu ma mai stresati, ca maine fac supa cu galuste! Sunteti rele!!! Report